
‘’Αν θέλεις να ζήσεις μία ευτυχισμένη ζωή, άρχισε να τη συνδέεις με στόχους, όχι με ανθρώπους’’. Albert Einstein
Συχνά αναφερόμαστε στο πόσο σημαντικό είναι να πιστεύει κανείς στον εαυτό του και τις δυνατότητές του. Όμως, εξίσου σημαντικό είναι να περιβάλλεται και από τους κατάλληλους ανθρώπους, καθώς η στήριξη και η ενέργειά τους μπορεί να καθορίσει σημαντικά την πορεία μας. Αυτό μπορεί να εξηγήσει πολλά, όταν στο διάβα τη ζωής θα υπάρξουν εκείνοι που θα πουν ‘’Δεν είσαι αρκετά έξυπνος’’, ‘’Δεν θα πετύχεις τίποτα στη ζωή σου’’ και άλλες παρόμοιες απόψεις που μπορούν να αποθαρρύνουν κάθε προσπάθεια για επιτυχία. Σε αυτό το πλαίσιο συναντάται και η ζωή ενός από τους πιο πρωτοπόρους εφευρέτες του κόσμου, τον Τόμας Έντισον, όπου ο ρόλος και η στήριξη της μητέρας του διέψευσε κάθε αμφιβολία που εξέφρασε κάποτε ένας δάσκαλός, υποτιμώντας τη νοημοσύνη του, ο οποίος μερικά χρόνια αργότερα θα καταλάβαινε πόσο λάθος έκανε.
Τόμας Έντισον: η βιογραφία του
Ο Τόμας Έντισον (Τόμας Άλβα Έντισον) γεννήθηκε στο Οχάιο των ΗΠΑ, 11 Φεβρουαρίου 1847. Η οικογένεια απέκτησε συνολικά εφτά παιδιά, όμως επέζησαν μόνο τα τέσσερα, συμπεριλαμβανομένου και του Τόμας. Ο πατέρας του εργαζόταν ως έμπορος δημητριακών και η μητέρα του ήταν δασκάλα, ενώ η οικονομική κατάσταση της οικογένειας ήταν δυσχερής. Το 1854, όταν ο Τόμας ήταν εφτά ετών, μετακόμισαν οικογενειακώς στο Michigan, και συγκεκριμένα στο Πορτ Χιούρον, αναζητώντας καλύτερες συνθήκες ζωής. Η επαγγελματική πορεία του Τόμας Έντισον ξεκίνησε στην εφηβεία, καθώς αναγκάστηκε να εγκαταλείψει νωρίς το σχολείο. Υπήρξε ο δημιουργός του πρώτου εργαστηρίου στο οποίο πραγματοποιούταν βιομηχανική έρευνα. Από τις μελέτες και τις έρευνές του, προέκυψαν – μεταξύ άλλων- το τηλεγράφημα, το οποίο εξέλιξε και ο φωνογράφος, εφεύρεση που καθόρισε και τη μουσική βιομηχανία. Κατά το 1863 ξεκίνησε την εκπαίδευσή του, ενώ ο τότε εμφύλιος πόλεμος τον βοήθησε να ασκήσει το επάγγελμα του τηλεγραφητή. Αργότερα, ο Έντισον εξέλιξε το τηλεγράφημα, το οποίο τότε γινόταν με τη μέθοδο ‘’Morse Telegraph’’, επινοώντας το ‘’Duplex Telegraph’’, το οποίο είχε την ικανότητα να μεταφέρει δύο μηνύματα ταυτόχρονα μέσω καλωδίου, καθώς και έναν εκτυπωτή, ο οποίος είχε τη δυνατότητα να μετατρέπει τα σήματα σε γράμματα του αλφάβητου.
Αναφορικά με την προσωπική του ζωή, ο Τόμας Έντισον παντρεύτηκε το 1871, τη Mary Stilwell, η οποία εργαζόταν για λογαριασμό του σε επιχείρησή του. Παρέμειναν παντρεμένοι για δεκατρία χρόνια και μαζί απέκτησαν τρία παιδιά, τον Γουίλιαμ – που ακολούθησε την πορεία του πατέρα του και έγινε εξίσου εφευρέτης, τον Τόμας και τη Μάριον. Σε ηλικία είκοσι εννιά ετών (το 1884), η σύζυγος του Έντισον, Mary, έχασε τη ζωή της, από μια σοβαρή ασθένεια, ενώ το 1886, ο Έντισον παντρεύτηκε ξανά, τη Mina Miller.
Ο πραγματικός λόγος που εγκατέλειψε ο Έντισον το σχολείο
Ο Τόμας Έντισον ως παιδί υπήρξε αρκετά ζωηρός και χαρακτηριζόταν ως «ανήσυχο πνεύμα», στοιχεία που αργότερα διοχέτευσε στην επαγγελματική του πορεία. Η έγνοια των γονιών του για τον ίδιο κορυφώθηκε όταν, αργότερα, νόσησε από οστρακιά, και η αρρώστια αυτή του στέρησε σε μεγάλο βαθμό την ακουστική του ικανότητα. Σε αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες συνέβη και κάτι ακόμα, που έμελλε να καθορίσει τη ζωή του 11χρονου τότε Τόμας, όταν αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σχολείο, επειδή τον απέβαλαν. Για το συγκεκριμένο γεγονός υπάρχει μία δημοφιλής εκδοχή, όμως η αλήθεια είναι λίγο διαφορετική και λιγότερο γνωστή.
Ας ξεκινήσουμε με τη δημοφιλή εκδοχή: μια μέρα επιστρέφοντας σπίτι από το σχολείο, έδωσε στη μητέρα του ένα γράμμα, από τον δάσκαλό του, ο οποίος υποστήριζε σε μερικές μόνο γραμμές ότι η νοητική του ικανότητα και διαύγεια είναι περιορισμένες και να μην τον στείλουν ξανά στο σχολείο, διότι αποβάλλεται. Η μητέρα του αποφάσισε να μη σταθεί στα λόγια του δασκάλου και αν το σχολείο δεν στερούσε από τον γιο της μία θέση, θα δημιουργούσε εκείνη μία. Ο μικρός Τόμας θα «πήγαινε σχολείο» στο σπίτι του, θα στήριζε τον γιο της, αλλά από τη δική της οπτική, όχι από του δασκάλου. Έτσι κι έκανε, ενημέρωσε τον γιο της ότι σύμφωνα με το γράμμα που έλαβε, σταματάει το σχολείο, καθώς η υψηλή του νοημοσύνη τον αδικεί από το να προοδεύσει και θα μορφώνεται πλέον στο σπίτι.
Η πραγματική εκδοχή της ιστορίας: ήδη από τα πρώτα χρόνια της σχολικής του ζωής, ο Έντισον δεν είχε ιδιαίτερη πρόοδο, καθώς βάσει των μαθημάτων φαινόταν να μην καταλαβαίνει και πολλά και να μη συμβαδίζει με το επίπεδο των υπόλοιπων συμμαθητών του. Έτσι λοιπόν, μια μέρα ο δάσκαλος του Έντισον αγανακτισμένος με τη συμπεριφορά του, τον έδιωξε από το σχολείο, ζητώντας του να μην ξαναέρθει και υποστηρίζοντας ότι δεν είναι ικανός να μάθει κάτι στη ζωή του. Την επομένη, η μητέρα του επισκέφθηκε τον δάσκαλο, όμως όταν αντίκρισε την απαξιωτική του στάση, αποφάσισε να εκπαιδευθεί ο γιος της στο σπίτι. Έτσι κι έγινε, ο Έντισον έμαθε να διαβάζει μόνος του, τού άρεσε να απομονώνεται και να μελετά πολλά βιβλία, ενώ η περιέργειά του τον οδήγησε να επεξεργάζεται αντικείμενα, να τα αναδιαμορφώνει/ τροποποιεί ή και να κατασκευάζει κάτι εκ νέου. Ο λόγος που δεν κατάφερε να «ταιριάξει» και να συμβαδίσει με τους υπόλοιπους συμμαθητές του, είναι γιατί ήταν δυσλεκτικός, όμως τον 19ο αιώνα η συγκεκριμένη ιδιαιτερότητα δεν υπήρχε στο λεξικό της κοινωνίας και η αλήθεια είναι ότι τότε, κάθε τι διαφορετικό κρινόταν ως «άσπρο» ή «μαύρο» ποτέ «γκρίζο». Συνεπώς, δεν ήταν ευρέως γνωστή κάποια παιδαγωγική προσέγγιση για την περίπτωση του Έντισον.
Η επαγγελματική πορεία του Τόμας Έντισον ως εφευρέτης
Σε ηλικία μόλις 22 ετών, το 1869, ο Τόμας Έντισον εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη, όπου ξεκίνησε να δουλεύει πάνω στις πρώτες εφευρετικές ιδέες του. Το πρωταρχικό του εύρημα φέρει την ονομασία ‘’Universal Stock Printer’’ και επρόκειτο για μία κατασκευή, με την οποία πραγματοποιούνταν συγχρόνως ποικίλες χρηματικές συναλλαγές. Η εταιρεία ‘’Gold and Stock Telegraph’’ αναγνώρισε κατευθείαν την αξία της συγκεκριμένης εφεύρεσης και αγόρασε τα δικαιώματά της έναντι 40.000$. Το συγκεκριμένο επίτευγμα ήταν η αφορμή και η αιτία που ο Έντισον παραιτήθηκε από τη δουλειά του και αποφάσισε να ασχοληθεί επαγγελματικά, αποκλειστικά με την επινόηση και υλοποίηση νέων ιδεών.
Δεκέμβριος 1877: Ο Τόμας Έντισον εφευρίσκει τον φωνογράφο
Καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, ο Έντισον διατήρησε την περιέργειά του να ανακαλύπτει νέα πράγματα και να βελτιώνει ήδη υπάρχοντα. Καθώς αυτήν την εποχή βρίσκεται σε διαδικασία βελτίωσης ή και αναδιαμόρφωσης του τηλεφώνου, το οποίο εφηύρε ο Alexander Graham Bell, αναζητά εκείνο το εργαλείο/ μέσο που θα είναι περισσότερο επικοινωνιακό και θα κάνει τους ανθρώπους να αλληλοεπιδρούν αμεσότερα μεταξύ τους. Έτσι λοιπόν, δημιούργησε τον φωνογράφο, μία συσκευή ικανή να ηχογραφεί και να αποθηκεύει ηχητικά τα μηνύματα/ πληροφορίες. Πρωταρχική αφορμή για τη συγκεκριμένη ανακάλυψη στάθηκε η επιθυμία του Έντισον να μπορούν οι άνθρωποι να καταγράφουν και να εκφράζουν τις τελευταίες τους επιθυμίες λίγο πριν πεθάνουν. Έπειτα από πολλά πειράματα και αμέτρητες δοκιμές, με μια τεχνογνωσία που στην αρχή δεν φαινόταν να αποδίδει, ο Έντισον τα κατάφερε. Εφηύρε τον φωνογράφο, ηχογραφώντας τα πρώτα λόγια, τα οποία ήταν ‘’Mary has a lamb’’.
Η εφεύρεση αυτή έγινε αμέσως γνωστή σε παγκόσμιο επίπεδο και έμελλε να προσδιορίσει εκ νέου τα δεδομένα σε πολλούς τομείς της ζωής των ανθρώπων.
Πώς λειτουργούσε ο φωνογράφος;
Ο φωνογράφος ήταν ένα μηχάνημα, όπου το πάνω μέρος της επιφάνειας αποτελούταν από έναν κύλινδρο, τυλιγμένο με αλουμινόχαρτο και στα πλάγια υπήρχε μία χειρολαβή, με δυνατότητα περιστροφής. Στο εσωτερικό μέρος του κυλίνδρου υπήρχε τοποθετημένη μία βελόνα. Κατά τη διάρκεια της εκφώνησης, οι ήχοι και οι λέξεις καταγράφονταν χάρη στη βελόνα που υπήρχε, η οποία δημιουργούσε «κύματα» από τον ήχο που δεχόταν. Από την απέναντι πλευρά του φωνογράφου υπήρχε μία ακόμα βελόνα, η οποία συνέβαλε στην αναπαραγωγή του ηχητικού μηνύματος. Για τη διαγραφή του μηνύματος, αφαιρούταν το κερί που υπήρχε στον κύλινδρο από φελλό.
Ο φωνογράφος στη μουσική βιομηχανία
Η νέα αυτή εφεύρεση του Έντισον άνοιξε νέους ορίζοντες στον τομέα της ψυχαγωγίας, διαμορφώνοντας τα θεμέλια για τη βιομηχανία της μουσικής. Ήταν πλέον εφικτό η μέτρηση του μουσικού ρυθμού, αλλά και να διαδίδεται ευρέως και στο κοινό. Μουσικοί και στίχοι μπορούσαν να ηχογραφηθούν ξανά και ξανά, μέχρι να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ακόμα, οι άνθρωποι πλέον μπορούσαν να έχουν ηχογραφημένα τη μουσική και τα τραγούδια που ηχογραφούνταν και να τα ακούν οποιαδήποτε στιγμή επιθυμούσαν. Με την πάροδο του χρόνου, εξελίχθηκε η μουσική βιομηχανία με ποικίλες ηχογραφήσεις, αλλά και εφευρέσεις νέων εργαλείων που εξυπηρετούσαν την ηχογράφηση μουσικής και τραγουδιών, ανοίγοντας παράλληλα νέους επαγγελματικούς ορίζοντες. Η Τέχνη πλέον αρχίζει να αποκτά τη δική της θέση στην κοινωνία και την Ιστορία.
Εν κατακλείδι
Ο Τόμας Έντισον υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους εφευρέτες του κόσμου. Οι ανακαλύψεις και οι εφευρέσεις του βελτίωσαν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων σε διάφορους τομείς. Με τον φωνογράφο κατάφερε πολλά περισσότερα από αυτά που ήλπιζε, καθώς η μουσική εντάχθηκε οριστικά στη ζωή των ανθρώπων και φαίνεται ότι στην Αμερική αναγνώρισαν κατευθείαν τη σπουδαιότητά της, αλλά και τη χρησιμότητα που είχε ο φωνογράφος σε αυτόν τον νέο τρόπο διασκέδασης. Από τότε μέχρι και σήμερα η Αμερική διαμορφώνει τις τάσεις και τα πρότυπα στη μουσική βιομηχανία, έχοντας εξελίξει – χάρη στον ψηφιακό μετασχηματισμό- τον φωνογράφο του Έντισον με σύγχρονα εργαλεία και μέσα. Ο Έντισον, ένας άνθρωπος που κάποτε είχε αμφισβητηθεί για τη νοημοσύνη και τις ικανότητές του από τον δάσκαλό του, κατάφερε να μάθει να διαβάζει και να μορφώνεται πέρα από τις νόρμες και τα «πρέπει» της εποχής του, «αγκάλιασε» την ιδιαιτερότητά του και δούλεψε σκληρά με ασπίδα την περιέργειά του να ανακαλύπτει νέα πράγματα. Και τα κατάφερε. Χάρη στον Έντισον, μπήκαν οι βάσεις του καλλιτεχνικού κόσμου και πέτυχε ένα από τα σημαντικότερα #influence στην ιστορία της ανθρωπότητας.
Ας ακούσουμε τα πρώτα λόγια του Τόμας Έντισον, όπως ηχογραφήθηκαν στον φωνογράφο:
ΠΗΓΕΣ:
Ο ”διανοητικά ανεπαρκής” Τόμας Έντισον, ο δάσκαλος και η μητέρα του. Ανακτήθηκε από: https://enallaktikidrasi.com. Ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης: 19/11/2022.
10 περιέργειες για τον Thomas Edison. Ανακτήθηκε από: https://www.recursosdeautoayuda.com. Ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης: 17/11/2022.
Τόμας Έντισον. Ανακτήθηκε από: https://www.sansimera.gr. Ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης: 19/11/2022.
Edison the man/ tinfoil phonograph test. Ανακτήθηκε από: https://www.youtube.com. Ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης: 14/11/2022.
How Did the Phonograph Change Society?. Ανακτήθηκε από: https://www.reference.com. Ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης: 19/11/2022.
Thomas Edison – Biography. Ανακτήθηκε από: https://www.biography.com. Ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης: 19/11/2022.
Thomas Edison. Ανακτήθηκε από: https://www.britannica.com. Ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης: 19/11/2022.
Thomas Edison – The Phonograph. Ανακτήθηκε από: https://www.nps.gov. Ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης: 19/11/2022.