Η Μέριλιν Μονρόε ή Νόρμα Τζιν Μόρτενσον, όπως γράφει το πιστοποιητικό γεννήσεώς της, ήταν Αμερικανίδα ηθοποιός, τραγουδίστρια και μοντέλο. Ήταν μια χυμώδης και φλογερή γυναίκα, ενώ τα χείλη της ήταν πάντα κατακόκκινα.
Τα παιδικά χρόνια της Μέριλιν
Η Μέριλιν Μονρόε γεννήθηκε την 1η Ιουνίου 1926 στο Γενικό Νοσοκομείο του Λος Άντζελες. Η μητέρα της δήλωσε, στο ληξιαρχείο, το όνομα Νόρμα Τζιν Μόρτενσον, από ένα περιστασιακό σύντροφό της, που είχε σκοτωθεί σε δυστύχημα. Η Μέριλιν μεγάλωσε χωρίς να γνωρίζει, ποιος ήταν ο πατέρας της καθώς η μητέρα της, Γκλάντις Περλ Μπαίηκερ, μια εξαιρετικά ελκυστική γυναίκα, άλλαζε συνεχώς ερωτικούς συντρόφους. Λίγο πριν την γέννησή της, ο πατέρας της τις εγκατέλειψε για να μετακομίσει στο Σαν Φραντσίσκο.
Η μητέρα της Μέριλιν εργαζόταν ως μοντέρ στα RKO Studios. Λόγω σοβαρών ψυχολογικών προβλημάτων, έχασε τη δουλειά της ενώ περνούσε μεγάλα χρονικά διαστήματα σε ιδρύματα. Έτσι, η μικρή Νόρμα στα 9 της χρόνια μπήκε σε ορφανοτροφείο. Σε ηλικία 11 ετών δόθηκε για υιοθεσία, έχοντας συνολικά 11 διαφορετικούς θετούς γονείς.
Λίγο πριν τον θάνατό τους, δυο άντρες ισχυρίστηκαν ότι είναι ο πατέρας της. Ο ένας ήταν ο Στάνλεϊ Γκίφορντ, που τόσο η ίδια όσο και η μητέρα της τον θεωρούσαν ως τον βιολογικό της πατέρα,. Ωστόσο, ο Γκίφορντ είχε αρνηθεί να συναντήσει την Μονρόε, όσο ζούσε. Ο δεύτερος ήταν ο Έντουαρντ Μόρτενσον, ο οποίος είχε παντρευτεί την μητέρα της, την εποχή της γέννησής της.
Πρώτα καλλιτεχνικά βήματα και πρώτος γάμος
Κατά την εφηβεία, η Μέριλιν δούλευε σε ένα εργοστάσιο πυρομαχικών και κατασκευής αλεξιπτώτων. Στα 16 της χρόνια, εγκαταλείπει το σχολείο και παντρεύεται τον 21χρονο τεχνίτη αεροσκαφών Τζέιμς Ντόχερτι.
Η Μέριλιν εξέπεμπε έντονο ερωτισμό. Αυτό το μοναδικό ταμπεραμέντο πρώτος εντόπισε ο φωτογράφος του στρατού David Conover, προτείνοντάς της να γίνει μοντέλο. Την καλλιτεχνική της πορεία ανέλαβε το πολύ γνωστό πρακτορείο «Blue Book Modeling Agency» και έγινε αμέσως από τα πιο δημοφιλή μοντέλα του. Η Μονρόε φωτογραφιζόταν κυρίως για μαγιό, ενώ παράλληλα έγινε ξανθιά.
Οι φωτογραφίες της Μέριλιν προσέλκυσαν πολλά βλέμματα, μεταξύ των οποίων και του προέδρου της κινηματογραφικής εταιρίας RKO Pictures, που της πρότεινε ένα δοκιμαστικό. Ο ατζέντης της, όμως, την συμβούλεψε να προτιμήσει μια μεγαλύτερη εταιρία, όπως την 20th Century Fox.
Εντούτοις, μετά από 5 χρόνια γάμου, πήρε διαζύγιο. Ο πρώην σύζυγός της, Τζέιμς Ντόχερτι έγινε αστυνομικός, ενώ εντύπωση προκαλεί η στάση της επόμενης γυναίκας του, η οποία του απαγόρευσε να βλέπει ταινίες της Μέριλιν.
Η Μέριλιν Μονρόε στον κινηματογράφο
Η Μέριλιν υπέγραψε το πρώτο της εξάμηνο συμβόλαιο με την 20th Century Fox. Ο Ben Lyon, «executive» της εταιρίας, την ονόμασε Μέριλιν Μονρόε. Όταν ανανεώθηκε το συμβόλαιό, προστέθηκαν 25 δολάρια στο μισθό της. Ωστόσο, τα πρώτα χρόνια στην εταιρία απεδείχθησαν αρκετά δύσκολα.
Η Μέριλιν Μονρόε έκανε το ντεμπούτο της με την ταινία του 1947 «The Shocking Miss Pilgrim.» Ακολουθεί, το 1948, η «Scudda Hoo! Scudda Hay!», όπου εμφανίστηκε σε δυο τρεις σκηνές, που, όμως κόπηκαν στο μοντάζ. Την ίδια χρονιά, πήρε έναν καλύτερο ρόλο στην ταινία «Dangerous Years.» Παρά ταύτα, η Fox δεν ανανέωσε το συμβόλαιό της, κι έτσι η Μέριλιν Μονρόε επέστρεψε στο μόντελινγκ. Παράλληλα ξεκίνησε και μαθήματα υποκριτικής.
Λίγους μήνες αργότερα, η Columbia Pictures την επέλεξε για το ρόλο της Peggy Martin στην ταινία «Ladies of the Chorus» του 1948, όπου είπε δύο τραγούδια. Οι κριτικές που έλαβε η ταινία ήταν αρκετά καλές, όμως δεν αποτέλεσε εισπρακτική επιτυχία. Έτσι, η Columbia την απέρριψε, οδηγώντας την Μέριλιν να επιστρέψει στο μόντελινγκ.
Το 1949 εμφανίστηκε στην ταινία «Love Happy» των «Ενωμένων Καλλιτεχνών». Την ίδια χρονιά, ποζάρει γυμνή για ένα ημερολόγιο διασημοτήτων. Ο Χιού Χέφνερ αγοράζει την φωτογραφία για 500 δολάρια και την κυκλοφορεί το 1953 στο περιοδικό Playboy, με την Μέριλιν να ανακηρύσσεται ως η πρώτη Sweetheart, τίτλος που αργότερα άλλαξε σε Playmate.
Η Μέριλιν Μονρόε μετά το 1950
Το 1950, όταν η Μέριλιν Μονρόε ήταν ακόμα άγνωστη, έκανε μια φωτογράφηση για το περιοδικό Life με φωτογράφο τον Εντ Κλαρκ. Τελικά όμως απορρίφθηκε από το περιοδικό καθώς ήταν μια όμορφη αλλά άγνωστη κοπέλα. Μαθεύτηκε, όμως, η γυμνή φωτογράφηση στο Playboy και προκλήθηκε σκάνδαλο. Την ίδια χρονιά ο μάνατζερ της, Τζόνι Χάιντ, πλήρωσε για να κάνει δύο πλαστικές επεμβάσεις, στη μύτη και το πιγούνι.
Το 1951, η Μέριλιν πήρε ένα μεγάλο ρόλο στην ταινία «Love Nest.» Το εκρηκτικό της ταμπεραμέντο μαζί με την παιδική της αθωότητα, ενθουσίασαν τους θεατές.
Το 1952 υποδύθηκε μια διανοητικά ανισόρροπη μπεϊμπισίτερ στην ταινία «Don’t Bother to Knock» Ωστόσο, κομβική, για την καριέρα της ήταν η επόμενη χρονιά, όταν εντυπωσίασε κοινό και κριτές στην ταινία «Monkey Business.» Εκεί έγινε η εμβληματική πλατινέ ξανθιά, μια εικόνα, που αποτέλεσε το σήμα κατατεθέν της.
Η πιο επιτυχημένη χρονιά είναι το 1953. Θα γυρίσει τις ταινίες: «How to Marry a Millionaire» του Jean Negulesco, «Gentlemen Prefer Blondes» του Howard Hawks, δίπλα στην Τζέιν Ράσελ καθώς και τη «Niagara» του Henry Hathaway, μια από τις πιο αναγνωρισμένες ταινίες της.
Η ταινία «Gentlemen Prefer Blondes» γοήτευσε πολλούς άντρες, μεταξύ τους και ο αστέρας του μπέιζμπολ Τζο ΝτιΜάτζιο. Το ζευγάρι παντρεύτηκε στις 14 Ιανουαρίου του 1954 αλλά ο γάμος κράτησε μόνο 9 μήνες. Τον Οκτώβριο του 1954, ανακοίνωσαν τον χωρισμό τους. Μετά το διαζύγιό ο ΝτιΜάτζιο έκανε θεραπεία, σταμάτησε να πίνει και επέκτεινε τα ενδιαφέροντά του πέρα από το μπέιζμπολ.
Το 1954 η Μέριλιν συμμετείχε σε 4 ταινίες, αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές για τις «The Asphalt Jungle» της MGM και «All About Eve» της Fox, όπου είχε για συμπρωταγωνίστρια την Μπέτι Ντέιβις. Αν και οι ρόλοι ήταν αρκετά μικροί, αποτυπώθηκαν στο κοινό. Ακολουθούν οι πρωταγωνιστικοί ρόλοι στις «There’s No Business Like Show Business» και «Επτά Χρόνια Φαγούρα» του 1955. Την ίδια χρονιά, η 20th Century Fox διακόπτει την συνεργασία με την Μέριλιν Μονρόε, λόγω αντιεπαγγελματικής συμπεριφοράς.
Ένα χρόνο αργότερα, το 1956, η Μέριλιν Μονρόε συμμετείχε στην ταινία «Στάση Λεωφορείου.» Σε αυτή τη ταινία η ηθοποιός, απέδειξε ότι μπορούσε να ανταποκριθεί εξίσου καλά και σε δραματικούς ρόλους και προτάθηκε για χρυσή σφαίρα. Το 1957 έπαιξε στην ταινία «Ο Πρίγκιπας και η Χορεύτρια» με τον Σερ Λόρενς Ολίβιε. Η ταινία ήταν μεγάλη εισπρακτική επιτυχία παρά τις, όχι και τόσο, καλές οι κριτικές.
Η Μέριλιν επιστρέφει στην μεγάλη οθόνη το 1959 με την κωμωδία «Μερικοί το προτιμούν καυτό,» με τους Τόνι Κέρτις και Τζακ Λέμον, όπου και θριάμβευσε.
Μέριλιν Μονρόε και Άρθουρ Μίλερ
Το 1951, η Μέριλιν γνώρισε τον Άρθουρ Μίλερ. Όντας και οι δύο δεσμευμένοι, είχαν έναν εφήμερο έρωτα. Το 1956, όμως, αναθερμάνθηκε ο έρωτάς τους και παντρεύτηκαν. Η Μέριλιν άλλαξε αρκετές φορές θρήσκευμα, ασπαζόμενη ακόμα και την Ανθρωποσοφία. Ωστόσο, λίγο πριν τον γάμο με τον Μίλερ, ασπάστηκε τον Ιουδαϊσμό. Λίγο μετά το γάμο τους ο Μίλερ δήλωσε:
«Η Μέριλιν θα γυρίζει μία ταινία κάθε 18 μήνες, τα γυρίσματα της οποίας δεν θα διαρκούν πάνω από 2 μήνες. Το επόμενο διάστημα θα είναι η σύζυγός μου και το εννοώ θα είναι πλήρους απασχόλησης.»
Δυστυχώς όμως, όσο περνούσε ο καιρός το ζευγάρι αποξενωνόταν. Δεν απέκτησαν παιδιά καθώς η Μέριλιν είχε αρκετές αποβολές. Ο Μίλερ αφοσιώθηκε στη δουλειά του και η Μέριλιν στο ποτό.
Από τον Νοέμβριο του 1960 το ζευγάρι ζει σε διάσταση, κάτι που φάνηκε και στα γυρίσματα της ταινίας του Τζον Χιούστον «Οι αταίριαστοι,» όπου η Μέριλιν παραλίγο να τινάξει στον αέρα την παραγωγή. Το σενάριο είχε γράψει ο Άρθουρ Μίλερ ως δώρο γενεθλίων, σε μια προσπάθεια επαναπροσέγγισης. Στα γυρίσματα, ο Μίλερ βρήκε παρηγοριά στην 37χρονη αυστριακή φωτογράφο Ίνγκε Μόρατ, κόβοντας κάθε επικοινωνία με την Μέριλιν. Στις 24 Ιανουαρίου 1961, στο δικαστήριο του Χουάρεθ στο Μεξικό, η Μέριλιν Μονρόε υπέβαλε αίτηση διαζυγίου με την κλασική δικαιολογία της ασυμφωνίας χαρακτήρων. Μετά το διαζύγιο, η Μέριλιν εισήχθη σε ψυχιατρική κλινική με το όνομα Φάγιε Μίλερ.
Η Μέριλιν Μονρόε την δεκαετία του 1960
Το 1960 η Μέριλιν έπαιξε στην ταινία του Τζορτζ Κιούκορ «Έλα ν’ αγαπηθούμε» με τους Τόνι Ράνταλ και Ιβ Μοντάν. Η ταινία «Οι Αταίριαστοι» του 1961 ήταν η τελευταία για την Μέριλιν Μονρόε αλλά και για τον Κλαρκ Γκέιμπλ, που πέθανε λίγους μήνες αργότερα από καρδιακή προσβολή. Η Μέριλιν είχε εμμονή με τον Κλαρκ Γκέιμπλ. Όταν λοιπόν πέθανε δήλωσε ότι έκλαιγε για δυο μέρες.
Η 20th Century Fox, το 1962, επιλέγει την Μέριλιν Μονρόε για την ταινία «Κάτι πρέπει να δώσεις.» Όμως εξαιτίας της συνεχιζόμενης ασυνέπειάς της, η ταινία δεν ολοκληρώθηκε και η εταιρία αποφάσισε την διακοπή της συνεργασίας, τον Ιούλιο του 1962, δίνοντας αποζημίωση 200.000 δολάρια. Η καριέρα της κατέρρεε και η Μέριλιν Μονρόε απομονώθηκε στο σπίτι της στο Λος Άντζελες. Παρά την απογοήτευσή που της προξένησε η απομάκρυνση από την κινηματογραφική εταιρία, την 1η Αυγούστου επαναπροσλήφθηκε για 1 εκατ. δολάρια και συμφωνία δύο ταινιών.
Μέριλιν Μονρόε και οικογένεια Κέννεντυ
Υπήρχαν φήμες ότι η Μέριλιν Μονρόε είχε δεσμό με τον Τζον Φ. Κέννεντυ και τον αδερφό του Ρόμπερτ. Στις 19 Μαΐου του 1962 τραγούδησε το Happy Birthday to You στον Πρόεδρο Κένεντι, σε μία εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Madison Square Garden, με χρηματοδότηση του Δημοκρατικού Κόμματος. Με αυτή την εμφάνιση πυροδοτήθηκαν ξανά οι φήμες για τη σχέση της Μέριλιν και του Αμερικανού προέδρου.
Ο βιογράφος της, Τζέιμς Σπάντα, αναφέρει ότι η Μέριλιν γνώρισε τον JFK το 1954. «Όταν αυτός την βαρέθηκε την έδωσε στον αδερφό του,» σύμφωνα με το περιοδικό PEOPLE. Θεωρείται, λοιπόν, σαφές ότι η Μέριλιν είχε σεξουαλικές σχέσεις και με τους δύο. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στο βιβλίο του Fred Lawrence Guiles, με τίτλο «Norma Jean: The Life of Marilyn Monroe,» η Μέριλιν Μονρόε είχε πέσει σε κατάθλιψη, αφού ο Ρόμπερτ Κένεντι δεν άφηνε τη γυναίκα του Έθελ για χάρη της. Ήταν τόσο απελπισμένη που καθημερινά το καλοκαίρι του 1962 έβλεπε τον ψυχίατρο Dr. Ralph Greenson.
Σύμφωνα με τη νεότερη βιογραφία της Μέριλιν Μονρόε, πιστεύεται ότι είχε μείνει έγκυος. Ένας δημοσιογράφος, που εργάστηκε για τον εκπρόσωπο Τύπου της Μονρόε, τον Arthur P. Jacobs, δήλωσε ότι στις 20 Ιουλίου 1962 η Μέριλιν εισήχθη με ψευδώνυμο στο Cedars of Lebanon Hospital στο Λος Άντζελες για να τερματίσει μια εγκυμοσύνη. Είναι αδύνατο να προσδιοριστεί με βεβαιότητα το αν η Μέριλιν Μονρόε είχε μείνει έγκυος από κάποιο από τα αδέρφια Κέννεντυ καθώς, σύμφωνα με το βιβλίο του Guiles , η ίδια τότε έβλεπε και άλλους άντρες.
Ο θάνατος μυστήριο
Η καριέρα της Μέριλιν Μονρόε κατέρρεε κι απομονώθηκε στο σπίτι της στο προάστιο Μπρέντγουντ του Λος Άντζελες. Τα βράδια διάβαζαν ποίηση με τον πρώην σύζυγό της Τζο ΝτιΜάτζιο, για να την γλιτώσει από τις καταχρήσεις. Φημολογούνταν ότι σχεδίαζαν και πάλι να παντρευτούν. Σε μια από τις συζητήσεις τους, ο ΝτιΜάτζιο της υποσχέθηκε πως αν πέθαινε πρώτη, θα της άφηνε στον τάφο έξι κόκκινα τριαντάφυλλα, τρεις φορές την εβδομάδα.
Τα ξημερώματα της 5ης Αυγούστου του 1962, και ώρα 3:45, η οικονόμος εντοπίζει νεκρή την Μέριλιν στο κρεβάτι με ένα μπουκάλι υπνωτικά χάπια «Nembutal» στο πλευρό της, χωρίς κανένα ποτήρι νερό. Ήταν ολόγυμνη, κρατούσε το ακουστικό του τηλεφώνου στο χέρι και στα σεντόνια ήταν σκορπισμένα τα χάπια. Ο τοπικός ιατροδικαστής απεφάνθη πως, πιθανότατα, επρόκειτο για αυτοκτονία με υπερβολική δόση υπνωτικών χαπιών. Τοξικολογικές εξετάσεις έγιναν μόνον στο συκώτι της. Όταν ο ιατροδικαστής Τόμας Νογκούτσι ζήτησε και τα υπόλοιπα όργανα για έλεγχο, του απάντησαν ότι είχαν καταστραφεί.
Η Μέριλιν Μονρόε ήταν μόλις 36 ετών. Οι συνθήκες του θανάτου της παραμένουν ανεξήγητες και διατυπώνονται συνεχώς θεωρίες. Ύποπτοι για την δολοφονία της θεωρήθηκαν οι Τζον και Ρόμπερτ Κέννεντυ, ο μαφιόζος Σαμ Τζιανκάνα, το FBI, η CIA, ο ψυχίατρός της Ραλφ Γκρίνσον και η αινιγματική οικονόμος της. Ο Τζο ΝτιΜάτζιο κατηγόρησε ευθέως το Χόλιγουντ και τους Κέννεντυ. Ο Άρθουρ Μίλερ απέκλεισε την αυτοκτονία.
Σε δημοσίευμα των New York Times αναφέρθηκε, ότι οι αυτοκτονίες στη Νέα Υόρκη μία εβδομάδα μετά τον θάνατο της Μέριλιν Μονρόε σημείωσαν ρεκόρ, φτάνοντας στις 12 την ημέρα. Μία από τις αυτόχειρες, στο σημείωμα που άφησε πίσω της, ανέφερε:
«Αν το πιο υπέροχο, όμορφο πλάσμα σε αυτό τον κόσμο δεν έχει τίποτα για το οποίο αξίζει να ζήσει, τότε δεν θα πρέπει να έχω ούτε εγώ.»
Η κηδεία της Μέριλιν Μονρόε
Η κηδεία έγινε στις 8 Αυγούστου στο κοιμητήριο του Γουέστγουντ Βίλατζ. Ο Άρθουρ Μίλερ αρνήθηκε να συμπληρώσει την ομάδα των τεθλιμμένων υποκριτών. Τελετάρχης ήταν ο Τζο ΝτιΜάτζιο, που ψιθύριζε πάνω από το φέρετρο «Σ’ αγαπώ, σ’ αγαπώ». Εκεί ήταν και ο λατρεμένος της δάσκαλος και διευθυντής του Actors Studio, ο Λι Στράσμπεργκ, ο οποίος διάβασε τον επικήδειο. Η Τζούντι Γκάρλαντ τραγουδούσε το «Somewhere over the rainbow» από τον «Μάγο του Οζ» καθώς οι παρευρισκόμενοι είχαν επιλέξει έτσι να την αποχαιρετήσουν.
Το φέρετρό της ήταν ανοιχτό. Φορούσε ένα ζέρσεϊ πράσινο φόρεμα και στα χέρια είχε ένα μπουκέτο μικρά ροζ τριαντάφυλλα. Στο κεφάλι φορούσε πλατινέ περούκα, αφού είχαν ξυρίσει μέρος του κεφαλιού της για τη νεκροψία.
Ο Τζο ΝτιΜάτζιο, μέχρι το θάνατό του το 1999, έστελνε τριαντάφυλλα στον τάφο της, κρατώντας την υπόσχεση που της είχε δώσει.
Λεπτομέρειες για την Μέριλιν Μονρόε
Η Μέριλιν χρησιμοποίησε πολλά ονόματα. Το πιστοποιητικό γέννησης έγραφε Νόρμα Τζιν Μόρτενσον, βαφτίστηκε Νόρμα Τζιν Μπέικερ, ενώ στο μόντελινγκ χρησιμοποιούσε τα ονόματα: Τζιν Νόρμαν και Μόνα Μονρόε. Η αρχική της ιδέα για το κινηματογραφικό όνομα ήταν Τζιν Αντέρ, έκλεινε ξενοδοχεία ως Ζέλντα Ζονκ και σε μία ψυχιατρική κλινική δήλωσε το όνομα Φάγιε Μίλερ. Το όνομα Μέριλιν Μονρόε, το άλλαξε με νόμο το Μάρτιο του 1956, όταν πια είχε γίνει σταρ.
Η ίδια ονειρευόταν σεξπηρικούς ρόλους, όπως η λαίδη Μάκβεθ. Όταν πρωτοσυνάντησε τον Νικίτα Χρουστσόφ, συζήτησαν για τους «Αδερφούς Καραμαζόφ,» καθώς είχε όνειρο να παίξει την Γκρουσένκα, σε ταινία βασισμένη στο βιβλίο.
Και οι συγγραφείς λάτρευαν την Μέριλιν Μονρόε. Ο Ζαν Πολ Σαρτρ την ήθελε για τον ρόλο της υστερικής ασθενούς στην ταινία «Freud,» ενώ ήταν η πρώτη επιλογή του Τρούμαν Καπότε για το «Breakfast at Tiffany’s.»
Τα φυλετικά ζητήματα, που το 1955 ήταν έντονα στις Η.Π.Α. δεν ήταν αδιάφορα προς την Μέριλιν. Βοήθησε την γνωστή Έλα Φιτζέραλντ να κλείσει την πρώτη της μεγάλη δουλειά στο Λος Άντζελες. Έπεισε τον μάνατζερ να την αφήσει να εμφανιστεί με την υπόσχεση, η ίδια η Μέριλιν Μονρόε να κάθεται στην πρώτη σειρά για μια εβδομάδα.
Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου την είχε κατατάξει στην 6η θέση της λίστα με τις 25 μεγαλύτερες σταρ όλων των εποχών. Ωστόσο, το μόνο σίγουρο, μέχρι και σήμερα, είναι ότι, παρόλο που έχουν περάσει τόσες δεκαετίες από τον θάνατό της, η ιδέα της Μέριλιν Μονρόε ως ένα είδωλο γυναίκας συνεχίζει ακόμη να ζει.
Το παρακάτω απόσπασμα αποτελεί ένα βιογραφικό αφιέρωμα στη Μέριλιν Μονρόε με σπάνιες φωτογραφίες και βίντεο.
Σε αυτό το άρθρο χρησιμοποιήθηκαν πληροφορίες από:
- Μέριλιν Μονρόε, Ανακτήθηκε από: https://el.wikipedia.org/ Τελευταία πρόσβαση: 19/7/20.
- Μέριλιν Μονρόε, Ανακτήθηκε από: https://www.sansimera.gr/ Τελευταία πρόσβαση: 19/7/20.
- 50 πράγματα που δεν ξέραμε για την Μέριλιν Μονρόε (2015). Ανακτήθηκε από: https://www.iefimerida.gr/ Τελευταία πρόσβαση: 19/7/20.
- Νέες αποκαλύψεις για τη Μέριλιν Μονρόε: Έκανε έκτρωση στο παιδί των Κένεντι; Η σχέση με τους δύο αδελφούς και ο μυστηριώδης θάνατός της (2020). Ανακτήθηκε από: https://www.iefimerida.gr/ Τελευταία πρόσβαση: 19/7/20.
- Ξύδα, Ρ. (2020). Μέριλιν Μονρόε: Η ολέθρια σχέση με τους Κένεντι και η «εμμονή» με τον Μπόμπι – Η άγνωστη έκτρωση πριν την αυτοκτονία. Ανακτήθηκε από: https://www.protothema.gr/ Τελευταία πρόσβαση: 19/7/20.
- ΚΟΥΣΤΕΝΗ, Μ. (2019). Μέριλιν Μονρόε: η γυναίκα που έκρυβε την κατάθλιψη κάτω απ’ το γάργαρο γέλιο της. Ανακτήθηκε από: https://www.lifo.gr/ Τελευταία πρόσβαση: 19/7/20.
- Ρούσσος, Γ. (2020). Μέριλιν Μονρόε: Η άνοδος και η πτώση ενός λαμπερού αστεριού. Ανακτήθηκε από: https://tvxs.gr/ Τελευταία πρόσβαση: 19/7/20.
- Ο μυστήριος θάνατος της Μέριλιν Μονρόε και οι 5 επικρατέστερες θεωρίες συνωμοσίας, Ανακτήθηκε από: https://menshouse.gr/ Τελευταία πρόσβαση: 19/7/20.
- Η αποκάλυψη – σοκ για την Μέριλιν Μονρόε (2020). Ανακτήθηκε από: https://www.newsbomb.gr/ Τελευταία πρόσβαση: 19/7/20.
- Γιαννάκου, Ξ. (2019). Μέριλιν Μονρόε και Άρθουρ Μίλερ: Ένας έρωτας που συγκλόνισε. Ανακτήθηκε από: https://www.newsbomb.gr/ Τελευταία πρόσβαση: 19/7/20.
- Σαν σήμερα το 1962 πεθαίνει η Μέριλιν Μονρόε (2018). Ανακτήθηκε από: https://www.newsbomb.gr/ Τελευταία πρόσβαση: 19/7/20.
- Σπάνιες φωτογραφίες: Όταν το περιοδικό LIFE απέρριψε την άγνωστη Μέριλιν Μονρόε (2017). Ανακτήθηκε από: https://www.newsbomb.gr/ Τελευταία πρόσβαση: 19/7/20.
- Η ζωή της Μέριλιν Μονρόε, μιας πραγματικής σταρ (2019). Ανακτήθηκε από: https://www.in.gr/ Τελευταία πρόσβαση: 19/7/20.