Η Σελίνα Κιντανίγια Πέρεζ ήταν Αμερικανίδα τραγουδίστρια μεξικανικής καταγωγής που διέπρεψε στην μουσική Tejano. Ασχολήθηκε επίσης με το μόντελινγκ, την υποκριτική και σχεδίαζε την δική της σειρά ρούχων. Θεωρείται μία από τις σημαντικότερες Λατίνες τραγουδίστριες με πωλήσεις πάνω από 40 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως. Ξεκίνησε την καριέρα της από 9 ετών κι εκτοξεύτηκε την δεκαετία του 1990, όταν πάντρεψε την μουσική tejano με την pop, πράγμα πρωτοποριακό για τα τότε μουσικά δεδομένα. Δολοφονήθηκε σε ηλικία 23 ετών από την συνεργάτιδά της Γιολάντα Σαλντιβάρ στις 31 Μαρτίου 1995. Η ζωή της έγινε ταινία το 1997 με πρωταγωνίστρια την Τζένιφερ Λόπεζ. Η μουσική της έχει πωλήσεις ακόμα και μετά το θάνατό της. Μέχρι σήμερα θεωρείται μια από τους σημαντικότερους Λάτιν καλλιτέχνες όλων των εποχών.
Τα παιδικά χρόνια της Σελίνα
Η Σελίνα γεννήθηκε στο Lake Jackson του Τέξας στις 16 Απριλίου 1971. Ήταν το μικρότερο από τα 3 παιδιά της οικογένειας, τον Αμπραάμ Κιντανίγια ΙΙΙ και την Σουζέτ. Ο πατέρας της, Αμπραάμ Κιντανίγια Jr., είναι μεξικανικής καταγωγής και η μητέρα της, Μαρσέλα Οφήλια, το γένος Σαμόρα, έχει τη μισή της καταγωγή από τους Ινδιάνους Τσερόκι. Τα παιδιά μεγάλωσαν ως μάρτυρες του Ιεχωβά. Ο πατέρας της οικογένειας ήταν πρώην μουσικός και μετέδωσε τις γνώσεις του και στα παιδιά του. Η Σελίνα ήταν αυτή με τη μεγαλύτερη έφεση στο τραγούδι και από 3 ετών άρχισε να τραγουδάει.
Το 1980, όταν η Σελίνα ήταν 9 ετών, ο πατέρας της δημιούργησε μια μπάντα, όπου συμμετείχαν όλα του τα παιδιά, με το όνομα «Selena y Los Dinos». Οι πρώτες εμφανίσεις του συγκροτήματος έγιναν σε ένα οικογενειακό εστιατόριο, το οποίο όμως μετά από λίγο καιρό χρεοκόπησε. Τότε η οικογένεια μετακινήθηκε στην περιοχή Κόρπους Κρίστι του Τέξας, όπου έπαιζαν μουσική όπου τους δινόταν η ευκαιρία, πχ. στο δρόμο, σε γάμους κ.α. Το ρίσκο ήταν μεγάλο για την οικογένεια και μερικές φορές με δυσκολία τα έβγαζαν πέρα.
Όσο η Σελίνα γινόταν πιο δημοφιλής, μεγάλωναν και οι απαιτήσεις, οπότε ο πατέρας της αποφάσισε να την διακόψει από το σχολείο όταν ήταν στην 8η τάξη.
Το 1985, σε ηλικία 14 ετών, η μπάντα ηχογράφησε το πρώτο της άλμπουμ σε μια δισκογραφική εταιρία. Ο πατέρας τους αγόρασε όλα τα πρώτα αντίγραφα. Το άλμπουμ αυτό επανακυκλοφόρησε το 1995 με τον τίτλο «Οι πρώτες μου ηχογραφήσεις».
Η Σελίνα κατάφερε να πάρει το απολυτήριό της σε ηλικία 17 ετών κι έγινε δεκτή στο Πανεπιστήμιο της Λουϊζιάνα. Επέλεξε όμως να γραφτεί στο Pacific Western University σπουδάζοντας Διοίκηση Επιχειρήσεων.
Η καριέρα στην μουσική σκηνή
Η Σελίνα ξεκίνησε να ηχογραφεί επαγγελματικά το 1982. Την δεκαετία του ’80 συχνά την επέκριναν κι ακύρωναν εμφανίσεις της σε όλο το Τέξας, επειδή τραγουδούσε το είδος Tejano, στο οποίο κυριαρχούσαν οι άντρες καλλιτέχνες. Η δημοτικότητά της εκτοξεύτηκε το 1987, όταν στην απονομή των βραβείων «Tejano Music Awards» κέρδισε το βραβείο Καλύτερης Γυναίκας Τραγουδίστριας. Έτσι άρχισε να ανοίγει ο δρόμος για την μεγάλη επιτυχία. Κέρδισε αυτό το βραβείο 9 συνεχόμενες φορές.

Το 1989 υπογράφει συμβόλαιο με την EMI Latin και αμέσως κυκλοφόρησε το πρώτο της άλμπουμ με τίτλο το όνομά της και παραγωγό και κύριο δημιουργό τον αδερφό της. Εκεί την ανακάλυψε η Coca-Cola και της ζήτησε να πάρει μέρος στο διαφημιστικά της στο Τέξας. Την ίδια χρονιά ο Χοσέ Μπεάρ, επικεφαλής της εταιρίας Informer Sony Music Latin, έδωσε στη Σελίνα τα βραβεία Capitol και EMI. Δικαιολόγησε την επιλογή του λέγοντας ότι πίστευε πως εκείνη ήταν η επόμενη Γκλόρια Εστέφαν.
Το 1990 κυκλοφόρησε το άλμπουμ της «Ven Conmigo», το οποίο έγραψε ο αδερφός της, που ήταν και βασικός συνθέτης του συγκροτήματός τους. Ήταν το 1ο της μπάντας με αποκλειστικά μουσική Tejano. Η Σελίνα έγινε η βασίλισσα της Tejano μουσικής και υπεύθυνη για την πρώτη εμπορική εποχή του είδους, που τότε έγινε μία από τις πιο δημοφιλείς της λατινικής μουσικής.
Το 1994, με το άλμπουμ της «Selena! live», κέρδισε Grammy. Το «Amor Prohibido» την επόμενη χρονιά προτάθηκε επίσης για Grammy και μπήκε μέσα στις 50 καλύτερες ηχογραφήσεις των τελευταίων 50 ετών από το περιοδικό «Billboard» και το «NPR» το κατέταξε 19ο στην λίστα των 150 μεγαλύτερων γυναικείων άλμπουμ.

Το εμπορικότερο άλμπουμ της Σελίνα είναι το «Dreaming of you» του 1995 το οποίο πούλησε πάνω από 12 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως και έγινε 35 φορές πλατινένιο στις ΗΠΑ.
Η συνεισφορά της τόσο στη μουσική όσο και στη μόδα, την έκαναν μια από τους διασημότερους καλλιτέχνες του Μεξικού και της Αμερικής στα τέλη του 20ου αιώνα. Τα ΜΜΕ την αποκαλούσαν «Τεξανή Μαντόνα». Επίσης κατατάσσεται μεταξύ των σημαντικότερων Λατίνων καλλιτεχνών όλων των εποχών, με πωλήσεις πάνω από 40 εκατομμύρια αντίτυπα και πιστώνεται σε εκείνη η εκτόξευση της Tejano στην αγορά. Θεωρείται διαχρονικά μια από τις σπουδαιότερες καλλιτέχνιδες όλων των εποχών, που διέπρεψε σε διάφορα είδη latin μουσικής όπως tejano, cumbia, ranchera κ.α.
Η Σελίνα όμως δεν ήταν μόνο μουσικός αλλά ενδιαφερόταν και για κοινωνικά θέματα. Ήταν ενεργή στη μεξικανική κοινότητα και αφιέρωνε χρόνο στα κοινωνικά ζητήματα. Παράλληλα έκανε διάφορες συνεργασίες με εταιρίες και συμμετείχε σε τηλεοπτικές διαφημίσεις. Η σκούρα της επιδερμίδα της και τα σγουρά και πλούσια μαλλιά της την έκαναν γρήγορα sex symbol της εποχής. Υπήρχαν όμως και φωνές που την κατηγορούσαν ότι φοράει προκλητικά ρούχα κι αυτό δεν ήταν ένα σωστό πρότυπο για τις νέες γυναίκες. Παρά τις αναστατώσεις όμως σε επαγγελματική και προσωπική ζωή, η Σελίνα εξακολουθούσε να κάνει μεγάλα μουσικά βήματα. Τα άλμπουμ της γίνονταν μεγάλες επιτυχίες ενώ παράλληλα πραγματοποιούσε συναυλίες.
O έρωτας με τον Κρις Πέρεζ
Το 1988 η Σελίνα γνώρισε τον κιθαρίστα Κρις Πέρεζ, που είχε δικό του συγκρότημα αλλά και μια σχέση στο Σαν Αντόνιο. Οι δυο τους ερωτεύτηκαν αμέσως, αλλά προσπάθησαν να πάρουν τις αποστάσεις τους. Δυο χρόνια μετά, το 1990, ο πατέρας, που είχε τον τελευταίο λόγο στην καριέρα της Σελίνα, έκανε δεκτό τον Πέρεζ στο συγκρότημα της οικογένειας. Ο Κρις Πέρεζ τα άφησε όλα πίσω του για να κάνει αυτό το νέο βήμα. Και σιγά σιγά άρχισαν να βγαίνουν ραντεβού με τη Σελίνα και τελικά έγιναν ζευγάρι. Στην αρχή προσπάθησαν να κρύψουν την σχέση τους, γιατί ο πατέρας της Σελίνα είχε αντιρρήσεις.

Ο πατέρας Κιντανίγια ήταν αντίθετος με αυτή τη σχέση τόσο που στο τέλος απέλυσε τον Πέρεζ από το συγκρότημα. Ακολούθησαν διάφορες καταστάσεις και δηλώσεις στα ΜΜΕ. Η Σελίνα δεν πήγαινε κόντρα στα θέλω του πατέρα της. Η άρνησή του όμως για τη σχέση της με τον Πέρεζ την πείσμωσε. Στις 2 Απριλίου 1992 η Σελίνα Κιντανίγια και ο Κρις Πέρεζ παντρεύτηκαν στη Nueces County του Τέξας, με το σκεπτικό ότι αυτό ίσως άλλαζε τη γνώμη του πατέρα της. Πέρασε όμως αρκετός καιρός μέχρι ο πατέρας να αποδεχτεί το γεγονός, να απολογηθεί και να προσλάβει ξανά τον Πέρεζ στην μπάντα.
Η Γιολάντα Σαλντιβάρ μπαίνει στη ζωή της Σελίνα
Η Σελίνα έκανε την μια επιτυχία μετά την άλλη και αποκτούσε όλο και περισσότερους θαυμαστές. Το 1990 η Γιολάντα Σαλντιβάρ, μια νοσοκόμα γύρω στα 40 και μεγάλη θαυμάστρια της Σελίνα, πρότεινε στον πατέρα της να ανοίξουν ένα fan club της Σελίνα. Η πρόταση έγινε αποδεκτή κι αφού ήταν δική της η ιδέα, οι Κιντανίγια αποφάσισαν να είναι εκείνη και η διευθύντρια του fan club.

Το 1992 κυκλοφορήσαν δυο μεγάλες επιτυχίες της Σελίνα, τα «Como la Flor» και «Entre a Mi Mundo». Το αμέσως επόμενο άλμπουμ με τίτλο «Selena Live!» κέρδισε το βραβείο για το Καλύτερο Λατινοαμερικάνικο Άλμπουμ (Best Mexican-American Album) στα 36α βραβεία Grammy. Μετά από την τόσο μεγάλη επιτυχία άρχισαν να έρχονται προτάσεις για συμμετοχή σε τηλεοπτικές σειρές. Παράλληλα η Σελίνα άρχισε να κυκλοφορεί και τη δική της σειρά ρούχων, τη «Selena Etc.», στα δικά της καταστήματα, που άνοιξε σε Κόρπους Κρίστι και Σαν Αντόνιο.
Η Γιολάντα Σαλντιβάρ είχε γίνει πια ένα από τα πιο έμπιστα άτομα για τη Σελίνα και γι’ αυτό την έκανε πρόεδρο του fan club της το 1994 και της έδωσε τη διαχείριση του ταμείου του, έχοντας τον τίτλο της μάνατζερ. Η ιδέα πήγαινε εξαιρετικά καλά και υπήρχαν συνεχώς προτάσεις και για περισσότερα καταστήματα. Η οικογένεια Κιντανίγια διόρισε την Γιολάντα Σαλντιβάρ διαχειρίστρια των καταστημάτων στις αρχές του 1994, μετά την εξαιρετική της απόδοση στην διαχείριση του fan club.
Η εμμονή της Γιολάντα Σαλντιβάρ με τη Σελίνα και η απόλυσή της
Λίγους μήνες μετά την προαγωγή της Σαλντιβάρ άρχισαν να φτάνουν στα αυτιά την οικογένειας Κιντανίγια ενέργειές της που έβλαπταν την επιχείρηση. Παράλληλα οι δουλειές της Σελίνα είχαν φτάσει στο Νο 1 των Top Latin Albums και παρέμειναν στην πεντάδα, για σχεδόν 1 χρόνο, μέχρι τις αρχές του 1995. Έκανε τις υψηλότερες πωλήσεις στα Latin albums των ΗΠΑ και μπήκε στο Latin Music Hall of Fame.
Τον Δεκέμβριο του 1994 οι μπουτίκ άρχισαν να έχουν μείωση του αριθμού των υπαλλήλων και στα δύο καταστήματα. Σύμφωνα με μέλη του προσωπικού, η Σαλντιβάρ απέλυε όποιον δεν συμπαθούσε, με αποτέλεσμα τα καταστήματα να υπολειτουργούν. Το προσωπικό άρχισε να ενημερώνει τον πατέρα της Σελίνα για τη συμπεριφορά της Σαλντιβάρ κι εκείνος είπε στην κόρη του να την προσέχει και να μην της έχει τυφλή εμπιστοσύνη. Η Σελίνα όμως εμπιστευόταν τους ανθρώπους.

Μέχρι τον Ιανουάριο του 1995 ο σχεδιαστής μόδας της Σελίνα, Μάρτιν Γκόμεζ, η ξαδέρφη της Σελίνα, Ντέμπρα Ραμίρεζ, καθώς και πελάτες των καταστημάτων της εξέφρασαν ανησυχίες για την συμπεριφορά και τις διαχειριστικές ικανότητες της Σαλντιβάρ. Κατά την διάρκεια μιας συνέντευξης με την Σαλντιβάρ το 1995, οι δημοσιογράφοι του «The Dallas Morning News» παρατήρησαν ότι η αφοσίωση στη Σελίνα ήταν σχεδόν εμμονική.
Από τον Ιανουάριο του 1995 άρχισαν να φτάνουν τηλεφωνήματα κι επιστολές για την Σαλντιβάρ που αφορούσαν το fan club. Συγκεκριμένα κάποιοι δήλωναν ότι είχαν πληρώσει την ένταξή τους στο fan club της Σελίνα και δεν είχαν λάβει έναντι αυτού. Έτσι η οικογένεια αποφάσισε να ερευνήσει το θέμα και ανακάλυψαν ότι η Σαλντιβάρ έκλεβε χρήματα από το ταμείο του fan club, που διαχειριζόταν η ίδια. Είχε καταχραστεί πάνω από 30.000 δολάρια μέσω πλαστών επιταγών τόσο από το fan club όσο και από τις μπουτίκ. Έτσι, την απέλυσαν προσωρινά. Η Σελίνα όμως δεν ήθελε να διαλύσει την φιλία της με την Σαλντιβάρ καθώς σκεφτόταν ότι ήταν απαραίτητη και για την επιτυχία της σειράς των ρούχων στο Μεξικό. Ήθελε επίσης να την κρατήσει κοντά της γιατί είχε τραπεζικά αρχεία και οικονομικά αρχεία απαραίτητα για την προετοιμασία της φορολογικής δήλωσης. Το βράδυ της 9ης Μαρτίου 1995 πραγματοποιήθηκε στο Q-Productions η συνάντηση μεταξύ της Σελίνα, της Σουζέτ και της Γιολάντα Σαλντιβάρ, την οποία ενημέρωσαν ότι αν δεν προσκόμιζε αποδεικτικά στοιχεία που να διαψεύδουν τις κατηγορίες εναντίον της, θα καλούσαν την τοπική αστυνομία και η υπόθεση θα έπαιρνε την νομική οδό. Ο Αμπραάμ Κιντανίγια Jr., πατέρας της Σελίνα, απαγόρευσε στη Σαλντιβάρ να έχει οποιαδήποτε επαφή με την κόρη του.
Η μοιραία βραδιά
Περίπου τρεις εβδομάδες μετά την απόλυσή της Σαλντιβάρ, στις 31 Μαρτίου 1995, η Σελίνα κανόνισε να συναντηθεί μαζί της στο ξενοδοχείο «Days Inn» στο Κόρπους Κρίστι για να της παραδώσει η Σαλντιβάρ τα οικονομικά αρχεία τα οποία αρχικά είχε αρνηθεί να της δώσει. Όταν οι δυο γυναίκες συναντήθηκαν, η Γιολάντα Σαλντιβάρ ισχυρίστηκε ότι δεν έφερε τα στοιχεία, γιατί στο Μοντερρέι στο Μεξικό της επιτέθηκαν και την βίασαν. Έτσι η Σελίνα τρομαγμένη την πήγε αμέσως σε ένα τοπικό νοσοκομείο για εξετάσεις. Ένας γιατρός εξέτασε την Σαλντιβάρ αλλά εκεί οι εξετάσεις δεν περιλάμβαναν γυναικολογικές εξετάσεις για περιπτώσεις σεξουαλικής επίθεσης. Η νοσοκόμα Κάρλα Άντονι πρότεινε στην Σαλντιβάρ να κάνει αυτές τις εξετάσεις στο Σαν Αντόνιο, γιατί ήταν κάτοικος Σαν Αντόνιο, η κλινική που βρισκόταν ήταν στο Κόρπους Κρίστι και η επίθεση έγινε στο Μεξικό. Οι τελικές εξετάσεις της Σαλντιβάρ ήταν μια απογοήτευση για τη Σελίνα καθώς δεν βρέθηκε καμιά απόδειξη βιασμού στη Σαλντιβάρ. Η Σελίνα λοιπόν κατάλαβε πως η φίλη της τελικά την κορόιδευε και την εκμεταλλευόταν.

Όταν, λοιπόν, επέστρεψαν από το νοσοκομείο στο ξενοδοχείο, η Σελίνα απαίτησε ξανά τα οικονομικά της αρχεία. Ήταν 11:48 όταν η Γιολάντα Σαλντιβάρ, αντί για τα οικονομικά αρχεία, έβγαλε από την τσάντα της ένα όπλο και σημάδεψε τη Σελίνα. Εκείνη προσπάθησε να ξεφύγει, αλλά δεν πρόλαβε γιατί η Σαλντιβάρ την πυροβόλησε στον δεξί ώμο, κόβοντας μια αρτηρία και προκαλώντας μεγάλη απώλεια αίματος. Σοβαρά τραυματισμένη η Σελίνα έτρεξε στο λόμπι του ξενοδοχείου για βοήθεια, αφήνοντας πίσω της ένα ποτάμι αίματος 139 μέτρων. Φτάνοντας στο λόμπι, κατέρρευσε στο πάτωμα, έχοντας χάσει πολύ αίμα κι έτσι ένας υπάλληλος κάλεσε την αστυνομία. Λίγο πριν καταρρεύσει όμως υπέδειξε ως δράστη την Σαλντιβάρ κι έδωσε τον αριθμό του δωματίου, όπου είχε πυροβοληθεί.
Την ίδια στιγμή η Σαλντιβάρ την ακολουθούσε αποκαλώντας την «σκύλα». Στην συνέχεια προσπάθησε να φύγει με το αυτοκίνητό της. Δεν πρόλαβε όμως κι ένα περιπολικό την πρόλαβε έξω από το ξενοδοχείο. Η αστυνομία και το FBI περικύκλωσαν το αυτοκίνητο. Η Γιολάντα Σαλντιβάρ έμεινε εκεί για 9,5 ώρες περίπου μονολογώντας ότι δεν μπορεί να πιστέψει πως σκότωσε την καλύτερή της φίλη. Μέχρι εκείνη την στιγμή είχαν συγκεντρωθεί στο ξενοδοχείο εκατοντάδες θαυμαστές της Σελίνα και πολλοί φώναζαν καθώς η αστυνομία απομάκρυνε την Σαλντιβάρ.
Η ιατρική βοήθεια που έφτασε στο σημείο κατάφερε τελικά να δημιουργήσει έναν ακανόνιστο καρδιακό παλμό στην Σελίνα, ικανό για να μεταφερθεί. Κατά την άφιξή της στο νοσοκομείο του Κόρπους Κρίστι η Σελίνα δεν είχε καθόλου σφυγμό. Ο γιατρός στα έκτακτα αποφάσισε να προσπαθήσει να την επαναφέρει στη ζωή. Ο καρδιολόγος Λούις Έλκινς έκανε την χειρουργική επέμβαση με βάση την απόφαση του γιατρού του ιατρείου. Μετά το 50λεπτο χειρουργείο ανακοινώθηκε ότι η Σελίνα υπέστη καρδιακή ανακοπή εξαιτίας της μεγάλης απώλειας αίματος και πέθανε στη 1:05 μ.μ., μόλις στα 23 της χρόνια και λίγες μέρες μόνο πριν τα 24α γενέθλιά της.
Η κηδεία της Σελίνα Κιντανίγια Πέρεζ
Την 1η Απριλίου 1995 το «Bayfront Plaza» στο Κόρπους Κρίστι πραγματοποίησε αγρυπνία στην οποία θρήνησαν τουλάχιστον 3.000 θαυμαστές της αδικοχαμένης Σελίνα. Στην συνέχεια ανακοινώθηκε ότι το λαϊκό προσκύνημα της σορού της θα γινόταν στο Bayfront Auditorium την επόμενη μέρα. Η ουρά των ανθρώπων που έφτασαν εκεί ήταν μέχρι και 1,5 χιλιόμετρα μήκος. Μια ώρα πριν ανοίξουν οι πόρτες, υπήρξαν φήμες ότι το φέρετρο ήταν άδειο. Αυτό ώθησε την οικογένεια Κιντανίγια να αφήσει ανοιχτό το φέρετρο της Σελίνα, απαγορεύοντας όμως τη λήψη βίντεο και φωτογραφίας με φλας. Περίπου 30 με 40 χιλιάδες άτομα την αποχαιρέτησαν κλαίγοντας.

Στις 3 Απριλίου 1995, 6000 άτομα, κυρίως μέλη της οικογένειας, πολλοί εκ των οποίων ζούσαν εκτός ΗΠΑ και ήρθαν μόνο γι’ αυτό, παρακολούθησαν την ταφή της Σελίνα στο Seaside Memorial Park στο Κόρπους Κρίστι του Τέξας. Την ίδια μέρα, όσοι δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν εκεί, συγκεντρώθηκαν στο Los Angeles Sports Arena για να τιμήσουν την αγαπημένη τους Σελίνα, με 4.000 άτομα να δίνουν το παρόν.
Η δίκη της Γιολάντα Σαλντιβάρ
Η δίκη της Γιολάντα Σαλντιβάρ μονοπώλησε το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης. Μέσα στην αίθουσα είχαν απαγορευτεί οι τηλεοπτικές κάμερες. Έξω όμως είχε μαζευτεί πλήθος τηλεοπτικών συνεργείων. Άλλωστε η δολοφονία της Σελίνα εκτός από θλίψη είχε προκαλέσει και οργή στην λατινική κοινότητα του Τέξας, που βρισκόταν έξω από το δικαστήριο απαιτώντας δικαιοσύνη.
Η Σαλντιβάρ ισχυρίστηκε αρχικά ότι ο θάνατος της Σελίνα ήταν ατύχημα, όταν το όπλο εκπυρσοκρότησε πάνω στον τσακωμό τους. Θεωρήθηκε άτομο με ψυχολογικά προβλήματα, όμως το δικαστήριο δεν πείστηκε ότι όλα ήταν ατύχημα. Τελικά καταδικάστηκε σε ισόβια με δικαίωμα για αποφυλάκιση τον Μάρτιο του 2025. Πολλοί πάντως υποστηρίζουν ότι η διαταραγμένη Σαλντιβάρ σκότωσε την Σελίνα καθώς δεν άντεχε την επιτυχία της.
Οι επιπτώσεις της απώλειας της Σελίνα
Η δολοφονία της Σελίνα ήταν θέμα συζήτησης για όλους. Πολλά δίκτυα ενημέρωσης διέκοπταν το κανονικό πρόγραμμα για να μιλήσουν για την δολοφονία αλλά και γενικότερα για τη Σελίνα. Η «New York Times» είχε πρωτοσέλιδο τη δολοφονία της για δυο μέρες μετά το θάνατό της συνέχεια. Επίσης έγιναν πολλές αγρυπνίες προς τιμήν της και τα τεξανά ραδιόφωνα έπαιζαν συνέχεια τη μουσική της.
Πολλοί διάσημοι τηλεφώνησαν στην οικογένεια Κιντανίγια για να εκφράσουν τα συλλυπητήριά τους, μεταξύ των οποίων οι Γκλόρια Εστέφαν, Ταλία, Σίλια Κρουζ, Χούλιο Ιγκλέσιας και Μαντόνα.
Το περιοδικό «People» της αφιέρωσε ένα άρθρο με τίτλο «Σελίνα 1971-1995, η Ζωή της μέσα από Εικόνες», πουλώντας 450.000 αντίτυπα. Λίγες εβδομάδες αργότερα κυκλοφόρησαν ολόκληρο περιοδικό μόνο για τη Σελίνα, πουλώντας 600.000 αντίτυπα. Μετά από μερικές μέρες ο Χάουαρντ Στερν χλεύασε τη δολοφονία, την ταφή και όσα ακολούθησαν καθώς και όσους ακούνε αυτήν τη μουσική. Αυτά τα σχόλια εξόργισαν τους ισπανόφωνους του Τέξας. Μετά από αυτά εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης για τον Στερν, που ομολόγησε στα ΜΜΕ ότι δεν είχε πρόθεση να προκαλέσει περισσότερο άγχος σε όσους την αγαπούσαν.

Ο τότε κυβερνήτης του Τέξας, Τζορτζ Μπους, στις 12 Απριλίου 1995, καθιέρωσε την 16η Απριλίου, ημέρα γενεθλίων της Σελίνα ως «Ημέρα της Selena» για το Τέξας. Την ίδια χρονιά η Σελίνα εντάχθηκε στο «Latin Music Hall of Fame» και οι θαυμαστές της την τιμούν κάθε χρόνο στα γενέθλιά της.
Το καλοκαίρι του 1995 κυκλοφόρησε το άλμπουμ «Dreaming of You» και μπήκε στο Νο 1 του U.S. Billboard 200 και η Σελίνα έγινε η Νο 1 ισπανόφωνη τραγουδίστρια, ακολουθούμενη από το History του Μάικλ Τζάκσον. Την ημέρα της κυκλοφορίας του πούλησε πάνω από 175.000 αντίτυπα και στον πρώτο χρόνο κυκλοφορίας του πούλησε 2 εκατομμύρια αντίτυπα.
Το 1995 πολλοί γονείς έδωσαν το όνομα Σελίνα στις κόρες τους, που ήταν μεταξύ των 100 δημοφιλέστερων ονομάτων. Από την Σελίνα Κιντανίγια ονομάστηκε και η σημερινή pop star, Σελίνα Γκόμεζ.
Το 1997 η ζωή και το τέλος της Σελίνα έγιναν ταινία με τον τίτλο «Σελίνα» και πρωταγωνίστρια τηn Τζένιφερ Λόπεζ. Η ίδια μάλιστα δήλωσε πως η καριέρα της άνθισε χάρη σε αυτόν τον ρόλο. Ο κόσμος είδε σε εκείνη την αδικοχαμένη Σελίνα. Η Τζένιφερ Λόπεζ ήταν υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα γι’ αυτό το ρόλο. Ένα χρόνο μετά την ταινία στο Κόρπους Κρίστι εγκαινιάστηκε ένα μουσείο αφιερωμένο στη Σελίνα, το οποίο επισκέπτονται χιλιάδες θαυμαστές της μέχρι και σήμερα. Το 2006 κατασκευάστηκε ένα χάλκινο άγαλμα της Σελίνα κοντά στο μουσείο σε φυσικό μέγεθος, γνωστό με το όνομα «Mirador de la Flor».
Το 2016 εκτέθηκε το κέρινο ομοίωμά της στο μουσείο της Madame Tussaud στο Χόλιγουντ και το 2017 η Σελίνα τιμήθηκε με αστέρι στο Hollywood Walk of Fame.
Μια ακόμα αναφορά στην Σελίνα γίνεται με την σειρά του Netflix «Selena: The Series». Η σειρά αφηγείται την πραγματική ιστορία της τραγουδίστριας και για την υλοποίησή της συμμετείχε ενεργά η οικογένεια Κιντανίγια.
Ακολουθεί το επίσημο video του τραγουδιού «I could fall in love», που ηχογραφήθηκε μεταξύ Δεκεμβρίου 1994 και 25 Μαρτίου 1995 και κυκλοφόρησε στις 15 Ιουνίου 1995, 3 μήνες μετά το θάνατο της Σελίνα.
Για το άρθρο χρησιμοποιήθηκαν πληροφορίες από:
- Selena, Ανακτήθηκε από: https://el.wikipedia.org/ Τελευταία πρόσβαση: 16-3-23
- Η δολοφονία της διάσημης αμερικανίδας τραγουδίστριας Σελένα, από την πιο φανατική της θαυμάστρια, Ανακτήθηκε από: https://www.mixanitouxronou.gr/ Τελευταία πρόσβαση: 16-3-23
- Η ζωή της Selena γίνεται σειρά στο Netflix: Η πρεμιέρα και το νέο υπέροχο τρέιλερ, Ανακτήθηκε από: https://www.ethnos.gr/ Τελευταία πρόσβαση: 16-3-23
- 23 χρόνια από τη στυγερή δολοφονία της Selena. (2018). Ανακτήθηκε από: https://www.hit-channel.com/ Τελευταία πρόσβαση: 16-3-23
- Σελίνα -Η λατίνα τραγουδίστρια που έλαμψε στα 90s και δολοφονήθηκε στα 23 της από την μάνατζέρ της. (2019). Ανακτήθηκε από: https://www.bovary.gr/ Τελευταία πρόσβαση: 16-3-23
- Σελίνα Κιντανίγια Περέζ: Η λατίνα σταρ που δολοφονήθηκε από τη μάνατζέρ της – Η τεράστια επιτυχία και ο φρικτός θάνατος. (2022). Ανακτήθηκε από: https://www.i-diakopes.gr/ Τελευταία πρόσβαση: 16-3-23
- Τζένιφερ Λοπεζ: Το ήξερες; Χρωστά την καριέρα της στη δολοφονημένη Σελίνα Κιντανίγια Πέρεζ. (2022). Ανακτήθηκε από: https://www.koolnews.gr/ Τελευταία πρόσβαση: 16-3-23
- Η τραγική ιστορία της τραγουδίστριας Σελίνα που δολοφονήθηκε από την πρόεδρο του φαν κλαμπ της. (2020). Ανακτήθηκε από: https://www.newsbeast.gr/ Τελευταία πρόσβαση: 16-3-23
- Σελίνα -Η λατίνα τραγουδίστρια που έλαμψε στα 90s και δολοφονήθηκε στα 23 της από την μάνατζέρ της, Ανακτήθηκε από: https://mantoles.net/ Τελευταία πρόσβαση: 16-3-23
- Η δολοφονία της Selena Quintanilla-Pérez. (2020). Ανακτήθηκε από: https://weirdsides.com/ Τελευταία πρόσβαση: 16-3-23
- Η τραγική ιστορία της τραγουδίστριας Selena που δολοφονήθηκε από την πρόεδρο του φαν κλαμπ της. (2021). Ανακτήθηκε από: https://www.newsbomb.gr/ Τελευταία πρόσβαση: 16-3-23
- Χατζηαντωνίου, Δ. (2022). Selena Quintanilla-Pérez – Η Λατίνα που άλλαξε την ποπ του ’90, Ανακτήθηκε από: https://docuventa.gr/ Τελευταία πρόσβαση: 16-3-23