Ο Τσίπρας ετοιμάζει ταξίδι στις Η.Π.Α. για να συναντήσει τον Τραμπ

23 Σεπτεμβρίου 2017

«Ποιος από εσάς θα πίστευε πριν λίγους μήνες ότι σήμερα στις ΗΠΑ το φαβορί για να πάρει το χρίσμα ως υποψήφιος πρόεδρος των Ρεπουμπλικανών θα ήταν ο κ. Τραμπ. Και βεβαίως με όλα όσα σηματοδοτεί αυτή η υποψηφιότητα, και με τις ιδέες που εκπροσωπεί και με την απήχηση που βρίσκουν και η απειλή, του να είναι πιθανόν πρόεδρος -ελπίζω να μην μας βρει αυτό το κακό- της ηγεμονεύουσας δύναμης, χώρας στον πλανήτη». Η παραπάνω δήλωση ανήκει στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα όπως και η ‘‘ευχή’’ του «να μην μας βρει αυτό το κακό και εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ» (εννοώντας τον Τραμπ). Τις πραγματοποίησε στις 19 Μαρτίου 2016! Κι όμως! Όλα όσα είπε, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες θα ανατραπούν για ακόμη μία φορά. Μένει να αποδειχθεί αν πρόκειται για φήμες ή για αληθείς ειδήσεις.


Το ενδεχόμενο συνάντησης Τσίπρα -Τραμπ στην Αμερική

Σύμφωνα με ειδησεογραφικές πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ήδη από το περασμένο καλοκαίρι έχει δώσει εντολή στο επιτελείο του να εκκινήσει τις απαραίτητες προετοιμασίες, ώστε να καταστεί δυνατό ένα ταξίδι στην Αμερική με απώτερο σκοπό την κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ. Μάλιστα, έχει γραφτεί ότι το ενδεχόμενο ενός τέτοιου ταξιδιού είναι πολύ μεγάλο και ίσως πραγματοποιηθεί εντός του τρέχοντος έτους. Το κυριότερο όμως, είναι το τι πρόκειται να συζητηθεί, ποιος ο πραγματικός σκοπός αυτού του ταξιδιού, ποιος θα χρεωθεί τα έξοδα μετακίνησης, διαμονής, εστίασης, παραμονής και ποιες είναι οι ρεαλιστικές πιθανότητες να ενσκήψει στο πρόβλημα του χρέους της Ελλάδας η Αμερική, η οποία εκπροσωπεί τον έναν πόλο χρηματοδότησης της Ελλάδας μέσω του Δ.Ν.Τ.

Αν τελικά, το Δ.Ν.Τ. αποχωρήσει θα αποτελέσει τεράστιο ερωτηματικό η στάση της Αμερικής. Άλλωστε, ο καθένας θυμάται τον ‘‘υγιεινό περίπατο’’ του πρώην προέδρου Ομπάμα στην Ακρόπολη και την ομιλία του υπέρ της ελληνικής Δημοκρατίας, ενώ εν τέλει η χώρα μας δεν ωφελήθηκε καθόλου. Και είναι φυσικό να συμβεί το ίδιο ξανά. Η τεράστια Αμερική δεν πρόκειται να ασχοληθεί με την Ελλάδα μιας και η συνεχής παραμονή της τελευταίας στην ‘‘οικονομική εντατική’’ τη συμφέρει. Το μεγάλο ερώτημα που δίκαια, ίσως, θα μας απασχολούσε είναι πώς ανασκευάζει ένας αριστερός πρωθυπουργός την άποψή του για τον «κακό» Τραμπ που εκπροσωπεί τον συντηρητισμό, τον ιμπεριαλισμό, τον καπιταλισμό και την παγκοσμιοποίηση.

Πώς το «έξω οι Αμερικάνοι» και το «Ε.Ο.Κ. και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο» κατέρρευσαν και την θέση τους έλαβαν η εξαίρετη χώρα και ο αξιότιμος πρόεδρος των Η.Π.Α.; Φυσικά, αναμένεται ο πρωθυπουργός να πραγματοποιήσει ακόμα μια ιδεολογική υπέρβαση για τη σωτηρία της χώρας. Άλλωστε όταν ο τέως πρωθυπουργός Κ. Σημίτης έσπευδε από το βήμα της Βουλής, το 1999 να δηλώσει «νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω την κυβέρνηση των Η.Π.Α.» για τον χειρισμό στο φιάσκο των Ιμίων δεν βρέθηκε κανείς να τον διορθώσει!

Advertising

Advertisements
Ad 14

Το ταξίδι -προσωπική εκτίμηση- θα πραγματοποιηθεί, κάτι που επιβεβαιώνει έμμεσα και ο Ρότζερ Κοέν, βασικός συντάκτης των NEW YORK TIMES : «Μαθαίνω ότι ο Τσίπρας έχει αρχίσει να αποκαλεί τις ΗΠΑ ως ‘‘στρατηγικό εταίρο’’ του. Ψάχνει για μία συνάντηση με τον Τραμπ, στον οποίο ίσως να μην αρέσει το γεγονός ότι ο νεαρός Ελληνας ηγέτης και ο Ομπάμα είχαν έρθει κοντά. Προσπαθεί να κλέψει την προσοχή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον χαρισματικό, σπουδαγμένο στο Χάρβαρντ ηγέτη της Νέας Δημοκρατίας, ανακαλύπτοντας τα πλεονεκτήματα των ιδιωτικών επιχειρήσεων», καταλήγει ο Κοέν.

Η πρόσκληση του αντιπροέδρου Πέινς προς τον πρωθυπουργό στις 10 Ιουλίου και η συνάντηση Τσίπρα -Τραμπ, η σύντομη συζήτηση που είχαν, οι θερμές χειραψίες αλλά και η διθυραμβική δήλωση Τραμπ «Ανακάμπτετε και αυτό είναι εκπληκτικό» αλλά και ότι «Η Ελλάδα είναι μια υπέροχη χώρα με υπέροχους ανθρώπους» στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ το περασμένο καλοκαίρι, φαίνεται ότι αποτελούν προπομπούς για το διάβημα του Αλέξη Τσίπρα για πρώτη φορά στον Λευκό Οίκο. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι η ατζέντα της συζήτησης θα περιλαμβάνει την καλύτερη εκμετάλλευση της βάσης στη Σούδα και τη σύσφιξη αλλά και την προώθηση των -όσο το δυνατόν- καλύτερων σχέσεων Ελλάδας – Η.Π.Α. Η ιστορία θα δείξει τι τελικά πρόκειται να πραγματοποιηθεί.

 

Πηγές : http://newpost.gr/politiki/629346/tet-a-tet-a-tsipra-ndash-nt-tramp-sthn-oyasingkton-mexri-ta-xristoygenna

http://www.cnn.gr/news/politiki/story/82192/tramp-se-tsipra-anakamptete-kai-ayto-einai-ekpliktiko

Advertising

http://www.enikos.gr/politics/536922/nyt-o-tsipras-psaxnei-gia-mia-synantisi-me-ton-trab

Είμαι ο Χάρης Αβραμίδης. Είμαι φιλόλογος, καθώς τυγχάνω απόφοιτος της σχολής Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής του Α.Π.Θ. με κατεύθυνση τη φιλοσοφία και το ζώδιό μου είναι Κριός. Είμαι σινεφίλ , λατρεύω τη μουσική και το μότο μου :΄΄ Βάλλε πάθος σε ό,τι κάνεις ! ΄΄ .

Περισσότερα από τη στήλη: Απόψεις

Απόψεις

Omdenken: ο ανάποδος “ολλανδικός” τρόπος σκέψης

YOLO ή Yodel-ay-eee-ooo?  Είσαι της άποψης “ενός κακού μύρια έπονται” ή “κάθε εμπόδιο για καλό”;…

Απόψεις

Ασφυκτιώ

Τις τελευταίες μέρες ασφυκτιώ. Δεν είναι ο ένας χρόνος lockdown, δεν είναι καν όλα αυτά…

Απόψεις

Και μετά την πτώση…τι;

Μέσα ενημέρωσης υπάρχουν πολλά στις μέρες μας είναι η αλήθεια. Ραδιόφωνο, τύπος , τηλεόραση, διαδίκτυο.…

Απόψεις

Η Τράπουλα της Deste, οι Ρίζες της και το Πολιτισμικό της Αντίκτυπο

Η τράπουλα ήταν πολύ φθαρμένη.Πήρα λεπτό χαρτί να τη ξαναζωγραφίσω. Στη μία η μαμά γύρισε…

Απόψεις

Τα social media έχουν καταστρέψει τις ανθρώπινες σχέσεις

Τα social media, αν και είναι ένα επίτευγμα της σύγχρονης τεχνολογίας, έχουν καταστρέψει τις ανθρώπινες…

Απόψεις

Λεοπάρ ή snake print; Από την Κατερίνα Ζαρμπούτη

Λεοπάρ ή snake print; Η απάντηση είναι και τα δύο αλλά όχι μαζί. Είναι από…

Απόψεις

Θα καταστρέψουν οι θρησκείες την ανθρωπότητα;

     Η αιτία που θα καταστραφεί η ανθρωπότητα είναι οι θρησκείες; Εδώ πρέπει να…

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Η τέχνη ως εργαλείο για την κατανόηση ψυχικών διαταραχών

Η τέχνη λειτουργεί ως εξερευνητής της ψυχής—ειδικά σε διαταραχές όπως

Διάγνωση αυτισμού: Περιορισμένα ενδιαφέροντα vs έλλειψη κοινωνικών δεξιοτήτων

Διάγνωση αυτισμού: Περιορισμένα ενδιαφέροντα vs έλλειψη κοινωνικών δεξιοτήτων Οι επαναλαμβανόμενες