Έχουν περάσει τέσσερα χρόνια από τότε που ο- πάλαι ποτέ- κραταιός ηγέτης της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες άφηνε την τελευταία του πνοή και τον διαδεχόταν ο Νικολάς Μαδούρο στον προεδρικό θώκο της πλουσιότερης χώρας της Ν. Αμερικής. Από τότε τίποτα δεν μοιάζει να είναι ίδιο και οι λέξεις κανονικότητα και ειρήνη έχουν αντικατασταθεί από την εξαθλίωση και τη βία. Η άλλοτε ισχυρότερη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει χάσει την αίγλη και τον πλούτο της, την ειρήνη στο εσωτερικό της και αν κερδίσει τις εκλογές (30 Ιουλίου 2017) ο Μαδούρο θα χάσει και το άρωμα… Δημοκρατίας που εδώ και μήνες ξεθυμαίνει!
Εκλογές ”αλά Μαδούρο”:
Ο Νικολάς Μαδούρο πριν αρκετό καιρό εξήγγειλε τις συγκεκριμένες εκλογές με σκοπό την αναθεώρηση του υπάρχοντος Συντάγματος κι όχι προεδρικές εκλογές, τις οποίες μετ’επιτάσεως ζητά και η αντιπολίτευση και μεγάλο μέρος του πολύπαθου βενεζουελάνικου κόσμου. Ο σκοπός της διεξαγωγής τους παραμένει άγνωστος αλλά σύμφωνα πάντα με τον ηγέτη της Βενεζουέλας, διεξάγονται με σκοπό την ανάγκη για ένα καλύτερο Σύνταγμα μακριά από παθογένειες με κύριο μέλημα την επικράτηση της τάξης και της ειρήνης που λόγω αναταραχών έχουν διασαλευτεί. Ένα Σύνταγμα βέβαια, που ο μέντοράς του, Ούγκο Τσάβες είχε συντάξει πριν 18 χρόνια (1999) χαρακτηριζόμενο και πολυδιαφημιζόμενο τότε ως πρότυπο Συντάγματος για τη χώρα.
Advertisements
Ο διαμαρτυρόμενος λαός της Βενεζουέλας στο δρόμο Πηγή εικόνας : 902.gr
Τι μέλλει γενέσθαι :
Από τις εκλογές της 30ης Ιουλίου αναμένεται να προκύψει μια νέα συνταγματική Συνέλευση επιφορτισμένη με το έργο της αξιολόγησης και της αναθεώρησης του υπάρχοντος Συντάγματος, τουλάχιστον όπως προκύπτει από την επιφανειακή ερμηνεία που διάλεξε να δώσει ο Μαδούρο. Ουσιαστικά όμως, και τυπικά, η νέα Συνέλευση θα έχει το δικαίωμα να διαλύσει το Κοινοβούλιο, ενδεχομένως να το ελέγξει (τώρα ελέγχεται από την ακροδεξιά αντιπολίτευση), να παρατείνει τη διεξαγωγή αρχαιρεσιών (εκλογές Δημοτικές και Προεδρικές), ακόμα και να νομοθετεί ερήμην του Κοινοβολίου. Αξίζει να σημειωθεί με τον πλέον έντονο τρόπο ότι οι Προεδρικές εκλογές ήδη έπρεπε να έχουν τελεσθεί πέρσι αλλά το καθεστώς Μαδούρο τις ανέβαλε λόγω αναταραχών.
Πώς θα σχηματισθεί η νέα Συνέλευση :
Η νέα συντακτική Συνέλευση θα αποτελείται από 545 μέλη εκ των οποίων τα 364 μέλη θα εκλεγούν βάσει γεωγραφικών κριτηρίων. Αναλυτικότερα, οι 321 δήμοι των αγροτικών και αραιοκατοικημένων περιοχών της Βενεζουέλας θα εκλέξουν από 1 αντιπρόσωπο ενώ οι 23 δήμοι από τις πρωτεύουσες των Πολιτειών της χώρας θα εκλέξουν από 2 αντιπροσώπους. Η Πολιτεία του Καράκας θα εκλέξει 7 μέλη. Τα υπόλοιπα 181 μέλη θα εκπροσωπηθούν από επαγγελματικούς κλάδους και από κοινωνικές ομάδες. Συγκεκριμένα, οι εργάτες θα λάβουν 79 έδρες, οι αγρότες και οι αλιείς από 8 έδρες έκαστοι, ενώ 5 έδρες θα έχουν οι επιχειρηματίες και οι βιομήχανοι. Οι φοιτητές θα λάβουν 24 έδρες, οι συνταξιούχοι 28, τα άτομα με αναπηρία 5 έδρες, ενώ οι ιθαγενείς και τα μέλη των τοπικών συμβουλίων θα λάβουν από 8 έδρες.
Το Κοινοβούλιο της Βενεζουέλας Πηγή εικόνας : dailythess.gr
Τι θα προκύψει μετά τις εκλογές :
Αυτό που αναμένεται να προκύψει μετά τις εκλογές είναι η διεξαγωγή ενός Δημοψηφίσματος με σκοπό την επικύρωση της διαδικασία και εν συνεχεία εκλογές τον ερχόμενο Δεκέμβρη (Δημοτικές) και τον επόμενο χρόνο (Προεδρικές), σύμφωνα πάντα με τα όσα έχει εξαγγείλει ο πρόεδρος Μαδούρο. Παρόλα αυτά όμως, ο χρόνος διεξαγωγής τους, το αν θα διαλυθεί το κοινοβουλευτικό σώμα και αν τελικά θα πραγματοποιηθούν οι εξαγγελίες Μαδούρο παραμένουν άγνωστα στοιχεία της πολιτικής εξίσωσης που ο ίδιος ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας έθεσε.
Η αντίδραση της αντιπολίτευσης :
Από την άλλη μεριά φαίνεται ότι οι εκλογές δεν θα έχουν την αποδοχή που τις αρμόζουν, καθώς σφοδρά είναι τα πυρά που έχει εκτοξεύσει μέχρι στιγμής η ακροδεξιά αντιπολίτευση με τον ηγέτη της, Ενρίκε Καπρίλες, να δηλώνει ότι δεν θα αποδεχθεί το αποτέλεσμα των εκλογών και να καλεί τους πολίτες να διαδηλώσουν στους δρόμους : «Οι πολίτες που επιθυμούν δημοκρατία να βγουν στους δρόμους την Κυριακή σε όλες τις βασικές οδικές αρτηρίες της χώρας». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Πρόεδρος της Κολομβίας, Χουάν Μανουέλ Σάντος τονίζοντας ότι «Αυτή η συντακτική συνέλευση έχει παράνομη προέλευση και εξαιτίας αυτού δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε το αποτέλεσμά της». Την ίδια στιγμή που ο λαός αναμένεται να δημιουργήσει ρεκόρ αποχής από τις κάλπες. Ο αντίκτυπος των εκλογών αυτών επηρέασε και τις γαλλικές αερογραμμές με την εταιρεία Air France να ανακοινώνει ότι αναβάλλει τις πτήσεις της προς τη Βενεζουέλα από τις 30 Ιουλίου μέχρι και την 1η Αυγούστου για λόγους ασφαλείας.
Ενρίκε Καπρίλες -Αρχηγός ακροδεξιάς αντιπολίτευσης (αριστερά) – Χουάν Μανουέλ Σάντος – Πρόεδρος Κολομβίας (δεξιά) Πηγή εικόνας :canalcncmedellin.com
Εκλογές με άρωμα… ”Despacito” :
Φυσικά η προπαγάνδα του Νικολάς Μαδούρο έχει «χτυπήσει» κόκκινο με τον ηγέτη της Βενεζουέλας να ελέγχει τα τοπικά Μ.Μ.Ε. και να επιστρατεύει μέχρι και το πασίγνωστο τραγούδι ”Despacito” προσπαθώντας να γοητεύσει τις νεαρές ηλικίες και να δώσει ένα άρωμα νίκης. Συγκεκριμένα, σε ογκώδη εκδήλωση που διοργάνωσε προ ημερών παρήλλαξε τους στίχους του τραγουδιού προσπαθώντας να περάσει ένα μήνυμα ενότητας και καταστολής της βίας. Προφανώς, και η κίνηση του Μαδούρο δεν βρήκε σύμφωνους τους πορτορικανούς τραγουδιστές του τραγουδιού, οι οποίοι τον κατηγόρησαν, με τον L. Fonsi να δηλώνει ότι δεν εξουσιοδότησε κανέναν προκειμένου να χρησιμοποιεί το τραγούδι του και κάνοντας σαφές ότι ο Πρόεδρος Μαδούρο «είναι παράνομο να χρησιμοποιήσει ή να αλλάξει το Despacito για πολιτικούς σκοπούς». Ο D. Yankee ανήρτησε στον προσωπικό λογαριασμό του στο Instagram μια φωτογραφία του Μαδούρο με ένα τεράστιο Χ και με το παρακάτω απόσπασμα που ανήρτησε στο Twitter να τη συνοδεύει :«Το γεγονός ότι οικειοποιήθηκες παράνομα ένα τραγούδι δεν είναι τίποτε μπροστά στο έγκλημα που διαπράττεις και που έχεις διαπράξει στη Βενεζουέλα».
Η επίμαχη εικόνα και το μήνυμα του Yankee για την προπαγάνδα Μαδούρο Πηγή εικόνας : ert.gr
Η κατάσταση στη Βενεζουέλα:
Η κατάσταση στη Βενεζουέλα εδώ και μήνες είναι τραγική. Τη χώρα μαστίζει η πείνα, η εξαθλίωση, η έλλειψη φαρμάκων, ενώ σε καθημερινή βάση μαίνονται οι διαδηλώσεις που συνοδεύονται με βία. Οι λεηλασίες σε σούπερ μάρκετ με σκοπό τη διανομή αγαθών, η συνεχής υποτίμηση του εθνικού νομίσματος (Μπολιβάρ) σε συνδυασμό με τον ετήσιο πληθωρισμό στο 700 % (!!!) να έχει διαλύσει τη χώρα, που υπό λογικές και κανονικές συνθήκες θα όφειλε να είχε μεγάλα συναλλαγματικά αποθέματα ως πρώτη χώρα (!) σε κοιτάσματα πετρελαίου, μπροστά και από τη Σαουδική Αραβία. Η δημοτικότητα του Μαδούρο και κατά συνέπεια και του κόμματός του «κατρακυλά» καθημερινά, ο οποίος έχασε συντριπτικά στις περασμένες βουλευτικές εκλογές αλλά παραμένει στην εξουσία ελέγχοντας το Ανώτατο Δικαστήριο, συγκεντρώνοντας υπερεξουσίες και εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι το Κοινοβούλιο το ελέγχει η αντιπολίτευση. Φήμες λένε δε, ότι ο ίδιος με μια μικρή ολιγαρχία ελέγχει την εσωτερική οικονομία και παραοικονομία.
Βίαιες διαδηλώσεις στην Βενεζουέλα Πηγή εικόνας : mononews.gr
Οι διεθνείς αντιδράσεις :
Με προεξάρχουσα την Αμερική και τον Πρόεδρό της Ν. Τραμπ να απειλεί με εμπάργκο στην εξαγωγή του 90% του πετρελαίου από τη Βενεζουέλα προς τις Η.Π.Α. μαίνονται οι διεθνείς αντιδράσεις. Τόσο οι Η.Π.Α. όσο και η Ε.Ε. κάλεσαν τον Πρόεδρο Μαδούρο να μην διεξάγει τις εκλογές, οι οποίες δεν διεξάγονται με δημοκρατικές διαδικασίες αλλά υπό την πίεση ενός Προέδρου που είναι στριμωγμένος.
Εν τέλει:
Είναι γεγονός – και εκφράζω την ταπεινή και προσωπική μου άποψη- ότι ο Μαδούρο θα κερδίσει με μεγάλο ποσοστό ίσως και άνω του 70% τις εκλογές κυρίως λόγω του αποκλεισμού που κάνουν σε αυτές η αντιπολίτευση και ο λαός. Ο Μαδούρο διεξάγει τις εκλογές αυτές για να προστατεύσει πρωτίστως τον εαυτό και την εξουσία του, καθώς αν και όταν γίνουν Προεδρικές εκλογές θα χάσει. Είναι ξεκάθαρο όμως, ότι τα συμβάντα στη Βενεζουέλα δεν προκλήθηκαν τυχαία. Προφανώς, και οι Η.Π.Α. έχουν ξεκινήσει μία προσπάθεια να ελέγξουν τα τεράστια οικονομικά οφέλη από τις εξαγωγές πετρελαίου στη Βενεζουέλα. Το έκαναν με το Ιράκ, την Αργεντινή (όχι μόνο λόγω πετρελαίων), την Λιβύη και τώρα προσπαθούν να το κάνουν και με τη Βενεζουέλα. Ο Τσάβες είχε χειριστεί άψογα την δημοφιλία του λόγω της άσκησης της εξουσίας με πιο ορθό -για το λαό- τρόπο και αντιστάθηκε στην Αμερική. Ο Μαδούρο κάπου στο δρόμο έχασε το μέτρο της εξουσίας, διέπραξε και διαπράττει εγκλήματα και προσπαθεί να αντιμετωπίσει και τον εσωτερικό και τον εξωτερικό πόλεμο που ο ίδιος ξεκίνησε.
Δεν είναι τυχαίο ότι έχει αναδειχθεί η ακροδεξιά αντιπολίτευση, η σύμμαχος Κολομβία δεν στηρίζει την «παλιά φίλη» Βενεζουέλα, ότι έχουν αυξηθεί τα κύματα βίας, τα οποία όμως, προπαγανδίζονται κυρίως από διεθνή Μ.Μ.Ε. -όχι όμως, πως δεν συμβαίνουν ή δεν είναι εξαθλιωμένος ο λαός-. Ο πολύπαθος λαός της Βενεζουέλας είναι στο επίκεντρο και δεν έχει διέξοδο. Έχει να επιλέξει ανάμεσα στη σκληρή, νομοθετούμενη και «δημοκρατική δικτατορία» που θα εγκαταστήσει ο Μαδούρο -αν κερδίσει τις εκλογές- και στην ακροδεξιά και φιλο-αμερικανικών (;) συμφερόντων αντιπολίτευση. Ο χρόνος θα δείξει αν θα καταφέρει η Βενεζουέλα να ξανασταθεί στα ανεξάρτητα και δυνατά πόδια της. Προσωπικά δεν θεωρώ ότι θα γλιτώσει.
http://www.skai.gr/news/world/article/351815/ti-simainoun-oi-ekloges-kai-i-sudagmatiki-anatheorisi-gia-ti-venezouela/
http://www.iefimerida.gr/news/353464/xaos-sti-venezoyela-ayrio-oi-ekloges-i-antipoliteysi-kalei-se-diadiloseis
http://www.ert.gr/eidiseis/diethni/kosmos/venezouela-despacito-ala-madouro-prokali-katakravgi/