Ευτυχία: Ένα άπιαστο όνειρο μόνο για λίγους

ευτυχία

Η ευτυχία θα μπορούσαμε να πούμε πως καθορίζεται από έμφυτους παράγοντες και αντιλήψεις, καθώς και από εμπειρίες. Αν σας ρωτήσω τι σας κάνει ευτυχισμένους, πιθανότατα δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα να μου δώσετε τουλάχιστον μερικές απαντήσεις.

 

Πηγή https://unsplash.com/photos/VOV0q44b7R4

Η ευτυχία από τη σκοπιά της ψυχολογίας

Ο Albert Ellis ισχυρίστηκε ότι ήταν παράλογο να υποδηλώνουμε ότι η ευτυχία προκλήθηκε από εξωτερικές συνθήκες. Σύμφωνα με τον Ellis, η ευτυχία εξαρτάται από τις ερμηνείες μας για τα γεγονότα (Dredze, 2019). Από την άλλη, οι Βρετανοί φιλόσοφοι John Locke και Jeremy Bentham ισχυρίστηκαν ότι η ευτυχία καθορίζεται από τον αριθμό των θετικών γεγονότων που βιώθηκαν στη ζωή (Compton & Hoffman, 2019).

Advertising

Advertisements
Ad 14

Εν αντιθέσει με τον  Eysenck που ανέφερε, ότι ο νούμερο ένα μύθος σχετικά με την ευτυχία, είναι ότι η ευτυχία καθορίζεται από τον αριθμό και τη φύση των ευχάριστων γεγονότων που βιώνουν τα άτομα (Warr, 2019). Σύμφωνα με τον Sigmund Freud (1930) οι άνθρωποι επιδιώκουν την ευτυχία. Θέλουν να γίνουν ευτυχισμένοι και να παραμείνουν έτσι. Αυτή η προσπάθεια έχει δύο πλευρές, έναν θετικό και έναν αρνητικό στόχο. Στοχεύει, αφενός, στην απουσία πόνου και δυσαρέσκειας, και, αφετέρου, στην εμπειρία ισχυρών συναισθημάτων ευχαρίστησης (Zelenski, Sobocko & Whelan, 2021).

Ένας ορισμός για την ευτυχία

Οι περισσότεροι από εμάς πιθανώς δεν πιστεύουν ότι χρειαζόμαστε έναν επίσημο ορισμό της ευτυχίας. Γενικά, η ευτυχία νοείται ως τα θετικά συναισθήματα που έχουμε όσον αφορά τις ευχάριστες δραστηριότητες στις οποίες συμμετέχουμε μέσω της καθημερινής μας ζωής. Η ευχαρίστηση, η άνεση, η ευγνωμοσύνη, η ελπίδα και η έμπνευση είναι παραδείγματα θετικών συναισθημάτων που αυξάνουν την ευτυχία μας και μας οδηγούν στην άνθηση. Η ευχαρίστηση, εδώ και πολλά χρόνια στον κλάδο της ψυχολογίας, συνδέεται στενά με την ευτυχία.

Διαβάστε επίσης  Η εξάρτηση μόνο αγάπη δεν είναι!
ευτυχία
Πηγή https://unsplash.com/photos/jj4x2mlEYQ0

Μπορεί να μετρηθεί η ευτυχία;

Μερικά άτομα υποστηρίζουν ότι ίσως η ευτυχία δεν πρέπει να αποτελεί αντικείμενο επιστημονικής εξήγησης επειδή είναι αδύνατο να την μετρήσουμε αντικειμενικά. Αυτό φαίνεται σαν μια απλή ερώτηση, αλλά η αλήθεια είναι ότι πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν. Ας ξεκινήσουμε κοιτάζοντας τι πραγματικά κάνει τους ανθρώπους ευτυχισμένους.

Ο καλύτερος δείκτης της ευτυχίας ενός ατόμου είναι η ποιότητα των στενών του σχέσεων. Είτε μιλάτε για ρομαντικές σχέσεις, οικογενειακές ή απλά για στενές φιλίες, όσο πιο ευτυχισμένοι είστε στις κοινωνικές σας σχέσεις, τόσο πιο ευτυχισμένοι είστε γενικά. Εκτός από τις στενές σχέσεις, υπάρχουν δύο άλλα πράγματα που προβλέπουν την ευτυχία στους ανθρώπους: έχοντας μια δουλειά ή χόμπι που αγαπούν και που τους προκαλεί και βοηθώντας τους άλλους μέσω εθελοντικής εργασίας, τυχαίες πράξεις καλοσύνης.

Advertising

Πηγή https://unsplash.com/photos/V5Owjg-ZNto

Η οπτική της ευτυχίας για το καθένα από εμάς

Το μόνο σίγουρο είναι πως μπορεί ο καθένας να την αντιλαμβάνεται εντελώς διαφορετικά. Είναι μια κατάσταση υποκειμενική και προφανώς μοναδική για τον καθένα μας. Αυτό που θα έκανε ευτυχισμένο εσένα πιθανόν εγώ να το προσπερνώ αδιάφορα ή κι αντίστροφα.

Για εμένα, η ευτυχία πηγάζει από την αγάπη και τον σεβασμό προς τον εαυτό σου και βρίσκεται σε αυτό που ποθείς περισσότερο απ’ όλα κάθε φορά. Οι άνθρωποι έχουν γίνει πιο μοναχικοί, έχουν αποξενωθεί και δυστυχώς περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους αναζητώντας την ευτυχία σε λάθος δρόμους όπου όλα θα είναι τέλεια και η ζωή κυλά και η απόλυτη ευτυχία δεν έρχεται και όταν το συνειδητοποιήσουμε, έχουμε ήδη διανύσει τα στάδια του πόνου και της απόγνωσης μην έχοντας καταφέρει να ζήσουμε στο παρόν.

Διαβάστε επίσης  Νεράιδα δίχως παραμύθι...

 

ευτυχία
Πηγή https://unsplash.com/photos/dqt_nCUrH5A

 

 

Αύριο το πρωί λοιπόν, μόλις σηκωθείς σκέψου τρεις τουλάχιστον λόγους που σε κάνουν ευτυχισμένο.  Άλλαξε τον τρόπο που βλέπεις τα πράγματα και τότε θα δεις πως τα πράγματα αυτόματα αλλάζουν.

 

 

 


«Η ευτυχία είναι ένα πράγμα της ψυχής και όχι του σώματος. Η πηγή της βρίσκεται στην αφοσίωση και όχι στην ηδονή, στην αγάπη και όχι στην τέρψη». ~ Henri Lacordaire

Advertising


Βιβλιογραφικές Αναφορές

Compton, W. C., & Hoffman, E. (2019). Positive psychology: The science of happiness and flourishing. Sage Publications. E-book, Ανακτήθηκε 20 Ιουλίου 2021

Dredze, J. M. (2019). Albert Ellis and Mindfulness-Based Therapy: Revisiting the Master’s Words a Decade Later. Journal of Rational-Emotive & Cognitive-Behavior Therapy, 1-11. Doi: https://doi.org/10.1007/s10942-019-00328-0

Warr, P. (2019). The psychology of happiness. Routledge. E-book, Ανακτήθηκε 20 Ιουλίου 2021

Zelenski, J. M., Sobocko, K., & Whelan, D. C. (2021). Introversion, Solitude, and Happiness. The Handbook of Solitude: Psychological Perspectives on Social Isolation, Social Withdrawal, and Being Alone, 309-324. Doi: https://doi.org/10.1002/9781119576457.ch22

Advertising

Όσο με θυμάμαι πάντα μου άρεσε να ψάχνω το γιατί και τη λύση πίσω από κάθε συγκυρία, σκέψη, προβληματισμό. Μου αρέσει να εξελίσσομαι συνεχώς και με κάθε ευκαιρία, υπεραναλύω τα πάντα κι έτσι πήρα την απόφαση να κάνω επάγγελμα αυτό που αγαπώ, σπουδάζοντας ψυχολογία.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Σπίτι, ο τόπος που μεγαλώσαμε...

Σπίτι, ο τόπος που μεγαλώσαμε…

Σπίτι, ο τόπος που πάντοτε με κάποιο τρόπο, μεταφορικά ή

Προβιοτικά: Τα οφέλη στη νόσο Alzheimer

Προβιοτικά: Τα οφέλη στη νόσο Alzheimer Ποιες είναι οι επιδράσεις