Ήταν η τελευταία φορά που κοίταξα τις φωτογραφίες χωρίς να σκεφτώ πως μπορεί να κρύβουν κάτι το ιδιαίτερο. Εκείνη την στιγμή συνειδητοποίησα πως οι φωτογραφίες κρατάνε ζωντανές τις αναμνήσεις μου. Έτσι έπιασα αμέσως την κάμερα και αποφάσισα να αποτυπώσω ότι ζούσα. Ταυτόχρονα το μυαλό μου κλείδωσε για πάντα αυτή τη στιγμή στη μνήμη μου .
Μια αόριστη στιγμή του χρόνου αποφασίζεις να τραβήξεις μια φωτογραφία. Δεν το σκέφτεσαι πολύ. Ένα κλικ είναι αρκετό. Αποθηκεύεις την εικόνα για μελλοντική χρήση και αυτόματα τοποθετείται στις αναμνήσεις σου.
Πόσο συχνά αναπολείς τις διάφορες στιγμές της ζωής σου κοιτώντας τις φωτογραφίες που τράβηξες; Άραγε θυμάσαι ποια ήταν η τελευταία φορά που αποτύπωσες τις αναμνήσεις σου σε μια φωτογραφία; Και αν ναι έχεις παρατηρήσει αυτές τις φωτογραφίες στην πραγματικότητα;
Τι είναι αυτό που βλέπεις τότε; Δεν μιλάω για τα πρόσωπα που απεικονίζουν. Μιλάω για την χρονική στιγμή εκείνη που αποτυπώθηκαν. Μιλάω για εκείνο το συναίσθημα που έχεις κρύψει, μα έρχεται στην επιφάνεια όταν τις αντικρίζεις. Μιλάω για την στιγμή εκείνη που ένιωσες κάτι τόσο διαφορετικό και θέλησες να το αποτυπώσεις.
Επομένως καταλήγεις να κάνεις μια απλή σκέψη: μπορεί να πει κανείς ότι οι φωτογραφίες είναι το μέσο αποτύπωσης μιας ανάμνησης. Ή μήπως οι φωτογραφίες είναι οι αναμνήσεις μας;
Στις φωτογραφίες αποτυπώνουμε τις πιο γλυκές μας αναμνήσεις. Αυτές είναι που θα δούμε και θα θυμηθούμε τα παλιά. Οι φωτογραφίες φαίνεται πως είναι ένα μικρό κομμάτι της ζωής μας. Ή μήπως είναι η ζωή μας; Άλλωστε εκεί έχεις αποτυπώσει όλες εκείνες τις στιγμές όπου θα ήθελες να παγώσεις τον χρόνο και να κρατήσεις κοντά σου όλα εκείνα τα πρόσωπα που αγαπάς.
Κοιτώντας τις φωτογραφίες σου δημιουργούνται όλα εκείνα τα συναισθήματα που είχες όταν αποφάσισες να κρατήσεις αυτή τη στιγμή για πάντα. Εξάλλου κοιτώντας τες κάθε φορά νιώθεις ένα παράξενο συναίσθημα έτσι δεν είναι; Άλλοτε είναι από χαρά άλλοτε πάλι μπορεί να περιγράφει μια προσμονή.
Ένα ταξίδι……
ή
ένα άτομο……
Ίσως και να βλέπω τις φωτογραφίες για να σε θυμάμαι. Ίσως με αυτόν τον τρόπο καταφέρω να διατηρήσω ζωντανή την ιστορία μας.
Από την άλλη έχει άραγε σημασία; Ποιο; Το να κρατάς ζωντανές κάποιες αναμνήσεις;
Φυσικά και έχει νόημα. Εξάλλου είναι κομμάτι σου.
Αλήθεια θα απαρνιόσουν έτσι ένα μέρος σου; Αλήθεια θα άφηνες πίσω σου όλα εκείνα όσα έζησες τόσο εύκολα;
Μάλλον όχι.
Οπότε καταλήγω στο συμπέρασμα πως….
Στις φωτογραφίες αποτυπώνονται όλα εκείνα όσα έζησα.