Οι δεισιδαιμονίες από αρχαιότατων χρόνων «κουβαλούσαν» έναν συνδυασμό φόβου, με άγνοια, με το πάντρεμα μια ατμόσφαιρας μυστικισμού και καταπολέμησης κακών μελλοντικών γεγονότων. Στις αρχαίες θρησκείες η φύση και τα ζώα θεοποιούταν, η αστραπή, η φωτιά, ο σεισμός, το λιοντάρι, οι γύπες, οι αετοί, οι λύκοι. Οι άνθρωποι, των οποίων οι φόβοι μεγαλοποιούνταν, ακολουθούσαν περίεργες τελετές , προσπαθώντας να εξευμενίσουν το κακό. Φυσικά την γνώση του εξευμενισμού την κατείχε πάντα ένα άτομο, ο μάγος ή ο ιερέας, ο οποίος ανά περίπτωση καθοδηγούσε ή φόβιζε με τον τρόπο του, την φυλή.
Συμπεραίνοντας καταλήγουμε πως οι δεισιδαιμονίες και προλήψεις θα μπορούσαν κάλλιστα να ήταν, ένα χειριστικό εργαλείο στα χέρια κάποιων, έτσι ώστε να ελέγχουν και να πειθαρχούν τις μάζες, εκμεταλλευόμενοι την άγνοια και των φόβο των ανθρώπων, προς τους φυσικούς νόμους και την διαφορετικότητα.
Δυστυχώς όμως οι ρίζες των προλήψεων και των δεισιδαιμονιών, είναι τόσο βαθιές, που φτάνουν μέχρι την σύγχρονη κοινωνία. Το παλιό που μεταδίδεται από γενιά σε γενιά επηρεάζει το νέο, και από σεβασμό σε μια άτυπη σχέση γηραιότερων – νεότερων, ή και σε ένα φόβο που αρνούμαστε να αποδεχτούμε και να αναλύσουμε λογικά, δεχόμαστε προλήψεις αιώνων.
Ξεκινώντας από το «μάτιασμα», αδυνατούμε να δεχτούμε πώς ό,τι κακό μας συμβαίνει δεν φταίμε εμείς, αλλά κάποιος άλλος! Αρνούμαστε ν ’αναλάβουμε τις ευθύνες μας , δεν πήγε καλά η δουλειά, με γλωσσοφάγαν, έχω πονοκέφαλο, με μάτιασαν, δεν βγήκα με το ταίρι που ήθελα, μου έκαναν μάγια!
Αγαπημένο μου επίσης θέμα, τα νύχια,το λούσιμο και η εμμηνορρυσία. «Τετάρτη και Παρασκευή τα νύχια σου μην κόψεις και Κυριακή να μην λουστείς γιατί δεν θα προκόψεις»
Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί η προσωπική περιποίηση και υγιεινή του σώματος πρέπει να γίνεται σε συγκεκριμένες ημέρες! Εφιάλτης μου ήταν η φράση: «Όταν έχεις περίοδο δεν πρέπει να κάνεις μπάνιο γιατί δεν θα μπορέσεις να κάνεις παιδιά»! Ακούστε λοιπόν πως μια παράφραση, γίνεται παρεξηγήσιμη και δεν έχει καμία λογική υπόσταση.Όταν η γυναίκα έχει περίοδο είναι πιο επιρρεπής να κρυώσει. Το μπάνιο, το βύθισμα δηλαδή σε μπανιέρα με νερό, μπορεί να σε κρυώσει όντως. Αλλά το ντουζ όπως και η φροντίδα της γυναικείας περιοχής, κατά την περίοδο της γυναίκας, όχι μόνο δεν πρέπει να αποτρέπεται αλλά επιβάλλεται για την πρόληψη μολύνσεων και οσμών. Οι παλιότεροι δεν είχαν καταλάβει την διαφορά του μπάνιου με το ντουζ, όποτε το μεταφέραν λάθος.
Άλλο αγαπημένο μου θέμα, ο γάμος… εκεί να δείτε έναν όμορφο χαμό! Δεν πρέπει να παντρεύονται τον ίδιο χρόνο τα αδέλφια, ούτε σε δίσεκτο ή Μάιο μήνα! Την ώρα που οι νεόνυμφοι μπαίνουν στο σπίτι θα πρέπει να φάνε μέλι και καρύδια, να έχουν γλυκό και γόνιμο έγγαμο βίο. Σε αυτές τις δεισιδαιμονίες υπάρχει λογική επεξήγηση.
Στις παλιότερες εποχές, στον απλό λαό δεν μπορούσες να εξηγήσεις με λογική γιατί δεν ήταν σε θέση να ακολουθήσουν λογικά επιχειρήματα! Σκεφτείτε πως εκείνες τις εποχές οι περισσότεροι ήταν φτωχοί, και ο γάμος απαιτούσε κάποιες οικονομίες, είτε για την προίκα είτε για τα έξοδα του γλεντιού. Μια φτωχή οικογένεια με πολλά παιδιά σε ηλικία γάμου, ήταν δύσκολο να παντρέψει ένα παιδί, πόσο μάλλον δυο. Σε κάποιες περιοχές ο Μάιος θεωρείτε «μαγεμένος» μήνας εξ ου και η φράση «Στον καταραμένο τόπο,τον Μάη μήνα βρέχει». Επίσης τα δίσεκτα έτη συνήθως παντρεύονταν οι βασιλικές οικογένειες, και όπως καταλαβαίνετε κανένας άλλος γάμος δεν μπορούσε να επισκιάσει αυτό το γεγονός! Όσο αφορά το μέλι και τα καρύδια, η επιστήμη όντως αποδεικνύει πως είναι και οι δυο υπερ-τροφές, πολύ λογικό λοιπόν την ημέρα του γάμου, που είναι μια εξαντλητική ημέρα να δίνεται στο ζευγάρι μια τέτοια υπερ-τροφή, δύσκολη, και σχετικά ακριβή, στις φτωχές οικογένειες του τότε!
Επίσης κάτι που προσπάθησε να μου περάσει και η μητέρα μου αλλά δεν τα κατάφερε, είναι να μην πλένω τις γιορτές! Μα θα μου πείτε, τι το κακό να πλένεις; Μην βλέπετε που εμείς έχουμε πλυντήριο, υπήρχαν εποχές που το πλύσιμο γινόταν στο ποτάμι και ήταν μια επίπονη διαδικασία για τις γυναίκες. Συνεπώς όταν το χωριό γιόρταζε, οι γυναίκες δεν θα έπρεπε να είχαν και αυτή την ασχολία που κατανάλωνε όλη την ημέρα τους, γιατί δεν θα μπορούσαν να βρεθούν στη γιορτή! Η γλυκιά μητέρα μου, δεν ήξερε να το εξηγήσει, απλά το δέχτηκε από την δική της μητέρα και ποτέ δεν αμφισβήτησε την γιαγιά μου, ούτε μπήκε στην διαδικασία να σκεφτεί τον λόγο μια τέτοιας απαγόρευσης – κατάρας! Για όλες τις αναποδιές που μου τύχαιναν η απάντηση της ήταν: «Ε φυσικά, αφού πλένεις τις γιορτές».
Πολλές προλήψεις συνδέονται με τα ζώα. Οι προληπτικοί άνθρωποι τις κινήσεις των ζώων τις συνδέουν με δυσάρεστες καταστάσεις της ζωής τους. Έτσι η μαύρη γάτα, η κραυγή της κουκουβάγιας, το κλάμα του σκύλου, ο κόρακας είναι προμηνύματα κακών. Ο βόμβος της μέλισσας προμηνύει την έλευση κάποιου φίλου. Τα μυρμήγκια που εμφανίζονται θα φέρουν πολύ πλούτο. Η περιοχή που γεννήθηκα και μένω είχε πολλές κουκουβάγιες. Αλίμονο αν κάθε φορά που τρόμαζε η κουκουβάγια και έκραζε, να πέθαινε και ένας άνθρωπος, θα είχαμε ξεκληριστεί όλοι! Ο σκύλος όπως και κάθε ζωντανό πλάσμα έχει συναισθήματα και κλαίει όταν νιώθει λύπη! Κόρακα δεν έχω δει, αλλά πάντα την άνοιξη κυρίως, άκουγα βόμβο από μέλισσες και το σπίτι μας είχε μυρμήγκια! Το σπίτι μας ήταν γεμάτο με φίλους, αλλά σίγουρα οφείλεται στο εύθυμο χαρακτήρα των γονιών μου, και πλούσιοι, σε χρήματα τουλάχιστον, δεν γίναμε ποτέ!
Θα μπορούσα να αναφέρω πόσες άλλες δεισιδαιμονίες και προλήψεις, με όνειρα, χαρτιά, καφέδες, και ό,τι χωρά ο νους. Δεν θέλω σε καμία περίπτωση, να φανώ αγενής στις προηγούμενες γενιές που μεγάλωσαν και επιβιώσαν κατά αυτό τον τρόπο. Θεωρώ όμως, πως κάποιες ιδέες ειδικά όταν γίνονται υπό την απειλή φόβου, μας κρατούν πίσω.
Η κατανόηση της εποχής, της ζωής των προγόνων μας, όπως και η διερευνητική ματιά πίσω από κάθε όψη της ζωής, των αιτιών και της επίλυσης των προβλημάτων, την οφείλουμε αρχικά στους εαυτούς μας. Εμείς επιλέγουμε σε τι πιστεύουμε! Αγαπάμε τους ανθρώπους που μεγάλωσαν με προλήψεις, αλλά δεν πορευόμαστε με αυτές! Αντιμετωπίζουμε και εκλογικεύουμε καταστάσεις και φόβους και προσπαθούμε με αγάπη να εξηγήσουμε στους παλιότερους πόσο λάθος κάνουν.