Το MAXMAG και το θέατρο Από Μηχανής σας χαρίζουν μετά από κλήρωση 5 διπλές προσκλήσεις για την παράσταση ”Ο Γάμος του Καραχμέτη” για την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου. Για να λάβετε μέρος στον διαγωνισμό συμπληρώστε την φόρμα συμμετοχής έως και την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017. Οι νικητές θα ανακοινωθούν μετά από κλήρωση το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου.
Οι νικητές
1.Ευγενία Τσουμάνη
2.Αλεξάνδρα Αρβανίτη
3.Ειρήνη Αβράμη
4.Ιωάννα Χρυσανθάκη
Μέσα από τη συμμετοχή σας στο διαγωνισμό, μόνο το e-mail θα αποθηκευτεί στη βάση δεδομένων του περιοδικού από όπου θα λαμβάνετε ενημερωτικά e-mail μια φορά την εβδομάδα μέσα από το newsletter μας. Σε περίπτωση που δεν θέλετε να τα λαμβάνετε, θα μπορείτε να διαγραφθείτε από τη λίστα μας οποιαδήποτε στιγμή εσείς θέλετε.
Η φόρμα συμμετοχής μπορεί να συμπληρωθεί μόνο από σταθερό υπολογιστή ή laptop
ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΡΓΟΥ
Η ιστορία του διηγήματος λαμβάνει χώρα στη Σκιάθο την εποχή της Τουρκοκρατίας. Ο Κουμπής ένας από τους προεστούς του χωριού και φίλος του Τούρκου ναυάρχου, μετά από δεκαπέντε έτη στείρου γάμου με τη Σεραϊνώ φλέγεται από την επιθυμία να αποκτήσει παιδιά. Το σχέδιό του είναι να απαγάγει τη γειτόνισσά του τη Λελούδω που είναι μόλις τριάντα ετών και να δωροδοκήσει ένα παπά ή να τον βιάσει με φοβέρα να τους στεφανώσει. Το τέλος της ιστορίας αναδεικνύει τη Σεραϊνώ, τη γυναίκα του, σε Αγία ψυχή και την προβάλλει σαν παρήγορη μαρτυρία για τη δυνατότητα εξαγιασμού του βέβηλου κόσμου μας.
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης (1851-1911)
Ένας από τους κορυφαίους -κατά πολλούς ο κορυφαίος -διηγηματογράφους της νεοελληνικής γραμματείας. Γεννήθηκε και πέθανε στη Σκιάθο, γιος του ιερέα παπα-Αδαμαντίου -απ’ όπου και το επώνυμό του-, ξάδελφος εκ μητρός του Αλ. Μωραϊτίδη. Οι γυμνασιακές σπουδές του, που ολοκληρώνονται στον Πειραιά, παρουσιάζουν χρονικά χάσματα λόγω των οικονομικών δυσχερειών της οικογένειας και του απείθαρχου χαρακτήρα του Παπαδιαμάντη. Εγγράφηκε στη φιλοσοφική σχολή από την οποία δεν αποφοίτησε, ενώ παράλληλα μελετούσε μόνος αγγλικά και γαλλικά, ώστε να μπορεί να βιοπορίζεται από τις μεταφράσεις του. Στην Αθήνα, γνωστή είναι η σχέση του με το εκκλησάκι του Αγ. Ελισαίου, όπου έψαλλε με τον Αλ. Μωραϊτίδη. Ξεκίνησε ως συγγραφέας ιστορικών μυθιστορημάτων, γρήγορα όμως πέρασε στο διήγημα, είδος που το ελάμπρυνε. Η βαθιά θρησκευτικότητα, η φυσιολατρία, τα έθιμα και οι καημοί των ταπεινών ανθρώπων χαρακτηρίζουν το έργο του.
Η νουβέλα “Χρήστος Μηλιόνης” αποτελεί έργο- ορόσημο στην πορεία του συγγραφέα, καθώς απομακρύνεται από το ιστορικό μυθιστόρημα και εγκαινιάζει τη στροφή του στο διήγημα. Η υπόθεση εκτυλίσσεται στην Ακαρνανία κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας.