Ιδιαίτερο αλλά και ταυτόχρονα παραδοσιακό, το χουνκιάρ μπεγιεντί (hünkar beğendi) είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πολίτικα πιάτα. Η φράση «hünkar beğendi» μεταφράζεται ως «άρεσε στον σουλτάνο» κι αυτό λέει πολλά τόσο για τη βασιλική του προέλευση όσο και για τη νοστιμιά του. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα κλασσικό κοκκινιστό κρέας με άρωμα Μικρασίας. Αυτό, όμως, που κάνει τη συνταγή να ξεχωρίζει είναι ο λαχταριστός πουρές μελιτζάνας που συνδυάζει στοιχεία από τη μπεσαμέλ και τη μελιτζανοσαλάτα.
Υλικά
Για το κρέας:
500 γραμμάρια κρέας αρνίσιο ή μοσχαρίσιο, κομμένο σε κύβους
2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
2 τομάτες, κομμένες σε κύβους
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
2 κ.σ. πελτέ τομάτας
1/3 κ.γ. κόκκινο πιπέρι καυτερό
1 κ.γ. κόκκινο πιπέρι γλυκό
1/3 κ.γ. κύμινο
100 ml κόκκινο κρασί
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 φλιτζάνια νερό ή ζωμό βοδινού
Αλάτι και πιπέρι, ανάλογα με τις προτιμήσεις μας
Για τον πουρέ μελιτζάνας:
2 μεγάλες μελιτζάνες
2 κ.σ. βούτυρο
2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλιτζάνι γάλα
1 φλιτζάνι τριμμένο κασέρι ή κεφαλοτύρι
Αλάτι και πιπέρι, ανάλογα με τις προτιμήσεις μας
Για το γαρνίρισμα:
Φρέσκος μαϊντανός, ψιλοκομμένος
Εκτέλεση
Για το χουνκιάρ μπεγιεντί ξεκινάμε ζεσταίνοντας το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά. Μόλις έρθει σε θερμοκρασία, σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να γίνουν διάφανα. Έπειτα, προσθέτουμε το κρέας και τσιγαρίζουμε ώσπου να ροδίσει από όλες τις πλευρές του. Σβήνουμε με το κρασί και, στη συνέχεια, προσθέτουμε και τις τομάτες, το σκόρδο, τον πελτέ, τα μπαχαρικά, το αλάτι και το νερό ή τον ζωμό, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για όσο χρειαστεί ώσπου να μαλακώσει το κρέας μας και να δέσει η σάλτσα.
Ύστερα, προχωράμε στην προετοιμασία του πουρέ μελιτζάνας. Προθερμαίνουμε, αρχικά, τον φούρνο μας στους 200°C κι έπειτα πλένουμε καλά τις μελιτζάνες μας και τις τρυπάμε με ένα πιρούνι σε διάφορα σημεία για να ψηθούν καλύτερα. Ψήνουμε για 45-60 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν στο εσωτερικό τους και να «αρπάξουν» στο εξωτερικό τους. Μόλις ετοιμαστούν, αφαιρούμε από τον φούρνο και τις αφήνουμε να κρυώσουν. Στη συνέχεια, αφαιρούμε το δέρμα τους και πολτοποιούμε τη σάρκα με ένα πιρούνι ή τη χτυπάμε στο μούλτι μέχρι να αποκτήσει την υφή που προτιμάμε.
Συνεχίζουμε λιώνοντας το βούτυρο σε άλλη κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε και το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι το μείγμα μας να ενοποιηθεί. Ρίχνουμε και το γάλα μας σιγά-σιγά, ενώ ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα, προσέχοντας πάντα να μην δημιουργηθούν σβόλοι. Μόλις η μπεσαμέλ μας πήξει, προσθέτουμε και τον πουρέ μελιτζάνας, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε. Τέλος, προσθέτουμε και το τυρί μας, σβήνουμε το μάτι και ανακατεύουμε τον πουρέ μας μέχρι να ενοποιηθεί και να αποκτήσει την κρεμώδη υφή που θέλουμε.
Σερβίρουμε το χουνκιάρ μπεγιεντί μας και γαρνίρουμε με λίγο φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Τιπ
Εάν επιλέξουμε μοσχαρίσιο κρέας για τη συνταγή μας, τότε καλύτερα να το βράσουμε για λίγο στη χύτρα ώστε να μαλακώσει καλύτερα και να γλυτώσουμε χρόνο από το βράσιμο στην κατσαρόλα.
Καλή μας όρεξη!