Κρητικά ξεροτήγανα με τσικουδιά

ξηροτήγανα
Πηγή: www.topontiki.gr

Προέλευση & Παρασκευή

Τα ξεροτήγανα αποτελούν ένα από τα πιό αγαπημένα γλυκά των Κρητών και οι λόγοι είναι, αρχικά η απλότητα της γεύσης που διαθέτουν, και έπειτα το μεράκι, το οποίο καταβάλλεται έτσι ώστε να παρασκευαστουν. Γιατί όπως και να το κάνουμε, όταν κοπιάζεις για να μαγειρέψεις, η νοστιμιά εντείνεται. Χαρακτηριστικό των ξεροτήγανων είναι το σπειροειδές τους σχήμα,το οποίο διαμορφώνεται κατά τη διάρκεια του τηγανίσματος. Λόγω της δυσκολίας αυτής της διαδικασίας συνήθως σε αυτό το στάδιο απαιτούνται 2 άτομα προκειμένου ο ένας να δίνει το σχήμα στην τηγανισμένη ζύμη όταν τη βγάζει από το τηγάνι και ο δεύτερος να φροντίζει να μην τσαλακώνεται η ζύμη όταν μπαίνει στο τηγάνι.

Τα ξεροτήγανα δεν ανήκουν στα “λεργιά” εδέσματα, δηλαδή, κατά την κρητική διάλεκτο, στα μη νηστίσιμα, διότι περιέχουν αυγά. Αυτά που φημίζονται περισσότερο για την εμφάνιση και τη νοστιμιά τους είναι αυτά που παρασκευάζονται με παραδοσιακό τρόπο στη Σητεία, όπου, μπορεί να μοιάζουν, όμως δεν είναι οι γνωστές σε όλους μας σιροπιαστές δίπλες. Συνηθίζεται να τις προσφέρουν σε γάμους, τα Χριστούγεννα αλλά και την ημέρα των Θεοφανείων.

Συνταγή για Κρητικά Ξεροτήγανα

Υλικά:

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλιτζάνι του τσαγιού νερό
1 αυγό
1 φλιτζάνι του τσαγιού γάλα
1 ρακοπότηρο τσικουδιά
1 φλιτζάνι του τσαγιού νερό (για το σιρόπι)
2 φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη
4 κουταλιές της σούπας μέλι
Κανέλα σε σκόνη
Ελαιόλαδο
100 γραμμάρια καρύδι λεπτοτριμμένο 

Εκτέλεση:

Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, το νερό, το γάλα, την τσικουδιά, το αυγό και τα ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μία σφιχτή ζύμη. Μετά τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε για 2 ώρες σε ζεστό μέρος. Κατόπιν, ανοίγουμε λεπτό φύλλο και το κόβουμε σε λωρίδες φάρδους μέχρι 4 εκατοστά. Τις τυλίγουμε σε ρολά και τις τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο.Έπειτα, τις τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί μέχρι να στραγγίσουν. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό και την ζάχαρη και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να δέσει το σιρόπι,για περίπου 7 – 10 λεπτά. Στη συνέχεια, το αποσύρουμε απο την φωτιά, προσθέτουμε το μέλι και το ανακατεύουμε συνέχεια, μέχρι να διαλυθεί. Ρίχνουμε ένα-ένα τα ξεροτήγανα μέσα στο σιρόπι, τ’ αφήνουμε για περίπου 2 λεπτά και τα τοποθετούμε σε μια μεγάλη πιατέλα. Τα πασπαλίζουμε με κανέλα και καρύδι κατα βούλησιν.

Διαβάστε επίσης  Φαλάφελ, οι κεφτέδες της ανατολής


Καλή απόλαυση!



Πηγές:

www.cretangastronomy.gr

el.wikipedia.org

Advertising

Advertisements
Ad 14

www.dhmoi.gr

Βιβλίο-Εδεσματολόγιον Κρήτης-(Αυθεντικές συνταγές μαγειρική και ζαχαροπλαστικής)-

“Έθιμα και παραδόσεις από το νησί”,των: Νάντια Σαραντοπούλου και Γιάννη Σαραντόπουλου.

www.neoiorizontes.gr

Advertising

www.giorgostsoulis.com

Ονομάζομαι Καλλιγεράκης Αλκιβιάδης,είμαι τέως αθλητής κολύμβησης,έχω ασχοληθεί λίγο με την Ναυπηγική,έπειτα με την Βυζαντινή και την παραδοσιακή ελληνική μουσική,έχω σπουδάσει ζαχαροπλάστης και αρτοποιός,αλλά το μεράκι της ψυχής μου είναι συγγραφή. Έχω εκδώσει την πρώτη μου ποιητική συλλογή το 2015 με τίτλο ''Μεθυσμένη Γη'',αλλά ασχολούμαι με όλα τα συγγραφικά είδη. Η αρθρογραφία είναι ένας νέος κόσμος για εμένα και ελπίζω με τα άρθρα μου να μπείτε κι εσείς μέσα σε αυτό το κόσμο και να τον διαβούμε συνάμα.
Ας γνωριστούμε λοιπόν,με έναν από τους πιο αισθαντικούς και συγκινητικούς τρόπους έκφρασης.. Το γράψιμο!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Αγίου Βαλεντίνου: 4+1 ξεχωριστές προτάσεις

Η γιορτή των ερωτευμένων ήρθε και μας βρίσκει να αναζητάμε

Η ιστορία της βιομηχανίας στη Θεσσαλονίκη

Η ιστορία της βιομηχανίας στη Θεσσαλονίκη είναι μια περίοδος ανάπτυξης