Μια πεντάδα κομματιών αφιερωμένη στο hip hop του ’90

Το ελληνόφωνο hip hop μεσουρανούσε τη δεκαετία του ’90. Δεν το λέμε επειδή έτυχε να μεγαλώσουμε την εν λόγω δεκαετία, φυσικά. Καλά, ίσως να το λέμε ή να το αναφέρουμε και γι αυτό. Όμως είναι η αλήθεια, όσο και να μη θέλουμε να το παραδεχτούμε. Μπάντες ορόσημα στην ιστορία του hiphop έκαναν την εμφάνιση τους τότε. Κάποιες συνεχίζουν σήμερα, όμως οι περισσότερες έχουν διαλυθεί. Κάποιοι mcs βαρέθηκαν ή κουράστηκαν από την απάθεια του κοινού ή την κριτική του. Για να πούμε άλλη μια αλήθεια, το κοινό του ελληνικού hiphop είναι το δυσκολότερο κοινό που υπάρχει. Από προσωπική άποψη καθαρά, υπήρξαμε μέσα στο κοινό αυτό και γνωρίζουμε το πώς ακριβώς σκέφτεται.

Ευτυχώς σήμερα, το ελληνόφωνο hip hop τραβάει την ανηφόρα ξανά. Είμαστε υπερβολικά πολύ χαρούμενοι, καθώς άνθρωποι που πιστεύαμε ότι αποτραβήχτηκαν μια για πάντα από τη σκηνή, κάνουν το come back τους με καινούργιους δίσκους. Άλλοι νεότεροι hip hoppers εμφανίζονται και κάνουν συναυλίες sold out ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Βέβηλος, Στίχοιμα, Anser, Λόγος Τιμής, 12ος Πίθηκος, Ταφ Λάθος είναι μερικοί από τους hip hoppers που συνεχίζουν και κρατάν την κληρονομιά του ελληνόφωνου hip hop.

Και το καλύτερο, την εξελίσσουν.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Όμως στο σημερινό κείμενο δε θα σταθούμε στη σημερινή κατάσταση του hip hop. Θα ταξιδέψουμε κάπου είκοσι χρόνια πριν, στην πρώτη εποχή. Τότε που τα συγκροτήματα που έκαναν hip hop ήταν μετρημένα. Θα θυμηθούμε πέντε κομμάτια της τότε δεκαετίας.

Διαβάστε επίσης  ΛΕΞ - Χιλιάδες κόσμου στην Πετρούπολη

 

Razastarr: θυμίζει hip hop του ’90

Razastarr, ένα από τα εμβληματικότερα συγκροτήματα του ελληνόφωνου hiphop. Προσωπική άποψη: δεν είχαν την αναγνώριση που τους άξιζε. Όμως άφησαν πίσω τους τρία ιστορικά άλμπουμ. Το παραπάνω κομμάτι είναι ίσως το γνωστότερο τους. Οι πειραματισμοί στη μουσική τους ήταν αυτό που τους χαρακτήριζε. Είναι αυτό που τους χαρακτηρίζει.

Στίχοι διαμάντι και γροθιά στο στομάχι,όπως κάθε φορά. Βίντεο με νόημα και περιεχόμενο.

Advertising

Αυτοί ήταν οι Razastarr.

 

 Η Αστυνομία Σκέψης του Deadlock είναι το hip hop του σήμερα και ας είναι του ’90

Από τα ωραιότερα κομμάτια της δεκαετίας. Από τα πιο άγνωστα δυστυχώς. Οι Deadlock με το παραπάνω κομμάτι αναφέρονται στο “1984” του  George Orwell. Τότε το ακούγαμε με μια προεφηβική αναστάτωση λόγω της μουσικής και του ρυθμού του. Σήμερα, το ακούμε σαν μια προφητική αναφορά σε οτιδήποτε συμβαίνει και θα συμβεί και στο μέλλον.

Ένα αριστούργημα της hiphop σκηνής. Ακούστε όσοι δεν το γνωρίζεται και σκεφτείτε.

Advertising

 

Ο Terror X Crew με το hip hp του κάπου στο ’90 μας έλεγε “Μη φοβάσαι”

Στην αρχή ήταν οι Terror X Crew.

Εντάξει, δεν ήταν η πρώτη μπάντα που δημιουργήθηκε. Όμως ήταν οι Terror X Crew, υπήρχαν από πάντα. Τουλάχιστον έτσι αισθανόμαστε όσοι τους ακούμε ακόμη και τώρα που γράφεται αυτό το κείμενο. Το παραπάνω κομμάτι είναι ένα από τα αγαπημένα της μπάντας. Ένας μονόλογος, μια κατακραυγή για το σύνολο αλλά και μια παρότρυνση για τον οποιοδήποτε το ακούσει.

Διαβάστε επίσης  Από τον Μάρκο στον Στέλιο,την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου στο Kremlino.

Είναι ένα TxC κομμάτι. Απλά.

Advertising

 

Φυσικά, οι Active Member δεν γινόταν να λείπουν

Οι Active Member ήταν η αιτία που το κοινό του ελληνόφωνου hiphop διχάστηκε. Low Bap στρατόπεδο και όλοι οι υπόλοιποι. Δε θα αναλύσουμε τους λόγους που συνέβη. Αυτά έχουν περάσει. Το παραπάνω κομμάτι, αναφέρεται σε έναν άνθρωπο που τριγύριζε σε κάποια πλατεία με ένα αυτοκίνητο τηλεκατευθυνόμενο. Ζητούσε ψιλά από περαστικούς για να αγοράσει μπαταρίες ώστε να οδηγήσει το αυτοκίνητο του. Επίσης, είχε γίνει γνωστό λόγω μιας διαφήμισης για απεξάρτηση. Ήταν η εποχή που η πλειοψηφία πίστευε ότι το hiphop προάγει ναρκωτικά και καταχρήσεις.

Πολύ ωραίο κομμάτι, από τα καλύτερα των Active Member.

 

FortiFied Concept για το τέλος

Advertising

Και περνάμε στος FFC. Στο μεγαλύτερο συγκρότημα που έχει περάσει από το ελληνόφωνο hiphop. Ναι, όπως το θέσαμε και δεν παίρνουμε λέξη πίσω. Έγινε της μόδας για κάποιο λόγο να κατακρίνουν οι μικρότερης ηλικίας ακροατές τους FFC. Με αιτιολογία του τύπου: ήταν απλά της εποχής, τώρα έχουμε πολλούς καλύτερους. Και έρχομαι, με ενικό αριθμό, να απαντήσω. Όχι, δεν έχουμε καλύτερους. Ξέρω το  hiphop καλύτερα από την ίδια μου την ψυχή. Δε θα έχουμε ποτέ κάτι εφάμιλλο των FFC, όσο κι αν το θέλουμε, όσο κι αν το χρειαζόμαστε.

Και τί ακριβώς έγραφαν τότε οι συγκεκριμένοι που δε θα γραφτεί ποτέ σήμερα;

Το παραπάνω κομμάτι, τον ύμνο στο ελληνόφωνο hiphop.

 

Διαβάστε επίσης  Μεγάλες μουσικές προσωπικότητες μέσα από τον κινηματογράφο

Επίλογος:

Αυτά τα κομμάτια θυμήθηκα και επέλεξα. Άφησα αρκετούς mcs έξω από το tracklist, όμως δε χωρούσαν όλοι. Μακάρι η δεκαετία που έρχεται να είναι μια αντάξια της δεκαετίας του ΄90, όσον αφορά το hiphop. Αν και όλα δείχνουν ότι θα είναι, συγκεκριμένες μπάντες που πέρασαν, δεν πρόκειται να ξαναγεννηθούν.

Advertising

Γεννημένος και μεγαλωμένος στην Θεσσαλονίκη όπου μένω μέχρι και τώρα, σπούδασα δημοσιογραφία και ασχολούμαι με την αρθρογραφία - κειμενογραφία αρκετά χρόνια. Αγαπώ το gaming, τις ταινίες, τα βιβλία και οτιδήποτε δεν έχει σχέση με τον πραγματικό κόσμο.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Η προσευχή του Χριστού στο όρος των ελαιών μέσα από την τέχνη

Η προσευχή του Χριστού στο όρος των ελαιών αποτελεί μια

Μοναχικά ταξίδια: Χρήσιμες συμβουλές για πρωτάρηδες

Πώς να ταξιδέψετε μόνοι σας με ασφάλεια: Χρήσιμες συμβουλές για