COP24: Απογοήτευσε η Σύνοδος του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή

Χωρίς ενθαρρυντικά αποτελέσματα έλαβε τέλος το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου η Σύνοδος του ΟΗΕ για το κλίμα στο Κατοβίτσε της Πολωνίας (COP24), αν εξαιρέσει κανείς τις εξωραϊσμένες συνεντεύξεις τύπου και τις διπλωματικές υπεκφυγές. Η συνδιάσκεψη διεξήχθη από τις 3 έως τις 15 Δεκεμβρίου με τη συμμετοχή 197 χωρών και είχε ως στόχο τη λήψη μέτρων για την υλοποίηση των στόχων που τέθηκαν στη Συμφωνία του Παρισιού τρία χρόνια πριν. Επιδίωξή των κρατών ήταν να καταλήξουν σε ένα κοινό ανακοινωθέν (το λεγόμενο “rulebook”) σχετικά με την ομαλή μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα σε «πράσινες» μορφές ενέργειας. Η κρίσιμη αυτή σύνοδος, στην εκπνοή μιας χρονιάς που σημαδεύτηκε από ακραία καιρικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές, πυροδότησε πλήθος διαδηλώσεων σε Βρυξέλλες και Παρίσι.

Η COP24 ουσιαστικά ξεκίνησε με τη θετική κοινή διακήρυξη των 19 από τις 20 χώρες του G20 της Αργεντινής ότι εμμένουν στις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει με τη Συμφωνία του Παρισιού για την αναστροφή της κλιματικής αλλαγής. Αρχής γενομένης τον Ιούνιο του 2017, οι ΗΠΑ διαχώρισαν τη θέση τους με τον πρόεδρο Τραμπ να προβαίνει στην ανεκδιήγητη δήλωση: «Ως πρόεδρος είμαι υπόλογος μόνο έναντι των ανθρώπων στην Αμερική. Η Συμφωνία των Παρισίων υπονομεύει την οικονομία μας, παραλύει τους εργαζόμενούς μας και παραβιάζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Είναι καιρός να εγκαταλείψουμε την Συμφωνία των Παρισίων». Τα κακό αμερικάνικο παράδειγμα δείχνουν να ακολουθούν και άλλες χώρες, ανάμεσά τους το Ιράκ, το Ιράν και η Ρωσία, ενώ αρνητική στάση κρατούν και οι κυβερνήσεις της Αυστραλίας και της Βραζιλίας.

COP24
Η φωτογραφία από την ιστοσελίδα “thebubble”

Ωστόσο, ακόμα και οι θετικές διακηρύξεις απέχουν σημαντικά από την πραγματική πολιτική βούληση. Δεδομένης της απουσίας στήριξης από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η ευθύνη για τη μη επιτυχία της συνόδου βαρύνει την ΕΕ. Ο Εμανουέλ Μακρόν, γνωστός υπέρμαχος του πολέμου ενάντια στην κλιματική αλλαγή κατά τον ΟΗΕ, προτίμησε να μην παρευρεθεί στην COP24, καθώς υπό την πίεση των Κίτρινων Γιλέκων απέσυρε τον φόρο επί των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Η Γερμανία, παρά την άνοδο του κόμματος των Πρασίνων, εμφανίζεται διστακτική στην απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, καθώς μεγάλο μέρος της βιομηχανίας της στηρίζεται σε αυτά.

Διαβάστε επίσης  Οι ¨Λάζαροι¨: 4 (παρολίγον) εξαφανισμένα είδη που επέστρεψαν από το πουθενά

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Λουτς Βάιτσερ, ακτιβιστής της γερμανικής περιβαλλοντικής οργάνωσης Germanwatch, «Οι χώρες που δραστηριοποιούνται περισσότερο είναι οι φτωχές που υφίστανται και τις μεγαλύτερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Χώρες που λόγω της εξάρτησής τους από ορυκτά καύσιμα βρίσκονται υπό πίεση είναι αυτές που φρενάρουν». Με απλά λόγια, οι κύριοι υπαίτιοι της κλιματικής αλλαγής είναι και αυτοί που διστάζουν να την πολεμήσουν, καθώς θα έχουν τις μεγαλύτερες απώλειες. Το προφανές αδιέξοδο μεταξύ του φόβου επιδείνωσης των ήδη διαταραγμένων οικονομιών και της ορατής πια κλιματικής απειλής αναζητά ρεαλιστική λύση.

Advertising

Advertisements
Ad 14

ΠΗΓΕΣ:

 https://www.iefimerida.gr/news/462828/cop24-i-teleytaia-eykairia-gia-tin-anastrofi-tis-klimatikis-allagis

 https://www.protagon.gr/epikairotita/i-maxi-gia-to-klima-kai-i-xameni-efkairia-tis-ee-44341747045

https://www.efsyn.gr/arthro/stin-polonia-oristikopoioyntai-oi-oroi-tis-symfonias-gia-klima

Advertising

Κατάγεται από τη Χαλκιδική. Έχει αποφοιτήσει από τη Νομική Σχολή του ΑΠΘ και πρόσφατα από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως δικηγόρος και αγαπά να γράφει.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Karibu… δηλαδή “Καλωσήρθατε!”

“Karibu”, δηλαδή “Καλωσήρθατε” στα Σουαχίλι, την γλώσσα της Κένυας, μάς

Mητρικό εντερικό μικροβίωμα και υγεία απογόνων

Το μητρικό εντερικό μικροβίωμα αναδεικνύεται ως παράγοντας που μπορεί να