
Το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική
Το λιώσιμο των πάγων, που πραγματοποιείται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, δεν αποτελεί ένα ασυνήθιστο φαινόμενο. Οι πάγοι αυτοί υπό κανονικές συνθήκες επανεμφανίζονται όταν οι θερμοκρασίες πέφτουν. Το ανησυχητικό φαινόμενο που έχει παρατηρηθεί από τους ερευνητές και τους λοιπούς επιστήμονες είναι ότι, μετά την καλοκαιρινή περίοδο, οι πάγοι δεν επανέρχονται στην κανονική τους μάζα. Αντιθέτως, εμφανίζουν ελλείψεις καθώς η θερμοκρασία έχει αυξηθεί και δεν επιτρέπει τη δημιουργία πάγων μεγαλύτερης μάζας. Παράλληλα, το λιώσιμο των πάγων συνεχίζει κανονικά και κατά τη χειμερινή περίοδο.
Ειδικότερα στον Αρκτικό Κύκλο, οι ερευνητές πιθανολογούν πως το λιώσιμο των πάγων μπορεί να συμβεί πριν το 2050. Και αυτό επισημαίνεται ότι μπορεί να συμβεί ακόμη και μετά τη λήψη δραστικών μέτρων για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Βέβαια, η λήψη αυτών των μέτρων κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμη προκειμένου να διατηρηθεί η ελπίδα για ανάκαμψη των πάγων. Το χειρότερο σενάριο, αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα, θέλει τους πάγους να μην ανακάμπτουν ακόμη και τους χειμερινούς μήνες. Μάλιστα αυτό το σενάριο έχει χαρακτηριστεί ως «καταστροφικό».
Σύμφωνα με στατιστικά που παρέχονται από τους δορυφόρους, έχει παρατηρηθεί ότι η Αρκτική σημειώνει απώλεια πάγων κατά 40% τους καλοκαιρινούς μήνες και συνολική απώλεια του όγκου των πάγων της ποσοστό που φτάνει περίπου το 70% λόγω των αύξησης της θερμοκρασίας.
Το λιώσιμο των πάγων στην Ανταρκτική
Η Ανταρκτική είναι η ήπειρος με το μεγαλύτερο ποσοστό πάγου το οποίο καλύπτει το 98% της επιφάνειάς της και έχει μέσο πάχος τουλάχιστον 1,9 χιλιοστά. Είναι λοιπόν φανερή η σημασία που έχει η προστασία των πάγων της από μία ολική εξαφάνιση.
Παρ’ όλη τη σημασία της για το οικοσύστημα και τη βιωσιμότητα οι πάγοι στην Ανταρκτική εξαφανίζονται με ποσά γεωμετρικής προόδου. Συγκεκριμένα, το πρώτο στάδιο που έχει παρατηρηθεί είναι ο κατακερματισμός των πάγων στα νερά του ωκεανού. Με τον πάγο να λιώνει με υψηλή ταχύτητα επέρχεται και η άνοδος της στάθμης του νερού. Η στάθμη του νερού έχει υπολογιστεί πως μπορεί να αυξηθεί ακόμη και 5 μέτρα. Το γεγονός αυτό μπορεί να αποβεί καταστροφικό για τις παραθαλάσσιες πόλεις σε όλο τον κόσμο.
Οι παρατηρήσεις των ειδικών, επιπροσθέτως, ξεκαθαρίζουν τη διαφορά μεταξύ της φυσιολογικής τήξης των πάγων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και και του ασυνήθιστου αυτού φαινομένου κατά τους χειμερινούς. Ειδικά, η τήξη των πάγων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες επιφέρει μία βραχυπρόθεσμη άνοδο στη στάθμη του νερού, η οποία θα απολεσθεί, στο μεγαλύτερο βαθμό, με την πήξη των πάγων το χειμώνα. Αντιθέτως, όταν παρατηρείται αυξημένος ρυθμός τήξης των πάγων κατά τους χειμερινούς μήνες, μαρτυράται πως κάτι πάει στραβά. Τα αποτελέσματα αυτού του φαινομένου είναι μακροπρόθεσμα και η αδυναμία σταθεροποίησης της κατάστασης εμφανής. Για να γίνουν πιο κατανοητά όλα αυτά, αρκεί να αναλογιστούμε πως η Ανταρκτική είναι η αποθήκη πάγου της Γης. Αν μόνο το στρώμα πάγου της Ανατολικής Ανταρκτικής λιώσει η στάθμη του νερού μπορεί να ανέβει μέχρι και 60 μέτρα. Περιττό να αναφερθούν οι ολέθριες συνέπειες αυτού του σεναρίου.
Το ιδιαίτερο πρόβλημα της τήξης των πάγων των παγετώνων
Μαζί με το λιώσιμο των πάγων στους πόλους της Γης, προβληματική έχει δημιουργηθεί και πάνω στο ζήτημα της τήξης των παγετώνων. Σύμφωνα με επισημάνσεις καθηγητών τον τελευταίο αιώνα το 35% της ανόδου της θάλασσας οφείλεται στην τήξη των παγετώνων.
Ειδικότερα, υπάρχουν περίπου 200.000 παγετώνες στη Γη. Η παγετώνες όμως είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε υψηλές θερμοκρασίες καθώς το μέγεθός τους είναι πολύ μικρότερο από των πάγων. Η έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC), επισημαίνει έρευνα η οποία κάνει λόγο για απώλεια ύψους μεγαλύτερου του 1/3 του πάγου των παγετώνων στα ασιατικά όροι. Αυτό μάλιστα υπολογίζεται να συμβεί ακόμα και μετά από μείωση εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου και προσπάθειας διατήρησης της ανόδου της θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς Κελσίου.
Αξίζει να αναφερθεί πως οι πάγοι των παγετώνων έχουν ζωτική σημασία για την ύδρευση των χωριών και τις κοιλάδες στα Ιμαλάια. Έτσι η έλλειψή τους μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα κάλυψης βασικών αναγκών όπως τροφής και νερού. Έχει σημειωθεί μάλιστα έλλειψη νερού έως και ενός μήνα στην Λας Πας, πρωτεύουσα της Βολιβίας. Η κατάσταση μπορεί να βγει εκτός ελέγχου όταν οι άνθρωποι θα αναγκαστούν να παλέψουν μεταξύ τους για λίγο νερό.
Το πιο τρομακτικό είναι πως η παραπάνω κατάσταση μπορεί στο μέλλον να αποτελεί καθημερινή πραγματικότητα, όχι μόνο για τη Βολιβία αλλά για όλους μας. Οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε σύντομα πως οι πράξεις μας τώρα θα καθορίσουν την ποιότητα της ζωής όλων μας στο άμεσο μέλλον.
Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο
- ΟΗΕ: Οι επιπτώσεις για τις επόμενες δεκαετίες από το λιώσιμο των πάγων, ανακτήθηκε από www.news247.gr, τελευταία επίσκεψη 25/6/2020
- Λιώνουν οι πάγοι στην ενδοχώρα της Ανταρκτικής, ανακτήθηκε από www.kathimerini.gr, τελευταία επίσκεψη 25/6/2020
- Ανταρκτική, ανακτήθηκε από el.wikipedia.org, τελευταία επίσκεψη 25/6/2020
- Έρευνα προειδοποιεί για το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική – Το «καταστροφικό» σενάριο, ανακτήθηκε από www.cnn.gr, τελευταία επίσκεψη 25/6/2020