Αρχαίες αραβικές κατασκευές με τελετουργικό χαρακτήρα

Αρχαίες αραβικές κατασκευές
Αρχαίες αραβικές κατασκευές
Πηγή εικόνας: Kennedy et al. PLOS one 2023

Εισαγωγή:

Με το να επισκεφτεί κανείς την αραβική έρημο, μπορεί να συναντήσει μία τεράστια ποικιλία αρχαίων αραβικών κατασκευών οι οποίες έχουν κατά βάσιν έναν μυστηριώδη και τελετουργικό χαρακτήρα. Όμως, πρώτα από όλα οφείλουμε να παρατηρήσουμε και να θαυμάσουμε τις μεγάλης ποσότητας και γιγαντιαίου μεγέθους πέτρες που χρησιμοποίησαν οι τεχνίτες για αυτόν ακριβώς τον τελετουργικό σκοπό.

Σύμφωνα με μία νέα εις βάθος έρευνα, αυτές οι μυστηριώδεις πέτρινες ορθογώνιες περιφράξεις χρησιμοποιήθηκαν από ανθρώπους της Νεολιθικής εποχής για την πραγματοποίηση των θρησκευτικών τους τελετουργιών. Στο πλαίσιο αυτών των τελετουργιών, οι Νεολιθικοί άνθρωποι θυσίαζαν ζώα προς τιμήν των θεοτήτων τους. Τρανή απόδειξη αποτελεί η ανακάλυψη αμέτρητων ζωϊκών καταλοίπων μέσα σε αυτές τις περιφράξεις.

Οι αρχαίες αραβικές κατασκευές “mustatils”:

Αυτές οι αρχαίες αραβικές κατασκευές 7000 ετών μας είναι γνωστές ως mustatils (αραβική λέξη που σημαίνει ορθογώνια) και κίνησε το ενδιαφέρον επιστημόνων και αρχαιολόγων ήδη από την δεκαετία του 1970. Συγκεκριμένα, με την βοήθεια της εναέριας αρχαιολογίας, ανακαλύφθηκαν περίπου 1600 mustatils, είτε μεμονωμένα είτε σε ομάδες.

Επιπροσθέτως, οι αρχαίες αραβικές κατασκευές mustatils (ή αλλιώς “θύρες” χάρη στην εναέρια ανακάλυψη τους), περιγράφονται στις πηγές ως δύο κοντές και πυκνές “γραμμές” συσσωρευμένες από πέτρα, αυστηρά παράλληλες μεταξύ τους οι οποίες συνδέονται από δύο ή περισσότερους μακρύτερους και πυκνότερους τοίχους.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Αυτοί οι τοίχοι αποτελούνται από δύο κοντές και πυκνές πλατφόρμες οι οποίες συνδέονται από άλλους χαμηλού ύψους τοίχους (έως 1,64 μέτρα) και μήκους έως 600 μέτρα.

Διαβάστε επίσης  Μια Νύχτα στο Μουσείο: τί συμβαίνει στα παρασκήνια;
Αρχαίες αραβικές κατασκευές
Πηγή εικόνας: PLOS One 2023

Τα δωμάτια εντός των “mustatils”:

Πολλές από αυτές τις αρχαίες αραβικές κατασκευές περιέχουν δωμάτια, τα οποία ποικίλουν σε μέγεθος. Όμως, δυστυχώς δεν ξέρουμε τον λόγο της χρησιμότητας τους καθώς παρατηρούμε πιθανή απουσία εργαλείων μέσα και έξω από αυτές.

Οι επιστήμονες και οι αρχαιολόγοι θεωρούν ότι αυτά τα δωμάτια δεν είχαν κάποιον χρηστικό χαρακτήρα εφόσον οι χαμηλοί τοίχοι και η έλλειψη στεγών τα έκαναν ακατάλληλα για την μόνιμη κατοίκηση των ανθρώπων.

Επιπλέον, μπορούμε να προσθέσουμε ότι σε πολλές περιπτώσεις τα δωμάτια ήταν στολισμένα από πέτρινες πλάκες και από διασκορπισμένα κόκκαλα ζώων. Τέλος, αυτές οι κατασκευές “mustatils” τις περισσότερες φορές αποτελούνταν από αυλές, οι οποίες με την σειρά τους υποδηλώνουν (μέχρι και σήμερα) μεθοδικά κέντρα επεξεργασίας.

Advertising

 

Αρχαίες αραβικές κατασκευές
Πηγή εικόνας: PLOS One 2023

Οι πέτρινες πλάκες “betyl”:

Επίσης, οι αρχαιολόγοι θεωρούν ότι οι πέτρινες πλάκες που ανέφερα παραπάνω, είναι γνωστές ως “betyl”. Δηλαδή, πρόκειται για αναθηματικές πλάκες οι οποίες αντιπροσωπεύουν τον θεό ή τους θεούς των ανθρώπων που ζούσαν σε αυτήν την περιοχή χιλιάδες χρόνια πριν από αυτούς. Ακόμη, τα κεφαλιά των ζώων(δηλαδή τα κρανία) ήταν τοποθετημένα στον χώρο ως τελετουργικές προσφορές.

Κλείνοντας, μπορούμε να εξαγάγουμε το συμπέρασμα ότι οι πέτρινες πλάκες “betyl” αποτελούσαν τον σύνδεσμο των Νεολιθικών ανθρώπων με τους θεούς τους μέσα στο πλαίσιο διάφορων θρησκευτικών εκδηλώσεων οι οποίες περιλάμβαναν και αναθηματικές προσφορές ζώων.

 

Πηγή εικόνας: PLOS One 2023

Πηγές για το άρθρο:

Starr, M. (2023). Ancient Structures in The Arabian Desert Reveal Fragments of Mysterious Rituals. Ανακτήθηκε από https://www.sciencealert.com/ancient-structures-in-the-arabian-desert-reveal-fragments-of-mysterious-rituals (τελευταία πρόσβαση στις 22.04.2023)

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Προβιοτικά: Τα οφέλη στη νόσο Alzheimer

Προβιοτικά: Τα οφέλη στη νόσο Alzheimer Ποιες είναι οι επιδράσεις
Ιησούς γνωστικός

Ο Ιησούς ως γνωστικός

Οι μεγάλες στιγμές των θρησκειών, όπως και κάθε ιδεολογίας με