Έρωτας και εφηβεία: ο ρόλος των φορέων διαπαιδαγώγησης

 

Έρωτας και εφηβεία: ο ρόλος των φορέων διαπαιδαγώγησης

Έρωτας και εφηβεία: Η ηλικία των έντονων αλλαγών, σωματικών και ψυχολογικών. Εφηβεία. Μια περίοδος όπου όλα το άτομο τα βιώνει με υπερβολικό τρόπο.  Νιώθει έντονα, εκφράζει συναισθήματα, αντιδρά έντονα. Έρωτας. Το απόλυτο συναίσθημα. Φανταστείτε λοιπόν τη συνύπαρξη αυτών των δυο.

Πως βιώνει ο έφηβος τον έρωτα

Όταν ο έφηβος είναι ερωτευμένος, έρχεται αντιμέτωπος με μοναδικά συναισθήματα. Βιώνει αυτόν τον μαγικό συνδυασμό ανάμεσα στη σεξουαλική έλξη και το ρομαντισμό. Αναπτύσσει  πρωτόγνωρα συναισθήματα. Νιώθει μια αίσθηση πληρότητας και δέσμευσης με συνέπεια το άλλο πρόσωπο να φαντάζει γι΄αυτόν ιδανικό. Ό ερωτευμένος έφηβος θέλει να περνάει όσο περισσότερο χρόνο μπορεί με το άλλο άτομο. Συχνά περιορίζει ακόμα και τις επαφές του με τους φίλους του.

Γίνεται πιο οξύθυμος και εκδηλώνει κυκλοθυμική συμπεριφορά. Χάνει την όρεξή του κυριολεκτικά και μεταφορικά και το άλλο άτομο αποτελεί γι’ αυτόν σημείο αναφοράς. Γενικά ο έρωτας στην εφηβεία έχει το δικό του τίμημα. Ειδικά όταν προκύπτουν διαστήματα μεγάλης θλίψης γιατί υπάρχουν προβλήματα.

Η στάση των γονέων στον ερωτευμένο έφηβο

Έρωτας και εφηβεία στα χρόνια του λυκείου: Είναι ένα θέμα που προβληματίζει τους γονείς. Πιστεύουν ότι δεν πρέπει το παιδί τους να αντιμετωπίσει συναισθηματικά προβλήματα σε μια περίοδο που θα αποφασίσει για το επαγγελματικό του μέλλον. Πολλές φορές μάλιστα προσπαθούν να ελέγξουν την κατάσταση. Προσκαλούν τα παιδιά να περνούν χρόνο μαζί τους, δείχνουν καλή διάθεση για συζήτηση. Θέλουν να έχουν τον έλεγχο.

Advertising

Advertisements
Διαβάστε επίσης  Μπομπ Ντίλαν: Ο αιώνιος έφηβος της ροκ μουσικής έγινε 77 ετών
Ad 14

Αναμφίβολα είναι πιο αποτελεσματικό όταν οι γονείς είναι υποστηρικτικοί παρά αντίθετοι στον εφηβικό έρωτα. Παράλληλα οι εφηβικές σχέσεις αγάπης μπορούν να συμβάλλουν στην επίλυση προβλημάτων κοινωνικοποίησης του νέου. Τον ωριμάζουν συναισθηματικά. Τον βοηθούν να αντιμετωπίσει με τρυφερότητα τον άλλο και να αξιοποιήσει δεξιότητες σχετικά με τις σχέσεις της ενήλικης ζωής του.

Έρωτας και εφηβεία. Ποια πρέπει να είναι η στάση του εκπαιδευτικού;

Πολλές φορές η σχέση των εκπαιδευτικών με τους εφήβους μαθητές είναι ιδιαίτερα φιλική. Δεν είναι λίγες οι φορές που τα παιδιά συζητούν θέματα που τα προβληματίζουν περισσότερο με τον εκπαιδευτικό τους, ακόμα και για τις σχέσεις τους. Όταν ο εκπαιδευτικός διαπιστώσει ότι το παιδί έχει ψυχολογική πίεση, δεν επιμένει να συζητήσει για κάτι προσωπικό, εάν εκείνο δεν το επιθυμεί. Αφήνει όμως ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας σε περίπτωση που ο έφηβος θέλει να μοιραστεί κάποιο πρόβλημά του.

Σημαντικός είναι και ο ρόλος της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης. Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση αποτελούσε ένα μάθημα «ταμπού» για το ελληνικό σχολείο, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα σχολεία της Ευρώπης. Το 2021 εισήχθη  στο πρόγραμμα των σχολικών σπουδών ως θεματική ενότητα στο Εργαστήριο Δεξιοτήτων. Ίσως αυτό είναι ένα πρώτο βήμα. Είναι απαραίτητη  όμως η ευρύτερη επιμόρφωση του εκπαιδευτικού σχετικά με το θέμα. Το να συμβουλεύσει απλά τον έφηβο είναι εφικτό. Το να τον καθοδηγήσει όμως σωστά είναι κυρίως αποτέλεσμα προσωπικής κατάρτισης και επιμόρφωσης.

Συμπέρασμα

Ο έρωτας αποτελεί ένα μοναδικό συναίσθημα. Όπως είναι αναμενόμενο ο έφηβος βιώνει τον έρωτα έντονα, όπως όλα τα συναισθήματα. Μαθαίνει τη ζωή στα πρώτα χρόνια της νιότης και νιώθει ότι “βγάζει φτερά”. Αν ζητήσει τη συμβουλή μας οφείλουμε να του την δώσουμε χωρίς επικριτική διάθεση. Οφείλουμε να τον νιώσουμε. Και να τον καλωσορίσουμε στην ενήλικη ζωή.

Διαβάστε επίσης  Δύσκολος καιρός για ...την δημοκρατία
Advertising

 

Πηγή:

https://www.mommyland.gr/

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

ντι κάπριο

4 ταινίες του Ντι Κάπριο από τότε που όλοι μιλούσαν για ένα παιδί-θαύμα

Έχουμε συνδέσει πλέον το όνομα του Λεονάρντο Ντι Κάπριο με

Ορμονικά συνδεόμενες διαταραχές διάθεσης στις γυναίκες με ΔΕΠΥ

Ορμονικά συνδεόμενες διαταραχές διάθεσης στις γυναίκες με ΔΕΠΥ Το παρόν