Esperanto: Η παγκόσμια γλώσσα

language
Πηγή εικόνας: U.S. Language Services

Πώς θα ήταν άραγε η ζωή μας αν όλοι οι άνθρωποι στον κόσμο μίλαγαν την ίδια γλώσσα; Θα αντιμετωπίζαμε λιγότερα προβλήματα αν όλοι είχαμε τον ίδιο κώδικα επικοινωνίας; Πώς θα μπορούσε να έχει διαμορφωθεί η κοινωνία μας;

Τι είναι η Esperanto;

Ίσως να έχετε σκεφτεί πως η ποικιλία γλωσσών που υπάρχει στον πλανήτη, πολλές φορές δημιουργεί εμπόδια τα οποία είναι δύσκολο να ξεπεράσουμε. Η γλώσσα Esperanto είναι μία ιδιαίτερη γλώσσα που δημιουργήθηκε για να εξαλείψει τα γλωσσικά σύνορα μεταξύ των χωρών και παράλληλα να γεφυρώσει το γλωσσικό τους χάσμα. Επιπλέον, με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται η διεθνής επικοινωνία και ως εκ τούτου, ο σεβασμός και η κατανόηση προς κάθε μεριά του κόσμου.

esperanto
Πηγή εικόνας: Amazon.com

Η Esperanto, σύμφωνα με τους μελετητές της, φαίνεται να είναι πολύ πιο εύκολη στην εκμάθησή της από οποιαδήποτε άλλη γλώσσα. Αυτό συμβαίνει διότι δημιουργήθηκε για αυτόν ακριβώς τον λόγο, δηλαδή την εύκολη και άμεση επικοινωνία με τον οποιονδήποτε.

Η ιστορία της Esperanto

Ο δημιουργός της συγκεκριμένης γλώσσας ήταν ο Ρώσος οφθαλμίατρος  L. L. Zamenhof. Ο Zamenhof, μιλούσε πολλές γλώσσες και οραματιζόταν έναν κόσμο χωρίς πολέμους αλλά με ειρήνη. Πίστευε λοιπόν, πως αν όλοι είχαν την ίδια γλώσσα δεν θα υπήρχαν παρεξηγήσεις ούτε προβλήματα. Αντίθετα, θα ήταν ο κρίκος που θα τους ένωνε όλους ισότιμα, πράγμα το οποίο θα συνέβαλε στην <<τέλεια>> επικοινωνία.

Advertising

Advertisements
Διαβάστε επίσης  Ρόαλντ Αμούνδσεν: Ο κατακτητής του Νότιου Πόλου
Ad 14

Έτσι, ο Ρώσος οφθαλμίατρος κατάφερε να υλοποιήσει την ιδέα του παρά τις δυσκολίες που παρουσιάστηκαν αργότερα με τους Παγκόσμιους Πολέμους του 20ου αιώνα. Αρχικά, δοκίμασε την λειτουργικότητα του εγχειρήματός του μέσω των μεταφράσεων. Το 1887 λοιπόν, δημοσίευσε ένα φυλλάδιο με τα βασικά στοιχεία της Esperanto μεταφρασμένα σε διαφορετικές γλώσσες και υπέγραψε με το όνομα Dr. Esperanto (Esperanto= ελπίδα), το οποίο στη συνέχεια αποτέλεσε και το όνομα της γλώσσας αυτής.

alphabet
Πηγή εικόνας: WorldAtlas

Για τον δημιουργό της, ήταν το κλειδί για την παγκόσμια ειρήνη, για τον Στάλιν όμως ήταν κάτι το επικίνδυνο. Για τον Χίτλερ, αποτελούσε σημάδι για την υπεροχή των Εβραίων, και ο αμερικανικός στρατός έδωσε στην Esperanto το όνομα << γλώσσα επίθεσης>>.

H γλώσσα αποτελεί όχι μόνο μέσο έκφρασης και επικοινωνίας, αλλά και στοιχείο της εθνικής και πολιτισμικής κληρονομιάς κάθε χώρας. Έτσι πιθανά να πίστευαν, ότι ο απώτερος στόχος αυτού του ευρήματος ήταν να ελέγξει κατά μία έννοια την κοινωνία, ώστε να υπερισχύσει μία μόνο πολιτική και να μπορέσει να χειραγωγήσει μαζικά τα πλήθη χωρίς παρεμβολές.

Φυσικά, δεν συνέφερε τους προαναφερθέντες δικτάτορες μια τέτοια πρόταση, καθώς αυτό που εκείνοι επιδίωκαν ήταν η αποξένωση των ανθρώπων και η απομόνωση συγκεκριμένων ομάδων από την κοινωνία. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να διαχωρίσουν την υδρόγειο σε <<στρατόπεδα>>.

Advertising

Η Δομή της γλώσσας

Φαίνεται πως η Esperanto είναι μια πολύ απλή γλώσσα για να μάθει κανείς, εφόσον είναι απόλυτα φωνητική και κάθε γράμμα και ήχος της μπορούν να προφέρονται με έναν μόνο συγκεκριμένο τρόπο. Έπειτα, η γραμματική έχει μόνο μερικούς κανόνες και καμία εξαίρεση. Τέλος, μαθαίνοντας μόνο 500 βασικές λέξεις, κατέχεις ένα λεξιλόγιο τουλάχιστον 5000 λέξεων, συμπεριλαμβανομένων διαφόρων εννοιών που δεν απαντώνται σε άλλες γλώσσες.

Διαβάστε επίσης  Tribalingual: η start up που διασώζει τις υπό εξαφάνιση γλώσσες
esperanto
Πηγή εικόνας: Traductanet

Αντίθετα με άλλες γλώσσες, η Esperanto δεν ανήκει σε κάποια συγκεκριμένη χώρα. Είναι πολιτικά και κοινωνικά ουδέτερη. Για αυτόν τον λόγο, πολύ γρήγορα κέρδισε ένα μεγάλο κοινό σε ολόκληρη την υφήλιο. Δημιουργήθηκαν ομάδες ανθρώπων και εκδηλώσεις με στόχο την διάδοση της γλώσσας όπως και την εκμάθησή της.

Η Esperanto δεν έχει την πρόθεση να αντικαταστήσει την μητρική γλώσσα κανενός. Είναι μια κοινή γλώσσα, προσβάσιμη σε όλους. Σήμερα, η Esperanto χρησιμοποιείται σε πάνω από 100 χώρες στον κόσμο, γεγονός που την κάνει ιδιαίτερα δημοφιλή, αφού οι ομιλητές της επιθυμούν να αποκτήσουν διεθνή επικοινωνία.

Η Εσπεραντική Κουλτούρα

Πλέον έχει συντελεστεί μια κοινότητα από τους θαυμαστές της καινοτόμου αυτής γλώσσας. Αρχικά, μπορούσες να μάθεις Esperanto μόνο μέσα από τα βιβλία. Ωστόσο, με τη βοήθεια του διαδικτύου, σήμερα μπορούμε να έρθουμε σε επαφή με άτομα από κάθε γωνία του πλανήτη για να ανταλλάξουμε απόψεις και να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας όσον αφορά την Esperanto.

Advertising

Κάνοντας ένα μικρό ταξίδι στον χρόνο, το 1900 ακόμη δεν υπήρχε μία διεθνής γλώσσα ώστε να μεταδίδονται τα νέα από χώρα σε χώρα. Η Esperanto ήταν το ιδανικό εργαλείο καθώς θεωρούταν ως η γλώσσα στην οποία μπορούσες << να στείλεις ένα σύντομο γράμμα και το λεξικό της γλώσσας σε κάποιον εντελώς άγνωστο, και αυτός θα ήταν σε θέση να ψάξει τις λέξεις και να γράψει μια σαφή απάντηση>>.

language
Πηγή εικόνας: Bibliotheca Alexandrina

Τέλος, υπάρχουν φυσικοί ομιλητές της Esperanto, οι οποίοι την θεωρούν μητρική τους γλώσσα. Τα άτομα αυτά έχουν συνήθως δύο ή και περισσότερες εθνικότητες, καθώς οι γονείς τους προέρχονταν από διαφορετικές χώρες αλλά και οι δύο μίλαγαν Esperanto.

Διαβάστε επίσης  Μαγειρική διπλωματία: Όλος ο πλανήτης μία μπουκιά...

Μπορείς και εσύ να γίνεις μέλος αυτής της κοινότητας και να μάθεις να μιλάς άπταιστα Esperanto σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Είναι μια <<μυστική>> γλώσσα μέσω της οποίας θα γνωρίσεις έναν νέο κόσμο και φυσικά ας μην ξεχνάμε πως η λέξη Esperanto σημαίνει ελπίδα. Η σημασία της και μόνο μας προσελκύει στο κατώφλι της.

 

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν:

Advertising

https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2003/jul/12/weekend.davidnewnham

https://esperanto.net/en/esperanto-the-international-language/

https://esperanto.lingolia.com/en/background/what-is-esperanto

https://en.wikipedia.org/wiki/Esperanto_culture

Advertising

Φοιτήτρια ισπανικής φιλολογίας και πολύγλωσση, μου αρέσουν τα ταξίδια καθώς σε φέρνουν σε επαφή με διαφορετικούς πολιτισμούς και κουλτούρες. Παράλληλα, η συγγραφή εμφανίζει νέα μονοπάτια δημιουργικότητας τα οποία θα ήθελα να εξερευνήσω.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Υποκατάσταση νικοτίνης: Ελαττώνει το κάπνισμα;

Το παρόν άρθρο Το παρόν άρθρο, με τίτλο Υποκατάσταση νικοτίνης:

Μπορεί το AI να γράψει σενάριο που αξίζει Όσκαρ;

Τα τελευταία χρόνια ακούμε συνεχώς για την τεχνητή νοημοσύνη –