
Κορωνοϊός: τα νέα δεδομένα στην εκπαίδευση και την εργασία
Νέες εξελίξεις και δεδομένα προστίθενται καθημερινά εντός του, ήδη, βεβαρυμένου κλίματος, που έχει δημιουργηθεί ύστερα από την εμφάνιση της πανδημίας του Covid-19 στην χώρα. Οι πρωτοφανείς συνθήκες και τα μέτρα, που λαμβάνονται εκ μέρους της πολιτείας, προβληματίζουν, εγείροντας αισθήματα οικονομικής και κοινωνικής ανασφάλειας.
Αρχικά, οι πρώτες καθοριστικές μεταβολές λαμβάνουν χώρα με την διάδοση της μεθόδου της τηλεκπαίδευσης. Βεβαίως, η εξ αποστάσεως διδασκαλία δεν αποτελεί μία καινοτομία της εποχής του κορωνοϊού. Ωστόσο, η σχεδόν καθολική υιοθέτηση της από την πλειονότητα των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων συνδέεται με την εμφάνιση εντεινόμενων προβληματισμών. Η ευκολία στην πρόσβαση και η αποτελεσματικότητα των νέων μέσων είναι δύο, μόνο, από τα ζητήματα που προκύπτουν. Τις περισσότερες φορές, οι απόψεις διίστανται. Ακόμα συχνότερα, τα οφέλη και τα μειονεκτήματα, που απορρέουν από την είσοδο της τεχνολογίας στον εκπαιδευτικό χώρο, μοιάζουν να συμπορεύονται, οξύνοντας τις αντιπαραθέσεις.
Στον εργασιακό τομέα, επίσης, η δυνατότητα απασχόλησης των εργαζομένων από το σπίτι κατά την περίοδο του κορωνοϊού στην χώρα, μέσω της μεθόδου της τηλεργασίας, αποτελεί μια αξιοσημείωτη καινοτομία. Εν μέσω της εξάπλωσης της πανδημίας, η τηλεργασία φαίνεται να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εργαζομένων και των εργοδοτών, παρέχοντας μια σειρά από πλεονεκτήματα, όπως, τη τήρηση των μέτρων υγειονομικού χαρακτήρα, σε συνδυασμό με την ευελιξία του προγράμματος και του ωραρίου.
Η μαζική είσοδος των υπολογιστών και η γενικευμένη χρήση του διαδικτύου στην καθημερινότητα αποτελεί μια αναντίρρητη πραγματικότητα της εποχής. Ωστόσο, στην περίπτωση της επαγγελματικής απασχόλησης ενδέχεται να εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, ένας από τους οποίους είναι η ξέφρενη διάδοση της αυτοματοποίησης των εργασιών.
Αυτοματοποίηση: Η έκθεση από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF)
Τα στοιχεία, που συγκεντρώνονται από τη νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, κάνουν λόγο για ταχεία αύξηση του ρυθμού αυτοματοποίησης των εργασιών, μέσα στη διάρκεια των επόμενων ετών. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι οι μισές εργασίες θα εκτελούνται από αυτοματοποιημένες, «έξυπνες» και άλλες μηχανές έως το 2025, ενώ οι άλλες μισές από τους ανθρώπους, κάτι που πιθανώς θα επιδεινώσει την ανισότητα.
Η αυτοματοποίηση δεν αποτελεί ένα νέο δεδομένο της εποχής, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία, το 1/3 των εργασιών πραγματοποιείται, ήδη, από μηχανές. Η τάση αυτή, ωστόσο, θα κορυφωθεί, αυξάνοντας περαιτέρω το φαινόμενο. Στη διάρκεια της πανδημίας, παρατηρείται σημαντική μείωση του ρυθμού δημιουργίας νέων θέσεων στην αγορά εργασίας. Παράλληλα, πολλές από τις υπάρχουσες θέσεις σταδιακά καλύπτονται, λόγω της τεχνολογικής προόδου και της προέλασης των μηχανών. Οι εταιρίες στρέφονται ολοένα και λιγότερο στο ανθρώπινο δυναμικό, προτιμώντας την αυτοματοποιημένη κάλυψη των εργασιακών αναγκών, όπου αυτό δύναται να υλοποιηθεί.
Σύμφωνα με τη μελέτη, αναμένεται ότι, εντός της ερχόμενης πενταετίας, οι τεχνολογικές εξελίξεις θα συμβάλλουν στη δημιουργία 97 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας παγκοσμίως σε μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις. Σε αντιδιαστολή, ωστόσο, ένας ανάλογος αριθμός θέσεων, κυρίως, στον χειρωνακτικό επαγγελματικό κλάδο και σε διοικητικές ή άλλες υπηρεσίες θα χαθεί. Οι πρόοδοι της αυτοματοποίησης και οι εξελίξεις, που διαγράφονται στη επιστήμη της ρομποτικής, θα επηρεάσουν αναπόφευκτα την ανειδίκευτη εργασία και τους χαμηλόμισθους, οι οποίοι πλήττονται πρώτοι. Από την άλλη πλευρά, νέες θέσεις ειδικευμένης εργασίας προβλέπεται να εμφανιστούν, σε τομείς που αφορούν στην τεχνητή νοημοσύνη, τα δεδομένα και τους υπολογιστές, την υγεία, την πράσινη οικονομία, κ.α.
Οι διεθνείς συνέπειες
Σημαντική ώθηση στη διεθνή πορεία προς την αυτοματοποίηση των εργασιών φαίνεται να δίνει, σύμφωνα με το WEF, η πανδημία του Covid-19. Η εξάπλωση του ιού και το κλείσιμο επιχειρήσεων, καταστημάτων και υπηρεσιών επιδρά στην παγκόσμια και εγχώρια οικονομία. Οι υφεσιακές επιπτώσεις έχουν, ήδη, αρχίσει να γίνονται αντιληπτές. Παράλληλα, τα αποτελέσματα της επιτάχυνσης της αυτοματοποίησης, που συντελείται σταδιακά με την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, αναμένεται να φανούν στο μέλλον.
Με τον κίνδυνο της ανεργίας να ελλοχεύει διαρκώς, πολλοί εργαζόμενοι θα αναγκαστούν να εξοικειωθούν με τα νέα δεδομένα. Πιο συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι εκατομμύρια άνθρωποι θα πρέπει να στραφούν στους κλάδους της τεχνολογίας και να αποκτήσουν νέες δεξιότητες και ειδικότητες, προκειμένου να μην αποκοπούν από την αγορά εργασίας. Ανάλογη πρέπει να είναι, στο μέλλον, και η κρατική μέριμνα, για τις περιπτώσεις εκείνες, που αναμένεται να βρεθούν εκτός του εργασιακού στίβου.
Αν και είναι δύσκολο να διαπιστωθεί το μέγεθος του κινδύνου και να υπολογιστούν με ακρίβεια οι συνέπειες, η νέα πραγματικότητα, μέρος της οποίας αποτελούν η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, η τηλεργασία και η αυτοματοποίηση, δεν αποτελεί το αποκύημα μίας καλπάζουσας φαντασίας, αλλά μια παγκόσμια συνθήκη. Οι δυνατότητες, που παρέχονται είναι αναμφισβήτητα πολλές, την ίδια στιγμή που, η τεχνολογική πρόοδος μοιάζει ικανή να παραγκωνίσει, ολότελα, την σημασία του ανθρώπινου παράγοντα. Σε κάθε περίπτωση, η ανατροπή των όρων στην επαγγελματική και εκπαιδευτική διαδικασία αποτελούν θέματα προς συζήτηση, στο μέλλον.
Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στο άρθρο αυτό:
Ο κορωνοϊός επιταχύνει την αυτοματοποίηση -Οι μισές δουλειές θα γίνονται από μηχανές έως το 2025. Αναρτήθηκε από: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/tehnologia/oi-mises-doyleies-apo-mihanes-eos-2025 (Τελευταία προβολή: 13/11/2020)