Ποδόσφαιρο-Ιστορική αναδρομή
Το ποδόσφαιρο, από τα πρώιμα, ακόμα, χρόνια του, ήταν ένα λαοφιλές και ιδιαίτερα αγαπητό παιχνίδι και μετέπειτα άθλημα. Είναι ιστορικά αποδεδειγμένο ότι σε πολλές χώρες υπήρξαν παιχνίδια όπου οι παίκτες κλοτσούν μία μπάλα. Στην αρχαία Ελλάδα, στην Κίνα, στην αρχαία Ρώμη. Ακόμη και στους ιθαγενής της Αυστραλίας.
Οι σύγχρονοι κανόνες του ποδοσφαίρου δημιουργήθηκαν στα μέσα του 19ου αιώνα. Ο λόγος; Για να οριοθετήσουν τους ποδοσφαιρικούς αγώνες που παίζονταν στα δημόσια σχολεία της Αγγλίας. Η ιστορία του ποδοσφαίρου, σε αυτή, χρονολογείται από τον όγδοο αιώνα.
Η εξέλιξη
Όπου γινόταν γνωστό προσέλκυσε άπειρους θαυμαστές, φίλαθλους στην αρχή, οπαδούς στη συνέχεια. Αλλά ακόμα περισσότερους αθλητές-παίκτες που γοητεύονταν από την ένταση και την αδρεναλίνη.
Στην πορεία μπήκε και στον χώρο των τυχερών παιχνιδιών, δίνοντας μια εικονική πιθανότητα εύκολου πλουτισμού. Επίλυση των οικονομικών προβλημάτων όσων δεν το έβλεπαν μόνο σαν άθλημα.
Οι αθλητές
Όλες οι χώρες, ανεξάρτητα με το βιοτικό τους επίπεδο, έχουν να επιδείξουν αρκετές ποδοσφαιρικές ομάδες. Οι περισσότερες από αυτές μετέχουν σε τοπικές ή εθνικές ή και παγκόσμιες διοργανώσεις.
Οι ποδοσφαιριστές, πλέον, έπαψαν να αγωνίζονται για το εθνόσημο της φανέλας τους ή για το άθλημα αυτό κάθε αυτό. Έγιναν οι περισσότεροι επώνυμοι και καλοπληρωμένοι εργαζόμενοι.
Εμφανίστηκαν χορηγοί, διαφημιστές και μάνατζερ. Αυτοί ενίσχυσαν, ακόμα περισσότερο, την εικόνα τους και ταυτόχρονα έκαναν ακόμα πιο δημοφιλές το άθλημα. Έκαναν τους οπαδούς των ομάδων να παραληρούν, να φανατίζονται και να σκοτώνονται, ακόμα, για τη στρογγυλή θεά.
Εξαιρέσεις
Μέσα, όμως, σε αυτή την παραζάλη της δόξας, της έντονης αναγνωρισιμότητας και του ξέφρενου λαϊκού θαυμασμού ξεπηδούν και μερικά λαμπρά παραδείγματα σύνεσης, στο ποδόσφαιρο.
Άνθρωποι που βγήκαν από φαβέλες, γκέτα ή τριτοκοσμικές γειτονιές και ενώ απέκτησαν όλα αυτά που σαν όνειρο, που τα έβλεπαν παιδιά ακόμα, έδωσαν μαθήματα ανθρωπιάς και πολιτισμού.
Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι ο Σενεγαλέζος ποδοσφαιριστής Σαντιό Μανέ. Αγωνίζεται σε μια από τις πολύ γνωστές ομάδες της Αγγλίας την Λίβερπουλ και η αμοιβή του, τον μήνα, ξεπερνά τα 700.000 ευρώ.
Σαντιό Μανέ
Όπως έχει δείξει ο κανόνας, θα μπορούσε να τα ξοδεύει σε πολυτελή σπίτια και αυτοκίνητα, εντυπωσιακά πάρτι και ρούχα. Θα μπορούσε, απλά, να ζήσει το όνειρο του κάθε πιτσιρικά που ξυπόλυτος παίζει με μια αυτοσχέδια μπάλα σε ένα χωμάτινο γήπεδο.
Εκείνος έκανε την διαφορά, όμως. Ξέροντας από προσωπική πείρα πως είναι η καθημερινότητα στην γενέτειρά του βοηθάει φτωχές οικογένειες. Κάθε μήνα στέλνει χρήματα αλλά και αθλητικό υλικό από το ποδόσφαιρο σε όσους έχουν πρόβλημα επιβίωσης.
Η προσφορά
Έχει ήδη κατασκευάσει ένα νοσοκομείο στο χωρίο του στο Μπαμπαλί και αυτή τη στιγμή κατασκευάζει ένα σχολείο.
Μάλιστα δεν τα έχει αφήσει στην τύχη τους, ταξιδεύει στη Σενεγάλη προκειμένου να βλέπει ο ίδιος την πρόοδο των έργων.
Το ποδόσφαιρο είναι πολιτισμός;
Αναμφισβήτητα ο Σαντιό Μανέ δεν είναι ο μοναδικός, όμως, είναι ίσως μια αφορμή για να δούμε με άλλο μάτι τη διασημότητα και τον πλουτισμό. Γνωρίζοντας πως ο κανόνας ακολουθεί έναν πιο μοναχικό δρόμο, όταν τα χρήματα και η δόξα αποκτηθούν το παράδειγμα του Σενεγαλέζου ποδοσφαιριστή, μας δημιουργεί μια γλυκιά ελπίδα.
Δίνοντας μια λαμπρή εξαίρεση σε αυτό που πολύ ωραία έλεγαν οι παλαιοί χρησιμοποιώντας μια παροιμία «ο θεός όταν καταράστηκε το μυρμήγκι του έδωσε φτερά».
Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για αυτό το άρθρο:
Ποδόσφαιρο ανακτήθηκε από el.wikipedia.org
www.sportime.gr
www.sport24.gr