
Μέσα σε κάποιες φυλακές, οι κρατούμενοι μπορούν να βγάλουν λεφτά και να μειώσουν την ποινή τους.
Στις ανδρικές φυλακές του Σαν Πέδρο, στην πρωτεύουσα του Περού, 30 κρατούμενοι βρίσκονται στο εργαστήριο κατασκευάζοντας ρούχα. Όχι για κάποια μικρή βιοτεχνία αλλά για την περουβιανή μάρκα Pieta.
Εμπνευστής όλου αυτού του εγχειρήματος ο Γάλλος Τόμας Τζέικομπ, ιδιοκτήτης και ιδρυτής της Pieta. Προσφέρει την δυνατότητα στους πρώην ληστές και πορτοφολάδες να αξιοποιήσουν τα γρήγορα χέρια τους για να κατασκευάσουν ρούχα για την εταιρεία του και να κερδίσουν χρήματα.
Πολλές φορές το κέρδος των κρατούμενων φτάνει τα 113 δολάρια την βδομάδα, τα οποία στέλνουν στις οικογένειές τους. Μάλιστα, έχουν την δυνατότητα να μειώσουν και την ποινή που εκτίουν με αυτό τον τρόπο.
Η αρχική ιδέα
Μια επίσκεψη του Τζέικοπ στις φυλακές, για να επισκεφτεί κάποιον φίλο του, ήταν αρκετή για να εμπνευστεί αυτή την ιδέα. Έως τότε εργαζόταν στον οίκο Channel και θέλησε να φτιάξει κάτι δικό του, έτσι το 2012 μετακόμισε στην Λίμα και δημιούργησε την Pieta.
Συνεργάζεται με δύο φυλακές ανδρικές και μια γυναικεία. Οι εργαζόμενοί του, 50 συνολικά, δεν είχαν προηγούμενη εμπειρία. Απλά έμαθαν να γαζώνουν, να κόβουν και να σχεδιάζουν ρούχα προκειμένου να συνεισφέρουν οικονομικά στις φτωχές οικογένειές τους. Ανάλογες κινήσεις έχουν γίνει και στη Δανία με την φίρμα Carcel, και στην Φιλανδία με τη φίρμα Papillon αλλά και με μια εταιρεία ρούχων στην Ταϊλάνδη.
Στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στα Γρεβενά, 12 κρατούμενοι επανδρώνουν ένα καθόλα σύγχρονο ραφείο που έχει στηθεί μέσα στις φυλακές. Η εκπαιδεύτρια και ειδική σε θέματα ραπτικής Αναστασία Πουλάτσογλου, κατάφερε να εκπαιδεύσει τους κρατούμενους, προσφέροντας μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή.
Διοργάνωσε, μάλιστα, και μια επίδειξη μόδας με τα έργα των κρατουμένων. 140 κομμάτια με παραδοσιακές στολές, ρούχα επίσημα, καθημερινά, παιδικά. Παρόλες τις δυσκολίες που υπήρχαν για να πραγματοποιηθούν πρόβες, να γίνουν διορθώσεις η επίδειξη ήταν επιτυχημένη.

Η συμμετοχή
Η όλη προσπάθεια έγινε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «για τη μεταρρύθμιση του ελληνικού δικαστικού συστήματος», το υπουργείο Δικαιοσύνης με την αρωγή και υποστήριξη ειδικών της αυστριακής κυβέρνησης, ενέταξε την δημιουργία «Πρότυπου εργαστηρίου κοπτικής και ραπτικής» εντός της φυλακής Γρεβενών.
Στην αρχή έραβαν σημαίες, για τοπικές εκδηλώσεις, γάντια και ποδιές, αλλά στην πορεία άρχισαν να κατασκευάζουν ρούχα.
Οι ηλικίες των κρατούμενων που εκπαιδεύτηκαν ήταν από 27 έως 55 χρονών. Κάποια παιδικά ρούχα, μάλιστα, που ράφτηκαν για την εκδήλωση, δόθηκαν στα παιδιά των κρατουμένων.
Για να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια, η περιφέρεια σε συνεργασία με 25 πολιτιστικούς Συλλόγους προχώρησε στην αγορά υφασμάτων και υλικών για τη δημιουργία παραδοσιακών στολών σε κάθε Σύλλογο. Οι κρατούμενοι θα αναλάβουν να ράψουν και να κεντήσουν περίπου 300 στολές, με τα χαρακτηριστικά της Βλάχικης, της Ποντιακής, της Ηπειρώτικης και της Μακεδονικής φορεσιάς.
Η δεύτερη ευκαιρία
Για όλους αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται στις φυλακές, καταδικασμένοι για αδικήματα που διέπραξαν, αυτού του είδους οι κινήσεις λειτουργούν ευεργετικά. Όχι μόνο μειώνουν τις ποινές τους και κερδίζουν κάποιο μικρό εισόδημα, αλλά αποκτούν και έναν χρήσιμο επαγγελματικό προσανατολισμό.
Μια ευκαιρία για να ξεφύγουν από την καθημερινότητα των φυλακών, να ονειρευτούν ένα καλύτερο μέλλον για αυτούς και τις οικογένειές τους.
Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για αυτό το άρθρο:
Οι μάρκες ρούχων που φτιάχνονται αποκλειστικά από κρατούμενους. Ανακτήθηκε από https://www.huffingtonpost.gr/entry/oi-markes-roechon-poe-ftiachnontai-apokleistika-apo-kratoemenoes_gr_5efde482c5b612083c5852b9
Μόδα δια χειρός φυλακισμένων. Ανακτήθηκε από https://meallamatia.gr/moda-dia-cheiros-fylakismenon/