Έρωτας: Περί έρωτος και άλλων δαιμονίων στην ποίηση

Έρωτας
Θεός Έρωτας. Πηγή εικόνας: frapress.gr

Για το έρωτα έχουν ειπωθεί αρκετά πράγματα ανά τους αιώνες. Ο Έρωτας έχει τραγουδηθεί, έχει παιχθεί στο θέατρο και τον κινηματογράφο, έχουν γραφτεί διηγήματα, νουβέλες, μυθιστορήματα. Έχουν γίνει χιλιάδες πίνακες ζωγραφικής και γλυπτά. Έχουν ειπωθεί εκατομμύρια ποιήματα για κάθε μορφή του. Ανεκπλήρωτοι έρωτες, μυστικοί, παράνομοι, εφηβικοί, πλατωνικοί, ολέθριοι.

Από την φύση της, η ποίηση δημιουργεί μια αίσθηση ερωτισμού και ρομαντισμού όποιο και αν είναι το θέμα της. Όσο σκληροί και πύρινοι και αν είναι οι στίχοι της, το βαθύτερο νόημά της προδίδει πάντα μια ευαισθησία και μια πνευματικότητα.

Κατά την μυθολογία

Κατά την μυθολογία ο Έρωτας ήταν γιος του Ουρανού ή του Άρη και της Αφροδίτης. Πιστός υπηρέτης και ακόλουθος της μητέρας του με τα βέλη του κέντριζε όσους προγραμμάτιζε να συναντηθούν και να ερωτευτούν.

Σε δεκάδες πίνακες της αναγέννησης και του ρομαντισμού εμφανίζεται σαν ένα παχουλό ροδαλό παιδάκι με ξανθές μπούκλες και μικρά φτερά στην πλάτη. Πετούσε βέλη με το τόξο του σημαδεύοντας θεούς και ανθρώπους για μια ζωή, πλημμυρίζοντάς τους αιώνια αγάπη.

Οι δημιουργοί

Οι ποιητές δεκάδες στην ξένη και την ελληνική λογοτεχνία που με ποιήματά τους τον έχουν υμνήσει. Τον χρησιμοποίησαν ως πηγή έμπνευσης για να γράψουν αριστουργήματα.

  • Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα- «Όταν σε δαγκώνω».
  • Μπόρις Βιάν- «Πρώτος έρωτας».
  • Σαρλ Μπωντλαίρ- «Ένα ημισφαίριο στα μαλλιά».
  • Σύλβια Πλάθ- «Ερωτικό γράμμα».
  • Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι- «Ο έρωτας και ο πόλεμος».
  • Ιάσονας Ιωαννίδης- «Στάχυ».
  • Ν. Λαπαθιώτης- «Κι έπινα μέσα από τα χείλη σου».
  • Κ. Καβάφης- «Έπος καρδιάς».
  • Γ. Ρίτσος- «Ελάχιστο χρονικό του έρωτα».
  • Α. Εμπειρίκος- «Χειμερινά σταφύλια».
  • Ν. Γκάτσος- «Χάρτινο το φεγγαράκι».
  • Μ. Πολυδούρη- «Όνειρο».
  • Γ. Σεφέρης- «Φυγή».
  • Γ. Βαρβέρης- «Το σώμα σου και εγώ».
Διαβάστε επίσης  Γυναίκες ποιήτριες της Αρχαίας Ελλάδας

Μια απλή  προσέγγιση

Ως συναίσθημα κατά τους ειδικούς προηγείται από αυτό της αγάπης. Αν και μερικές φορές είναι στιγμιαίος με διάθεση παροδική και δεν οδηγεί πουθενά πέρα από την πνευματική ή σωματική συνεύρεση.

Κάποιες φορές χάνεται τόσο γρήγορα όσο εμφανίστηκε, άλλες ξεθωριάζει και άλλες μεταμορφώνεται θεριεύοντας συναισθήματα.

Με τα μάτια των ποιητών

Η ρομαντική φύση των ποιητών, τους οδηγεί να κινούνται πολλές φορές στα όρια ενός συναισθήματος απαλλαγμένου από τις μικρότητες της ανθρώπινης φύσης, των παθών της. Ωραιοποιούν και μεγαλοποιούν ματιές, αγγίγματα δίνοντας στους ερωτικούς συντρόφους άυλες μορφές και θεϊκά χαρίσματα.

Άλλες φορές, πάλι, λειτουργώντας βιωματικά παρουσιάζουν τον έρωτα σαν κάτι τρομακτικό, παρασυρμένοι από τις δικές τους ατυχείς προσεγγίσεις και εμπειρίες.

Η χρήση της γλώσσας που χρησιμοποιούν είναι ανάλογη με το ποιητικό ρεύμα στο οποίο ανήκουν. Η φύση, τα ζώα, οι εποχές, οι ώρες της ημέρας χρησιμοποιούνται μεταφορικά για να δώσουν στον έρωτα χρώμα, μουσική, γεύση και άρωμα.

Από τα πιο απλοϊκά δίστιχα έως τα πιο σύνθετα και με μέγιστη πολυπλοκότητα ποιήματα, τα συναισθήματα του δημιουργού διαπερνούν με ένταση τον λόγο. Προσφέροντας στον αναγνώστη είτε είναι λάτρης της ποίησης  είτε περιστασιακός μελετητής μια εφορία.

Η λογική δεν μπορεί να εξηγήσει τον έρωτα και η ποίηση δεν μπορεί να εξηγήσει την λογική.

Ερωτευόμαστε για να παραμείνουμε ζωντανοί και είμαστε ζωντανοί για να ερωτευόμαστε.

 

Το σώμα σου και εγώ

Έχουμε πολύ ταξιδέψει
το σώμα σου κι εγώ
έχουμε φανταστεί
όσα ένα σώμα κι ένα εγώ
μπορούν να φανταστούν.
Το σώμα μου κι εγώ
έχουμε ονειρευτεί
το σώμα σου σε στάσεις
που ποτέ σου δεν φαντάστηκες.
Δεν έχεις θέση τώρα
τι ζητάς
ανάμεσα σ’ εμένα
και στο σώμα σου.

Διαβάστε επίσης  Ο έρωτας μέσα από την Αρχαία Ελληνική Μυθολογία

Γιάννης Βαρβέρης


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

Έρως. Ανακτήθηκε από   el.wikipedia.org

20 ερωτικά ποιήματα.  Ανακτήθηκε από https://popaganda.gr/postscripts/ta-gomenika-20-erotika-piimata-gia-na-kani-krak-i-kardia-sas/

Γιάννης Βαρβέρης. Ανακτήθηκε από https://poiimata.com/category/%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%B7%CF%84%CE%AD%CF%82/%CE%B2%CE%B1%CF%81%CE%B2%CE%AD%CF%81%CE%B7%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B7%CF%82/

Γεννημένη 3 μόλις μέρες από την έναρξη του Woodstock όχι στη Ν. Υόρκη αλλά στον Πειραιά. Τελείωσα το σχολείο ως "καλό παιδί" αλλά αντί να πραγματοποιήσω σπουδές σε κάποιο πανεπιστήμιο ως όφειλα προτίμησα να σπουδάσω προγραμματισμό και ανάλυση ηλ.διερευνητών σε κολλέγιο και στη συνέχεια δημόσιες σχέσεις. Η επιλογή του εκπαιδευτικού ιδρύματος έγινε λόγω μη ύπαρξης τότε κρατικού πανεπιστημίου με αυτά τα γνωστικά αντικείμενα. Εξάσκησα το PR για πολλά χρόνια. Η κρίση όμως με βρήκε να κάνω τεχνική επιμέλεια σε ιστορικά βιβλία και να πραγματοποιώ εν μέρη και το χόμπυ μου την συγγραφή λογοτεχνικών έργων και ποιημάτων.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

mama-vloggers

Mama-vloggers: η αρχή του τέλους της ζωής των παιδιών

Είναι γεγονός πως τα μωρά και τα μικρά παιδιά είναι
THEES ART FESTIVAL

THEES ART FESTIVAL: ένα ολοκαίνουριο φεστιβάλ στη Σίφνο

Εγκαινιάζεται φέτος στη Σίφνο το THEES ART FESTIVAL, ένα νέο