Build advanced payment workflows with the Fusebox Elavon Portal and leverage Elavon’s enterprise infrastructure for global payment operations.

Σκωτία: η χώρα που τα παραμύθια ζωντανεύουν

Σκωτία: το τέρας του Λοχ Νες και το στοιχειωμένο κάστρο
Πηγή Εικόνας: Visit Scotland

Σε όλα τα παραμύθια υπάρχει και ένας δράκος. Η συγκεκριμένη φράση δηλώνει τις δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν στην ζωή του κάθε ανθρώπου χαρακτηρίζει απόλυτα και τη Σκωτία. Πράγματι ενώ μοιάζει σαν μια χώρα βγαλμένη από παραμύθι, γεμάτη με μοναδικά φυσικά τοπία και εντυπωσιακά κάστρα υπάρχουν μύθοι για «δράκους» που βρίσκουν καταφύγιο σε κάποια από αυτά.

Η χώρα των Κελτών και πατρίδα του ουίσκι βρέχεται από τον Ατλαντικό Ωκεανό και τη Βόρεια Θάλασσα. Καταλαμβάνει το ένα τρίτο του συνολικού εδάφους της Βρετανίας και χωρίζεται σε δύο περιοχές, τη Highlands και την Lowlands. Στο συγκεκριμένο άρθρο θα γίνει αναφορά σε δυο μύθους που υπάρχουν για τη Σκωτία, το τέρας του Λοχ Νες και το φάντασμα στο κάστρο Γκλάμις, πατρική κατοικία της μητέρας της βασίλισσας Ελισάβετ.

Τέρας του Λοχ Νες

Η λίμνη Λοχ Νες η οποία βρίσκεται στη Σκωτία έχει τη μεγαλύτερη ποσότητα γλυκού νερού σε όλη τη Βρετανία, με βάθος 250μ και διάμετρο 23 μιλίων. Από τον 6ο αιώνα υπάρχουν φήμες για την ύπαρξη του τέρατος. Ωστόσο η έντονη φημολογία ξεκίνησε το 1933 όταν ένα ζευγάρι Σκωτσέζων που κινούνταν σε δρόμο κοντά στη λίμνη ισχυρίστηκε πως είδαν ένα παράξενο θαλάσσιο πλάσμα να αναδύεται από αυτήν.

Σκωτία Το τέρας του Λοχ Νες
Η φωτογραφία του Ρόμπερτ Γουίλσον Πηγή Εικόνας: www.newsbomb.gr

Η ιστορία του τέρατος του Λοχ Νες γίνεται το θέμα στον Τύπο όλης της Αγγλίας και εφημερίδες από το Λονδίνο στέλνουν ανταποκριτές να ερευνήσουν οι ίδιοι τη λίμνη για ίχνη του. Ένα χρόνο αργότερα, ο γυναικολόγος Ρόμπερτ Γουίλσον θα δώσει στη δημοσιότητα μια φωτογραφία, στην οποία φαίνεται ξεκάθαρα ένα τέρας, με μορφή δεινόσαυρου, να ξεπροβάλει από το νερό. Αποτελεί μέχρι σήμερα την πιο δημοφιλή απεικόνιση του τέρατος που εμφανίζεται με μακρύ λαιμό και μικρό κεφάλι, έχοντας παρόμοια χαρακτηριστικά με ένα πλησιόσαυρο.

Χρόνια αργότερα, η αυθεντικότητα της φωτογραφίας αμφισβητήθηκε. Ο γιος του Γουίλσον παραδέχτηκε μάλιστα την πλαστότητά της, η οποία αποδείχτηκε το 1994 από μια ομάδα ερευνητών. Από τότε μέχρι σήμερα πολλές υποθαλάσσιες έρευνες έχουν πραγματοποιηθεί χωρίς καμία να δώσει κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα για την ύπαρξη της Νέσσι, όπως αποκαλούν οι ντόπιοι το τέρας. Ο μύθος βέβαια συνεχίζει να είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και κάθε χρόνο πληθώρα τουριστών καταφθάνουν στην παραλίμνια πόλη Ινβέρνες. Όσο για το τέρας του Λοχ Νες μέχρι να υπάρξει σαφής επιστημονική απόδειξη και καταγραφή του, η υποθετική μορφή της Νέσσι θα συνεχίσει να απεικονίζεται σε μπλουζάκια, κούπες, κουκλάκια και ο,τι άλλο μπορεί να πωληθεί.

Το στοιχειωμένο κάστρο Γκλάμις

Σκωτία το στοιχειωμένο κάστρο
Πηγή Εικόνας: The Oklahoman | Glamis Castle, Tayside, Scotland.

Το συγκεκριμένο κάστρο βρίσκεται στο χωριό Angus της Σκωτίας. Αποτελεί  κατοικία του κόμη Strathmore και της οικογένειας του και ανήκει στην οικογένεια από το 1300. Είναι ανοιχτό προς το κοινό για επίσκεψη. Για το συγκεκριμένο κάστρο υπάρχουν πολλοί θρύλοι για φαντάσματα ανά τους αιώνες με τον πιο γνωστό να σχετίζεται με το γιο του 11ου κόμη.

Λέγεται, ότι στις αρχές του 19ου αιώνα γεννήθηκε ο γιος του ενδέκατου κόμη του Strathmore. Το μωρό αν και ήταν παραμορφωμένο, τελικά επέζησε αλλά η οικογένεια κράτησε την ύπαρξη του κρυφή. Το τέρας έζησε, σύμφωνα με το θρύλο, σε κάποιο μυστικό δωμάτιο του κάστρου μέχρι το θάνατο του. Αρκετοί από τους επισκέπτες του Glamis ισχυρίζονται πως έχουν δει μια τεράστια σκιά. Σύμφωνα με τις θεωρίες των κυνηγών φαντασμάτων, ανήκει στο παραμορφωμένο γιο του κόμη.

Στο κάστρο Glamis πέρασε τα παιδικά της χρόνια η μητέρα της Βασίλισσας Ελισάβετ καθώς ήταν κόρη του Claude George Bowes-Lyon, 14ου Κόμη του Strathmore. Επίσης εκεί φημολογείται πως γεννήθηκε η αδερφή της βασίλισσας, η πριγκίπισσα Μαργαρίτα. Η δόση αλήθειας που κρύβουν και οι δυο θρύλοι που αναλύθηκαν παραπάνω παραμένει μέχρι σήμερα ανύπαρκτη. Παρόλα αυτά αποτελούν σημαντικούς λόγους που ετησίως προσελκύουν μεγάλο μέρος επισκεπτών στη Σκωτία.

Πηγη εικόνας: media1.popsugar-assets.com

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν

Το τέρας του Λοχ Νες ανακτήθηκε από : www.sansimera.gr

Το κάστρο των φαντασμάτων ανακτήθηκε από : www.kathimerini.gr

Μεταπτυχιακός φοιτητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στο τμήμα Γεωπληροφορικής των Τοπογράφων μηχανικών.
Πτυχιούχος του Πολυτεχνείου Θεσσαλίας στο τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Ενδιαφέρον για θέματα που σχετίζονται με το Περιβάλλον την υποβάθμιση του καθώς και θέματα που αφορούν τον Πολιτισμό.
email : xris_alex@hotmail.com

Περισσότερα από τη στήλη: Πολιτισμός

Πολιτισμός

Οι πίνακες της Πρωτοχρονιάς

Η Πρωτοχρονιά σηματοδοτεί την αλλαγή και την αισιόδοξη-συνήθως-αρχή του έτους. Ο ερχομός του νέου χρόνου…

Πολιτισμός

Γιατί γράφουμε γράμμα στον Άγιο Βασίλη

Κάθε χειμώνα, κάπου ανάμεσα στη ζεστασιά του τζακιού και τα φώτα των δρόμων,  ένα παιδί…

Πολιτισμός

Η κατάρα των καλλιτεχνών: Τι είναι πραγματικά το spleen;

Πώς ξεκίνησε η έννοια του «spleen» από τον Ιπποκράτη Κατά την αρχαιότητα, ο Ιπποκράτης υποστήριξε…

Πολιτισμός

Τα Πρωτοχρονιάτικα διαγγέλματα στην Ελλάδα

Κάθε 1η Ιανουαρίου, τα πρωτοχρονιάτικα διαγγέλματα αποτελούν μια τελετουργική στιγμή όπου η εκάστοτε πολιτική ηγεσία…

Πολιτισμός

Ξωτικά των Χριστουγέννων: Από τους μύθους στον Άγιο Βασίλη

Όταν σκεφτόμαστε τα Χριστούγεννα, στο μυαλό μας έρχονται αμέσως εικόνες από στολισμένα δέντρα, χιόνι, δώρα…

Πολιτισμός

Η μελαγχολία των Χριστουγέννων

Η μελαγχολία των Χριστουγέννων έρχεται σε αντίθεση με τα φώτα, τα δένδρα και τις μουσικές!…

Πολιτισμός

Σαν σήμερα: Ο Κάρολος ο Μέγας αυτοκράτωρ των Ρωμαίων

Μεταφερόμαστε πίσω στο 800 μ.Χ. και παρακολουθούμε να στέφεται αυτοκράτωρ ο Κάρολος ο Μέγας. Ο…