8+1 πρώιμα σημάδια του αυτισμού

αυτισμός

O αυτισμός είναι μια από τις συχνότερες διαταραχές που εντοπίζουμε στην παιδική ηλικία. Τα νεότερα δεδομένα δείχνουν πως ένα στα 150 παιδιά μπορεί να παρουσιάσει αυτισμό. Όλοι τον γνωρίζουμε ως έννοια, όμως, πόσο καλά ενημερωμένοι είμαστε για το τι ακριβώς είναι ο αυτισμός; Σχεδόν καθόλου, μιας που οι περισσότεροι στο άκουσμα της λέξης και μόνο, φανταζόμαστε παιδιά «προβληματικά», με πλήρη αδυναμία επικοινωνίας και μειωμένη νοητική ικανότητα.

Η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική. Ο αυτισμός υπάρχει σε διάφορες μορφές και έχει ένα ευρύ φάσμα διαταραχών, ενώ αποτελείται από ένα σύνολο συμπτωμάτων, που αναλόγως του τρόπου και του βαθμού εμφάνισής τους αλλάζουν τη διάγνωση και την εξέλιξη του ατόμου. Ένα είναι σίγουρο: η πρώιμη διάγνωση και η σωστή, έγκαιρη αντιμετώπιση του, μπορεί να αλλάξει εξολοκλήρου τη ζωή του παιδιού που βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού.

Ο γονέας μπορεί να εντοπίσει τα πρώιμα σημάδια του αυτισμού και για αυτό είναι σημαντικό να είναι σωστά ενημερωμένος για τα συμπτώματα. Μια πρώιμη διάγνωση μπορεί να γίνει απ’ο 8 μηνών, αλλά συνήθως επίσημη διάγνωση δίνεται στην προνηπιακή και νηπιακή ηλικία, συνηθέστερα στα 5 έτη. Ας δούμε, λοιπόν, πιο αναλυτικά κάποια πρώιμα σημάδια του αυτισμού:

Advertising

Advertisements
Ad 14
  • αδυναμία ανάπτυξης σχέσεων με συνομηλίκους , αδιαφορία για ομαδικό παιχνίδι.
  • έλλειψη διάδρασης, μετάδοσης και ανταπόδοσης συναισθημάτων, πχ δεν ανταποδίδει χαμόγελα, δεν ανταποκρίνεται σε χάδια, δεν ενδιαφέρεται για αγκαλιά κλπ.
  • δεν ακούει στο όνομά του, δεν ανταποκρίνεται σε ήχους.
  • αδυναμία παρακολούθησης ενός αντικειμένου οπτικά.
  • έλλειψη βλεμματικής επαφής, και γενικότερη αδυναμία μη λεκτικών συμπεριφορών, όπως οι χειρονομίες, η στάση, η εκφραστικότητα του προσώπου, οι γκριμάτσες.
  • προβλήματα ομιλίας: καθυστερημένη έναρξη γλώσσας ή ακόμη και πλήρης απουσία λόγου/ανικανότητα συζήτησης/ επαναληπτική, ιδιοσυγκρασιακή χρήση γλώσσας.
  • προσκόλληση σε συγκεκριμένο τελετουργικό και αδυναμία προσαρμογής σε εναλλακτικές περιστάσεις εκτός ρουτίνας
  • έλλειψη φαντασίας, παιχνιδιού ρόλων ή μίμησης εκφράσεων, κινήσεων, συμπεριφορών
  • επίμονη ενασχόληση με τμήματα αντικειμένων ή με την τάξη των παιχνιδιών
Διαβάστε επίσης  Αποσυνδετική Διαταραχή Ταυτότητας: O πολυσχιδής εαυτός

Όταν ο γονέας αντιληφθεί κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα, καλό είναι να επικοινωνήσει τις ανησυχίες του αρχικά στον παιδίατρο, ώστε να παραπεμφθεί στον κατάλληλο επαγγελματία υγείας για περαιτέρω διερεύνηση.

Σε κάθε περίπτωση, ο γονέας πρέπει να θυμάται πως το παιδί με αυτισμό είναι απλώς ένα παιδί που επικοινωνεί με διαφορετικό τρόπο από τα υπόλοιπα παιδιά. Τα παιδιά με αυτισμό έχουν ανάγκη την πλήρη ενσυναίσθηση του γονέα, περισσότερο από άλλα παιδιά. Είναι στο χέρι του να μεταβεί στη θέση του παιδιού, να δει μέσα από τα μάτια του τον κόσμο και να εγκαταστήσουν τον προσωπικό τους κώδικα επικοινωνίας. Έπειτα, να βοηθήσει το παιδί να αντιληφθεί την πραγματικότητα και να μπορέσει να συνυπάρξει. Η πρώιμη παρέμβαση έχει ακριβώς αυτόν τον σκοπό.

αυτισμός

Είμαι ψυχολόγος, με ειδίκευση στην παιδοψυχολογία, τη γυναικεία ψυχολογία και την περιγεννητική υγεία.Έχω εργαστεί στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση,συνεργαζόμενη με Δημοτικά Σχολεία , στα Κεντρα Ημέρας "Ανοδος" και "Ηλιαχτίδα", ενώ συμμετέχω εθελοντικά σε προγράμματα δράσης / προώθησης του θηλασμού και αντιμετώπισης της επιλόχειας κατάθλιψης.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Διατροφή και κατάθλιψη στην καρδιαγγειακή νόσο

Διατροφή και κατάθλιψη στην καρδιαγγειακή νόσο Το παρόν άρθρο, με
The Last Emperor

The Last Emperor: Ανατολικός παράδεισος

To “The Last Emperor”  είναι μία επική βιογραφική ταινία του