Η ενσυναίσθηση αποτελεί μια σημαντική διαπροσωπική δεξιότητα, που συντελεί στην ανάπτυξη μιας σειράς κοινωνικών και συναισθηματικών διεργασιών. Θεωρείται κομμάτι της συναισθηματικής νοημοσύνης (EQ) και συμβάλλει στην ενίσχυση του κώδικα επικοινωνίας βάσει της αντιμετώπισης που επιθυμούν οι άλλοι. Η ενσυναίσθηση σπορεί να διακριθεί σε δύο είδη:
Γνωστική ενσυναίσθηση: έχοντας αυτήν την ικανότητα είμαστε σε θέση να αντιληφθούμε την κατάσταση και την ψυχική διάθεση του διπλανού μας.
Συναισθηματική ενσυναίσθηση: στην προκειμένη περίπτωση αναφέρουμε την τάση να βιώνουμε μια συναισθηματικά αρμονική αντίδραση σχετικά με την συναισθηματική κατάσταση των άλλων.
Πώς μπορούν οι γονείς να καλλιεργήσουν την ενσυναίσθηση στα παιδιά τους;
- Επικοινωνήστε αληθινά με το παιδί σας:Όταν συζητάτε για τα συναισθήματα του παιδιού σας, αυτό αντιλαμβάνεται ότι νοιάζεστε και εκτιμάτε το πώς αισθάνεται. Ακόμη, η γνωριμία με τη γλώσσα του σώματος προσφέρει βιωματικές εμπειρίες στα παιδιά καθώς συνδέουν το συναίσθημα με μια συγκεκριμένη αντίδραση.
- Πλούσιο λεξιλόγιο: Με αυτό τον τρόπο θα διευρυνθεί το συναισθηματικό λεξιλόγιο του παιδιού αφού θα μπορεί να χρησιμοποιεί λέξεις όπως ενοχή, περηφάνια, άγχος και ενθουσιασμός για να εκφραστεί κατάλληλα.
- Βιωματική μάθηση: Από τα πρώτα κιόλας χρόνια της ζωής τους τα παιδιά αρχίζουν να εξερευνούν τον κόσμο των συναισθημάτων. Κυρίως επηρεάζονται από όσα παρατηρούν γύρω τους να συμβαίνουν. Για αυτό είναι χρήσιμο οι γονείς αξιοποιώντας τα ερεθίσματα του περιβάλλοντος να εξοικειώσουν τα παιδιά με τα συναισθήματα.
- Παράδειγμα προς μίμηση: Με τις πράξεις σας τα παιδιά μπορούν να μάθουν γρηγορότερα και με αμεσότητα περισσότερα πράγματα που σχετίζονται με την ανθρώπινη συμπεριφορά.
- Συναίσθημα της ευγνωμοσύνης: Η ευγνωμοσύνη είναι μια αρετή που οφείλουν τα παιδιά να γνωρίζουν από νωρίς. Ενθαρρύνετε τα παιδιά να εκφράζουν έμπρακτα την ευγνωμοσύνη τους και να λένε ”Ευχαριστώ” όσες φορές και αν απαιτείται.
- Πείτε όχι στους υπολογιστές: Οι νέες τεχνολογίες και κυρίως ο υπολογιστής και το κινητό τηλέφωνο απομονώνουν τα παιδιά. Η ενασχόληση με την οθόνη δεν προσφέρει στα παιδιά τη δυνατότητα να κοινωνικοποιηθούν και να τονώσουν τις διαπροσωπικές τους σχέσεις.
Η ενσυναίσθηση συνιστά μια πολυσύνθετη διαδικασία. Αφορά την προσπάθεια κατανόησης στο μέγιστο δυνατό βαθμό της εμπειρίας κάποιου άλλου. Είτε πρόκειται για συμπεριφορά είτε για συναίσθημα είτε για διανοητική κατάσταση είτε για πλαίσιο αναφοράς.
Συμπερασματικά η ενσυναίσθηση είναι μια δεξιότητα που θεμελιώνει την υγιή κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη. Μέσω αυτής τα παιδιά μπορούν να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους και τους γύρω τους. Την ίδια στιγμή μπορούν να δημιουργήσουν υσχυρούς και αληθινούς φιλικούς δεσμούς.
Η ενσυναίσθηση αποτελεί ίσως τον πιο καθοριστικό παράγοντα για μια επιτυχή έκβαση, στο πλαίσιο κάθε ανθρώπινης επαφής.
Πηγή:https://aisthisikailogos.wordpress.com/2017/02/13/