Επιθετικότητα: ψυχολογία και επιθετική συμπεριφορά

Η επιθετικότητα από ψυχολογική σκοπιά
https://www.psychologynoteshq.com/aggression/

Η επιθετική συμπεριφορά συνιστά διαχρονικά ένα μείζων κοινωνικό πρόβλημα που χρίζει διερεύνησης και διαχείρισης. Οι άνθρωποι προέβαιναν ανέκαθεν σε δολοφονίες, πολέμους, εγκλήματα και βίαιες συμπεριφορές. Άλλωστε, αποτελούν ένα από τα λίγα είδη που συστηματικά εναντιώνονται και σκοτώνουν μέλη τους. Ως  επιθετικότητα ορίζεται η συμπεριφορά που έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή περιουσίας, την πρόκληση βίας ή και εκούσιας προσωπικής βλάβης σε ένα άλλο ανθρώπινο ον.

Δύο βασικοί τύποι επιθετικής συμπεριφοράς:

Η συντελεστική επιθετικότητα: που αποβλέπει στην απόκτηση κάποιου πλεονεκτήματος ή προσωπικής επιβράβευσης (π.χ.  ληστείες).

Η παρορμητική επιθετικότητα: που απορρέει από αισθήματα θυμού και αποσκοπεί κυρίως  να βλάψει ή να κάνει κάποιον να υποφέρει (π.χ. οι περισσότεροι φόνοι).

Αίτια της επιθετικής συμπεριφοράς:

Τα αίτια της επιθετικότητας είναι πολυπαραγοντικά και άπτονται κοινωνικούς, ψυχολογικούς, πολιτισμικούς, βιολογικούς και οικονομικούς παράγοντες.

Advertising

Advertisements
Ad 14

1. Βιολογικοί παράγοντες

Σύμφωνα με την ψυχοβιολογία, η επιθετικότητα είναι έμφυτη, ενστικτώδης στον άνθρωπο και σύμφυτη με την ανθρώπινη φύση. Αυτή την άποψη υποστηρίζει και ο Lorenz konrad (ζωολόγος, ηθικολόγος) ο οποίος ασπάζεται την αρχή της επιβίωσης και την θεωρία του Δαρβίνου και διατείνεται ότι η επιθετικότητα (fighting instinct) αποτελεί απαραίτητο συστατικό για την επιβίωση. Ακόμα ο Freud υποστήριξε ότι οι άνθρωποι διαθέτουν το ένστικτο του θανάτου, που συνιστά μια καταστροφική δύναμη μέσα μας που εξωτερικεύουμε με την άσκηση βίας απέναντι στους άλλους ή στον εαυτό μας. Ωστόσο, οι σύγχρονες μελέτες τονίζουν ότι πολλές ανθρώπινες συμπεριφορές είναι απόρροια ψυχολογικών μηχανισμών. Μάλιστα, τα δύο φύλα διαφέρουν ως προς τον τρόπο που εκδηλώνουν επιθετικές συμπεριφορές, καθώς οι γυναίκες τείνουν να εκδηλώνουν λεκτική βία, ενώ οι άντρες περισσότερο σωματική.

2. Κοινωνικοί παράγοντες

Ο Bandura διατύπωσε την θεωρία της κοινωνικής μάθησης και διεξήγαγε το πείραμα με την κούκλα στο οποίο ένας ενήλικας βιαιοπραγούσε σε μια κούκλα και μικρά παιδιά παρακολουθούσαν αυτό το γεγονός.Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η επιθετική συμπεριφορά μπορεί να γίνει αντικείμενο μάθησης άμεσα και έμμεσα και να οδηγήσει τα παιδιά στην μίμηση της επιθετικότητας και την εφαρμογή της σε άλλες περιπτώσεις. Επίσης, ο τρόπος που μεγαλώνει κάποιος επιδρά στην αντίληψη που διαμορφώνει απέναντι στην επιθετικότητα. Συχνά, άτομα που έχουν μεγαλώσει σε περιβάλλοντα με έντονες σκηνές βίας, θεωρούν την επιθετική συμπεριφορά κοινωνικά αποδεκτή.

Advertising

3. Άλλοι παράγοντες

Επιπρόσθετα, υπάρχουν και άλλοι περιβαλλοντικοί και οικονομικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην ενίσχυση της επιθετικότητας όπως η υψηλή θερμοκρασία,η συγκέντρωση σε μεγάλα πλήθη, η χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών και αλκοόλ, η φτώχεια και η ανεργία.

Ο ρόλος της απογοήτευσης:

Ο ανθρωπολόγος Dollard υποστήριξε ότι η απογοήτευση μπορεί να ενισχύσει την επιθετικότητα. Η ματαίωση και οποιοδήποτε απογοητευτικό γεγονός (πχ. απώλεια εργασίας) μπορεί να προκαλέσει την εκδήλωση επιθετικότητας από το άτομο. Η αντίληψη της στέρησης από προηγούμενες κατακτήσεις και η απομόνωση του ατόμου μπορεί να εγείρουν επιθετικά συναισθήματα.

Πηγές

https://www.psychologynow.gr/arthra-psyxologias/prosopikotita/thymos/6862-epithetikotita-ti-na-kanoume-otan-dyskolevomaste.html

Advertising

https://www.obrela.gr/epithetiki-simperifora/

https://www.verywellmind.com/what-is-aggression-2794818

https://www.mednutrition.gr/portal/lifestyle/psyxologia/1169-epithetikotita-h-psyxologiki-proseggisi

https://exploringyourmind.com/the-psychology-of-aggressive-behavior/  

Advertising

http://www.i-psyxologos.gr/epithetikotita/

Περισσότερα από τη στήλη: Ψυχολογία

Ψυχολογία

Η τέχνη ως εργαλείο για την κατανόηση ψυχικών διαταραχών

Η τέχνη λειτουργεί ως εξερευνητής της ψυχής—ειδικά σε διαταραχές όπως η σχιζοφρένεια. Μέσα από δημιουργικές…

Ψυχολογία

Σοκαριστική Αλήθεια για τη Σωματοδυσμορφική Διαταραχή (ΣΔΔ): Όταν η Εικόνα του Σώματος Γίνεται Εμμονή

Τι είναι η Σωματοδυσμορφική Διαταραχή (ΣΔΔ); https://i.pinimg.com/1200x/59/0c/08/590c0844b6d7d7f87df67e84d71001d7.jpg Η Σωματοδυσμορφική Διαταραχή (ΣΔΔ) είναι μια σοβαρή ψυχική…

Ψυχολογία

Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας και αυτοτραυματισμός

pixabay.com Η Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας χαρακτηρίζεται από αστάθεια στον έλεγχο παρορμήσεων, την εικόνα εαυτού, τις…

Ψυχολογία

Αυτοτραυματισμός στην Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας: Ψυχοθεραπεία

Ο αυτοτραυματισμός δεν αποτελεί μόνο πρόδρομο στην Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας. Τα χαρακτηριστικά της Οριακής Διαταραχής…

Ψυχολογία

Κρίσεις πανικού και Τραύμα:Όταν το σώμα μιλά

    Πανικός…αυτός ο απρόσμενος ,άκομψος επισκέπτης που θα εμφανιστεί από το πουθενά Η αιτία…

Ψυχολογία

Νοημοσύνη στα Βρέφη

Νοημοσύνη στα Βρέφη Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι οι πρώιμες γνωστικές αξιολογήσεις μπορούν να προβλέψουν…

Ψυχολογία

Η δημιουργική γραφή ως θεραπευτική πράξη

  Η δημιουργική γραφή, πέρα από καλλιτεχνική ενασχόληση, αποτελεί και ένα ισχυρό εργαλείο αυτογνωσίας και…

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Η τέχνη ως εργαλείο για την κατανόηση ψυχικών διαταραχών

Η τέχνη λειτουργεί ως εξερευνητής της ψυχής—ειδικά σε διαταραχές όπως

Διάγνωση αυτισμού: Περιορισμένα ενδιαφέροντα vs έλλειψη κοινωνικών δεξιοτήτων

Διάγνωση αυτισμού: Περιορισμένα ενδιαφέροντα vs έλλειψη κοινωνικών δεξιοτήτων Οι επαναλαμβανόμενες