Ψυχοθεραπεία: Ο δρόμος για την αυτογνωσία

πηγή: https://www.psychologynow.gr

Τι είναι η ψυχοθεραπεία

Η ψυχοθεραπεία ή αλλιώς ομιλητική θεραπεία, είναι η θεραπεία κατά την οποία ένα άτομο με ψυχολογικά ή συναισθηματικά προβλήματα συνομιλεί με ένα άλλο. Η βάση της ψυχοθεραπείας, είναι η επικοινωνία ανάμεσα σε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας -θεραπευτή με έναν θεραπευόμενο. Σε κάθε συνεδρία ο θεραπευόμενος καταθέτει και μοιράζεται με τον θεραπευτή τα προβλήματα και τους λόγους που τον οδήγησαν εκεί. Η συζήτηση αποτελεί το θεραπευτικό πλαίσιο. Μέσα απ’ αυτό, το άτομο μπαίνει στη διαδικασία κατανόησης των θεμάτων που τον απασχολούν. Στόχος είναι η επίλυση αυτών των θεμάτων και κυρίως η επαφή του θεραπευόμενου με βιώματα τα οποία προκαλούν δυσλειτουργίες στο εδώ και τώρα.

Γιατί να κάνω ψυχοθεραπεία

Πλήθος πληροφοριών μέσω διαδικτύου, βιβλίων αλλά και επαγγελματιών ψυχικής υγείας προσφέρουν ενημέρωση για τα οφέλη της ψυχοθεραπείας. Δυστυχώς όμως στην Ελλάδα του 2023 υπάρχουν ακόμα στερεότυπα και ταμπού σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη επιστήμη.

Γιατί να πάω εγώ σε Ψυχοθεραπευτή; Τρελός είμαι; Οι τρελοί πάνε!

Η ψυχοθεραπεία είναι ένα ασφαλές πλαίσιο για να μοιραστεί ο θεραπευόμενος δύσκολα συναισθήματα. Ενθαρρύνει την αυτοαποκάλυψη του. Τον βοηθάει να βρει το θάρρος να εξερευνήσει λίγο παραπέρα τον εαυτό του. Να μιλήσει για πιο μύχιες σκέψεις, φόβους και προβληματισμούς. Η επίσκεψη στον ψυχοθεραπευτή ξεκινά τις περισσότερες φορές από την ύπαρξη ενός υπαρκτού προβλήματος που δεν μπορεί να επιλύσει το άτομο μόνο του. Το πρόβλημα μπορεί να είναι από κάτι πολύ απλό, όπως η ύπαρξη άγχους  έως κάτι πολύ σοβαρό, όπως όταν ένα άτομο χάνει την επαφή με την πραγματικότητα.

Τι προσφέρει η ψυχοθεραπεία

Ο άνθρωπος είναι ατελής εκ φύσεως και καλώς ή κακώς όλοι μας στη ζωή μας περνάμε δύσκολες φάσεις: άγχη, στενοχώριες, αποτυχίες, απορρίψεις, ασθένειες, απώλειες, φοβίες, χωρισμούς, απολύσεις και άλλα τραυματικά γεγονότα. Είναι σίγουρα ρίσκο να βαδίσει κανείς σε καινούρια μονοπάτια σκέψης που δεν ξέρει. Μονοπάτια που οδηγούν στο να τολμήσει συμπεριφορικές αλλαγές στη ζωή του που δεν ξέρει σίγουρα τι επιπτώσεις θα έχουν.

Διαβάστε επίσης  Πολιτική ψυχολογία: η επιστήμη της ψυχολογίας των πολιτών

Η ψυχοθεραπεία λοιπόν με οδηγεί στο να πάρω ελεγχόμενα ρίσκα προκειμένου να προοδεύσω σταδιακά. Είναι ένα εργαλείο για να βοηθηθούμε ως άνθρωποι, να ξεκαθαρίσουμε τους στόχους μας και να μάθουμε ποιοι είμαστε.

Συνάντηση με τον εαυτό μου

Προσέχω το σώμα μου, πάω κομμωτήριο, ψωνίζω όμορφα ρούχα, καλλυντικά και αρώματα. Ξοδεύω τα χρήματα μου για μια καλή εξωτερική εμφάνιση και κοινωνική αποδοχή, ποτέ όμως δεν φτάνουν για την ψυχική μου υγεία. Βρίσκω χρόνο να σερφάρω, να διασκεδάζω όμως…τι κάνω για την ψυχή μου;

Τι κάνω για την εσωτερική μου εμφάνιση;

Έχω την οικονομική δυνατότητα για όλα, αλλά όχι γι’ αυτό.

Εξωτερικά όλα καλά και εσωτερικά…χάος.

Η ψυχοθεραπεία πολλές φορές, πέρα από μια δυσάρεστη, χρονοβόρα και ίσως οικονομικά ασύμφορη διαδικασία, είναι και λύτρωση. Ο ψυχοθεραπευτής λειτουργεί ως καθρέφτης μου. Με φέρνω δια μέσου αυτού σε επαφή με τον εαυτό μου…αυτόν τον άγνωστο.

Δεν είναι  αδυναμία να προσπαθήσω να βρω λύση σε συναισθηματικά μου μπλοκαρίσματα. Αντιθέτως, μια τέτοια απόφαση θέλει δύναμη και θάρρος. Μια τέτοια απόφαση με κάνει υπεύθυνο γιατί με ξεβολεύει.

Σε κανέναν δεν είναι ευχάριστο να έρθει αντιμέτωπος με τα σκοτάδια του.

Σε κανέναν δεν είναι εύκολο να μη ντραπεί, ν’ αποκαλύψει αυτά που δεν τον κάνουν περήφανο.

Δεν είναι κακό να ζητήσω βοήθεια από κάποιον ειδικό για να ανταπεξέλθω στα προβλήματα της καθημερινότητας μου. Η ψυχοθεραπεία βοηθάει να βάλω σε τάξη τις σκέψεις μου και αυτές με τη σειρά τους, να βάλω σε τάξη τα συναισθήματα μου. Όσο ρομαντικό και αν ακούγεται, είναι μια εξομολόγηση, μια κάθαρση, μια πράξη αγάπης προς εμένα και πολλές φορές, ίσως και απαραίτητη.

Διαβάστε επίσης  Ναρκισσισμός: Το εγώ και η εύθραυστη αυτοεκτίμηση;

 

Και ο θεός είπε «αγάπα τον εχθρό σου»!

Και τον υπάκουσα και αγάπησα τον εαυτό μου…

Khalil Gibran

 

 

 

 

Από μικρή αγαπούσα το διάβασμα, τα βιβλία και τη γνώση που μου προσέφεραν. Ιδιαίτερα μου άρεσε να γράφω τις σκέψεις μου, να προβληματίζομαι και να τις αναλύω. Το ότι γινόμουν καλύτερη ήταν και είναι το κίνητρο να συνεχίζω με αγάπη αυτή την εργασία με τον εαυτό μου. Η προσωπική μου εμπειρία στο κομμάτι της αυτό-βελτίωσης με έκανε να αγαπήσω τη ψυχολογία και τώρα είμαι πολύ χαρούμενη που μου δόθηκε η ευκαιρία και μπορώ όλα αυτά που "είμαι" να τα μοιράζομαι με άλλους ανθρώπους.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Μπόλλα - Παϊτίμ Στάτοβτσι

Στάτοβτσι και Αντιήρωες: μία σχέση μίσους με τον πρωταγωνιστή

Αντιήρωες στη σύγχρονη λογοτεχνία Όταν διαβάζεις ένα βιβλίο απ’ τις
πυρετός

Δάγκειος πυρετός και Κλιματική αλλάγη

, Ο δάγκειος πυρετός είναι ένας ιός που μεταδίδεται από