Κορονοϊός: πώς να μιλήσετε στα παιδιά σας για τον ιό

Πως να μιλήσεις στο παιδί σου για τον κοροναϊό
Πηγή εικόνας: Medicalnewstoday.com

 

Πλέον, ο νέος κορονοϊός SARS-CoV-2, εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο. Στις 12 Μαρτίου, κηρύχθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως πανδημία. Τα σχολεία έχουν αναστείλει τις λειτουργίες τους από την περασμένη εβδομάδα, για τουλάχιστον δύο εβδομάδες, για να τον αναχαιτίσουν. Στα πιο πρόσφατα μέτρα έχουν κλείσει εστιατόρια,,μουσεία, εμπορικά κέντρα και έχουν ακυρωθεί δημόσιες συναθροίσεις.

Αναπόφευκτα, όπως γίνεται φανερό, η καθημερινότητα των παιδιών μεταβάλλεται σημαντικά, ακόμα κι αν αυτά δε νοσήσουν. Εφόσον, ο κορονοϊός αποτελεί το μείζον θέμα της επικαιρότητας, έρχεται στο προσκήνιο το ζήτημα: “πώς θα μιλήσουμε στα παιδιά για τον ιό;”.

Σκεφτείτε το ως μια ευκαιρία γραμματισμού των παιδιών πάνω στις ειδήσεις και τα μέσα επικοινωνίας, ώστε να μπορούν να διακρίνουν τα γεγονότα από τη μυθοπλασία.

Τα παιδιά δυσκολεύονται να ερμηνεύσουν όσα που βλέπουν και ακούν από την τηλεόραση, το διαδίκτυο ή από άλλους ανθρώπους σχετικά με τον ιό. Ως αποτέλεσμα, ενδέχεται να έρθουν αντιμέτωποι με τα αισθήματα του άγχους, της ανησυχίας και της στεναχώριας. Με το να κάνουμε μαζί τους μια ειλικρινή, υποστηρικτική συζήτηση μπορούμε να τα βοηθήσουμε να καταλάβουν τι συμβαίνει και να αντιμετωπίσουν ψύχραιμα τη νέα καθημερινότητα.

Advertising

Advertisements
Ad 14

1. Kάντε ανοιχτές ερωτήσεις και ακούστε:

Ξεκινήστε με το να προσκαλέσετε το παιδί σας να μιλήσει για το θέμα. Μάθετε πόσα ήδη γνωρίζει για τον κορονοϊό και πράξτε αναλόγως. Αν βρίσκετε σε ιδιαίτερα νεαρή ηλικία και δεν έχει πληροφορηθεί για το ξέσπασμα του ιού, ίσως δε χρειαστεί να το φέρετε στην επιφάνεια. Ωστόσο, μπορείτε να αρπάξετε την ευκαιρία και να του υπενθυμίσετε τη σημασία της προσωπικής υγιεινής, δίχως να το γεμίσετε φόβους.

Διαβάστε επίσης  Νοημοσύνη και έλξη

Σιγουρευτείτε παράλληλα, πώς το παιδί αισθάνεται την ελευθερία να μιλήσει ανοιχτά και εκλαμβάνει το περιβάλλον του ως ασφαλές. Οι ζωγραφιές, οι ιστορίες και άλλες δραστηριότητες μπορούν να σας βοηθήσουν να ξεκινήστε την κουβέντα για τον κορονοϊό. Το πιο σημαντικό είναι να μην ακυρώσετε τις ανησυχίες και τους φόβους των παιδιών σας. Σιγουρευτείτε ότι αναγνωρίζετε τα συναισθήματα τους και διαβεβαιώστε τα πώς είναι λογικό να φοβούνται σε τέτοιες καταστάσεις. Δείξτε τους με κάθε τρόπο ότι τους ακούτε με προσοχή και κάντε τους να καταλάβουν πως μπορούν να μιλήσουν μαζί σας για οτιδήποτε τους απασχολεί.

κορονοϊός: Για καλύτερη επικοινωνία, οι γονείς οφείλουν να ακούνε τι έχουν να πουν τα παιδιά
Πηγή εικόνας: Novalou.gr

2. Να είστε ειλικρινής: εξηγήστε την κατάσταση με έναν φιλικό προς τα παιδιά τρόπο

Τα παιδιά έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν τι συμβαίνει στον κόσμο, αλλά οι ενήλικες έχουν την ευθύνη για το πώς θα τη μεταδώσουν, ώστε να μη δημιουργηθεί δυσφορία στο παιδί. Για να μιλήσετε για τον κορονοϊό, χρησιμοποιήστε γλώσσα που αρμόζει στην ηλικία του παιδιού, παρατηρήστε τις αντιδράσεις του και χειριστείτε με ευαισθησία την ανησυχία του.

Εάν σε μια σχετική ερώτησή τους δε γνωρίζετε την απάντηση, μη βιαστείτε να απαντήσετε απλώς για να τα καθησυχάσετε. Δείτε το ως μια ευκαιρία να αναζητήσετε μαζί την απάντηση. Ωστόσο, προσέξτε η πηγή της πληροφόρησης σας να είναι έμπιστη. Παραδείγματα τέτοιων πηγών είναι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ή ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. Εξηγήστε τους πως κάποιες πληροφορίες στο διαδίκτυο δεν είναι ακριβείς και πως είναι καλύτερο να εμπιστευόμαστε τους ειδικούς, ιδιαίτερα σε θέματα που σχετίζονται με την υγεία.

Advertising

3. Να είστε ρεαλιστικοί με το ενδεχόμενο να νοσήσουν και τα ίδια

Τα καλά νέα είναι πως ο κορονοϊός φαίνεται να εισβάλλει σε αρκετά μικρότερο βαθμό τις νεαρότερες ηλικίας όπως τα παιδιά. Ακόμα ωστόσο και να βρεθούν θετικοί στον ιό, τα συμπτώματα τείνουν να είναι ήπια. Εξηγήστε τους πως στο παρελθόν έχουν προσβληθεί από παρόμοιες ασθένειες, όπως το κοινό κρυολόγημα ή η γρίπη και πως παρόλα αυτά τις ξεπέρασαν. Ο κορονοϊός είναι πιθανό να τα επηρεάσει με τον ίδιο τρόπο.

Διαβάστε επίσης  Αυτισμός: Μια διαφορετική ματιά του κόσμου

Ωστόσο, μπορεί να ανησυχούν για τα άλλα μέλη της οικογένειας. Και σε αυτή την περίπτωση, εξηγήστε πως οι περισσότεροι ενήλικες που προσβάλλονται από τον κορονοϊό, σιγά-σιγά αναρρώνουν. Υπενθυμίστε τους επίσης, πως οι γιατροί και οι επιστήμονες εν γένει εργάζονται σκληρά για να τους προστατεύσουν όλους. Σχετικά με τη γιαγιά και τον παππού, αν εσείς ή τα παιδιά σας εμφανίζετε συμπτώματα κρυολογήματος το καλύτερο θα ήταν να παγώσετε για λίγο τις δια ζώσης συναναστροφές σας. Για να μην δημιουργηθεί στα παιδιά η έννοια της απομάκρυνσης από αυτούς, πραγματοποιήστε συχνά τηλεφωνικές κλήσεις αλλά και βιντεοκλήσεις, για να τους δείξετε πως όλα είναι καλά.

4. Δείξτε τους πώς να προστατεύσουν τους εαυτούς τους

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να κρατήσετε ασφαλή τα παιδιά σας από τον κορονοϊό και από άλλες ασθένειες είναι με το να τους ενθαρρύνεται απλώς να πλένουν τακτικά τα χέρια τους. Δε χρειάζεται να είναι μια αυστηρή προτροπή. Μπορείτε να κατασκευάσετε μια ρουτίνα με διασκεδαστικό τρόπο ώστε να την ακολουθεί με ευχαρίστηση το παιδί. Παράλληλα, σημαντικό είναι να δείξετε στο παιδιά πώς να καλύπτουν σωστά τον βήχα ή το φτέρνισμα με τον αγκώνα τους. Τέλος, εξηγήστε τους πώς συνίσταται να μην πλησιάζουν πολύ άτομα που φαίνεται να έχουν συμπτώματα και ζητήστε τους να σας ενημερώσουν εγκαίρως αν και τα ίδια εμφανίσουν πυρετό, βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή.

5. Δώστε τους το καλό παράδειγμα

Η μίμηση, ειδικά στην παιδική ηλικία, αποτελεί έναν από τους πιο ισχυρούς τρόπους μάθησης. Αποδείξτε έμπρακτα ότι συμμορφώνεστε με τους κανόνες υγιεινής και ότι ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες της πολιτείας και των επίσημων φορέων όσον αφορά τον κορονοϊό. Η αντιμετώπιση των ειδήσεων από μεριάς σας, παίζει επίσης σημαντικό ρόλο.  Αν φαίνεται πως πανικοβάλλεστε ή αγχώνεστε, το ίδιο θα κάνουν και εκείνα. Οπότε, ο τρόπος που συμπεριφέρεστε επηρεάζει άμεσα και σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο που συμπεριφέρονται και τα παιδιά σας.

Διαβάστε επίσης  Εργαζόμενοι με αναπηρία εν μέσω Κορωνοϊού
Advertising

6. Διατηρείστε μια φυσιολογική καθημερινότητα

Είναι γεγονός πως ο κορονοϊός έχει φέρει αλλαγές στην ρουτίνα μας. Ακόμα όμως, και με το κλείσιμο των σχολείων και την κοινωνική αποστασιοποίηση που πραγματοποιούμε τώρα, είναι κρίσιμο να μη νιώσουν τα παιδιά πως η ζωή τους διαταράσσεται. Καθιερώστε μια σειρά από δραστηριότητες στο σπίτι, που να υλοποιούνται στη διάρκεια της ημέρας και που θα κρατάνε τα παιδιά απασχολημένα. Μπορείτε να μαγειρεύεται συνεργατικά, να κάνετε μαραθώνιους ταινιών, χειροτεχνίες και οτιδήποτε θεωρείται πως μπορεί να σας διασκεδάσει. Ίσως, ήρθε η στιγμή, τα παιδιά να διαβάσουν τα βιβλία που μένουν στοιβαγμένα στη βιβλιοθήκη, παιχνίδια που έχουν αφήσει στην άκρη κλπ.

Κορονοϊός : Η παραμονή στο σπίτι ως ευκαιρία δραστηριοτήτων με την οικογένεια
Πηγή εικόνας: Shutterstock.com

Η περίοδος που διανύουμε σίγουρα είναι κρίσιμη. Οι γονείς ίσως αισθάνονται μεγαλύτερη αγωνία, διότι έχουν την ευθύνη και άλλων πέραν του εαυτού τους. Με ψυχραιμία και σωστό προγραμματισμό ωστόσο, μπορούν να μετριάσουν την ανησυχία, ενώ ταυτόχρονα προστατεύουν τους ίδιους και τις οικογένειες τους. Ο κορονοϊός δε σταματάει τη ζωή μας, ωστόσο για κάποιο χρονικό διάστημα την τροποποιεί.

Πηγές:

  • How to talk to your kids about coronavirus (and ease theid fears). Ανακτήθηκε από nbcnews.com
  • Talking to Kids About the Coronavirus. Ανακτήθηκε από childmind.com
  • Talking to Kids about Coronavirus. Ανακτήθηκε από nationalgeographic.com
  • How to talk to your children about coronavirus (COVID-19). Ανακτήθηκε από unicef.org.au

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Νεπάλ Εθελοντισμός

Νεπάλ: ένας προορισμός με σκοπό και υποστήριξη

Το Νεπάλ, η χώρα των Ιμαλαΐων, είναι ένας προορισμός

Έρωτας ή τίποτα: Συμβιβασμός ή ανατροπή;

Με αφορμή το νέο βιβλίο του παιδοψυχίατρου και ψυχοθεραπευτή, Δημήτρη