Να αγαπάς τον εαυτό σου, λες και είναι ο άνθρωπός σου

psychologynow.gr

 

Έλα να σου μιλήσω για τον εαυτό σου

 

“Μπορώ να θυμηθώ τη μητέρα μου να προσπαθεί να με κάνει να καταλάβω πόσο σημαντική είναι η αγάπη για τον εαυτό μου. Καθόμασταν στον καναπέ και την άκουγα να μου μιλάει ώρες, με κάθε ευκαιρία. Μου έδινε παραδείγματα, μου εξιστορούσε δικές της ιστορίες και μου μιλούσε τρυφερά για όσα πρέπει να προσέχω. Στο τέλος με αγκάλιαζε, πάντα.”

 

“Να μάθεις να τον αγαπάς τον εαυτό σου, να είσαι ο καλύτερος του φίλος. Να τον κρατάς από το χέρι στα δύσκολα του, να του μιλάς και να τον ακούς. Να τον φροντίζεις, να τον ταΐζεις και να τον κοιμίζεις καλά. Να τον πηγαίνεις βόλτες. Να του βάζεις μουσική και να του δίνεις βιβλία να διαβάζει. Να τον βοηθάς να βρει τι είναι αυτό που του αρέσει να κάνει, τι είναι αυτό που τον ευχαριστεί.  Να του δίνεις χρόνο, να προσαρμοστεί.  Να συζητάς μαζί του για τις ανάγκες του, για τα συναισθήματά του και για όλα αυτά που φοβάται. Να τον αφήνεις να γελάει, να κλαίει και να θυμώνει. Να τον καταλαβαίνεις. Κι αν κάποια μέρα, δε θέλει να μιλήσει για όλα αυτά, να τον περιμένεις. Να μην τον πιέζεις. Να του δίνεις χρόνο. 

“Να μάθεις να τον αγαπάς τον εαυτό σου, γιατί στο τέλος της ημέρας, με αυτόν μένεις”

Να τον αφήνεις να κλείνεται, τόσο όσο χρειάζεται, στο σπίτι. Να τον αφήνεις λίγο μόνο του. Να μην τον φορτώνεις. Να του επισημαίνεις τα λάθη του και να του δίνεις χώρο να κάνει κι άλλα. Να τον μαλώνεις που και που χωρίς να γίνεσαι αυστηρός μαζί του. Να τον συγχωρείς. Να του δίνεις συμβουλές. Να φροντίζεις να έχει γύρω του ανθρώπους που τον αγαπούν. Να μην τον υποτιμάς. Να τον ενθαρρύνεις. Να τον επιβραβεύεις και να του θυμίζεις όσα έχει καταφέρει και όσα μπορεί να καταφέρει ακόμα. Να έχεις υπομονή μαζί του. Να τον κοιτάς στον καθρέφτη, να τον καμαρώνεις και να του χαμογελάς”.

Μπορώ να θυμηθώ την αίσθηση, τον τόνο της φωνής της κι αυτή τη φράση που πάντα “έκλεινε” τη συζήτησή μας:
“Να τον αγαπάς τον εαυτό σου, λες και είναι ο άνθρωπός σου”

Advertising

Advertisements
Διαβάστε επίσης  Τι συναίσθημα θα φάμε σήμερα; - Νικολίνα Δανιηλίδου
Ad 14

 

  • Mελέτη που διεξήχθη στο πανεπιστήμια του Exeter (Dr. Anke Karl), ζήτησε από εθελοντές να ακούσουν ηχητικά κλιπ, ενθαρρύνοντάς τους να δείξουν συμπόνια απέναντι στον εαυτό τους. Μετά από μόλις 11 λεπτά, οι χτύποι της καρδιάς είχαν μειωθεί σημαντικά συγκριτικά με εκείνους που έδιναν σημασία στον σκληρό εσωτερικό τους κριτή.
    Ο χαμηλός ρυθμός χτύπων βοηθά στο να μπούμε σε μία κατάσταση χαλάρωσης που μας δίνει την ευκαιρία για θεραπεία, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

 

Καθημερινή λίστα αυτο-φροντίδας:

  • Γέλασες πολύ σήμερα;
  • Έφαγες καλά; – Ήπιες αρκετό νερό;
  • ‘Ησουν ευγενικός με τον εαυτό σου;
  • Βρήκες χρόνο για κάτι που αγαπάς;
  • Βρήκες κάτι θετικό μέσα σε κάτι αρνητικό;
  • Ήσουν ειλικρινής με τον εαυτό σου;
  • Εισέπνευσες λίγο καθαρό αέρα;
  • Επιβράβευσες τον εαυτό σου για οτιδήποτε, ακόμα και μικρής σημασίας, που πέτυχες;
  • Βρήκες έναν λόγο να νιώσεις ευγνωμοσύνη για τον εαυτό σου;
  • Έβαλες τον εαυτό σου προτεραιότητά σου;
  • Έγραψες τις σκέψεις σου στο χαρτί;
  • Έκανες αρκετές θετικές σκέψεις;

 

“Μην ξεχνάς να έχεις ένα προσωπικό σχέδιο αντιμετώπισης μιας δύσκολης στιγμής σου”

Ποια ήταν η τελευταία φορά που έδειξες στον εαυτό σου πως τον αγαπάς;

 

Αυτογνωσία! ο δρόμος προς την αγάπη του εαυτού μας - Positive Therapy
positivetherapy.gr

Ονομάζομαι Αλεβίζου Θέμις και είμαι πτυχιούχος στο τμήμα της ψυχολογίας με κατεύθυνση στην ειδική αγωγή. Αυτήν την περίοδο, εκπαιδεύομαι ,επίσης, στην Γνωστική - Συμπεριφορική ψυχοθεραπεία.
Όταν έχω ελεύθερο χρόνο, μου αρέσει να διαβάζω βιβλία, να ακούω μουσική και να γράφω. Κλείνοντας, θα αφήσω εδώ αυτό το quote : "Don't forget to tell yourself positive things daily."

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Οπτικοχωρικές δεξιότητες και αριθμητική

Το παρόν άρθρο Προβλέπουν οι γλωσσικές και οπτικοχωρικές δεξιότητες την
Νορβηγία

Νορβηγία: Με θέα τον ψηλότερο βράχο στην Ευρώπη

Η Νορβηγία σαν χώρα του σκανδιναβικού βορρά είναι γνωστή σε