Ο στιγματισμός της ανδρικής σεξουαλικότητας

Ανδρική σεξουαλικότητα

Ο άνθρωπος δοκιμάζεται και χάνει ίσως το σημαντικότερο στοιχείο της  φύσης του, το “λόγο”. Με την πάροδο του χρόνου, τα δύο φύλα επικεντρώνονται όλο και περισσότερο στην εξωτερική εμφάνιση του κάθε πιθανού συντρόφου τους. Αυτή η τάση επηρεάζεται άμεσα φυσικά και από τα Μ.Μ.Ε, τα οποία δίνουν έμφαση στο σεξ σαν να`ναι αποκλειστικά “σεξουαλική διείσδυση” χωρίς να αναφέρουν το after play. Ο χρόνος αυτός που, όταν θα περάσει η διέγερση, η επιθυμία και το πάθος, ο καθένας επιζητά τρυφερότητα – και κυρίως να μη χωριστεί με το σύντροφο του. Η χρονική διαφορά μεταξύ των φύλων σε αυτό το στάδιο οφείλεται στην ψυχοσωματική απεικόνιση. Σε αυτήν τη φάση της αποκατάστασης και της ηρεμίας, η γυναίκα λειτουργεί περισσότερο συναισθηματικά, ενώ ο άντρας περισσότερο σωματικά. Σε αυτό το στάδιο είναι που βγαίνουν και οι περισσότερες ανασφάλειες.

Ο άνδρας πλέον μεγαλώνει μαθαίνοντας πως πρέπει να ανησυχεί για τον ανδρισμό του και κυρίως, για το μέγεθος του πέους του. Μεγαλώνει επίσης, μέσω κοινωνικής μάθησης, με την ιδέα πως το φύλο του πρέπει να εμφανίζει στην εμφάνιση του άλλου και πως το “πολλές γυναίκες” σημαίνει “περισσότερο/καλύτερος άνδρας”. Επίσης, από την εφηβεία και μετά αποφασίζουν γιαυτόν πως αφού είναι άντρας πρέπει να σκέφτεται κατευθυνόμενος απ’ το πέος του. Μετέπειτα, εκείνος κυριαρχείται από αυτό και το θεωρεί “βασικό του εργαλείο” στη σεξουαλική του ζωή. Δυστυχώς, ο μύθος της κοινωνίας μας περί μεγέθους του πέους – το μέγεθος ΔΕΝ καθορίζει τη σεξουαλική πράξη – όχι μόνο ταυτίζει την προσωπικότητα του άνδρα με το πέος του κάνοντας τον να πιστεύει πως η γυναίκα που θα κάνει έρωτα μαζί του βλέπει μόνο αυτό αδιαφορώντας για το ποιος είναι, αλλά ξεχνά ότι η ίδια γυναίκα τον επέλεξε για ένα σύνολο στοιχείων της προσωπικότητας του κι όχι του πέους του.

Διαβάστε επίσης  Καταστροφολογία: διαταραχή ή επιλογή;

Τα αγόρια μαθαίνουν από πολύ μικρή ηλικία να αποστασιοποιούνται από το συναίσθημα περισσότερο από τα κορίτσια. Κατ`αρχήν, ο δεσμός που έχουν με τη μητέρα τους σπάει ήδη από πολύ νωρίς, σε αντίθεση με τα κορίτσια, τα οποία οι μητέρες τα κρατάνε προσκολλημένα πάνω τους. Τα αγόρια είναι που θα υποστούν χλευασμό σε όλη τους τη ζωή όταν θα εκφραστούν συναισθηματικά: “οι άνδρες δεν κλαίνε … τι είσαι; κοριτσάκι;”. Και κάπως έτσι δημιουργούνται τα στερεότυπα πως οι γυναίκες είναι συναισθηματικά πλάσματα και οι άντρες… σωματικά; Η κοινωνία μαθαίνει τον άνδρα να επικεντρώνεται στο πέος του και στη σεξουαλική ποικιλόμορφη και ασυγκράτητη ζωή του. Τα πρώτα μεγάλα ερωτήματα στην  εφηβεία που τον κατακλύζουν είναι για το μέγεθος του πέους του, το οποίο και συγκρίνει με συνομηλίκου του… και με τους πορνοστάρ που θα τύχει να δει. Κάπως έτσι του περνάει την ιδέα πως το πέος του κουβαλάει τον ανδρισμό του. Είναι πολύ σημαντικό από νωρίς ο πατέρας να είναι κοντά στις πρώτες σεξουαλικές ανησυχίες και αναζητήσεις του γιου του.

Διαφορές φύλων
Διαφορές φύλων στο σεξ

Συνήθως, 1/2 άνδρες αποτυγχάνουν στην πρώτη τους σεξουαλική επαφή κι αυτό όχι λόγω έλλειψης ανδρισμού, αλλά λόγω άγχους. Αν ανησυχούσαν λιγότερο για τη στύση τους και την επίδοση τους και εστίαζαν στη/στο σύντροφο τους, τα πράγματα θα απλουστεύονταν πολύ περισσότερο. Όταν ο άνδρας βρεθεί σε άγχος, καλό είναι να αποφεύγει τη σεξουαλική επαφή και να πάψει να σκέφτεται πως πρέπει να είναι ο τέλειος εραστής. Οι περισσότερες διαταραχές στύσης χρειάζονται απλά ψυχολογική υποστήριξη. Είναι ο τρόπος ανατροφής του μέσα από την κοινωνία που τον απωθεί από το να δώσει σημασία σε κάτι πέρα από τη διείσδυση, όπως στα χάδια, στο φιλί, στο άγγιγμα, στις λέξεις, στην ικανοποίηση και των δύο κι όχι μόνο του ενός.

Διαβάστε επίσης  Viktor Frankl: βρίσκοντας το νόημα της ζωής στα στρατόπεδα

Η επιβολή των Μ.Μ.Ε

Είναι αδύνατον με τις τόσες εικόνες και μηνύματα περί ανδρών και γυναικών που προβάλουν τα ΜΜΕ σχετικά με τη σεξουαλικότητα τους να μην επηρεάσει την ταυτότητα των δυο φύλων.

Ανδρισμός: δύναμη, επιθετικότητα

Θηλυκότητα: παθητικότητα,άνδρες-σωστοί/γυναίκες-λάθος, “καλλωπισμός”

Gender Diagram

You have a fixed sex (men/woman) . . . upon which culture beuilds a stable gender (masculinity/femininity) . . . which determines your desire (towards to “oposite” sex).

Μερικά δείγματα του τι προβάλουν τα ανδρικά περιοδικά:

FHM Summary:

->What people think it is: women in bikini

->What it really is: sex, relationships, life, women in bikini, humour

->FHM’s ideal man: good in bed, happy in relationships, chilled, considerate

LOADED Summary:

->What people think it is: football, beer, naked women

->What it really is: predictably masculine themes including sport, drinking, gangsters, silliness, some “joke” sexism, fashion, scandalous women

->LOADED’s ideal man: a single guy who can go out and have a laugh any time and who succeeds at sport, drug smuggling etc.

FHM

MAXIM Summary:

->What people think it is: a combination of FHM & LOADED

->What it really is: a combination of FHM & LOADED, plus a macho factor and homophobia

->MAXIM’s ideal man: good at everything, has sex with lots of attractive women, lacking a clear identity.

FRONT Summary:

->What people think it is: sex & women

->What it really is: sex & women, clubbing, drugs, interviews of men, more women & sex

->FRONT’s ideal man: surrounded by lusty, attractive, naked women

MEN’s HEALTH Summary:

->What people think it is: health & fitness information for men

->What it really is: a clear “masculine” packaging of everything that women’s magazines are expected to be about-looks, sex, relationships, psychology, lifestyle

Διαβάστε επίσης  Μιλώντας για τη συνειδητή μοναχικότητα

->MEN’S HEALTH ideal man: supremely fit/good in bed, knowledgeable, considerate

GQ Summary:

->What people think it is: posh clothes, for “gentlemen”

->What it really is: expensive fashion & style features, some descent articles, plus embarrasing middle-age lust and lots of scandalous women

->GQ’s ideal man: smartly dressed, well read, and married to Caudia Schiffer, apparently.

GQ

Δεν είναι παράξενο που το μήνυμα στα περισσότερα γυναικεία περιοδικά είναι: καλύτερο σεξ από μαγείρεμα.

Τέλος, μερικά μηνύματα από σχετικά βιβλία για τους άνδρες είναι τα εξής:

-Οι άνδρες δεν είναι μονολιθικοί ούτε απαράλλαχτοι. Μπορούν πάντα να αλλάξουν προς το καλύτερο.

-Οι άνδρες δεν είναι καλοί στο να εκφράζουν την ευαλωτότητα του ή τα αισθήματα αγάπης, πόνου και αποτυχίας. Καλό θα ήταν να δουλέψουν πάνω στην εκφραστικότητα τους.

-Οι άνδρες γενικότερα δίνουν μεγάλη έμφαση στην επαγγελματική τους καριέρα και συνήθως αποτυγχάνουν στην ανάπτυξη της προσωπικής τους ζωής. Κανείς όμως στο νεκροκρέβατο του δε μετανιώνει που πέρασε πολύ λίγο χρόνο στο γραφείο του.

-Μπορεί να είσαι ελεύθερος να “κάνεις ό,τι θέλεις” στη σύγχρονη κοινωνία, μα δε θα είσαι ευτυχισμένος χωρίς το συνδυασμό της αγάπης και της υπευθυνότητας στη ζωή σου.

-Οι άνδρες κατασκευάζουν μια σκληρή εξωτερική προσωπικότητα, διαφοροποιώντας τους εαυτούς τους από τις γυναίκες, μα η αλήθεια είναι πως έχουν μια πολύπλοκη συναισθηματική ζωή και ανάγκες εντυπωσιακά όμοιες με τις γυναίκες.

Πηγές:

Gauntlett, D. (2004). Media, gender & identity. London: Routledge

Sinnott, J. D. (1986). Sex roles and aging: theory and research from a systems perspective. New York: Karger

Ασκητής, Θ. (1997). Σεξ: ο μύθος, τα προβλήματα και η προσέγγιση του σήμερα. Αθήνα: Τυπωθήτω

Φοιτήτρια Ψυχολογίας στο ΑΠΘ και παρακολούθηση Εγκληματολογικής Ψυχολογίας στο ΕΚΠΑ και Ιατρικής Νευροεπιστήμης στο Duke University. Σκοπός μου η ενασχόληση με την Εγκληματολογική Ψυχολογία, τόσο σε επίπεδο έρευνας και συνεργασίας με την Αστυνομία όσο και σε κλινική εφαρμογή.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Τζέιν Γουάιμαν

Τζέιν Γουάιμαν: Μια αριστοκρατική κυρία

Η Τζέιν Γουάιμαν ήταν Αμερικανίδα ηθοποιός. Κέρδισε ένα Όσκαρ Α’

Επιστροφή στα θρανία λοιπόν!

Επιστροφή στα θρανία λοιπόν! Επιστροφή πίσω στα θρανία για μαθητές,