Σώμα με μυαλό ή μυαλό με σώμα;

the rubber hand illusion

Το πρόβλημα σώματος- νου είναι ένα φιλοσοφικό ζήτημα το οποίο προσπαθεί να εξηγήσει την επικοινωνία μεταξύ σώματος και νου. Το ζήτημα αυτό εμφανίστηκε τον 17ο από τον φιλόσοφο Ρενέ Ντεκάρτ, ωστόσο φαίνεται να ήταν παρόν και στο προαριστοτελικούς φιλόσοφους αλλά και στην ασιατική παράδοση. Δύο βασικές προσεγγίσεις πάνω σε αυτό το θέμα είναι ο δυισμός και ο μονισμός. Σύμφωνα με την πρώτη προσέγγιση την οποία υποστήριζαν οι Ντεκάρτ, Αριστοτέλης και Πλάτωνας, ο νους και το σώμα είναι δύο ξεχωριστά μέρη που επικοινωνούν μέσω του εγκεφάλου. Αντίθετα, ο μονισμός υποστηρίζει ότι είτε υπάρχουν μόνο τα υλικά μέρη (Υλισμός) είτε ότι ακόμη και τα υλικά μέρη μπορούν να ενταχθούν σε πνευματικά αντικείμενα και ιδιότητες (Φαινομενισμός).  

Το πείραμά με το ελαστικό χέρι (the rubber hand illusion) δείχνει ότι η αντίληψη μας για τον εαυτό μας δεν είναι συνεπής και ο τρόπος με τον οποίο βιώνουμε το σώμα μας είναι μια δυναμική διαδικασία που ρυθμίζεται συνεχώς από τον εγκέφαλό μας. Η ψευδαίσθηση του «ελαστικού χεριού» είναι απλώς ένα παράδειγμα μιας μεγαλύτερης ομάδας ψευδαισθήσεων που ονομάζεται ψευδαίσθηση ιδιοκτησίας και μεταφοράς σώματος, σύμφωνα με την οποία ένα άτομο μπορεί να εξαπατηθεί και νιώσει ένα ψεύτικο μέρος του σώματος ακόμα και ολόκληρο το σώμα ως το δικό του όταν ενσωματωθούν διάφοροι τύποι ερεθισμάτων από ένα πραγματικό και ένα ψεύτικο σώμα.

Υπάρχουν ασθενείς οι οποίοι έχουν αναφέρει ότι αισθάνονται το χέρι ή το πόδι τους να μην ανήκει σε αυτούς ή να είναι εκτός ελέγχου. Μια τέτοια κατάσταση είναι γνωστή ως σύνδρομο Alien hand. Σε ακραίες περιπτώσεις, όπως η διαταραχή ταυτότητας ακεραιότητας σώματος (BIID), οι ασθενείς επιθυμούν να αφαιρέσουν ένα υγιές άκρο από τον ακρωτηριασμό, επειδή αισθάνονται ότι δεν είναι δικό τους.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Μελετώντας τις αυταπάτες του σώματος και τις κλινικές διαταραχές, επιστήμονες προσπαθούν να κατανοήσουν τους γνωστικούς και νευρικούς μηχανισμούς που αποτελούν τη βάση της αλληλεπίδρασης μυαλού-σώματος.

Περισσότερες πληροφορίες στο παρακάτω βίντεο TED με διαθέσιμους ελληνικούς υποτίτλους.

Πηγή:

Advertising

https://ed.ted.com/lessons/are-you-a-body-with-a-mind-or-a-mind-with-a-body-maryam-alimardani / psychologenie.com

 

Γεννήθηκα και ζω στην Θεσσαλονίκη όπου σπουδάζω ψυχολογία στο City College, The International Faculty Of The University Of Sheffield. Μου αρέσει συνέχεια να μαθαίνω, για αυτό και αγαπώ το διάβασμα, το θέατρο και τις καλές ταινιες. Σκοπός μου είναι μέσα απο την αρθρογαφία να φανεί η αλήθεια.

Περισσότερα από τη στήλη: Ψυχολογία

Ψυχολογία

Απωθημένες Αναμνήσεις Σεξουαλικής Κακοποίησης

Απωθημένες Αναμνήσεις Σεξουαλικής Κακοποίησης Το παρόν άρθρο, με τίτλο Απωθημένες Αναμνήσεις Σεξουαλικής Κακοποίησης, θα παρουσιάσει…

Ψυχολογία

Νάρκισσοι στις Σχέσεις : Πώς να Αναγνωρίσεις & να Αντιμετωπίσεις τη Ναρκισσιστική Κακοποίηση

Ο ναρκισσισμός είναι ένας ψυχολογικός όρος με ρίζες στον αρχαιοελληνικό μύθο του Νάρκισσου — του…

Ψυχολογία

Πανελλαδικές εξετάσεις: Αλήθειες για την Ψυχολογία της Επιτυχίας και της Αποτυχίας – Οδηγός για Γονείς και Παιδιά

Οι Πανελλαδικές εξετάσεις δεν είναι απλώς ένα εκπαιδευτικό γεγονός – είναι μια συναισθηματική και ψυχολογική…

Ψυχολογία

Η Διαταραχή της Παρασυσσώρευσης

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Η Διαταραχή της Παρασυσσώρευσης, αποτελεί μετάφραση και προσαρμογή από την…

Ψυχολογία

Το φαινόμενο της συμμόρφωσης: Γιατί ακολουθούμε το πλήθος;

Στην καθημερινότητά μας, οι άνθρωποι επηρεαζόμαστε — συνειδητά ή ασυνείδητα — από τις πράξεις, τις…

Ψυχολογία

Λογικές συνέπειες για τη συμμόρφωση των εφήβων έναντι τιμωριών

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Λογικές συνέπειες για τη συμμόρφωση των εφήβων έναντι τιμωριών, παρουσιάσει…

Ψυχολογία

Επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης στους εφήβους

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης στους εφήβους, αποτελεί μετάφραση και προσαρμογή…