Θεωρίες συνωμοσίας: το ψυχολογικό υπόβαθρο

Η ψυχολογική βάση των θεωριών συνωμοσίας
πηγή εικόνας: Department of Politics – University of Oxford

 

Συνήθης πρακτική:

Αποτελεί κοινοτοπία, ότι σε πρωτόγονες περιόδους, όπως οι σημερινές, οι άνθρωποι συχνά τείνουν να υιοθετούν συνωμοτικά σενάρια και θεωρίες. Αυτό συμβαίνει καθώς η κανονικότητα βάλλεται και κυριαρχεί ο φόβος, η απειλή και η αβεβαιότητα. Οι άνθρωποι προκειμένου να αποκαταστήσουν την απώλεια ελέγχου και την αταξία γύρω τους ενστερνίζονται τις συνωμοτικές θεωρίες. Έτσι νοηματοδοτούν για όσα συμβαίνουν και επανακτούν τη χαμένη τους αυτοπεποίθηση. Οι θεωρίες συνωμοσίας ικανοποιούν την ψυχολογική ανάγκη των ανθρώπων να εκλογικεύσουν τα γεγονότα, να τα καταστήσουν πιο εύπεπτα και να απομακρυνθούν από τα χαοτικά συναισθήματα που τους κατακλύζουν.

Ψυχολογική βάση του φαινομένου:

Οι αιτίες που οδηγούν τους ανθρώπους να ενστερνίζονται θεωρίες συνωμοσίας είναι ποικίλες και διαφορετικών ειδών. Ένας λόγος που οι συνωμοτικές θεωρίες είναι τόσο δημοφιλείς αποτελεί το γεγονός ότι ο εγκέφαλος των ανθρώπων είναι κατασκευασμένος με τέτοιο τρόπο που να συνδέει τυχαία γεγονότα. Επίσης, να προσπαθεί να τους προσδώσει νόημα. Αυτή η φυσική τάση των ανθρώπων τους οδηγεί να υιοθετούν συνωμοτικά σενάρια, για να δώσουν μια φαινομενικά λογική εξήγηση στα τεκταινόμενα.

Ακόμη, άλλη μια σημαντική αιτία είναι το φαινόμενο που ονομάζεται γνωστική ασυμφωνία. Σύμφωνα με αυτό, οι άνθρωποι που διαθέτουν δύο αντιφατικά συνήθως συστήματα πεποιθήσεων αισθάνονται δυσφορία. Αυτό οφείλεται στη σύγκρουση των διαφορετικών απόψεων που επικρατούν μέσα τους. Τα άτομα τότε προκειμένου να αντιμετωπίσουν την δυσφορία που νιώθουν προσπαθούν να διατηρήσουν άθικτα και ακέραια και τα δύο συστήματα πεποιθήσεων.

Για αυτόν το λόγο διαχειρίζονται όλες τις πληροφορίες και τα στοιχεία για αυτές τις απόψεις τους με τέτοιον τρόπο που τους επιτρέπει να τις εκλογικεύσουν και να τις διατηρήσουν. Επίσης, άλλος ένας καθοριστικός παράγοντας που προκαλεί την προσήλωση σε θεωρίες συνωμοσίας είναι η λεγόμενη επιβεβαίωση προκατάληψης που επικρατεί στους ανθρώπους. Οι άνθρωποι λοιπόν σύμφωνα με αυτή έχουν την τάση να επικεντρώνονται σε στοιχεία, πληροφορίες και δεδομένα που συντηρούν ή επιβεβαιώνουν παγιωμένες αντιλήψεις και πεποιθήσεις που διαθέτουν.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Επιπρόσθετα, καθοριστικό ρόλο στην ενσωμάτωση των συνωμοτικών θεωριών από τους ανθρώπους διαδραματίζει ένα λάθος που κάνουν οι άνθρωποι όταν ερμηνεύουν γεγονότα,το σφάλμα αναλογικότητας.

Πιο αναλυτικά, οι άνθρωποι θεωρούν ότι πάντα τα σημαντικά γεγονότα αποτελούν απόρροια σημαντικών αιτιών. Αυτή η εσφαλμένη πεποίθηση τους οδηγεί να αναζητούν βαθύτερες εναλλακτικές αιτίες για τα γεγονότα και να τις εγκολπώνονται.

Το προφίλ των ανθρώπων που ασπάζονται τέτοιες θεωρίες:

Οι άνθρωποι που τείνουν να ασπάζονται συνήθως συνωμοτικές θεωρίες είναι άτομα χαμηλής εκπαίδευσης, δε διαθέτουν αντικειμενικές πληροφορίες ώστε να κατανοήσουν τα γεγονότα και συνεπώς αναζητούν άλλες εξηγήσεις. Επίσης, αυτό που οδηγεί ορισμένα άτομα στην αποδοχή τέτοιων θεωριών είναι η αίσθηση ανικανότητας ελέγχου των γεγονότων. Τα πρωτόγνωρα γεγονότα προκαλούν αναστάτωση στους ανθρώπους και νιώθουν αδυναμία να τα ελέγξουν, με αποτέλεσμα να τους αναπτύσσετε μια ανάγκη να επανακτήσουν τον έλεγχο. Η ανάγκη για έλεγχο είναι πιο επιτακτική σε κάποιους ανθρώπους. Έτσι, στρέφονται σε τέτοιες συνωμοσιολογίες, που τις χρησιμοποιούν ως αντισταθμιστικό μηχανισμό για την ανάκτηση του ελέγχου.

 

Πηγές:

  • https://www.cnn.gr/focus/story/168312/giati-tosoi-anthropoi-pisteyoyn-stis-theories-synomosias
  • http://psychomed.gr/?p=768
  • https://gr.askmen.com/deutere-matia/1108572/article/poioi-anthropoi-pisteuoun-perissotero-tis-theories-sunomosias
  • https://www.psychologynow.gr/arthra-psyxologias/koinonia/koinoniki-psyxologia/361-i-psichologia-ton-theorion-sinomosias.html

Περισσότερα από τη στήλη: Ψυχολογία

Ψυχολογία

Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας και αυτοτραυματισμός

pixabay.com Η Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας χαρακτηρίζεται από αστάθεια στον έλεγχο παρορμήσεων, την εικόνα εαυτού, τις…

Ψυχολογία

Αυτοτραυματισμός στην Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας: Ψυχοθεραπεία

Ο αυτοτραυματισμός δεν αποτελεί μόνο πρόδρομο στην Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας. Τα χαρακτηριστικά της Οριακής Διαταραχής…

Ψυχολογία

Κρίσεις πανικού και Τραύμα:Όταν το σώμα μιλά

    Πανικός…αυτός ο απρόσμενος ,άκομψος επισκέπτης που θα εμφανιστεί από το πουθενά Η αιτία…

Ψυχολογία

Νοημοσύνη στα Βρέφη

Νοημοσύνη στα Βρέφη Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι οι πρώιμες γνωστικές αξιολογήσεις μπορούν να προβλέψουν…

Ψυχολογία

Η δημιουργική γραφή ως θεραπευτική πράξη

  Η δημιουργική γραφή, πέρα από καλλιτεχνική ενασχόληση, αποτελεί και ένα ισχυρό εργαλείο αυτογνωσίας και…

Ψυχολογία

70 Χρόνιας Έρευνας: Πώς να Μεγαλώσεις Χαρούμενα και Επιτυχημένα Παιδιά

Πώς να Μεγαλώσεις Ένα Χαρούμενο και Επιτυχημένο Παιδί; 70 Χρόνια Έρευνας Τα τελευταία 70 χρόνια,…

Ψυχολογία

Απιστία στις Ερωτικές Σχέσεις: Ψυχολογικές Αιτίες, Συνέπειες και Θεραπευτική Αντιμετώπιση

Η απιστία στις σχέσεις αποτελεί ένα από τα πιο πολυσυζητημένα φαινόμενα της σύγχρονης ψυχολογίας, επηρεάζοντας…

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Παρεμβάσεις προφορικού λόγου σε παιδιά με νευροαναπτυξιακές διαταραχές

Παρεμβάσεις προφορικού λόγου σε παιδιά με νευροαναπτυξιακές διαταραχές Οι νέοι/νέες

Πρεμιέρα για το Τόσο κοντά, Τόσο μακριά (2025)

Η ταινία Τόσο κοντά, Τόσο μακριά έκανε πρεμιέρα στις ελληνικές