ARM: Το «χρονικό» του Αρμαγεδδών

Αρμαγεδδών

Αρμαγεδδών (har M’giddo) . Ή αλλιώς «Όρος της Μεγιδδώ». Το όνομα προήλθε από την αρχαία πόλη της Μεγιδδώ, βόρεια της Ιερουσαλήμ. Ή, εναλλακτικά, μας θυμίζει την ομώνυμη ταινία του 1998 με το Μπρους Γουίλις, την οποία πρέπει ο καθένας μας να έχει πετύχει πάνω από 20 φορές στην τηλεόραση. Μεταφορικά, σημαίνει την τελική καταστροφή, τον απόλυτο όλεθρο και την ολική κάθαρση των πάντων, η οποία πρέπει να προηγηθεί αναγκαστικά της Δευτέρας Παρουσίας, πιστή στο τιμωρητικό και άτεγκτο πνεύμα των εβραϊκών και πρωτοχριστιανικών κειμένων.

Ο ανθρώπινος νους, παρόλο που έθεσε τον εαυτό του στην προσπάθεια να δαμάσει αυτό που μπορεί, συνεχίζει να τρέμει στο ενδεχόμενο μιας ξαφνικής «επίθεσης» από τη Μητέρα Φύση. Γιατί εδώ και κάποια χρόνια έχουμε συνειδητοποιήσει πως ο Κόσμος είναι μεταφυσικά μηδενιστικός και πως οι απειροελάχιστες πιθανότητες να συμβεί ένα φαινόμενο είναι ικανές για να οδηγηθούμε και πάλι στο Τίποτα.

Πιο πρακτικά, Αρμαγεδδώνας είναι το ενδεχόμενο της ολοκληρωτικής φυσικής καταστροφής στο πλανήτη, με όποια μορφή μπορεί κανείς να φανταστεί, αρκεί να είναι ταχεία και τελειωτική. Όπως ένα πυρηνικό ολοκαύτωμα. Ή κάποιες γενικευμένες τεκτονικές αναταράξεις. Ή μια σύγκρουση της Γης με ένα αστεροειδή.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Το τελευταίο ενδεχόμενο έχει αρχίσει να απασχολεί όλο και πιο πολύ την επιστημονική κοινότητα. Και οι Αμερικάνοι, πιστοί τόσο στο θεϊκό χριστιανικό χρονοδιάγραμμα, όσο και στην επιστημονική πρακτικότητα, δοκίμασαν να εξετάσουν το ζήτημα σοβαρά. Στις 25 του προηγούμενου μήνα συγκεντρώθηκαν στο El Segundo της California ειδικοί από τη NASA, τη FEMA (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης), την αμερικανική Πολεμική Αεροπορία κ.α. Σκοπός της συνάντησης ήταν το εξής σενάριο: υποθέτουμε πως ανακαλύπτουμε έναν αστεροειδή σε διαστάσεις 100 – 250 μέτρων περίπου, για τον οποίον υπολογίζουμε πως υπάρχει 2% πιθανότητα να συγκρουστεί με τη Γη. Στο φανταστικό σενάριο, λόγω υποθετικών δυσκολιών παρατήρησης, καταλήγουμε καθυστερημένα να συνειδητοποιήσουμε πως ο αστεροειδής βρίσκεται 100% σε πορεία σύγκρουσης και μάλιστα ( κατά προτίμηση, όπως και στο Χόλλυγουντ! ) σε περιοχή των Ηνωμένων Πολιτειών. Ποιες κινήσεις θα έπρεπε να προγραμματίσουν οι αμερικανικές αρχές; Σε ποιες ζωτικές υποδομές θα έπρεπε να δοθεί προτεραιότητα; Ποιο σενάριο εκτάκτου ανάγκης είναι το καλύτερο να εφαρμοστεί, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες;

Διαβάστε επίσης  Υπερυδρόφοβα υλικά: τέλος τα λερωμένα παπούτσια!

Η διαφορά με προηγούμενες προσομοιώσεις έγκειται στο ότι σε αυτήν την περίπτωση οι αμερικανικές αρχές είναι αντιμέτωπες με μια προ τετελεσμένου γεγονότος καταστροφή. Στο εναλλακτικό σενάριο που ένας αστεροειδής βρίσκεται αρκετά μακριά και υπάρχει επαρκής χρόνος αντίδρασης έχει μελετηθεί το ενδεχόμενο εκτροπής του σώματος από την πορεία του, ώστε να περάσει ξυστά από τον πλανήτη. Όμως, τι πρέπει να κάνουμε εάν αντιληφθούμε λίγο αργά τον αστεροειδή να τρέχει μανιασμένος κατά πάνω μας;

Η προσομοίωση την οποία εξέτασε η επιτροπή που συστήθηκε περιλάμβανε πληθώρα αποφάσεων: μαζική εκκένωση συγκεκριμένων περιοχών, δημιουργία υποδομών εκτάκτου ανάγκης, ενημέρωση και συντονισμός του κοινού προκειμένου να αποφευχθούν υστερικές συμπεριφορές. Οι ασκήσεις πρόκειται να συνεχιστούν με ποικιλία παραλλαγών, ώστε να καλυφτεί κάθε δυνατή πτυχή του μοιραίου ενδεχομένου.

Η NASA, πρωτοπόρος στο χώρο, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και έθεσε πάνω στο τραπέζι τα σχέδια για την αποστολή Asteroid Redirect Mission ( ARM ), η οποία έχει ως σκοπό μέχρι το 2020 να προσφέρει την τεχνογνωσία για να συλλέξει δείγματα από αστεροειδή και να τα επαναπροωθήσει στη Γη, ώστε να εξεταστούν εξονυχιστικά. Τα δείγματα αυτά μπορούν να δώσουν πληροφορίες τόσο για τη σύσταση του Ηλιακού συστήματος και την προέλευση της ζωής στο πλανήτη μας, όσο και για το πώς θα πρέπει να αντιδράσουμε σε περίπτωση που κάποιος αστεροειδής βάλει πλώρη για τη Γη. Επιπρόσθετα, μπορεί να αποβεί ουσιαστικό εργαλείο στον αγώνα για την κατάκτηση του πλανήτη Άρη.

Advertising

( Και ως προς τη λίγη αστρονομία που ξέρουμε: )

Αστεροειδείς είναι τα σώματα που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο, κατά κύριο λόγο βράχοι πυριτίου και μετάλλων (ίσως και με κάποιο πάγο νερού), με ποικίλα μεγέθη από δεκάδες μέτρα μέχρι εκατοντάδες χιλιόμετρα. Ως προς την προέλευσή τους υπάρχουν πολλές θεωρίες και ο αριθμός τους εκτιμάται ότι ανέρχεται σε εκατομμύρια. Η θέση τους βρίσκεται είτε στη Ζώνη των Αστεροειδών, ανάμεσα στον Άρη και το Δία, είτε στη Ζώνη του Κάιπερ, μετά από τον Ποσειδώνα.

Διαβάστε επίσης  3D εκτυπωμένα μέλη βρίσκουν εφαρμογή σε γάτα με ακρωτηριασμένα άκρα

Οι πιθανότητες να αποκτήσει ξαφνικά κάποιος αστεροειδής επιθετικές…βλέψεις για τη Γη είναι πολύ μικρές, καθώς το μέγεθος των περισσοτέρων σωμάτων είναι ανεπαρκές για να ακουστούν οι Σάλπιγγες της Αποκάλυψης. Μάλιστα, η NASA έχει ειδική υπηρεσία που παρατηρεί και καταγράφει συνεχώς τη θέση των σωμάτων στις ζώνες αυτές, υποστηρίζοντας πως για τον επόμενο αιώνα τουλάχιστον δεν διατρέχουμε κίνδυνο, εν αντιθέσει με ό,τι προφητικό κρούσμα καταστροφολογίας ξεσπάει κατά καιρούς στο διαδίκτυο. Αυτά τα λίγα ξέρουμε. Και είμαστε πάνω απ’όλα ορθολογιστές και πιστεύουμε στη δυνατότητα της υποϋπηρεσίας μιας υπηρεσίας να παρακολουθεί ανά πάσα στιγμή εκατομμύρια ( το λιγότερο ) σώματα στον ουρανό που δεν είμαστε σίγουροι από πού ήρθαν και πού πάνε. Μέχρι που ίσως έρθει η στιγμή και τότε είναι που θα μάθουμε να λέμε το «Πιστεύω» σε 45 διαφορετικές γλώσσες.

Ένα βίντεο της NASA για το ARM:

Advertising

Γεννήθηκα το 1993 στη Θεσσαλονίκη, όπου σπούδασα κι έλαβα το πτυχίο μου από την Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Δεν μπορώ να συντονίσω 3 σκέψεις στο μυαλό μου με σειρά, αλλά προσπαθώ να πείσω τον εαυτό μου και τους γύρω ότι γράφω σαν άνθρωπος. Βιβλιοφάγος και περίεργος μέχρι βαθμό κακουργήματος, γιατί Timendi causa est nescire.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Προσχολική ψυχοκινητική ανάπτυξη: Διαφορές φύλου

Το παρόν άρθρο Υπάρχουν διαφορές μεταξύ αγοριών και κοριτσιών στην

Το πρώτο ψέμα κερδίζει: μία γυναίκα, πολλές προσωπικότητες

«Συναντάς μία άγνωστη γυναίκα σε ένα πάρτι… Σου μοιάζει.. και