Η φύση και η ψυχική υγεία των κατοίκων των αστικών πόλεων

φύση

Σχεδόν ένας στους πέντε ενήλικες στις ΗΠΑ ζει με ψυχική ασθένεια. Αυτό το στατιστικό στοιχείο είναι παρόμοιο σε όλο τον κόσμο, με περίπου 450 εκατομμύρια ανθρώπους που ασχολούνται σήμερα με ψυχική ή νευρολογική διαταραχή. Από αυτούς, μόνο ένα τρίτο αναζητούν θεραπεία. Τι σχέση μπορεί αυτό να έχει με την φύση;

Η αλληλεπίδραση με τη φύση αρχίζει να αναγνωρίζεται ως ένας τρόπος βελτίωσης της ψυχικής υγείας. Ορισμένες επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι εμπειρίες στη φύση μπορεί να ωφελήσουν την ψυχολογική ευημερία και τη γνωστική λειτουργία των ανθρώπων. Ωστόσο, ήταν δύσκολο να βρεθούν τρόποι ποσοτικοποίησης αυτών των οφελών με χρήσιμο τρόπο για πόλεις ή οργανισμούς που επιθυμούν να ενσωματώσουν τη φύση για να βελτιώσουν την ψυχική υγεία.

Τώρα, μια διεθνής ομάδα με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον και το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ δημιούργησε ένα πλαίσιο για το πώς οι πολεοδόμοι και οι δήμοι σε όλο τον κόσμο μπορούν να αρχίσουν να μετρούν τα οφέλη που έχει η φύση για την ψυχική υγεία και να ενσωματώνουν αυτά σε σχέδια και πολιτικές για τις πόλεις και τους κατοίκους τους. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στις 24 Ιουλίου στις Science Advances.

Advertising

Advertisements
Ad 14

“Η σκέψη για τα άμεσα οφέλη ψυχικής υγείας που παρέχει η φύση είναι σημαντική για να ληφθεί υπόψη κατά το σχεδιασμό του τρόπου που διατηρείται η φύση και της ενσωμάτωσής της στις πόλεις μας”, δήλωσε ο Greg Bratman, επικεφαλής συγγραφέας και επίκουρος καθηγητής της UW School of Environmental and Forest Sciences. “Ο σκοπός αυτής της εργασίας είναι να παράσχει ένα εννοιολογικό πρότυπο ενός τρόπου που μπορούμε να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε να το κάνουμε αυτό”.

Διαβάστε επίσης  Γενετικός αλγόριθμος προβλέπει την κάθετη ανάπτυξη των πόλεων

Η μελέτη συγκέντρωσε περισσότερους από δύο ντουζίνες κορυφαίους ειδικούς στις φυσικές, κοινωνικές και υγειονομικές επιστήμες που μελετούν πτυχές του τρόπου με τον οποίο η φύση μπορεί να ωφελήσει την ανθρώπινη ευημερία. Το πρώτο βήμα τους ήταν η καθιέρωση μιας βασικής γραμμής, συλλογικής συμφωνίας για την κατανόηση των επιπτώσεων της εμπειρίας της φύσης σε πτυχές της γνωστικής λειτουργίας, της συναισθηματικής ευημερίας και άλλων διαστάσεων της ψυχικής υγείας.

“Σε εκατοντάδες μελέτες, η εμπειρία στη φύση συνδέεται με την αύξηση της ευτυχίας, την κοινωνική δέσμευση και τη διαχείριση των καθηκόντων ζωής και τη μειωμένη ψυχική δυσχέρεια”, δήλωσε η συν-συγγραφέας Gretchen Daily, διευθύντρια διδασκόντων στο Πρόγραμμα Stanford Natural Capital. “Επιπλέον, η εμπειρία της φύσης συνδέεται με τη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας, της μνήμης και της προσοχής, της φαντασίας και της δημιουργικότητας και της σχολικής απόδοσης των παιδιών, οι οποίες συνδέονται με πολλές διαστάσεις της ανθρώπινης εμπειρίας και περιλαμβάνουν μεγαλύτερη αίσθηση νόημα και σκοπό στη ζωή”.

Ενώ αυτή η γραμμή μελέτης εξακολουθεί να εμφανίζεται, οι ειδικοί συμφωνούν ότι η φύση μπορεί να μειώσει τους παράγοντες κινδύνου για ορισμένα είδη ψυχικών ασθενειών και να βελτιώσει την ψυχολογική ευημερία. Συμφωνούν επίσης ότι οι ευκαιρίες για εμπειρίες στη φύση μειώνονται για πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο λόγω της αστικής ανάπτυξης.

Advertising

“Για χιλιετίες, πολλές διαφορετικές κουλτούρες, παραδόσεις και θρησκευτικές και πνευματικές πρακτικές έχουν μιλήσει άμεσα στη βαθιά σχέση μας με τη φύση. Και πιο πρόσφατα, χρησιμοποιώντας άλλα σύνολα εργαλείων από την ψυχολογία, τη δημόσια υγεία, την αρχιτεκτονική τοπίου και την ιατρική, σε αυτό το αναδυόμενο, διεπιστημονικό πεδίο “, δήλωσε ο Bratman.

Διαβάστε επίσης  Τα Μαθηματικά εξηγούν την Ιστορία: Προσομοίωση αποτυπώνει με ακρίβεια την εξέλιξη των αρχαίων πολύπλοκων κοινωνιών

Η μελέτη περιγράφει πώς οι πολεοδόμοι, οι αρχιτέκτονες τοπίου, οι προγραμματιστές και άλλοι θα μπορούσαν τελικά να προβλέψουν τις επιπτώσεις ψυχικής υγείας στις αποφάσεις που σχετίζονται με το περιβάλλον και την φύση.

Πολλές κυβερνήσεις το θεωρούν ήδη σε σχέση με άλλες πτυχές της ανθρώπινης υγείας. Για παράδειγμα, τα φυτά φυτεύονται σε πόλεις για να βελτιωθεί η ποιότητα του αέρα ή να μειωθούν οι αστικές θερμότητες των νησιών και τα πάρκα είναι χτισμένα σε συγκεκριμένες γειτονιές για να ενθαρρύνουν τη σωματική δραστηριότητα. Αλλά αυτές οι ενέργειες συνήθως δεν επηρεάζουν άμεσα τα οφέλη της ψυχικής υγείας που μπορεί να παρέχουν τα δέντρα ή ένα αναπαλαιωμένο πάρκο.

“Έχουμε εισέλθει στον αστικό αιώνα, με τα δύο τρίτα της ανθρωπότητας να ζουν στις πόλεις μέχρι το 2050. Ταυτόχρονα, υπάρχει σήμερα μια αφύπνιση προς τις πολλές αξίες που έχει η φύση και τους κινδύνους και το κόστος της απώλειας, “Καθημερινά είπε, αυτό το νέο έργο μπορεί να συμβάλει στην ενημέρωση των επενδύσεων για τη βιωσιμότητα και τη βιωσιμότητα των πόλεων του κόσμου”.

Advertising

Η ερευνητική ομάδα δημιούργησε ένα εννοιολογικό μοντέλο το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη λήψη ουσιαστικών και τεκμηριωμένων αποφάσεων σχετικά με τα περιβαλλοντικά έργα και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να επηρεάσουν την ψυχική υγεία. Περιλαμβάνει τέσσερα βήματα για να εξετάσουν οι υπεύθυνοι σχεδιασμού: στοιχεία της φύσης που περιλαμβάνονται σε ένα έργο, π.χ. σε ένα σχολείο ή σε ολόκληρη την πόλη. το ποσό των ανθρώπων που θα έρθουν σε επαφή με τη φύση. πώς οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν με τη φύση? και πώς οι άνθρωποι μπορούν να επωφεληθούν από αυτές τις αλληλεπιδράσεις, με βάση τα τελευταία επιστημονικά στοιχεία.

Διαβάστε επίσης  Συγχώρεση ~ μια πράξη αληθινής αγάπης

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι αυτό το εργαλείο θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για την εξέταση των πιθανών επιπτώσεων στην ψυχική υγεία από την προσθήκη – ή την απομάκρυνση – της φύσης στις ανεπαρκείς κοινότητες.

“Αν τα στοιχεία δείχνουν ότι η επαφή με τη φύση συμβάλλει στην αποτροπή των αρνητικών επιπτώσεων από άλλους περιβαλλοντικούς προγνωστικούς παράγοντες της υγείας, τότε η πρόσβαση σε αυτά τα τοπία μπορεί να θεωρηθεί θέμα περιβαλλοντικής δικαιοσύνης και ελπίζουμε ότι αυτό το πλαίσιο θα συμβάλει σε αυτή τη συζήτηση”, δήλωσε ο Bratman. “Τελικά, θα μπορούσε να αναπτυχθεί και ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των ανισοτήτων υγείας σε κοινότητες που δεν έχουν εξυπηρετήσει”.

Η μελέτη αυτή χρηματοδοτήθηκε από το Natural Capital Project, John Miller, το Doug Walker Endowed Professorship, Craig McKibben και Sarah Merner, το ίδρυμα Marianne και Marcus Wallenberg, το Ίδρυμα Winslow, το Ταμείο Υποτροφιών George Rudolf, το David Rogers Fund και οι κ. κ. Dean A. McGee Fund.

Advertising

 

Επιστημονικό Άρθρο:

Gregory N. Bratman, Christopher B. Anderson, Marc G. Berman, Bobby Cochran, Sjerp de Vries, Jon Flanders, Carl Folke, Howard Frumkin, James J. Gross, Terry Hartig, Peter H. Kahn, Ming Kuo, Joshua J. Lawler, Phillip S. Levin, Therese Lindahl, Andreas Meyer-Lindenberg, Richard Mitchell, Zhiyun Ouyang, Jenny Roe, Lynn Scarlett, Jeffrey R. Smith, Matilda van den Bosch, Benedict W. Wheeler, Mathew P. White, Hua Zheng, Gretchen C. DailyNature and mental health: An ecosystem service perspectiveScience Advances, 2019.

Σπούδασα Ιστορία και Φιλοσοφία της Επιστήμης (Ε.Κ.Π.Α.) με μεταπτυχιακή ειδίκευση στις σπουδές Επιστήμης και Τεχνολογίας (STS) και μεταπτυχιακός φοιτητής στο Ε.Μ.Π. "Περιβάλλον και Ανάπτυξη". Με ενδιαφέροντα που αφορούν τις τεχνολογίες υπολογιστών, περιβάλλοντος και τεχνολογιών αιχμής.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Conclave

Conclave: Ο καθολικισμός στο απόσπασμα

Το “Conclave” είναι ένα πολιτικό θρίλερ του 2024, σε
Θιουδάδ Ρεάλ

Θιουδάδ Ρεάλ: ταξίδι στα χνάρια του Δον Κιχώτη

H Θιουδάδ Ρεάλ, είναι στο κάμπο Καλατράβα της Ισπανίας, στο