Μια διεθνής ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής τον Dr. Asier Gomez-Olivencia του Πανεπιστημίου της Χώρας των Βάσκων (UPV / EHU), συμπεριλαμβανομένου του ανθρωπολόγου Rolf Quam του Πανεπιστημίου Binghamton, προσέφερε νέες πληροφορίες σε έναν από τους πιο γνωστούς σκελετούς Νεάντερταλ, που ανακαλύφθηκε πριν από 100 χρόνια το La Ferrassie 1.
«Οι νέες τεχνολογικές προσεγγίσεις επιτρέπουν στους ανθρωπολόγους να κοιτάξουν ακόμα πιο βαθιά στα οστά των προγόνων μας», δήλωσε ο Quam. Στην περίπτωση του La Ferrassie 1, αυτές οι προσεγγίσεις κατέστησαν δυνατή την ταυτοποίηση νέων απολιθωμένων υπολειμμάτων και παθολογικών συνθηκών του αρχικού σκελετού καθώς και επιβεβαιώνουν ότι αυτό το άτομο σκοτώθηκε σκόπιμα.
Ο ενήλικος άνδρας La Ferrassie 1 – Neanderthal σκελετός βρέθηκε το 1909 σε ένα γαλλικό σπήλαιο, μαζί με τον σκελετό μιας ενήλικης γυναίκας και αρκετών παιδιών του Νεάντερταλ. Όλοι οι σκελετοί ερμηνεύτηκαν ότι αντιπροσωπεύουν σκόπιμους τάφους και τα ευρήματα πυροδότησαν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την εποχή εκείνη, σχετικά με το πώς ήταν οι άνθρωποι όπως οι Νεάντερταλ. Ο σκελετός La Ferrassie 1, ιδιαίτερα, έχει μεγάλη επιρροή στις μελέτες του Νεάντερταλ από την ανακάλυψή του.
Ο La Ferrassie 1 ήταν ένας γέρος άνδρας (πιθανότατα άνω των 50 ετών) που υπέφερε από διάφορα σπασμένα κόκαλα κατά τη διάρκεια της ζωής του και είχε συνεχή αναπνευστικά προβλήματα όταν πέθανε. Λίγο αργότερα, θάφτηκε από άλλα μέλη της ομάδας του στο σπήλαιο La Ferrassie, το οποίο επανειλημμένα καταλαμβάνεται από τους Νεάντερταλ κατά τη διάρκεια των χιλιετιών. Ο σκελετός βρέθηκε σε τάφρο και χρονολογείται από 40.000 έως 54.000 χρόνια. Αυτός ο σκελετός είναι ένα από τα σημαντικότερα άτομα του Νεάντερταλ τόσο για την πληρότητά του όσο και για τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε ιστορικά στην ερμηνεία της ανατομίας και των ιστορικών διαδρόμων του Νεάντερταλ.
Τώρα, οι ερευνητές έχουν εφαρμόσει μερικές από τις πιο σύγχρονες τεχνολογικές προσεγγίσεις για να αποκαλύψουν τα μυστικά που διαρκούν εδώ και καιρό στον σκελετό αυτού του εικονικού ατόμου. Τα οστά υποβλήθηκαν σε σάρωση microCT υψηλής ανάλυσης για να μελετήσουν την εσωτερική ανατομία του κρανίου και μερικά από τα οστά. Τα οστά του μεσαίου αυτιού (σφύρα αυτιού, ίνας και το εσωτερικό οστό του αυτιού) εντοπίστηκαν στις σαρώσεις, που είχαν τοποθετηθεί στο εσωτερικό του κρανίου με ιζήματα από το δάπεδο του σπηλαίου La Ferrassie. Αυτά είναι τα μικρότερα οστά στο ανθρώπινο σώμα και συχνά δεν διατηρούνται σε αρχαιολογικούς σκελετούς, αλλά ήταν δυνατό να εξαχθούν τρισδιάστατα εικονικά μοντέλα των οστών για ανάλυση. Τα ακουστικά ossicles των αυτιών είναι πλήρη και βοηθούν στην καλύτερη κατανόηση του εύρους της διακύμανσης αυτής της ανατομικής περιοχής στους Νεάντερταλ. Πολλές παθολογικές καταστάσεις εντοπίστηκαν επίσης στον σκελετό, συμπεριλαμβανομένου κάταγμα στην κλείδα, αρθρίτιδα της σπονδυλικής στήλης και ήπια σκολίωση. Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τα αρχαιολογικά υλικά από τις αρχικές ανασκαφές και αναγνώρισαν αρκετά νέα θραύσματα των σπονδύλων και των νευρώσεων του La Ferrassie 1.
Η μελέτη του αρχικού σκελετού και η ανάλυση του σχήματος κατάγματος του κρανίου και των μακριών οστών που βασίζονται σε σύγχρονα ιατροδικαστικά κριτήρια επιβεβαίωσαν ότι σχεδόν όλα τα κατάγματα ήταν μεταθανάτια (δηλαδή μετά το θάνατο), όταν τα οστά έχασαν το κολλαγόνο και έσπασαν επί τόπου στο βάρος των υπερκείμενων ιζημάτων. Εντούτοις, η ανατομική σύνδεση μεταξύ των οστών δεν επηρεάστηκε, επιβεβαιώνοντας τις αρχικές παρατηρήσεις που έγιναν πριν από έναν αιώνα από τους εξερευνητές τους, ότι το άτομο La Ferrassie 1 σκοτώθηκε σκόπιμα από άλλα μέλη της κοινωνικής τους ομάδας.
«Αυτή η διορατικότητα έχει καταλάβει μεγάλο μέρος των διαλόγων που συνεχίζονται στο πεδίο, γύρω από τις πολιτιστικές πρακτικές των Νεάντερταλ», δήλωσε ο Quam. Η εφαρμογή νέων τεχνολογικών προσεγγίσεων στη μελέτη του La Ferrassie 1 αποδεικνύει ότι, πάνω από έναν αιώνα μετά την ανακάλυψή του, αυτό το εικονικό άτομο εξακολουθεί να αποκαλύπτει νέες ιδέες για την ανατομία και τη συμπεριφορά του Νεάντερταλ.
Επιστημονικό Άρθρο:
Asier Gómez-Olivencia, Rolf Quam, Nohemi Sala, Morgane Bardey, James C. Ohman, Antoine Balzeau. La Ferrassie 1: New perspectives on a “classic” Neandertal. Journal of Human Evolution, 2018.