Φισετίνη: Ο σύμμαχός μας στην επιβράδυνση της γήρανσης

Φισετίνη
Πηγή: healthyliving.gr

Οφείλουμε να ομολογήσουμε, πως το 2020 αποτέλεσε ιδιαίτερη και ανατρεπτική χρονιά, συμβάλλοντας στην αναθεώρηση σε πολλούς τομείς της ζωής μας. Κάτι, όμως, που παραμένει αναλλοίωτο και ούτε μια πανδημία μπορεί να το ανατρέψει, είναι η επιθυμία που μας διακρίνει να παραμείνουμε για πάντα νέοι. Μπορεί κάτι τέτοιο να επιτευχθεί; Η απάντηση είναι πως όχι. Αυτό που μπορεί, όμως, να επιτευχθεί είναι η επιβράδυνση της γήρανσης. Σύμμαχος στην προσπάθεια αυτή αποτελεί, η φυτική πολυφαινόλη φισετίνη.

  • Μηχανισμοί Γήρανσης

Το φαινόμενο της γήρανσης και οι μηχανισμοί που σχετίζονται με αυτήν απασχολούν την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, καθώς μέχρι στιγμής λίγα δεδομένα έχουν γίνει γνωστά. Για την ακρίβεια, γνωρίζουμε κάποιους από τους μηχανισμούς που προκαλούν την γήρανση. Επί παραδείγματι, ένας από αυτούς τους μηχανισμούς σχετίζεται με την παραγωγή ενέργειας στα κύτταρα μας μέσω των μιτοχονδρίων. Ένα κύτταρο για να είναι λειτουργικό χρειάζεται ενέργεια, η οποία παράγεται στα μιτοχόνδρια μετά την πρόσληψη τροφής. Η τροφή που καταναλώνουμε διασπάται σε μόρια γλυκόζης η οποία εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος και καταναλώνεται από τα κύτταρα. Εάν δεν συμβεί αυτή η διαδικασία τα κύτταρα αδυνατούν να παράξουν ενέργεια, με συνέπεια να καταστραφούν. Με την καταστροφή τους επέρχεται και η γήρανση.

Αυτό που βρέθηκε σε έρευνα είναι πως οι βλάβες στα μιτοχόνδρια, εκτός από την παραγωγή μειωμένης ενέργειας, οδηγούν σε αύξηση των παραπροϊόντων του μεταβολισμού, όπως, για παράδειγμα των ελευθέρων ριζών του οξυγόνου. Συνέπεια αυτού είναι η οξείδωση των κυττάρων, τα οποία και καταστρέφονται.

  • Άμυνα του οργανισμού στην γήρανση

Τα κύτταρα δεν παραμένουν πλήρως εκτεθειμένα στους κινδύνους. Πιο συγκεκριμένα, έχουν τους δικούς τους μηχανισμούς επανόρθωσης των βλαβών. Ένας από αυτούς τους μηχανισμούς είναι η μιτοφαγία, η οποία καταστρέφει τα ελαττωματικά μιτοχόνδρια προτού προλάβουν να προκαλέσουν βλάβες. Αυτή η διαδικασία λαμβάνει χώρα από τα κύτταρα, τα οποία όσο ‘γερνάνε’ δεν έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα με τα νεαρά κύτταρα. Δηλαδή, με το ΄γέρας΄ θα απολέσουν σταδιακά την δυνατότητά τους στο να καταστρέφουν τα προβληματικά μιτοχόνδρια και να τα αντικαθιστούν με νέα λειτουργικά.

  • Ο ρόλος της φισετίνης
Διαβάστε επίσης  Προϊστορική ιατρική

Υπάρχει η δυνατότητα χρήσης ουσιών, ούτως ώστε να ωφελήσουν στην επιβίωση των κυττάρων που αναφέραμε προηγουμένως. Η αποτελεσματικότερη από αυτές τις ουσίες είναι η φισετίνη. Η φισετίνη συμβάλλει στην αύξηση αυτών των κυττάρων, τα οποία με την σειρά τους ενεργοποιούν την μιτοφαγία στην προσπάθεια καταπολέμησης του γήρατος. Η φισετίνη συναντάται στις φράουλες, στα μήλα, στα κρεμμύδια, τα αγγούρια και τα σταφύλια. Ακόμη, έχει διαπιστωθεί σε μελέτη του Journals of Gerontology Series A πως η φισετίνη βελτιώνει και την μνήμη. Επομένως, βλέπουμε πως η κατανάλωση της φισετίνης, ωφελεί ποικιλοτρόπως τον οργανισμό μας.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Πηγές άρθρου: 

Ο καθηγητής Ν. Ταβερναράκης εξηγεί γιατί γερνάμε και πως μπορούμε να καθυστερήσουμε το γήρας – www.amna.gr – Τελευταία πρόσβαση (14-1-21) 

Φισετίνη: Το «κλειδί» για την επιβράδυνση της γήρανσης – www.healthpharma.gr – Τελευταία πρόσβαση (14-1-21) 

Φισετίνη: Η αντιγηραντική ουσία που βρίσκεται σε μήλα, φράουλες και κρεμμύδια – www.onmed.gr – Τελευταία πρόσβαση (14-1-21) 

 

 

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Aξιολόγηση αποκατάστασης μετά τον τοκετό

Aξιολόγηση αποκατάστασης μετά τον τοκετό Το παρόν άρθρο, με τίτλο

Γνωστική συμπεριφορική θεραπεία: Μειώνει τα συμπτώματα;

Το παρόν άρθρο Συνδέεται η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία με τις