
Η αναπνοή αν την χρησιμοποιήσουμε σωστά, μπορεί να αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο ευεξίας τόσο για την πνευματική, όσο και για την σωματική μας κατάσταση.
Έχει την δυνατότητα το οξυγόνο που λαμβάνει, να το διοχετεύει στα ερυθρά αιμοσφαίρια. Επίσης, απομακρύνει το διοξείδιο του άνθρακα ως ένα απόβλητο του οργανισμού.
Η αναπνοή εκτός των άλλων ενισχύει την επιβράδυνση του καρδιακού ρυθμού. Με αυτό τον τρόπο, δημιουργεί ένα αίσθημα ευεξίας και χαλάρωσης. Αυτό έχει σαν θετική συνέπεια την αποτοξίνωση του οργανισμού, την απομάκρυνση τοξινών και την βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Τρόποι διαχείρισης της ψυχολογίας μέσω της αναπνοής
Επηρεάζει αισθητά την πνευματική μας κατάσταση
Η σωστή αναπνοή βοηθάει στην πνευματική μας ανάπτυξη. Ενισχύει την δημιουργικότητα του εγκεφάλου, στην απομνημόνευση και την μάθηση. Ο εγκέφαλος πρέπει να λαμβάνει μια συγκεκριμένη ποσότητα οξυγόνου. Αυτή θα τον βοηθήσει να πραγματοποιήσει όλες τις απαραίτητες λειτουργίες, που θα οδηγήσουν στην ηρεμία και την ευεξία του.
Μέσω του οξυγόνου που λαμβάνει απομακρύνει τυχόν άγχος και στρες. Επίσης, συμβάλει αισθητά στην αποφυγή της κατάθλιψης και των αρνητικών μοτίβων σκέψης, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε κακή ψυχολογία.
Ακόμη, ενισχύει την μειωμένη αίσθηση εθισμών, οι οποίοι μπορούν να κάνουν κακό στην ψυχολογία. Βοηθάει στην εξάλειψη των διατροφικών διαταραχών και συμβάλει στην αυξανόμενη δημιουργικότητα.
Ενισχύει την εξωτερική μας εμφάνιση
Είναι αξιοσημείωτο ότι, ένα ήρεμο και χαρούμενο πρόσωπο τείνει να είναι πιο όμορφο, σε σύγκριση με ένα πρόσωπο που δείχνει εκνευρισμένο.
Η καλή ψυχολογία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για να επιτευχθεί αυτό. Επιπλέον, βοηθάει η σωστή αναπνοή, μέσω της οποίας μπορεί να επιβραδυνθεί η πρόωρη γήρανση. Η μείωση του στρες παίζει ενεργό ρόλο στην επίτευξη αυτού του στόχου. Με την έκρηξη ορμονών όπως η σεροτονίνη και οι ενδορφίνες, θα βελτιωθεί αισθητά η διάθεση μας.
Επίσης, σύμφωνα με έρευνα της Ψυχιατρικής Σχολής του Harvard έχει διαπιστωθεί ότι, οι άνθρωποι που θα διαλογιστούν για τέσσερα τουλάχιστον χρόνια έχουν μακρύτερα τελομερών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, να εμφανίζουν κυτταρική γήρανση πολύ αργότερα, σε σχέση με αυτούς που έχουν μικρά τελομερών.
Μειώνει την ένταση των μυών
Σε περιπτώσεις έντονης στεναχώριας ή άγχους οι μύες μπορεί να συστέλλουν λόγο του ότι η αναπνοή είναι επιφανειακή. Για να αποφευχθούν τέτοιου είδους συνέπειες, καλό είναι να υπάρχει βαθιά αναπνοή.
Ενισχύει την λειτουργία των οργάνων του σώματος
Το ανθρώπινο είδος πλέον έχει χάσει την ικανότητα να αναπνέει σωστά. Αυτό σαφέστατα είναι κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπτώσεις τόσο σε ψυχολογικό, όσο και σε σωματικό επίπεδο.
Όπως είναι γνωστό, εισπνέουμε και εκπνέουμε χιλιάδες φορές μέσα στην ημέρα. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι, αν το κάνουμε σωστά, τότε θα υπάρξει σημαντική βελτίωση στην λειτουργία των ανθρωπίνων οργάνων. Επιπλέον, θα μας απαλλάξει από αυτοάνοσα νοσήματα και θα μας οδηγήσει σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής.
Η τεχνολογία σύμμαχος στην διαχείριση της ψυχολογίας μέσω της αναπνοής
Η χρήση των έξυπνων κινητών έχει αποδειχθεί πως μπορεί να έχει ένα θετικό πρόσημο για την βέλτιστη διαχείρηση του άγχους και κατά συνέπεια, την καλή σωματική και ψυχική υγεία. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω μιας Android εφαρμογής, η οποία έχει δημιουργηθεί για τον σκοπό αυτό.
Στόχος της εφαρμογής αυτής είναι ο έλεγχος της αναπνοής, μέσω του συντονισμού της. Έτσι, θα υπάρξει δυνατότητα διαχείρισης του άγχους για τον χρήστη, πράγμα που θα τον βοηθήσει να αποκτήσει μια καλύτερη ποιότητα ζωής.
Συμπερασματικά, εάν μάθουμε να αναπνέουμε σωστά θα βοηθήσουμε στην μέγιστη απόδοση της καλής λειτουργίας του εγκεφάλου και όλων των οργάνων του ανθρωπίνου σώματος.
Τέλος, θα ενισχύσουμε τα αυξανόμενα επίπεδα της καλής ψυχολογίας, με αποτέλεσμα να εξαφανίσουμε κάθε κίνδυνο που μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη ή έντονο στρες.
Πηγές
Τα οφέλη της βαθιάς αναπνοής: 9 τρόποι που τροφοδοτεί το νου και το σώμα – ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: enallaktikidrasi.gr (Τελευταία τροποποίηση: 13/12/2022)
Πως η ξεχασμένη επιστήμη της αναπνοής θα κάνει καλύτερη την ζωή σου – Χρυσά Πράτζαλου – PSYCHOLOGY.GR – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: psychology.gr (Τελευταία τροποποίηση: 13/12/2022)
Ανάπτυξη Android εφαρμογής για την διαχείρηση του άγχους μέσω ελέγχου της αναπνοής – Μιχαλητσιάνος Γ. Παναγιώτης – Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: dspace.lib.ntua.gr (Τελευταία τροποποίηση: 13/12/2022)