
Η σημασία της μεταβολικής υγείας για τον οργανισμό μας είναι πολύ σημαντική. Συνδέεται άμεσα με την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Έχει αποδειχθεί μέσα από μελέτες των τελευταίων ετών ότι, το 88% των Αμερικανών δεν έχουν καλή μεταβολική υγεία.
Για αυτό θα πρέπει να τους έχουμε ως παράδειγμα προκειμένου, να προσέχουμε ιδιαίτερα την διατροφή μας. Η αποφυγή της ζάχαρης και των γλυκαντικών, η συχνότερη κατανάλωση λαχανικών καθώς και ο έλεγχος των βιταμινών που λαμβάνει ο οργανισμός, θα βοηθήσουν αισθητά στην βέλτιστη απόδοση της μετα ολικής υγείας.
Τι είναι η μεταβολική υγεία
Η μεταβολική υγεία είναι πολύ σημαντική για την υγεία του οργανισμού. Όταν βρίσκεται σε καλά επίπεδα, τότε οι μεταβολικές διεργασίες γίνονται με επιτυχία. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, την μείωση του κινδύνου εμφάνισης πιθανών ασθενειών όπως υψηλό σάκχαρο αίματος, υψηλή αρτηριακή πίεση, παχυσαρκία, λιπώδες ήπαρ, προβλήματα με τους νεφρούς και χοληστερόλη.
Αξίζει να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι, ο υγιής μεταβολισμός μπορεί να εξασφαλίσει την καλή λειτουργία στα επίπεδα σακχάρου, χοληστερόλης και ινσουλίνης, καθώς ενισχύει θετικά και την σχέση με το φαγητό.
Παράγοντες που επηρεάζουν την μεταβολική υγεία
Οι παράγοντες που επηρεάζουν την μεταβολική υγεία ποικίλουν. Πρώτα από όλα, η γενετική, το φύλο και η ηλικιακή ομάδα στην οποία ανήκει ένα άτομο, πιθανότατα αποτελούν βασικούς παράγοντες.
Επιπλέον, η σωματική δραστηριότητα, η επάρκεια του ύπνου, οι διατροφικές συνήθειες καθώς και συνήθειες όπως το κάπνισμα ή το αλκοόλ, μπορούν να καθορίσουν την μεταβολική υγεία.
Επιπροσθέτως, η ψυχική υγεία καθώς και τα επίπεδα του άγχους μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην μεταβολική υγεία. Αυτό συμβαίνει διότι, μέσω αυτών των εναργειών θα επηρεαστούν οι περισσότερες σωματικές λειτουργίες.
Η σημασία της μεταβολικής υγείας
Όπως προαναφέραμε, η σημασία της μετα ολικής υγείας είναι πολύ σημαντική για τον οργανισμό μας. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και αποκλείει την εμφάνιση ασθενειών.
Όταν αποκλειστεί ο κίνδυνος των μεταβολικών ασθενειών, οι οποίες επηρεάζουν την μεταβολική ικανότητα του σώματος σε συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά και ένζυμα, τότε διαπιστώνουμε ότι η ποιότητα της βιωσημότητας μας θα αυξηθεί.
Οι μεταβολικές διαταραχές μπορεί να επηρεάσουν εκτός των άλλων και την λειτουργία, στην οποία οφείλεται η απορρόφηση πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λιπιδίων από τον οργανισμό.
Προκειμένου λοιπόν, να εξασφαλίσουμε καλή μεταβολική υγεία, θα πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη φροντίδα στον οργανισμό μας. Αυτό θα επιτευχθεί, μέσω της καλής κυρίως διατροφής, αλλά και της κατάλληλης σωματικής άσκησης.
Η διατροφή παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο, προκειμένου να αποφευχθεί η εμφάνιση μεταβολικών διαταραχών όπως ο διαβήτης. Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε όλα τα απαραίτητα συστατικά, τα οποία θα βοηθήσουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και θα ενεργοποιήσουν τον μεταβολισμό.
Η σωματική άσκηση από την άλλη, προσφέρει καλύτερη ποιότητα ζωής, εφόσον ενισχύει την ευαισθησία των κυττάρων στην ινσουλίνη. Επίσης, μεγεθύνει τους μύες, ώστε η ζήτηση για γλυκογόνο να αυξάνεται συνεχώς. Οπότε, θα αποθηκεύονται λιγότερες θερμίδες ως λίπος, πράγμα που σημαίνει ότι θα αποφευχθεί αισθητά ο κίνδυνος εμφάνισης της παχυσαρκίας.
Το μεταβολικό σύνδρομο επηρεάζει την μεταβολική υγεία;
Το μεταβολικό σύνδρομο επηρεάζει την αυτό πραγματοποιείται μέσω των δυσλειτουργικών καταστάσεων του στον οργανισμό μας εμφανίζεται κυρίως μετά τα 50 αλλά έχει από έως και σήμερα ότι δεν περιορίζεται πλέον λόγω των αυξανόμενων επίπεδο άγχος στους ανθρώπους.
Προκειμένου να αντιμετωπιστεί και να εξαλειφθεί πλήρως ο κίνδυνος του μεταβολικού συνδρόμου θα πρέπει να γίνουν τακτικές εξετάσεις σε παθολόγο.
Μέσω αυτών των εξετάσεων θα οριστεί αν υπάρχουν συστατικά που επηρεάζουν τον διαβήτη, την χοληστερόλη και την πίεση στο αίμα. Επίσης, κατά πόσο το σπλαχνικό λίπος και η παχυσαρκία προλαμβάνουν την κακή λειτουργία της μετα ολικής υγείας.
Δεν υπάρχει καθορισμένη θεραπευτική μέθοδος, η οποία αντιμετωπίζει πλήρως το μεταβολικό σύνδρομο. Παρόλα αυτά, μπορεί με τον κατάλληλο έλεγχο, να οδηγήσει σε καλύτερα επίπεδα της μεταβολικής υγείας.
Πως θα βελτιώσουμε την μεταβολική υγεία
Υπάρχουν πολλοί τρόποι μέσω των οποία θα βελτιωθεί η μεταβολική υγεία. Αρχικά, θα πρέπει να γνωρίζουμε τα επίπεδα στα οποία βρίσκεται, προκειμένου να ξεκινήσουμε από το σωστό σημείο.
Εν συνεχεία, η μείωση κατανάλωσης τροφών πλούσιες σε ζάχαρη, γλυκόζη και των κονσερβοποιημένων τροφών, θα βοηθήσει αισθητικά στην βελτίωση της μεταβολικής υγείας. Αυτές οι τροφές θα πρέπει να αντικατασταθούν με λαχανικά, φρούτα και τροφές οι οποίες είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λιπίδια, καθώς ενισχύουν τον μεταβολικό ρυθμό.
Επίσης, είναι αναγκαία η συνεχής κατανάλωση νερού, επειδή η ενυδάτωση του οργανισμού είναι άκρως αναγκαία για την σωστή λειτουργία του.
Αξίζει να τονιστεί σε αυτό το σημείο ότι, θα πρέπει να αποφεύγονται δίαιτες που είναι στην μόδα. Αντ’ αυτού, ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής με τη βοήθεια ενός διατροφολόγου ή διαιτολόγου, θα ενισχύσει την λειτουργία του μεταβολισμού και κατ’ επέκταση της μεταβολικής υγείας.
Η άσκηση τουλάχιστον 30 λεπτών σε ημερήσια βάση κρατά την καρδιά υγιή, λόγω του ελέγχου της γλυκόζης και της αρτηριακής πίεσης.
Τέλος, η καλή ποιότητα του ύπνου παίζει καθοριστικό ρόλο στην μεταβολική υγεία. Ο οργανισμός πρέπει να είναι ξεκούραστος, προκειμένου να γίνουν σωστά όλες οι λειτουργίες, που σχετίζονται με τον μεταβολικό ρυθμό. Οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι η κακή ποιότητα ζωής οδηγεί σε εμφάνιση διαταραχών όπως ο διαβήτης τύπου 2 ή η παχυσαρκία. Συνεπώς, είναι αναγκαίο οι άνθρωποι να κοιμούνται τουλάχιστον 7-8 ώρες ημερησίως.
Πηγές
Μεταβολική υγεία: Τι είναι και γιατί είναι τόσο σημαντική – Τζουλιάννα Καρνέζη – 10/6/2022 – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: jenny.gr (Τελευταία τροποποίηση: 17/7/2022)
Άσκηση και μεταβολική υγεία: Ποια άσκηση είναι καλύτερη; – OsteoStrong – 30/4/2022 – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: osteostrong .gr (Τελευταία τροποποίηση: 17/7/2022)