Μελομακάρονα ή κουραμπιέδες; Θερμίδες και διατροφική αξία

μελομακάρονα κουραμπιέδες
Πηγή: https://maxmag.gr/wp-content/uploads/2020/12/μελομακαρονα-κουραμπιεδες-1068×640-1.jpg

Τα Χριστούγεννα έφτασαν και όλοι ανυπομονούμε να φάμε τα αγαπημένα μας χριστουγεννιάτικα γλυκά, τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες. Τα δύο αυτά γλυκά είναι αδιαμφησβήτητα γευστικά και διαχρονικά. Κάποιοι προτιμούν τα μελομακάρονα, ενώ άλλοι τους κουραμπιέδες. Ποιο είναι, όμως, πιο υγιεινό;

Μελομακάρονα

Η λέξη μελομακάρονο προέρχεται από τη μεσαιωνική ελληνική λέξη «μακαρονία», δηλαδή το νεκρώσιμο δείπνο με βάση τα ζυμαρικά, με το οποίο μακάριζαν τον νεκρό. Αντίστοιχα, η  μακαρονία έχει ως ρίζα την αρχαία ελληνική λέξη «μακαρία», ένα κομμάτι άρτου το οποίο το προσέφεραν μετά την κηδεία. Αργότερα, η μακαρία με την προσθήκη σιροπιού από  μέλι οδήγησε στο μελομακάρονο (μέλι + μακαρία) το οποίο καθιερώθηκε ως γλύκισμα του Δωδεκαημέρου.

Τα βασικά υλικά των μελομακάρονων είναι το αλεύρι, το σιμιγδάλι, η ζάχαρη, το ξύσμα ή και ο χυμός πορτοκαλιού, το μέλι, η κανέλα και άλλα αρωματικά και το ελαιόλαδο. Το πρώτο μέρος της διαδικασίας είναι η παρασκευή του σιροπιού. Αρχικά, βράζουμε νερό με μέλι, ζάχαρη και μπαχαρικά. Αφού  ετοιμάσουμε το σιρόπι και το αφήσουμε για λίγη ώρα να κρυώσει, αρχίζει η παρασκευή του μπισκότου από αλεύρι, σιμιγδάλι, ζάχαρη, λάδι, μπαχαρικά και χυμό ή ξύσμα πορτοκαλιού. Πλάθουμε το μείγμα στο κλασικό σχήμα και ψήνουμε στον φούρνο. Όσο τα μελομακάρονα είναι ζεστά, τα ρίχνουμε ένα ένα στην κατσαρόλα με το σιρόπι για μερικά δευτερόλεπτα και μετά τα σερβίρουμε συνήθως με έξτρα μέλι και καρύδια.

Κρίνοντας από τα συστατικά, τα μελομακάρονα είναι πλούσια σε ακόρεστα λιπαρά οξέα από το ελαιόλαδο. Παράλληλα, όπως τα περισσότερα γλυκά, είναι πλούσια σε σάκχαρα οπότε πρέπει όλοι να τα καταναλώνουμε με μέτρο και ειδικά άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη. Ένα ακόμα βασικό πλεονέκτημα των μελομακάρονων είναι ότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά από το ελαιόλαδο, το μέλι, το πορτοκάλι και την κανέλα. Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που προστατεύουν τα κύτταρα από τη φθορά και συμβάλλουν στην πρόληψη ασθενειών. Ένα συνηθισμένο μελομακάρονο 30 περίπου γραμμαρίων αποδίδει περίπου 160 θερμίδες.

Διαβάστε επίσης  Χορτοφαγία: Trend ή συνειδητή επιλογή;
Advertising

Advertisements
Ad 14

Κουραμπιέδες

Ο κουραμπιές όπως όλοι γνωρίζουμε είναι ένα τραγανό μπισκότο με καβουρδισμένο αμύγδαλο και πασπαλισμένη ζάχαρη άχνη. Πέρα από την Ελλάδα, ο κουραμπιές είναι δημοφιλής στην Τουρκία και τα Βαλκάνια. Η λέξη κουραμπιές έχει ως ρίζα το αραβικό qurabiya που σημαίνει διπλοφουρνιστό.

Τα βασικά συστατικά του κουραμπιέ είναι το αλεύρι, το βούτυρο, τα αμύγδαλα και η ζάχαρη άχνη. Η διαδικασία παρασκευής είναι απλή. Αναμειγνύουμε τα συστατικά, πλάθουμε και ψήνουμε τα μπισκότα στον φούρνο. Μόλις ψηθούν, ψεκάζουμε με ανθόνερο και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Δεδομένων των συστατικών, ο κουραμπιές είναι πλούσιος σε κορεσμένα λιπαρά (τα “κακά” λιπαρά) από το βούτυρο και σάκχαρα από τη ζάχαρη. Ένας κουραμπιές 30 γραμμαρίων αποδίδει περίπου 200 θερμίδες.

Ποιο είναι πιο υγιεινό;

Όσον αφορά τις θερμίδες τα δύο γλυκά δεν έχουν μεγάλη διαφορά μεταξύ τους. Άλλωστε, οι θερμίδες ποικίλουν ανάλογα με τη συνταγή καθώς υπάρχουν μικρές παραλλαγές. Βασική διαφορά ανάμεσα στα δύο αφορά την περιεκτικότητα τους σε λιπαρά όχι τόσο ως προς την ποσότητα αλλά ως προς την ποιότητα. Συγκεκριμένα, τα μελομακάρονα περιέχουν κατά βάση ακόρεστα λιπαρά χάρη στο ελαιόλαδο, ενώ οι κουραμπιέδες κορεσμένα εξαιτίας του βουτύρου. Τα κορεσμένα λιπαρά έχουν επιβαρυντική επίδραση στο καρδιαγγειακό σύστημα. Αντίθετα, τα ακόρεστα λιπαρά έχουν καρδιοπροστατευτική δράση. Ένα ακόμα πλεονέκτημα των μελομακάρονων είναι ότι έχουν ως βασική γλυκαντική ουσία το μέλι. Το μέλι σε αντίθεση με τη ζάχαρη περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες, ανόργανα στοιχεία και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Επίσης, χάρη και σε άλλα συστατικά τους, τα μελομακάρονα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά. Έτσι, συνολικά μπορούμε να πούμε ότι τα μελομακάρονα αποτελούν πιο υγιεινή επιλογή.

Διαβάστε επίσης  Κυστική Ίνωση: εβδομάδα ευαισθητοποίησης για τα αλμυρά παιδιά
Advertising

Πηγές

Τα μελομακάρονα του Άκη. (2021). https://akispetretzikis.com/. Retrieved December 22, 2022, from https://akispetretzikis.com/recipe/569/ta-melomakarona-toy-akh

Παραδοσιακοί κουραμπιέδες. (2021).https://akispetretzikis.com/. Retrieved December 22, 2022, from https://akispetretzikis.com/recipe/5080/paradosiakoi-koyrampiedes

Η «πένθιμη» ιστορία των μελομακάρονων και η ευρωπαϊκή καταγωγή του κουραμπιέ. (2021). https://www.iefimerida.gr/. Retrieved December 22, 2022, from https://www.iefimerida.gr/stories/istoria-melomakarona-katagogi-koyrampie-glyka

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Pablo Neruda

Pablo Neruda: Ο ποιητής του έρωτα και της επανάστασης

Ο Pablo Neruda, γεννημένος ως Ricardo Eliécer Neftalí Reyes Basoalto,
Καλή υγεία το 2025: Ποιες είναι οι τάσεις;

Καλή υγεία το 2025: Ποιες είναι οι τάσεις;

ByΈνας από τους βασικότερους στόχους που θέτουμε για το 2025