
Ένας γνωστός φόβος των αθλητών σωματικής διάπλασης είναι η ο φόβος της κατανάλωσης υδατανθράκων και της αύξησης των επιπέδων ινσουλίνης. Καθώς οι συγκεκριμένοι αθλητές συνηθίζουν να καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες πρωτεΐνης και να αποφεύγουν σχεδόν εξ ολοκλήρου την κατανάλωση υδατανθράκων.
Οι υποθέσεις
Συγκεκριμένα η υπόθεση αυτή βασίζεται στην ιδέα ότι η κατανάλωση υδατανθράκων θα αυξήσει την παραγωγή ινσουλίνης με αποτέλεσμα την αυξημένη απορρόφηση και την αποθήκευση λίπους. Μια άλλη υπόθεση είναι ο φόβος ότι η περισσευούμενη ποσότητα υδατανθράκων υποθηκεύεται αυτομάτως ως λίπος. Δυστυχώς αυτές οι τεχνικές έχουν διαδοθεί και στον αθλητικό χώρο όπου πολλοί αθλητές στην προσπάθεια να μειώσουν το σωματικό βάρος μειώνουν την κατανάλωση υδατάνθρακα όπου αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την δραματική μείωση της απόδοσης και τον κίνδυνο της υγείας τους.
Τι είναι ο υδατάνθρακας;
Οι υδατάνθρακες είναι ένα από τα 3 βασικά μακροσυστατικά της διατροφής. Μπορεί να αναφερθεί επίσης με την αρχαιολογική του ονομασία ¨σάκχαρα¨ και χωρίζεται σε πολυσακχαρίτες και μονοσακχαρίτες. Η βιοχημική του σύσταση είναι αποτέλεσμα της ένωσης μορίων υδρογόνου, οξυγόνου και άνθρακα σε συνδυασμό με μόρια νερού. Ο υδατάνθρακας έχει καθοριστικό ρόλο σε πολλές διεργασίες του ανθρώπινου σώματος παρέχοντας τα κύτταρα με ενέργεια.
Ινσουλίνη
Πρόκειται για μια παρεξηγημένη ορμόνη λόγο της αυξημένης ικανότητας απορρόφησης όπου έχει. Εκκρίνεται μετά από κάθε γεύμα με σκοπό την μεταφορά των συστατικών από το αίμα στους μύες και τα όργανα. Να σημειωθεί ότι αδυναμία παραγωγής αυτής της ορμόνης είναι μια σοβαρή διαταραχή και ονομάζεται διαβήτης τύπου 1. Τα διαβητικά άτομα λαμβάνουν την συγκεκριμένη ορμόνη σε ενέσιμη μορφή. Ενώ οι πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2 είναι απαραίτητο να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες με σκοπό την μείωση του βάρους τους και την ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα.
Υδατάνθρακας, υγεία και σωματική σύσταση
Πράγματι οι υδατάνθρακες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην σωματική σύσταση αλλά και την αθλητική απόδοση. Καθώς οι υδατάνθρακες θρέφουν και ενυδατώνουν τα κύτταρα σημαντική είναι η συμβολή τους στην εγκεφαλική λειτουργία. Επίσης σύμφωνα με τον Michael A. Grandner et al η μειωμένη ποσότητα υδατανθράκων μέσα στην μέρα σχετίζεται άμεσα με διαταραχές ύπνου. Επιπλέον όσον αφορά την σύσταση σώματος η Διεθνής εταιρία αθλητικής διατροφής αναφέρει ότι το σημαντικότερο στοιχείο είναι οι συνολικές θερμίδες πρόσληψης μέσα στην μέρα. (Alan A Aragon 1, Brad J Schoenfeld) et al.
Η επίδραση στην αθλητική απόδοση
Το 1924 στον μαραθώνιο της Βοστόνης χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά συμπλήρωμα υδατανθράκων κατά την διάρκεια του αγώνα. Έναν χρόνο πριν ο Levine και οι συνεργάτες του σε μετρήσεις που είχανε κάνει στο τέλος του αγώνα διαπίστωσαν ότι η γλυκόζη στο αίμα ήταν εξαιρετικά χαμηλή. Αμέσως υπέθεσαν ότι αυτό οδήγησε στην κόπωση. Για να αποδείξουν την υπόθεση τους οι ερευνητές την επόμενη χρονιά χορήγησαν συμπλήρωμα υδατανθράκων κατά την διάρκεια του αγώνα και είδαν την γλυκόζη στο αίμα και την απόδοση να ανεβαίνει δραματικά.


Η κατανάλωση υδατανθράκων πριν ένα αθλητικό γεγονός είναι κομβικής σημασίας. Οι αθλητές αντοχής χρησιμοποιούν την τεχνική της φόρτωσης ώστε να γίνει υπεραναπλήρωση των αποθηκών γλυκογόνου πριν από το αγώνισμα. Συγκεκριμένα ο αθλητής για 2 μειώνει την ποσότητα γλυκόζης με σκοπό την αύξηση της απορροφητικότητας. Ύστερα λαμβάνει 8-10 γραμμάρια υδατάνθρακα ανα κιλό σωματικού βάρους για 4 μέρες. Συνεπώς αυτή η τεχνική αυξάνει το ενεργειακό απόθεμα του αθλητής κατά την διάρκεια του αγωνίσματος του.
Συμπερασματικά
Η λήψη υδατανθράκων δεν είναι η αιτία αύξησης βάρους όπως είναι ο φόβος πολλών αλλά η υπέρβαση της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων. Επίσης η διατήρηση της γλυκόζης στο αίμα συμβάλει στην μεγιστοποίηση της αθλητικής απόδοσης. Καθώς επίσης είναι σημαντικό να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή όπου περιλαμβάνει όλα τα μικροστοιχεία και μικροστοιχεία.
Βιβλιογραφία
Naomi M. Cermak • Luc J. C. van Loon The Use of Carbohydrates During Exercise as an Ergogenic Aid (2013) Sports Med
John A. Hawley, Elske]. Schabort, Timothy D. Noakes and Steven C. Dennis Carbohydrate-Loading and Exercise Performance An Update 1997 Sports Med
Alan A Aragon 1, Brad J Schoenfeld 2, Robert Wildman 3, Susan Kleiner 4, Trisha VanDusseldorp 5, Lem Taylor 6, Conrad P Earnest 7, Paul J Arciero 8, Colin Wilborn 6, Douglas S Kalman 9, Jeffrey R Stout 10, Darryn S Willoughby 11, Bill Campbell 12, Shawn M Arent 13, Laurent Bannock 14, Abbie E Smith-Ryan 15, Jose Antonio International society of sports nutrition position stand: diets and body composition (2017)
Rónán Doherty,1,2,3,* Sharon Madigan,2 Giles Warrington,4,5 and Jason Ellis3 Sleep and Nutrition Interactions: Implications for Athletes Nutrients. 2019
Michael A. Grandner, PhD,*,1,2 Nicholas Jackson, MPH,1,2 Jason R. Gerstner, PhD,1,2 and Kristen L. Knutson, PhD Sleep Symptoms Associated with Intake of Specific Dietary Nutrients J Sleep Res. 2014
Jonas Bergström,Lars Hermansen,Eric Hultman,Bengt Saltin Diet, Muscle Glycogen and Physical Performance 1967 Acta Physiologica Scandinavica