
Πως η διατροφή επηρεάζει την ψυχική υγεία; Ένα ερώτημα με τεράστια σημασία για τους ανθρώπους. Η ψυχική υγεία μπορεί να σχετιστεί άμεσα με την διατροφή, καθώς ο εγκέφαλος είναι το κέντρο ελέγχου όλου του οργανισμού μας. Οπότε, είναι σε θέση να επεξεργαστεί τα ερεθίσματα που θα του δοθούν και θα τα διαχωρίσει σε θετικά ή αρνητικά.
Σύνδεση τροφής και ψυχικής υγείας
Προαναφέραμε ότι, η ψυχική υγεία μπορεί να συνδεθεί άμεσα με την διατροφή. Αυτό μπορεί να έχει σχέση με το ότι ο εγκέφαλος πρέπει να λειτουργεί ασταμάτητα. Για να γίνει αυτό, έχει ανάγκη από ενέργεια, προκειμένου να είναι σε εγρήγορση πάντα. Η ένεργεια που θα χρειαστεί ο εγκέφαλος για να λειτουργήσει σωστά, θα του δοθεί μέσω της τροφής.
Τρόποι που βοηθούν στην καλή υγεία μέσω της διατροφής
Η μεσογειακή διατροφή όπλο κατά της κατάθλιψης
Ένα πρότυπο διατροφής όπως αυτό της μεσογειακής, βοηθάει αποτελεσματικά στην πρόληψη και πιθανώς την αντιμετώπιση της κατάθλιψης.
Η μεσογειακή διατροφή είναι πλούσια σε όλα τα αναγκαία συστατικά που προσλαμβάνουν στην καλή υγεία. Περιλαμβάνει λαχανικά, φρούτα, όσπρια, γαλακτοκομικά, ψάρια, ελαιόλαδο και δημητριακά ολικής αλέσεως.
Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν κατά καιρούς πραγματοποιηθεί, οι τροφές αυτές προστατεύουν από τυχόν φλεγμονές του οργανισμού. Άρα, το πρότυπο της μεσογειακής διατροφής είναι πολύ σημαντικό για την καλή υγεία του ανθρώπου.
Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες κάνουν κακό στην ψυχολογία
Ενδεχομένως, μια διατροφή πλούσια σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες, είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε εμφάνιση φλεγμονών. Επίσης, μπορεί να συμβάλει στην κακή ψυχολογία και να μειώσει την ενέργεια του ατόμου. Αυτό συμβαίνει διότι, προκειμένου να μπορέσει ο οργανισμός να αντιμετωπίσει τα επίπεδα του στρες, εκκρίνει ορμόνες, οι οποίες όπως έχει αποδειχθεί είναι επιβλαβείς για αυτόν.
Η καλή λειτουργία του εντέρου βοηθάει στην βελτίωση της διάθεσης
Η καλή λειτουργία του εντέρου συμβάλει τα μέγιστα στην ψυχική και σωματική μας υγεία. Κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί με απόλυτη επιτυχία μέσω της σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή ο οποίος είναι στο έντερο σε ποσοστό 95%. Η σεροτονίνη βοηθάει στον καλό ύπνο και προφανώς στην απόκτηση ενέργειας για τον οργανισμό.
Επιπλέον είναι αναγκαία γιατί διώχνει τον πόνο και αυξάνει τα επίπεδα ευχαρίστησης στον οργανισμό. Προκειμένου να γίνεται σωστή λειτουργία του εντέρου και συνεχή αύξηση της σεροτονίνης, θα πρέπει να τρεφόμαστε με προβιοτικά, πολυφαινόλες, ακόρεστα λιπαρά και οι φυτικές ίνες. Ειδικά για τα προβιοτικά έχει αποδειχτεί ότι, πέραν του ότι βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου, συμβάλουν και στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης.
Η υγιεινή διατροφή βελτιώνει την γνωστική λειτουργία
Επιπρόσθετα, μια έρευνα που διεξήχθη το 2015 απέδειξε ότι, τροφές και θρεπτικά συστατικά όπως τα ψαρια, λιπαρά ω-3, βιταμίνες C, D, E, τα φλαβονοειδή και οι πολυφαινόλες, προσδίδουν τα μέγιστα για την βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας. Αξίζει να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι, σε συνδυασμό με την άσκηση μπορούν να αποτρέψουν την άνοια και την πνευματική παρακμή.
Η υγιεινή διατροφή συμβάλει στην πρόληψη του καρκίνου
Η υγιεινή διατροφή συμβάλει στην πρόληψη του καρκίνου και σαφώς, την βέλτιστη ψυχική υγεία των ασθενών. Οι καρκινοπαθείς τείνουν να έχουν κακή διάθεση λόγω των δυσκολιών που έχουν αντιμετωπίσει. Η ασθένεια αυτή τους αποδυναμώνει πλήρως και σε συνδυασμό με τις χημειοθεραπείες χάνουν κάθε διάθεση, καθώς βλέπουν και το σώμα τους να αλλάζει.
Παρόλα αυτά, έχει αποδειχθεί μέσα από έρευνες ότι η καλή ψυχολογία βοηθάει τους ασθενείς να βελτιώσουν και την υγεία του σώματος. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την καλή διατροφή. Η διατροφή που πρέπει να ακολουθούν οι καρκινοπαθείς, θα πρέπει να είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, φυτικές ίνες, και σιτηρά ολικής αλέσεως.
Η υγιεινή διατροφή σύμμαχος της αυτοεκτίμησης
Καθώς η καλή υγεία του σώματος οδηγεί και σε καλή ψυχική υγεία. Όταν, βλέπουμε το σώμα μας να είναι σε καλή φόρμα και δεν πονάμε σε ζωτικά όργανα, τότε είναι βέβαιο ότι θα νιώθουμε ευεξία και ευχαρίστηση. Οπότε, είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες να προσέχουμε το σώμα μας για να έχουμε καλή υγεία.
Έτσι, το αίσθημα αυτοεκτίμησης θα μας βοηθήσει να απολαύσουμε μία πιο γεμάτη και ολοκληρωμένη ζωή. Συνεπώς, να επιτευχθεί η καλή υγεία του σώματος σε συνδυασμό με την καλή ψυχική υγεία, θα πρέπει να τρεφόμαστε σωστά. Πρέπει να επιλέγουμε τροφές πλούσιες σε θρεπτικά στατικά, οι οποίες προκαλούν την ευεξία και την καλή διάθεση. Τέλος, σε συνδυασμό με την άσκηση τα αποτελέσματα θα είναι θεαματικά.
Πηγές
Τσαπραζή Χ. Τριάδα – Ψυχική υγεία και διατροφή σε άτομα με καρκίνο του μαστού (Psychological health and nutrition in breast cancer patients) – Α.Τ.Ε.Ι Κρήτης – 2009 – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: apothesis.lib.hmu.gr (Τελευταία τροποποίηση: 13/11/2022)
Πως επηρεάζει η διατροφή την ψυχική υγεία – Healthy Set Go – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: healthysetgo.gr (Τελευταία τροποποίηση: 13/11/2022)
Ελίζα Σακκά – Ψυχική Υγεία και διατροφή; Και όμως συνδέονται! – THRIVE GLOBAL – 27/9/2021 – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: thriveglobal.gr (Τελευταία τροποποίηση: 13/11/2022)