Έτσι λοιπόν, είναι κάτι που καθιστά αναγκαίο να γνωρίζουμε πως πρέπει να προστατευτούμε, προκειμένου να μην αντιμετωπίσουμε σοβαρά προβλήματα από τον έντονο καύσωνα.
Τι προκαλούν οι υψηλές θερμοκρασίες στο σώμα
Παρά τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος, το σώμα έχει την δυνατότητα να ανταποκρίνεται έως ένα ορισμένο όριο (43 οC). Από εκεί και πέρα, ξεκινούν τα προβλήματα, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε ραγδαία επιδείνωση της υγείας μας.
Θερμική εξάντληση
Πρώτα από όλα, η θερμική εξάντληση προκαλείται μετά την παρατεταμένη έκθεση του ατόμου στις υψηλές θερμοκρασίες. Αυτό συνεπάγεται αδυναμία του καρδιακού ρυθμού, η οποία συνδέεται με το θερμικό stress.
Τα συμπτώματα της θερμικής εξάντλησης είναι συνήθως πονοκέφαλος, ίλιγγος, ναυτία, ανορεξία και έντονη εξάντληση. Επίσης, η αρτηριακή πίεση πέφτει αισθητά και προκαλείται ταχυκαρδία. Οι κόρες των ματιών διαστέλλονται και το δέρμα γίνεται ψυχρό και υγρό.
Θερμοπληξία
Ακόμη μια σοβαρή επίπτωση που μπορεί να προκληθεί στο σώμα μας από τις υψηλές θερμοκρασίες, είναι η θερμοπληξία. Είναι αποτέλεσμα των πολύ αυξημένων θερμοκρασιών και της υγρασίας που ξεπερνά το 70%.
Εμφανίζεται κυρίως, μετά από παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, έντονο περπάτημα, σωματική εργασία, έλλειψη υγρών, βαριά γεύματα, κατανάλωση αλκοόλ και ντύσιμο με σκουρόχρωμα ρούχα.
Τα συμπτώματα που παρουσιάζει είναι αρχικά ξηρότητα του στόματος. Εν συνεχεία, διαπιστώνουμε ότι αλλάζει το χρώμα του προσώπου μας και μας καταβάλει έντονος ιδρώτας.
Ακόμη, συμπτώματα όπως η ζάλη, ο έντονος πονοκέφαλος, ο πόνος στο στήθος, ο πυρετός που ξεπερνάει τους 41 βαθμούς, η ταχυκαρδία, κράμπες, δύσπνοια, πόνος στα αυτιά και έντονη κόπωση, μπορεί να οδηγήσουν στην πεποίθηση ότι το άτομο πάσχει από θερμοπληξία.
Αξίζει να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι, άτομα όπως παχύσαρκοι, ηλικιωμένοι, βρέφη και παιδιά είναι πολύ πιο ευαίσθητοι στις μεταβολές του περιβάλλοντος. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, να γίνονται πιο επιρρεπής στην εμφάνιση θερμοπληξίας.
Τρόποι προστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες
Αποφύγετε την έκθεση στην ζέστη
Αρχικά, ένας από τους κυριότερους τρόπους που μπορείτε να ακολουθήσετε, προκειμένου να προστατευτείτε από τις ψηλές θερμοκρασίες, είναι η αποφυγή της ζέστης.
Αυτό σημαίνει ότι, θα πρέπει να αποφεύγετε τις εξόδους κυρίως τις μεσημβρινές ώρες, όπου η θερμοκρασία ανεβαίνει ραγδαία. Κάτι τέτοιο μπορεί να αποβεί μοιραίο για τον οποιοδήποτε.
Έτσι, επιλέξτε ένα δροσερό μέρος για να παραμείνετε τις δύσκολες ώρες και αν σας είναι αδύνατον να παραμείνετε σπίτι, τουλάχιστον επιλέξτε μέρη που κλιματίζονται επαρκώς.
Κρατήστε το σπίτι δροσερό
Ένας δεύτερος τρόπος για να μπορέσουμε να προστατευτούμε από τις ψηλές θερμοκρασίες, είναι να κρατάμε το σπίτι δροσερό.
Έτσι, θα πρέπει να το αερίζουμε συνεχώς και να χρησιμοποιούμε αιρ-κοντίσιον για να το κρατάμε όσο περισσότερο γίνεται δροσερό.
Προστατέψτε το σώμα σας
Επιπλέον, για να προστατευτούν θερμοκρασίες θα πρέπει να προσέχουμε το τι φοράμε. Είναι εύλογο ότι τα ανοιχτόχρωμα ρούχα είναι ιδανικότερη επιλογή, διότι δεν απορροφούν τις ηλιακές ακτινοβολίες όπως τα σκουρόχρωμα υφάσματα.
Ακόμη, επιλέξτε ρούχα που είναι σχεδιασμένα από ελαφριά υφάσματα τα οποία δεν απορροφούν την ζέστη και δεν προκαλούν εφίδρωση.
Επιπλέον, η χρήση αντηλιακού, γυαλιών ηλίου και καπέλου είναι πολύ απαραίτητα για την αποτελεσματικότερη προστασία μας.
Σωστή διατροφή
Η σωστή διατροφή βοηθάει εξίσου από την προστασία από τις υψηλές θερμοκρασίες. Ιδανικά επιλέξτε μικρά γεύματα που θα βασίζονται κατά κύριο λόγο στα φρούτα και τα λαχανικά.
Επίσης, αποφύγετε τις τροφές που είναι πλούσιες σε λιπαρά και καταναλώστε μεγάλες ποσότητες υγρών όπως νερό ή χυμός φρούτων.
Επιπροσθέτως, αποφύγετε την κατανάλωση οινοπνευματώδη ποτών, διότι ανεβάζουν την θερμοκρασία του σώματος.
Αποφύγετε την βαριά σωματική εργασία
Όσον αφορά στην σωματική εργασία, θα πρέπει να την αποφεύγετε σε μέρη τα οποία έχουν υψηλές θερμοκρασίες, υγρασία και άπνοια.
Ιδανικά, θα πρέπει να αποφεύγεται το βάδισμα κάτω από τον ήλιο και το περπάτημα για πάρα πολύ ώρα.
Ενημερωθείτε από τον γιατρό σας εάν πάσχετε από χρόνια νοσήματα
Εάν πάσχετε από χρόνια νοσήματα όπως καρδιαγγειακά, ψυχικά ή αναπνευστικά, θα πρέπει να ενημερωθείτε από τον θεράποντα ιατρό σας για το πως θα πρέπει να προστατευθείτε από τον καύσωνα.
Επίσης, αν τυχόν παίρνετε φάρμακα, θα σας ενημερώσει εάν μπορείτε να τα συνεχίσετε και σε ποια δοσολογία.
Προστατέψτε ηλικιωμένους, βρέφη και παιδιά
Ειδικότερα, όσον αφορά στους ηλικιωμένους, τα βρέφη και τα παιδιά, θα πρέπει να τους δίνεται παραπάνω βαρύτητα. Αυτό διότι, όπως προαναφέραμε, ανήκουν στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που πλήττονται άμεσα από τις υψηλές θερμοκρασίες.
Έτσι λοιπόν, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να τους αφήσετε μόνους. Αντιθέτως, χρειάζεται να λάβετε κάποια μέτρα προστασίας τους, όπως να τους κάνετε συχνά ντους, να τρώνε ελαφριά και να παραμένουν σε δροσερούς χώρους καθόλη την διάρκεια του καύσωνα.
Τέλος, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, τους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας, προκειμένου να είναι σε ετοιμότητα για τυχόν επιπτώσεις του καύσωνα στους πολίτες της χώρας.
Πηγές
Καύσωνας: Οδηγίες και tips για την προστασία από τις υψηλές θερμοκρασίες ~ the daily post ~ 11.6.2024 ~ Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: dailypost.gr (Τελευταία τροποποίηση: 12.7.2024)
Θερμική Καταπόνηση ~ ΕΛΙΝΥΑΕ ~ Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: elinyae.gr (Τελευταία τροποποίηση: 12.7.2024)
Oδηγίες προστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες ~ Γεώργιος Φίλιππας ~ 14.7.2023 ~ Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: giorgosfilippas.gr (Τελευταία τροποποίηση: 12.7.2024)