Τα οφέλη της άσκηση στο διάστημα

άσκηση στο διάστημα
https://medium.com

Στις 12 Απριλίου του 1961 ο σοβιετικός κοσμοναύτης Yuri Gagarin έγινε ο πρώτος άνθρωπος που βρέθηκε στο διάστημα .Στην συνέχεια ακολούθησε ένας μεγάλος αριθμός αποστολών με μεγαλύτερο επίτευγμα αυτήν του Ιονίου του 1969 όπου ο Neil Armstrong και Edwin Aldrin πάτησαν το πόδι τους στην Σελίνη. Καθώς το ταξίδι και η παραμονή στο διάστημα είναι μια δύσκολη διαδικασία τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. Οι αστροναύτες βιώνουν αρκετές αρνητικές σωματικές προσαρμογές. Μερικές από αυτές είναι η μυϊκή ατροφία, η πτώση της μέγιστης πρόσληψη οξυγόνου, η επιτάχυνση της γήρανσης κυρίως λόγο αυξημένης έκθεσης σε ραδιενέργεια και ή απώλεια πλάσματος του αίματος. Αν και οι περισσότεροι πιστεύουν ότι το ποσoστό βαρύτητας στο διάστημα είναι μηδαμινό. Στην πραγματικότητα μικροποσότητες βαρύτητες βρίσκονται κατά μήκος του διαστήματος.

 

 

Η επίδραση της μικροβαρύτητας στο ανθρώπινο σώμα

Η έλλειψη επάρκειας σε βαρύτητα έχει ως αποτέλεσμα την μείωση του φορτίου όπου δέχεται το μυοσκελετικό σύστημα. Αυτομάτως οι νευρομυϊκές συνάψεις ελαχιστοποιούνται και οι μυς ατροφούν. Σε μια ανασκόπηση βιβλιογραφίας από τον Rizwan Qaisar et al βρέθηκε ότι 17 ημέρες  παραμονής στο διάστημα μείωσε την μυϊκή μάζα κατά 27.7 % σε σχέση με την ομάδα ελέγχου πάνω στην γη όπου απλά ξεκουράζονταν στο κρεβάτι. Αρνητικές επιπτώσεις υπάρχουν όμως και στην καρδιοαναπνευστική υγειά. Παρατηρείται μια μη φυσιολογική αύξηση της αρτηριακής πίεσης καθώς και μείωση του αιματικού πλάσματος. Το 70% τον αστροναυτών βιώνει συμπτώματα ναυτίας, πονοκεφάλους και ζαλάδες τις πρώτες 3 ημέρες παραμονής στο διάστημα.

 

άσκηση στο διάστημα
https://www.researchgate.net

Άσκηση σε περιβάλλον μικροβαρύτητας

Η άσκηση είναι εξαιρετικά σημαντική για την διατήρηση άριστης φυσικής κατάστασης τόσο πριν αλλά και κατά την διάρκεια του ταξιδιού.  Σε μια μελέτη του  Scott Trappe et al μελετήθηκε η επίδραση της άσκησης κατά την διάρκεια ενός διαστημικού ταξιδιού 6 μηνών. 9 μέλη του πληρώματος υποβλήθηκαν σε συνδυαστική άσκηση (αερόβια και αντιστάσεων) . Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υπήρξε μείωση της μυϊκής μάζας και της δύναμης. Παρόλα αυτά η απώλεια ήταν πολύ μικρότερου βαθμού από αυτήν που βίωσαν άλλοι αστροναύτες σε αποστολές ίδιας διάρκειας. Σύμφωνα με συστάσεις της NASA  οι αστροναύτες κατά την παραμονή τους στο διάστημα πρέπει να ασκούνται περίπου 2,5 ώρες κάθε μέρα. Οι λόγοι εκτός από φυσιολογικοί είναι και ψυχολογικοί. Ο εξοπλισμός άσκησης αποτελείται από δαπεδοεργόμετρο με ειδικές ζώνες πρόσδεσης με κάθετη κατεύθυνση, ποδοεργόμετρο καθώς και πολύ-μηχάνημα προπόνησης αντιστάσεων.

Διαβάστε επίσης  Μύθοι και αλήθειες για τον καρκίνο του προστάτη

 

άσκηση στο διάστημα
https://www.rocketstem.org/2020/10/29/experiments-on-iss/

Άλλες συστάσεις υγείας  

Είναι πολύ σημαντικό η άσκηση να συνδυάζεται και με έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Οι αστροναύτες φροντίζουν να κοιμούνται τουλάχιστον 8 ώρες κάθε ημέρα σε ειδικούς θαλάμους. Η διατροφή του αποτελείται από 55% υδατάνθρακες 30% λιπαρά και 15% πρωτεΐνη . Καθώς επίσης καθημερνά καταναλώνουν συμπληρώματα ωμέγα 3 λιπαρών και Βήτα αλανίνης για την προστασία του ανοσοποιητικού. Επίσης το περιβάλλον όπου μένουν είναι όσο το δυνατόν περισσότερο απαλλαγμένο από ιούς και βακτήρια. Το πλήρωμα καθημερινά προσέχει την υγιεινή του και κρατάει ημερολόγιο ασθενειών καθώς και δείγματα αίματος για ερευνητικούς σκοπούς.

Advertising

Advertisements
Ad 14

 

 

Βιβλιογραφία

Shahib Baba (2020) Space Flight Diet-Induced Deficiency and Response to Gravity-Free Resistive Exercise

Victor AConvertinoPhD (2002) Planning strategies for development of effective exercise and nutrition countermeasures for long-duration space flight

Victoria Ly (2022) Cardiovascular, Lymphatic, and Ocular Health in Space

Advertising

HARGENS (1996) Cardiovascular adaptation to spaceflight

Hodkinson (2017) An overview of space medicine

Scott Trappe, David Costill (2009)  Exercise in space: human skeletal muscle after 6 months aboard the International Space Station

Είμαι πτυχιούχος αθλητικός επιστήμονας από το πανεπιστήμιο Λευκωσίας έχοντας εξειδίκευση στην προσωπική εκγύμναση (personal training) από το Αμερικανικό κολλέγιο αθλητιατρικής (NASM) και στην μεγιστοποίηση της αθλητικής απόδοσης από την Αμερικανική εταιρεία EXOS. Παράλληλα ολοκληρώνω τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στο τμήμα ιατρικής του ΕΚΠΑ πάνω στην εργοσπιρμετρία και καρδιοαναπνευστική αποκατάσταση. Ενώ τα τελευταία 5 χρόνια εργάζομαι ως προσωπικός γυμναστής υποστηρίζοντας τις θεωρητικές γνώσεις με πρακτική εμπειρία. Βασική μου επιδίωξη είναι να προτρέπω τον κόσμο να γυμνάζεται και πιο συγκεκριμένα να γυμνάζεται σωστά.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Άσκηση και εγκεφαλική λειτουργία

Άσκηση και εγκεφαλική λειτουργία Το παρόν άρθρο, με τίτλο Άσκηση

Πάσχα αλλιώς: 4 εναλλακτικές εξορμήσεις

Το Πάσχα πλησιάζει κι αναζητούμε πως μπορούμε να περάσουμε λίγες