Ουφ. Πάει και αυτή εβδομάδα. Η Eurovision-ική εβδομάδα. Μια εβδομάδα που για να λέμε την αλήθεια μας έλειψε λίγο πέρυσι. Η Eurovision επέστρεψε πιο ψηφιακή από ποτέ και μας χάρισε άρτο και θεάματα! Για την ακρίβεια κριτσίνια,κρασί και θεάματα, αφού οι συμμετέχοντες μια χαρά έφαγαν και ήπιαν στο Green Room. Πάρτε λοιπόν μια βαθιά ανάσα, όπως σας λέει ο νοσηλευτής πριν σας κάνει το εμβόλιο. Και πάμε να δούμε τι συνέβη στους ημιτελικούς και στον τελικό της Eurovision 2021.
Ο χαρακτήρας της Eurovision 2021
Αδιαμφισβήτητα ψηφιακός όπως είπα και παραπάνω. Αφενός λόγω πανδημίας και των σχετικών μέτρων προστασίας αυτό ήταν αναγκαίο. Όμως οι Σουηδοί (ναι Σουηδοί τα επιμελούνται όλα στη Eurovision όπου και να γίνεται) εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο τις δυνατότητες της τεχνολογίας. Η επαυξημένη πραγματικότητα πήγε σε άλλο επίπεδο τα γραφικά. Το τηλεοπτικό αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό. Όσο και να προσπάθησε η Ιρλανδία με τα χάρτινα σκηνικά τα pixels νίκησαν.
Πέραν τούτου όμως το διάχυτο κλίμα χαράς που επιστρέψαμε στην κανονικότητα ήταν φανερό. Όλοι φάνηκαν να το διασκεδάζουν περισσότερο και να απολαμβάνουν τη συμμετοχή τους. Κανένας βέβαια όσο ο Νορβηγός Edward Norton, ο Tix που δεν σταμάτησε να πανηγυρίζει σε κάθε τραγούδι, με κάθε ευκαιρία. Είχε βέβαια και τους λόγους του, όπως μας είπε και η Θεοδώρα εδώ .
Ο έξω-από εδώ
Όχι δεν αναφέρομαι στον El diablo της Κύπρου. Αναφέρομαι στον ιό που ακύρωσε τον περσινό διαγωνισμό. Και πολλά άλλα και σημαντικότερα. Αλλά δεν είναι αυτά τα το θέμα μας τώρα.
Εξαιτίας αυτού λοιπόν η Αυστραλία και η Ισλανδία δεν μπόρεσαν να βρεθούν στο Ahoy Arena. Η Αυστραλία και να βρισκόταν, δεν νομίζω να άλλαζε κάτι. Άκλαυτη θα πήγαινε κι έτσι. Και φταίει αυτή που αποφάσισε να παρουσιάσει μια εικόνα που θύμιζε Ρίτα Σακελλαρίου στο Εγώ δεν πάω μέγαρο! Disco, pop και sci-fi θέλανε.
Για την Ισλανδία τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Δύο εκ των συμμετεχόντων βγήκαν θετικοί και έτσι σε ημιτελικό και τελικό είδαμε το βίντεο της πρόβας τους, που ήταν όμως αρκετά κοντά σε αυτό που θα βλέπαμε και ζωντανά. Το ιδιαίτερό τους τραγούδι και η εξίσου ιδιαίτερη παρουσία τους δεν τους στέρησε την επιτυχία. Η Ισλανδία πέρασε 2η από τον 2ο ημιτελικό και κατατάχθηκε 4η στον τελικό.

Η μεγαλύτερη απώλεια λόγω θετικού κρούσματος ήταν ο ίδιος ο Duncan Laurence. Ο νικητής της Eurovision 2019 δεν μπόρεσε να βρεθεί στην αρένα την βραδιά του τελικού για να παραδώσει το βραβείο στους φετινούς νικητές. Και το νικητήριο τραγούδι του το είδαμε μόνο από ένα βίντεο πρόβας. Μια πρόβα στην οποία πήγε αγουροξυπνημένος με τις πιτζάμες του. Κρίμα! Περαστικά να ευχηθούμε…
Περί διαδικασιών
Το θετικό της υπόθεσης ήταν ότι το πρόγραμμα κύλησε γρήγορα όλες τις βραδιές. Οι ημιτελικοί είχαν την κατάλληλη διάρκεια ώστε να μην γίνουν κουραστικοί. Χωρίς περιττά δρώμενα για να γεμίζουν ώρες τηλεοπτικού αέρα. Ο τελικός ήταν επίσης σύντομος. Σχετικά πάντα με προηγούμενες χρονιές. Για να μην πω δεκαετίες. Σε αυτό συνέβαλε κυρίως το γεγονός ότι η ανακοίνωση της βαθμολογίας κάθε χώρας αφορούσε μόνο το 12άρι. Πράγμα που με φέρνει στο επόμενο θέμα.
Η ανακοίνωση της βαθμολογίας
Ο τρόπος ανακοίνωσης της βαθμολογίας γενικά ήταν λίγο πιο περίπλοκος από ό,τι είχαμε συνηθίσει. Οι spokesperson έδωσαν τη βαθμολογία των επιτροπών κάθε χώρας. Έπειτα οι παρουσιαστές έδωσαν τους συνολικούς βαθμούς κάθε χώρας από το televoting. Το άσχημο της υπόθεσης ήταν ότι υπήρξαν 4 χώρες που πήραν 0 βαθμούς από το κοινό. Μηδέν! Και η στιγμή της ανακοίνωσης τους δεν ήταν και ό,τι καλύτερο προς τους συμμετέχοντες! Ακόμα κι εγώ ένιωσα άσχημα που καθόμουν στον καναπέ του σπιτιού μου! Ο δε Άγγλος μάζεψε ΣΥΝΟΛΙΚΑ 0 πόντους. Όπερ δεν ψηφίστηκε από κανέναν. Ούτε κοινό, ούτε επιτροπή. Τουλάχιστον το γύρισε στην πλάκα και καταχειροκροτήθηκε από τις ομάδες των υπόλοιπων χωρών και το κοινό της Αρένας.
Συμπληρωματικά να δώσουμε ένα μπράβο στον δικό μας spokesperson, στον γλυκύτατο Μανώλη Γκίνη. Τον πιτσιρίκο από τη σειρά Τα καλύτερα μας χρόνια που έγινε ο νεαρότερος spokesperson στη ιστορία της Eurovision!

Τα γύρω-γύρω
Τώρα για να λέμε την αλήθεια πέραν του βασικού διαγωνιστικού μέρους δεν είδαμε και κάτι φοβερό. Ακόμα και η πολυαναμενόμενη εμφάνιση της Έλενας Παπαρίζου στον τελικό, ήταν τελικά ένα βίντεο από μία ταράτσα. Θα μου πεις ήταν το concept τέτοιο. Έκαναν recreate τις εμφανίσεις τους σε ταράτσες. Ωραίο αλλά φτωχό. Έχασαν λίγη από τη λάμψη τους οι παλιού νικητές. Βέβαια η απώλεια λάμψης από την Έλενά μας δεν ήταν αρκετή για να την χαντακώσει. Η Έλενα μας ξεχώρισε. Το Ahoy Arena σείστηκε ολόκληρο. Και εμείς καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι 15 χρόνια τώρα θα κερδίζαμε κάθε χρόνο αν στέλναμε το My number one κάθε φορά!
Εντυπωσιακή ήταν η αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη της ψηφοφορίας στον τελικό. Όταν τα νούμερα σχηματίστηκαν στη σκηνή από τα σώματα χορευτών. Αλλά that’s it!
Οι παρουσιαστές
Οι 4 Ολλανδοί παρουσιαστές της Eurovision ήταν συμπαθείς, ευχάριστοι και εξαιρετικά έτοιμοι. Η δε Chantal , η ξανθιά κυρία που στον τελικό έφερνε τα μαλλιά της μια δεξιά και μια αριστερά, ήταν η πιο χρήσιμη! Έχοντας τηλεοπτική εμπειρία γέμισε τα κενά που δημιουργήθηκαν και αντιμετώπισε άμεσα τα ελάχιστα προβλήματα που προέκυψαν. Η πολυαναμενόμενη Nikkie Tutorials δεν κέρδισε τόσο on stage. Ήταν όμως εξαιρετική στα Looklabs που είδαμε στο επίσημο κανάλι της Eurovision στο Youtube. Και στο χιουμοριστικό βίντεο για τα απρόοπτα που μπορεί να τύχουν ειδικά κατά την ανακοίνωση της βαθμολογίας!
Οι εκφωνητές
Οι δικοί μας εκφωνητές, Γιώργος Καπουτζίδης και Μαρία Κοζάκου ήταν για μία ακόμη φορά εξαιρετικοί. Ίσως όχι στην καλύτερή τους χρονιά, αλλά εξαιρετικοί. Χιούμορ, ατάκες, γρήγορη αντίληψη, ωραία διάθεση και ωραίο κλίμα μεταξύ τους. Ξεχώρισαν ωστόσο για την αναφορά τους στον Αγάθωνα και στην καταστροφική πυρκαγιά στην Κορινθία. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι μας έλειψαν και τα ευχάριστα highlights τα οποία και απαριθμώ αμέσως!

Η Mamamamamata Hari
Η απορία του Γιώργου Καπουτζίδη για την επιτυχία που φαινόταν να έχει το Mata Hari του Αζερμπαιτζάν. Και η απορία του με τη Μαρία που της άρεσε το τραγούδι. Μια απορία που τον κυνηγούσε μέχρι και τον τελικό, όπου δικαιώθηκε αφού η χώρα κατέληξε στην 20η θέση.
Τα μαλλιά μαλλιά μαλλιά
Τα μαλλιά μαλλιά μαλλιά που γέμισαν την οθόνη κατά τη συμμετοχή των τριών Σέρβων κοριτσιών που προσπάθησαν να κερδίσουν τα βλέμματα ως άλλες Ελένες Φουρέιρες. Δεν τα κατάφεραν και τόσο καλά όμως αφού τερμάτισαν στη 15η θέση. Και πολύ τους ήταν θεωρώ…
Οι δυο Γιώργηδες
Η σχέση του Γιώργου με τον George Clooney που πέρασε από 40 κύματα. Γιατί η νοσηλεύτρια που του έκανε το τεστ πριν τον Α ημιτελικό του είπε ότι μοιάζει με τον George. Αυτή όμως που του έκανε το τεστ για τον Β ημιτελικό δεν πρόσεξε την ομοιότητα. Αποτέλεσμα; Ο δικός μας Γιώργος να αμφιβάλλει για το αν τελικά μοιάζει στον George. Ευτυχώς η Μαρία, ως σωστή συνάδελφος, και όχι ως άλλη Βιργινία επιβεβαίωσε την ομοιότητα και το πρόβλημα λύθηκε!
Η Ελβετία
Τέλος να σημειώσουμε και την αγωνία τους για την Ελβετία. Στον τελικό βλέποντας την απήχηση της Ελβετίας οι δύο εκφωνητές μας φοβήθηκαν ότι του χρόνου θα πρέπει να βρεθούν εκεί για τον 66ο διαγωνισμό της Eurovision. Εκεί που το «τοστ με τυρί κάνει 15 ευρώ, ενώ για να βάλεις και ζαμπόν χρειάζεται ενέχυρο». Εκεί που το burger κάνει 42 ευρώ, όπως ενημερώθηκαν από τις αποδείξεις που τους έστελναν οι τηλεθεατές. Η αγωνία τους ευτυχώς έλαβε έγκαιρα τέλος αφού βρέθηκαν πολλοί Έλληνες για να τους φιλοξενήσουν! Εν τέλει βέβαια όπως αποδείχτηκε το κοινό στέρησε τη νίκη από την Ελβετία. Έτσι γλίτωσε και τους εκφωνητές μας από τα καταναλωτικά δάνεια!
Μόνο Μέιντεν.
Α ναι. Και «Μόνο Μέιντεν».
Τα τραγούδια
Ας δούμε λίγο και το πυρήνα της Eurovision. Αρχικά είχαμε τις κλασικές Eurovision-ικές συνταγές. Είχαμε ethnic με ποπ στοιχεία και ρυθμό, με καλύτερη εκτέλεση, θεωρώ, από τη Ρωσία. Εδώ θα έβαζα και την Ουκρανία που, για κάποιο λόγο, τερμάτισε 5η. Είχαμε μπαλάντες που δεν πέρασαν στον τελικό. Είχαμε δραματικές μπαλάντες όπως της Γαλλίας και της Ελβετίας που τερμάτισαν στην 2η και στην 3η θέση αντίστοιχα. Είχαμε αρκετή disco ή επιρροή disco, με καλύτερη τη συμμετοχή της Μάλτας. Είχαμε metal από τη Φινλανδία που από ό,τι φαίνεται το κατέχει το είδος και δικαιωματικά κατέληξε στην 6η θέση. Και είχαμε και πολλά weird τραγούδια. Τραγούδια περίεργα, σύγχρονης ποπ μουσικής με επιρροές πανταχόθεν. Σε αυτά θα συμπεριλάβω τη Λιθουανία και την Ισλανδία μεταξύ άλλων. Ως γενική εικόνα θεωρώ ότι είδαμε πολλές συμμετοχές που θύμισαν Weeknd και Billie Eilish.
Ωστόσο αυτό που κυριάρχησε σε συνδυασμό με τα ψηφιακά εφέ, ήταν ότι τα τραγούδια φέτος είχαν περιεχόμενο. Η πλειοψηφία είχε πίσω της μία ιστορία, ένα μήνυμα. Οι Ιταλοί κέρδισαν φωνάζοντας «Προχώρα και μην ακούς κανένα». (παραφράζοντας τους στίχους γιατί τα ιταλικά μου είναι φτωχά). Η Ρωσίδα τραγούδησε για τα στερεότυπα που συνοδεύουν τη Ρωσίδα (και όχι μόνο) γυναίκα όσο μεγαλώνει. Ο Σουηδός μίλησε για το ταξίδι της μετανάστευσης, ένα ταξίδι που έχει ζήσει και ο ίδιος. Το γεγονός λοιπόν ότι ο κόσμος επικρότησε τέτοιου είδους συμμετοχές δίνει ελπίδα.
Οι νικητές
Νικητές της Eurovision 2021 στέφθηκαν οι Måneskin με το Zitti E Buoni που μεταφράζεται ως «Σκάσε και Ησύχασε». Το αντισυμβατικό ροκ συγκρότημα έβαλε φωτιά στη σκηνή με ένα δυναμικό, γρήγορο κομμάτι με πολύ κιθάρα που αγγίζει και λίγο την ψυχεδέλεια. Ο τραγουδιστής τους Damiano David κέρδισε με την ενέργειά του και το καθηλωτικό (και για πολλούς γοητευτικό) του βλέμμα. Το οξύμωρο; Την χρονιά που όλα γίνονταν ψηφιακά, και οι επί σκηνής παρόντες έπρεπε να είναι ακριβείς σε κάθε τους βήμα και κίνηση, κέρδισε η πιο “άναρχη” σκηνική παρουσία. Κέρδισε η εμφάνιση που έμοιαζε περισσότερο από οποιοδήποτε άλλη με συναυλία, με παρόρμηση, με μέθεξη. Οι Måneskin ήταν εκρηκτικοί και άξιζαν τη νίκη.
Η Ελληνική συμμετοχή
Η Stefania μας έφτασε στην 10η θέση της τελική κατάταξης της φετινής Eurovision. Για τους περισσότερους ήταν ανέλπιστο. Όσο και το 12άρι που πήραμε από τη Γαλλία θα έλεγα. Η Stefania, η νεαρότερη συμμετέχουσα στη φετινή Eurovision ήταν άρτια φωνητικά σε ημιτελικό και τελικό. Έλαμψε μέσα στα 250.000 κρύσταλλα που είχε η μοβ φόρμα της και εναρμονίστηκε πλήρως με το σκηνικό της και τις απαιτήσεις του. Τα οπτικά εφέ ήταν όμως ο πρωταγωνιστής. Αν και στον τελικό δεν δούλεψαν στο 100% αφού σε πολλά σημεία το green screen τρυπούσε, αφού φαίνονταν σημεία των χορευτών που δεν θα έπρεπε. Όπως και να έχει το κορίτσι μας είχε μια πολύ καλή εμφάνιση και ευτυχώς επιβραβεύτηκε για αυτό. Αυτή και η ομάδα της πίστεψαν στην εμφάνισή τους πολύ περισσότερο από ό,τι εμείς και δικαιώθηκαν! Μπράβο Σταφανία! Μπράβο στην ελληνική αποστολή!
Η Κυπριακή συμμετοχή
Φυσικά δεν μπορούμε να αφήσουμε ασχολίαστη και την Έλενα Τσαγκρινού, άλλο ένα δικό μας κορίτσι. Η Έλενα ήταν μακράν η πιο sexy εμφάνιση της φετινής Eurovision. Και η χορογραφία, και τα εφέ, τα χρώματα αλλά και το τραγούδι έβαλαν φωτιά στη σκηνή. Διαφορετική από τη φωτιά των Ιταλών όμως. Φωνητικά η βραδιά του τελικού της πήγε καλύτερα αλλά η σκηνική της παρουσία παρέμεινε στο απόλυτο και τις δύο βραδιές. Η 16η θέση στην τελική κατάταξη είναι σίγουρα λίγη. Ωστόσο οι ειδικοί του χώρου ρίχνουν τις ευθύνες στο γεγονός ότι εμφανίστηκε 1η, στην πολιτική των ψήφων αλλά και στο γεγονός ότι η Κύπρος μετά την επιτυχία της Ελένης Φουρέιρα επιλέγει να στέλνει κάθε χρόνο ίδιου τύπου συμμετοχές. Και ποια είμαι εγώ που θα συμφωνήσω με τους ειδικούς;
Η επόμενη μέρα
Η επόμενη μέρα μας βρίσκει με μία ευχάριστη αίσθηση. Με μία αίσθηση ότι η κανονικότητα επανέρχεται. Με μία αίσθηση ότι τα πράγματα άλλαξαν, εμείς προσαρμοστήκαμε και η ζωή θα συνεχίσει. Η μουσική φέτος κέρδισε πράγματι. Υπήρξαν πολλά καλά τραγούδια που έφτασαν στα αυτιά μας, μας άρεσαν και επιβραβεύτηκαν. Υπήρξαν και ιστορίες ή μηνύματα που έφτασαν στα αυτιά μας. Και τα ακούσαμε. Και αυτό, θα το ξαναπώ, είναι ελπιδοφόρο. Ας ελπίσουμε λοιπόν οι Ιταλοί να ετοιμάσουν κάτι ωραίο και ουσιαστικό για τη Eurovision του 2022! Εις το επανιδείν!