Το AlRawabi School for Girls είναι το ανατολίτικο teen drama που περιμέναμε

Μια αδυναμία στα teen dramas την έχουμε, σπανίως όμως ξεπερνούν τις προσδοκίες μας. Το AlRawabi School for Girls είναι μία από αυτές τις περιπτώσεις. Μπορεί λοιπόν ο τίτλος να μην «πείθει» για κάτι το ιδιαίτερα φρέσκο και δυναμικό, τα φαινόμενα όμως απατούν. Το “AlRawabi School for Girls” ξαφνιάζει ευχάριστα διατηρώντας ταυτόχρονα πολλά από τα αγαπημένα κλισέ των teen dramas που εκτυλίσσονται σε σχολεία.

Σεξισμός και εκφοβισμός: Το εκρηκτικό μείγμα του σχολείου θηλέων AlRawabi

Ένα ήσυχο και οργανωμένο σχολείο θηλέων στην Ιορδανία, με μακρά παράδοση και πρεστίζ είναι στην ουσία ο πρωταγωνιστής της σειράς. Μέσα στους διαδρόμους και τις αίθουσές του διασταυρώνονται οι ζωές εκατοντάδων κοριτσιών που καλούνται να ανταποκριθούν στα υψηλά του στάνταρ. Αυτό που κάνει εξαρχής εντύπωση είναι όμως η έμφαση της σειράς στο κομμάτι της συμπεριφοράς αλλά και της εμφάνισης. Τα κορίτσια του AlRawabi οφείλουν να συνιστούν υπόδειγμα ηθικής και σεμνότητας, είτε φορούν τη μαντίλα είτε όχι. Οφείλουν με άλλα λόγια να υποτάσσονται στα κελεύσματα που προβάλλει η θρησκεία της χώρας τους για το πώς πρέπει να φαίνεται και να φέρεται μία γυναίκα, όσο μορφωμένη κι αν είναι.

Παράλληλα με τον σεξισμό που υφίστανται και γαλουχούνται να ενστερνίζονται τα κορίτσια του σχολείου (και της χώρας εν γένει), κεντρικό θεματικό άξονα του “AlRawabi School for Girls” συνιστά το φαινόμενο του εκφοβισμού. Τα παιχνίδια εξουσίας μεταξύ των κοριτσιών αλλά και μεταξύ μαθητριών και εκπαιδευτικών αποτυπώνουν τη βαθιά σύνδεση του σχολείου με την πολιτική και την οικονομία, παρόλη την επίφαση ουδετερότητας. Όταν λοιπόν μία από τις μαθήτριες του σχολείου γίνεται θύμα συστηματικού εκφοβισμού και σωματικής επίθεσης από την παρέα των «ισχυρών», το όλο θέμα «κουκουλώνεται» με τραγικές εξελίξεις…

Διαβάστε επίσης  Gentleman Jack: Η ασυμβίβαστη Anne Lister!
AlRawabi teen drama
Πηγή: fashiontrustarabia.com

Η απατηλά κοινότυπη αρχή

Για όσους τοποθετούνται με σκεπτικισμό απέναντι σε ένα teen drama από την Ιορδανία που έχει να κάνει με κορίτσια, τα φαινόμενα απατούν. Η αρχή μπορεί να φαντάζει κοινότυπη, γρήγορα όμως οι εξελίξεις αρχίζουν να τρέχουν. Έτσι, η σειρά μας εισάγει στον κόσμο του σχολείου με απατηλή επιδερμικότητα επιλέγοντας να «χτίσει» σιγά-σιγά πάνω στους χαρακτήρες των πρωταγωνιστριών.

Οι χαρακτήρες του AlRawabi School for Girls

Στη σειρά ζουν και δρουν πολλοί χαρακτήρες, αυτοί που ξεχωρίζουν είναι όμως οι δύο «αντίπαλες» ομάδες κοριτσιών. Από τη μια μεριά βρίσκουμε λοιπόν την ομάδα της δημοφιλούς και όμορφης Λεϊάν, από την άλλη της εσωστρεφούς Μαριάμ. Από τη μία ο πλούτος, η επίδειξη και η εξουσία της άρχουσας τάξης κι από την άλλη η εργατικότητα και το πείσμα για κοινωνική ανέλιξη της (ανώτερης) μέσης.

Όταν το bullying της Λεϊάν προς τη Μαριάμ ξεφεύγει από τα όρια, κανείς δε μπορεί να φανταστεί τι θα επακολουθήσει. Η σύγκρουσή τους, σφοδρή και μοιραία, επηρεάζει τις ζωές όλων, ξεδιπλώνοντας ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον μωσαϊκό ιστοριών. Λεϊάν, Μαριάμ, Ράνια, Ρουκάγια, Νόαφ και Ντίνα γίνονται μια θύματα μια θύτες, παραμένοντας όμως όλες τους θύματα του ακραίου σεξισμού της χώρας τους.

Mariam AlRawabi
Πηγή: theenvoyweb.com

Μια τελική σκέψη

Η ιστορία εκδίκησης που βρίσκεται στο κέντρο του “AlRawabi School for Girls” αποτελεί στην ουσία ένα έξυπνο όχημα για να αναδειχθούν οι κοινωνικές ανισότητες και η γυναικεία καταπίεση. Το σενάριο, σοφά δομημένο γύρω από τις ιστορίες των κοριτσιών και με συμπρωταγωνιστή το ίδιο το σχολείο ως φορέα κοινωνικών και πολιτικών αξιών αναδεικνύει τα θέματα αυτά χωρίς διδακτισμό. Σαφέστατα λοιπόν, το “AlRawabi School for Girls” δεν είναι ένα απλό teen drama και αξίζει σίγουρα το χρόνο που θα διαθέσει κανείς για να το παρακολουθήσει στην πλατφόρμα του Netflix.

Διαβάστε επίσης  Mad Men: Κάτι το διαφορετικό

"Αιώνια" μαθήτρια και φοιτήτρια, αγαπώ να μαθαίνω καινούρια πράματα και να δοκιμάζω τον εαυτό μου. Βιβλιόφιλη, με αδυναμία στις ξένες γλώσσες, τον κινηματογράφο και τις τηλεοπτικές σειρές (ειδικά εποχής). Αγχολυτικό μου οι όμορφες στιγμές με φίλους.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Στην εικόνα απεικονίζεται με μπλε γράμματα η φράση Help I'm A Fish, η οποία σχηματίζει ένα ψάρι. Το background της εικόνας είναι μαύρο.

Help! I’m A Fish: Βοήθεια! Είμαι Ψάρι

Help! I’m A Fish (Δανικά: Hjælp, jeg er en
Μπλιτς: Το επώδυνο κόστος των γερμανικών βομβαρδισμών

Μπλιτς: Το επώδυνο κόστος των γερμανικών βομβαρδισμών

Στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο οποίος μαινόταν, οι