Μια νέα συσκευή η οποία βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό και εξελικτικό στάδιο πρόκειται να μας προσφέρει μία πρωτόγνωρη εμπειρία γύρω από την εικονική πραγματικότητα. Η συσκευή αυτή θα μας προσφέρει την δυνατότητα να προσομοιώνει την αίσθηση των αντικειμένων με έναν πολύ απλό τρόπο, τραβώντας αποκλειστικά και μόνο τις χορδές οι οποίες θα συνδέονται στο ένα μας χέρι.
Το σύστημα αυτό θα είναι τοποθετημένο στον ώμο του χρήστη, εξοπλισμένο με συσπειρωτήρες και με ελατήρια. Ο ρόλος των συσπειρωτήρων είναι να ξετυλίγουν μία χορδή σε κάθε άκρο του δακτύλου, ένα στην παλάμη και ένα άλλο στον καρπό. Ένας αισθητήρας κίνησης ο οποίος θα είναι τοποθετημένος στο VR ακουστικό θα παρακολουθεί τις κινήσεις των χεριών του χρήστη και παράλληλα θα στέλνει τα σήματα στα ελατήρια.
Όταν ο χρήστης θα αισθάνεται ότι θα βρίσκεται κοντά σε ένα αντικείμενο, οι καστάνιες θα κλειδώνουν τις χορδές. Με άλλα λόγια, το σύστημα θα κλειδώνει για να γίνει πιο ρεαλιστική η μίμηση της αίσθησης της επιφάνειας . Αυτός ο μηχανισμός μπορεί να προσομοιώσει το περίγραμμα μιας εικονικής γραφής, το βάρος ενός επίπλου ή την αίσθηση ενός high-five που κάνουμε σε ένα είδωλο (avatar).
Μείωση κόστους και ενέργειας
Σύμφωνα με τους ερευνητές του πανεπιστημίου Carnegie Mellon (CMU), η συσκευή αυτή δημιουργήθηκε για να παρέχει μία πιο ρεαλιστική αίσθηση αφής στον χρήστη έναντι των άλλων απτικών συσκευών, όπου η χρήση τους πραγματοποιείται μέσω δονήσεων στα χειριστήρια.
Η Cathy Fang, ερευνήτρια του τμήματος μηχανολογίας και αλληλεπίδρασης ανθρώπου-υπολογιστή στο Carnegie Mellon University, δήλωσε ότι αυτή η εμπειρία θα δημιουργήσει πολλές εκπλήξεις και διασκέδαση στους χρήστες συσκευων με εικονική πραγματικότητα, ειδικά με την χρήση της συσκευής αφής, ενώ την μεγαλύτερη καινοτομία της συσκευής θα την κατανοήσει ο χρήστης όταν θα έχει την πλήρη αίσθηση μερικών ακανόνιστων αντικειμένων, όπως ένα άγαλμα.
Η κατανάλωση ενέργειας που απαιτείται για την λειτουργία αυτής της συσκευής περιορίζεται μόνο σε ένα κλάσμα ισχύος και αυτό διότι η λειτουργία της βασίζεται σε ελατήρια και όχι σε κινητήρες για τον έλεγχο των χορδών. Ένα μικρό ποσοστό ηλεκτρικής ενέργειας απαιτείται για να ασφαλίσει κάποιες δικλείδες ασφαλείας της συσκευής.
Το κόστος σύμφωνα με τους ερευνητές θα είναι χαμηλότερο από 50$ και αυτό διότι στην συσκευή δεν έχει εφαρμοστεί καμία μορφή κινητήρα.
Στην εποχή του lock down και της εικονικής πραγματικότητας, η συσκευή αυτή θα φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη, καθώς θα μπορούσαμε να παραλάβουμε αντικείμενα από ένα κατάστημα ή να απολαύσουμε διάφορες διαδραστικές εμπειρίες χωρίς να βγαίνουμε από το σπίτι.
Πηγή: www.hcii.cmu.edu