Ένα chip με φτερά είναι το μικρότερο ιπτάμενο «ρομπότ»

Καθώς η τεχνολόγια προχωράει, όλο και πιο καινούρια ευρήματα βγαίνουν στην επιφάνεια. Τον τελευταίο καίρο οι επιστήμονες από τις ΗΠΑ, Ν. Κόρεα, Κίνα και Βρετάνια, παρατηρώντας τα φύλλα από το φυτό tristellateia να πέφτουν αργά και με περιστροφική κίνηση προς το έδαφος, δημιούργησαν ενα microchip.

Συγκεκριμένα η όμαδα του καθηγήτη της σχολής Μηχανικών του πανεπιστημιού Northwestern, Τζον Ρότζερς, μελετώντας την πτώση που έχουν τα φτέρα του συγκεκριμένου φυτού που πέφτουν στο έδαφος ή όταν δίαφοροι σπόροι παρασέρνονται από τον αέρα, δημιούργησε ένα microchip που διαθέτει 2 μέρη. Το πρώτο μέρος είναι κατασκευασμένο από ηλεκτρονικά λειτουργικά συστήματα μεγέθους λίγων μόλις χιλιοστών και το δεύτερο μέρος αποτελείται από τα φτέρα του που έχουν μορφή λεπίδας. Το μέγεθος του είναι πολύ μικρό, όπως ένας κόκκος άμμου. Είναι φτιαγμνένο από βιοσπώμενα υλικά. Το μέγεθος του μυρμηγκιού, όπως φαίνεται και στην παρακάτω εικόνα, ειναι διπλάσιο από ότι του chip.

Πηγή εικόνας:
https://www.kathimerini.gr/world/561511153/iptamena-tsip-se-megethos-kokkoy-tis-ammoy/

Με αυτό το σχεδιασμό το microchip επιτρέπει να πετάξει από ένα υψόμετρο, παραδείγματος χάρη από ενα αεροπλάνο ή μια πολυκατοικία, και να προσγειώθει αργά, σταθερά και περιστροφικά στο έδαφος, αποφεύγοντας τη χαοτική πτώση του και ελέγχοντας τον τρόπο που καταλήγει στο έδαφος. Για αυτό το λόγο το chip λειτουργεί μόνο με αέρα και δεν έχει κάποιο κινητήρα ή κάποιο αλλό μηχανικό εξάρτημα για να του δώσει την απαιτούμενη ώθηση για να απογειωθεί από μόνο του. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αυξάνει, ανάλογα με την ταχύτητα και την διάρκεια που έχει ο άνεμος, τον χρόνο που αλληλεπιδρά στον αέρα.

Advertising

Advertisements
Διαβάστε επίσης  Google Chrome: 9 add-ons που λύνουν τα χέρια
Ad 14

Με τις δοκιμές και τις μελέτες που έχουν γινεί στο εργαστήριο του συγκεκριμένου Πανεπιστήμιου, ο Ρότζερς ενσωμάτωσε 2 παραδείγματα για το συγκεκριμένο chip. Το πρώτο ήταν να τοποθετήσει αισθητήρες, μια πηγή ενέργιας που μπορεί να συλλέγει απο το περιβάλλον ενέργια, αποθήκευση μνήμη και μια κεραία που να μεταφέρει στον υπολόγιστη, smartphone και laptop τα δεδομένα. Το δεύτερο παραδείγμα ήταν να τοποθετήσει αισθητήρες pH που θα μπορούν να παρακολουθούν την πιότητα του νερού και φωτοανιχνευτές για την μέτρηση έκθεσης του Ήλιου σε διαφορετικα μήκη κύματος.

Οι εφαρμογές αυτού του microchip είναι οι παρακάτω: Παρακολουθούν την ατμοσφαιρική ρύπανση, τις αερομεταφερούμενες μολύνσεις και την ρύπανση του περιβάλλοντος καθώς και των αερομεταφερούμενων ασθενιών.

Πηγές άρθρου:

23/09/2021, Ένα νέο τσιπάκι με… φτερά είναι το μικρότερο ανθρώπινο ιπτάμενο κατασκεύασμα, Ένα νέο τσιπάκι με… φτερά είναι το μικρότερο ανθρώπινο ιπτάμενο κατασκεύασμα (protothema.gr).

Advertising

Είμαι τελειόφοιτη φοιτήτρια στο τμήμα Μηχανικών Αυτοματισμού του ΤΕΙ Χαλκίδας. Αγαπάω τα βιβλία και ειδικότερα τα ψυχολογικά θρίλερ, τις αντίστοιχες ταινίες του, καθώς και την ελληνική έντεχνή και την ξένη pop μουσική. Τέλος μου αρέσει ο κόσμος της τεχνολογίας και η επίσκεψη σε μουσεία και σε αρχαιολογικους χώρους.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Διατροφικές διαταραχές: Μία επισκόπηση

Διατροφικές διαταραχές: Μία επισκόπηση Το παρόν άρθρο, με τίτλο Διατροφικές

Διαχειρίση διαταραχής χρήσης αλκοόλ

Διαχειρίση διαταραχής χρήσης αλκοόλ Το παρόν άρθρο, με τίτλο Διαχειρίση