Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε μεγαλώσει παρακολουθώντας στην τηλεόραση ή στο κινηματογράφο τις ταινίες Star Wars και Star Trek. Αυτές οι ταινίες που μας ταξίδεψαν την δεκαετία του 1970 στο κόσμο της επιστημονικής φαντασίας, περιείχαν μέσα μια ακτίνα, η οποία σήμερα την ονομάζουμε ακτίνα έλξης. Με αυτή την ακτίνα, η οποία ήταν πλατιά, μπορούσε να παγιδεύσει το διαστημόπλοιο Enterprise και να το κινήσει χωρίς καμία υπέρβαση ανθρώπινου χεριού.

Η πρωτόεμφάνιση της ακτίνας
Η εν λόγω ακτίνα έλξης όμως υπάρχει και στην πραγματικότητα. Πρωτομελετήθηκε το 2013 σαν μια ακτίνα laser. Το πείραμα που κάνανε οι επιστήμονες και οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σεντ Αντριους στη Σκωτία και το Ινστιτούτο Επιστημονικών Οργάνων στην Τσεχία, ήταν μέσα σε ένα φακό. Η ακτίνα που βγήκε από τον φακό κατευθύνθηκε στο καθρέπτη, ξανά γύρισε πίσω προς την πηγή του και κατά την επιστροφή της συνάντησε την άλλη ακτίνα. Στο δρόμο συνάντησαν μικροσκοπικά σφαιρίδια πολυάστερου μέσα στο νερό, τα οποία μετέφεραν με επιτυχία είτε προς τα δεξιά είτε προς τα αριστερά.

Ο τρόπος χρήσης της ακτίνας
Τα σωματίδια που μπορούνε να κινήσουνε είναι νανοσωματίδια και η ακτίνα έλξης μπορεί να βρει χρήση σε βιολογία, ιατρική και νανοτεχνολογία. Προσπαθούν να κάνουν προσέγγιση έλξης χωρίς επαφή και σε μεγάλη απόσταση που βοήθα έτσι τα επιστημονικά πειράματα. Ο τρόπος που το κάνει η ακτίνα έλξης είναι ο ακόλουθος: Θερμαίνει τα αντικείμενα και τα μετακινεί με τη μια πλευρά να είναι θερμότερη από την άλλη. Τα μόρια αεριού στην πίσω πλευρά λαμβάνουν περισσότερη ενέργεια κινώντας έτσι το αντικείμενο. Η δύναμη της έλξης ρυθμίζεται αλλάζοντας το laser.

Η ακτίνα έλξης μοιάζει με αντικείμενο γραφεινίου-SiO2 και είναι παρόμοιο με αυτό που θέλουν να ενσωματώσουν και στον Άρη για να μπορεί να κινείται αυτόνομα τα μηχανήματα η και σκάφη που βρίσκονται στο πλανήτη. Με την πάροδο του χρόνου, η ακτίνα αυτή θα μας εκπλήξει ευχάριστα και θα είναι πολύ ποιο χρήσιμη στην ζωή των επιστημόνων.
Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η ακτίνα θα χρησιμεύσει στη βελτίωση των ιατρικών εξετάσεων, όπως η εξέταση δειγμάτων αίματος. «Η ομάδα μας έχει αφιερώσει πολλά χρόνια στη μελέτη μετάδοσης σωματιδίων μέσω του φωτός. Είμαι πολύ περήφανος που τα αποτελέσματα μας δικαίωσαν και ανυπομονώ για τα νέα πειράματα και τις νέες εφαρμογές τους», λέει ο Πάβελ Ζέμανεκ, καθηγητής στο ινστιτούτο της Τσεχίας και μέλος της επιστημονικής ομάδας.
Πηγές:
https://www.techwar.gr/118290/i-aktina-elxis-toy-star-trek-ginetai-pragmatikotita-me-laser/
https://www.triklopodia.gr/i-aktines-elxis-tou-star-trek-tha-chrisimopiithoun-stin-iatriki/