Σήμερα ο σύγχρονος άνθρωπος σε όλο το πλανήτη Γη, χρησιμοποιεί το κινητό τηλέφωνο ως μέσο επικοινωνίας και όχι μόνο. Οι άνθρωποι της πιο νεαρής ηλικίας, χρησιμοποιούν μια από τις πιο πρόσφατες μορφές του κινητού τηλεφώνου, τα λεγόμενα smartphones, όχι μόνο ως μέσο επικοινωνίας, αλλά και ως μέσον ψυχαγωγίας. Παίζουν διάφορα παιχνίδια, ασχολούνται με τα social media (Facebook, Messenger, Instagram, Viber), κάνουν βίντεο κλήσεις, ακούν διαφορά είδη μουσικής και παρακολουθούν τις αγαπημένες τους ταινίες και σειρές. Με λίγα λόγια τα σημερινά smartphones είναι σαν μικρές κινούμενες βιβλιοθήκες τσέπης. Όλες οι αναζητήσεις γίνονται μέσα από ένα smartphone.
Αν κάτσει να αναρωτηθεί κάποιος, σίγουρα θα δημιουργηθούν διάφορα ερωτήματα. Μερικά από αυτά αφορούν στην προέλευση των κινητών τηλεφώνων και σε συνέχεια των smartphone, άλλα αφορούν στην χρησιμότητά τους. Ας τα πάρουμε όλα όμως από την αρχή.
Η ιστορία του πρώτου κινητού τηλεφώνου
Πριν ξεκινήσουμε να μιλάμε για την δημιουργία του πρώτου κινητού τηλεφώνου και μετά για την εξέλιξη του σε smartphone, καλό θα ήταν να δώσουμε τον ορισμό του κινητού τηλεφώνου. Ως κινητό τηλέφωνο, ονομάζουμε μια ασύρματη συσκευή, δηλαδή μια συσκευή που δεν εξαρτάται από κάποια καλωδιακή σύνδεση με δίκτυο παροχής τηλεφωνίας (όπως το σταθερό τηλέφωνο). Επίσης, δεν εξαρτάται από κάποια τοπική ασύρματη εκπομπή ραδιοφωνικού σήματος χαμηλής συχνότητας.
Οι μελέτες για την κατασκευή του κινητού τηλεφώνου ξεκίνησαν από το 1917, όταν ο Φιλανδός εφευρέτης, Eric Tigerdtedt, δημιούργησε το πτυσσόμενο τηλέφωνο τσέπης με πολύ λεπτό ανθρακικό μικρόφωνο. Οι πρώτοι προκάτοχοι του τηλεφώνου αυτού, περιλάμβαναν αναλογικές ραδιοεπικοινωνίες από πλοία και τρένα.
Καθώς η σκέψη για τα κινητά τηλεφώνα είχε ανθίσει από το 1917, τα κινητά τηλέφωνα είχαν πρωτοεμφανιστεί μετά το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο (1939-1945). Είχαν την τεχνολογία κυψελών, μια τεχνολογία που βοηθούσε στην επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων που βρίσκονταν σε απόσταση. Οι πρώτοι εφευρέτες που ξεκίνησαν να κατασκευάζουν τα κινητά τηλέφωνα ήταν, ο John Francis Mitchell και ο Martin Cooper. Το πρώτο κινητό τηλέφωνο ήταν της εταιρίας Motorola με ύψος 25 εκατοστά και βάρος 900 γραμμάρια. Η υπηρεσία που υποστήριζε το συγκεκριμένο μοντέλο ήταν μηδενικής γενιάς, υποστήριζε ταυτόχρονες κλήσεις αλλά ήταν πανάκριβο.
Πώς από το πρώτο κινητό τηλέφωνο φτάσαμε στα σημερινά smartphones
Το 1979, η Ιαπωνική εταιρία Nippon Telegraph and telephone κυκλοφόρησε το πρώτο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο. To 1981 δημιουργήθηκε το σύστημα Norbic Mobile Telephone στην Δανία, Φιλανδία και στην Σουηδία. Από το 1983 έως και σήμερα το κινητό τηλέφωνο και αργότερα, γύρω στο 2005, το smartphone έχει εξελιχθεί και έχει κερδίσει το καταναλωτικό κοινό.
Το πρώτο κινητό τηλέφωνο που βγήκε στην αγορά το 1983, ήταν το DynaTAC 8000x. Καθώς η τεχνολογία προχωρούσε, όλο και καινούρια τηλέφωνα κατασκευάζονταν από μεγάλες εταιρίες της κινητής τηλεφωνίας. Μέχρι και το 2009, υπήρχαν τα απλά κινητά τηλέφωνα. Τα χαρακτηριστικά των απλών κινητών τηλεφώνων ήταν τα ακόλουθα:
- Η κατασκευή τους ήταν πιο στιβαρή, με αποτέλεσμα να είναι πιο ανθεκτικά.
- Η οθόνη τους ήταν πιο μικρή σε ίντσες, με αποτέλεσμα να δυσκολευόταν κάποιος στην ανάγνωση μεγάλων κειμένων.
- Τα χρώματα στις οθόνες ήταν ασπρόμαυρα και μετά γίνανε τα βασικά, με αποτέλεσμα να μην κουράζουν το μάτι του αναγνώστη καθώς το βλέπουν.
- Υπήρχε φυσικό πληκτρολόγιο για την σύνταξη προτάσεων και για πληκτρολόγηση αριθμών, που δεν ήταν τόσο βοηθητικό από την άποψη ότι έπρεπε να πατάς παρατεταμένα ένα κουμπί για να σου εμφανιστεί ένα γράμμα.
- Η κάμερά τους ήταν χαμηλών megapixel, με αποτέλεσμα να είναι πιο ξεθωριασμένη η φωτογραφία χωρίς καμία καλή ανάλυση.
- Τα παιχνίδια που διέθετε ήταν τα κλασσικά, χωρίς πρόσβαση στο ίντερνετ και σε εφαρμογές.
Από το 2005 όμως η τεχνολογία των απλών κινητών τηλεφώνων έχει προχωρήσει κατά πολύ, και έτσι έχουν δημιουργηθεί τα πρώτα smartphones. Σαν smartphone ονομάζουμε την συσκευή που στηρίζεται πάνω σε ένα λογισμικό σύστημα. Τέλος, με την δημιουργία των πρώτων smartphone, ο κόσμος περνάει από την αναλογική εποχή, στην ψηφιακή εποχή.
Το πρώτο smartphone κατασκευάστηκε το 1992 και ήταν το Simon Personal Communicator της εταιρίας IBM. Από την πρώτη ματιά μπορεί κανείς να καταλάβει τις διαφορές που έχει το απλό κινητό τηλέφωνο με το smartphone. Η πρώτη μεγάλη διαφορά είναι ότι το στυλ έχει αλλάξει, δίνοντας βάση στην εμφάνιση και στο βάρος του, χωρίς όμως να είναι στιβαρό. Η οθόνη των απλών κινητών τηλεφώνων, από μικρή, ασπρόμαυρη και με τα βασικά αλλοιωμένα χρώματα αντικαταστάθηκε με μια μεγαλύτερη οθόνη αφής με ζωντανά χρώματα. Το φυσικό πληκτρολόγιο που είχε το απλό κινητό τηλέφωνο, έχει αντικατασταθεί με ένα εικονικό στα smartphones. Η κάμερα που διέθετε το απλό κινητό τηλέφωνο, η οποία ήταν ικανοποιητική για την παλιότερη εποχή, μετατράπηκε σε μια μεγαλύτερη κάμερα με καλύτερη ανάλυση και πιο καθαρή εικόνα. Αξιοσημείωτο είναι να προσθέσουμε, ότι ο τρόπος ομιλίας στις ημέρες μας έχει αλλάξει πολύ. Σήμερα με τα smartphones, μπορούμε να εκτελούμε βίντεο κλήσεις με άτομα που βρίσκονται σε απόσταση μέσω Skype. Τέλος, τα smartphones των τελευταίων χρόνων έχουν ενσωματωμένη μπαταριά μεγάλης χωρητικότητας.
Η τεχνολογία στις μέρες μας, έχει προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς. Αποτέλεσμα αυτού είναι να μας καλυτερέψουν την ζωή και να μας βοηθήσουν να μπούμε πλέον στην ψηφιακή εποχή. Τα smartphones θα αναβαθμίζονται συνέχεια και θα αντικαταστήσουν πλήρως τα απλά κινητά τηλέφωνα. Η ζωή του ανθρώπου θα μπει σε μια νέα πραγματικότητα και θα γίνει πιο απλή και πιο εύκολη. Πλέον όλες οι δουλειές θα γίνονται με το πάτημα ενός κουμπιού, είτε αυτό είναι από τον υπολογιστή (laptop, σταθερό, tablet), είτε από το smartphone. Όλοι μας περιμένουμε την αλλαγή με ανυπομονησία και με μεγάλη ευχαρίστηση. Αλλά όμως είμαστε έτοιμοι να την ακολουθήσουμε; Είμαστε προετοιμασμένοι να προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε την ζωή μας προς το καλύτερο; Το αύριο είναι εδώ και μας περιμένει!