Ας μιλήσουμε για τον Καλιγούλα του Αλμπέρ Καμύ

23 Ιουνίου 2020
Πηγή εικόνας: tch.gr

Ο Αλμπέρ Καμύ ήταν από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της Γαλλίας. Ήταν ένας άνθρωπος με έντονες ανησυχίες και αναζητήσεις. Ήταν φιλόσοφος και θεατρικός συγγραφέας. Άφησε μία πλούσια συλλογή από μυθιστορήματα, διηγήματα, θεατρικά έργα και δοκίμια. Τα πιο διάσημα έργα του ήταν ο Ξένος, η Πανούκλα και ο Καλιγούλας. Ο Καλιγούλας άφησε το αποτύπωμα του στο θεατρικό σανίδι ενώ παίζεται ανελλιπώς από το 1944 ως σήμερα.

Ο Καλιγούλας ως ιστορική προσωπικότητα

Ο Γάιος Ιούλιος Καίσαρας Γερμανικός (12-41 μΧ) έμεινε γνωστός στην ιστορία με το προσωνύμιο Καλιγούλας. Η ονομασία αυτή του δόθηκε διότι από μικρό παιδί ακολουθούσε τον πατέρα του, Ιούλιο Καίσαρα Γερμανικό, στις εκστρατείες. Το όνομα Καλιγούλας είναι υποκοριστικό της λατινικής λέξης callga που σημαίνει μικρή μπότα στρατιώτη.

Ο Καλιγούλας πέρασε δύσκολα παιδικά και εφηβικά χρόνια. Όταν ήταν παιδί ο πατέρας του σκοτώθηκε σε μια μάχη. Οι σχέσεις του με τον Τιβέριο ήταν πολύ δύσκολες ενώ η μητέρα του και τα υπόλοιπα αδέρφια του πέθαναν πολύ νωρίς. Ήταν ο μοναδικός επιζών από την οικογένειά του.

Advertising

Advertisements
Ad 14
Προτομή του Καλιγούλα. Πηγή εικόνας: el.wikipedia.org

Διάφορες ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι ο Καλιγούλας ήταν ένα μετριοπαθής αυτοκράτορας. Ο Καλιγούλας έμεινε στην ιστορία όχι τόσο για τις πολιτικές αντιλήψεις του όσο για τον τρόπο ζωής του. Ήταν φιλήδονος, διαστροφικός και υπερόπτης λόγω της εξουσίας που κατείχε. Όλο αυτό είχε ως αποτέλεσμα το τέλος της ζωής του να είναι άδοξο. Δολοφονήθηκε το 41 μΧ από συνωμοσία που έγινε εναντίον του με το πρόσχημα να σωθεί η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Διαβάστε επίσης  : Ο σαδιστής-παράφρων Αυτοκράτορας της Ρώμης

Ο Καλιγούλας του Αλμπέρ Καμύ

Ο Καλιγούλας του Αλμπέρ Καμύ ανήκει στον Κύκλο του Παραλόγου μαζί με τον Ξένο και τον μύθο του Σίσυφου. Ο Αλμπέρ Καμύ ξεκίνησε να γράφει τον Καλιγούλα το 1938 αν και κάποιες αναφορές λένε ότι αυτό έγινε μόλις το 1939. Το έργο ολοκληρώθηκε το 1944.

Το έργο περιγράφει τις στιγμές που περνάει ο Καλιγούλας μετά τον θάνατο της αδερφής και ερωμένης του Δροσίλλας. Η εξαφάνιση και η επανεμφάνιση του στο παλάτι μετά από τρεις ημέρες. Ο Καμύ εξιστορεί το γεγονός ότι ο αυτοκράτορας έφθασε στα όρια της παράνοιας μετά από αυτή την απώλεια. Μεταφέρει στους θεατές εικόνες εξουσίας, βίας όπως και τις ψυχολογικές επιπτώσεις που έχει ο ήρωας. Μετά από όλες αυτές τις κοινωνιολογικές και ψυχολογικές επιπτώσεις ο Καμύ παρουσιάζει τον Καλιγούλα ως παράφρονα. Ο ήρωας είναι τυφλωμένος από πολλούς παράγοντες. Ο βασικότερος όλων είναι η δύναμη της εξουσίας. Ο Καλιγούλας ήταν περιτρυγιρισμένος από αυλικούς, συγκλητικούς, πολιτικούς αντιπάλους και στρατιωτικούς οι οποίοι συνωμότησαν εναντίον του και τον έβγαλαν από την μέση.

Advertising

Σκηνή από την παράσταση Καλιγούλας με τον Γιάννη Στάνκογλου στον ομώνυμο ρόλο. Πηγή εικόνας: tch.gr

Ο Αλμπέρ Καμύ αναφέρει για τον Καλιγούλα στο έργο του:

Ο Καλιγούλας συνειδητοποιεί ότι οι άνθρωποι πεθαίνουν και δεν είναι ευτυχισμένοι. Ο ήρωας συναινεί στο να πεθάνει αφού καταλάβει ότι κανείς δεν μπορεί από μόνος του να σώσει τον εαυτό του.

Πληροφορίες – Πηγές από:

el.wikipedia.org

Advertising

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. tch.gr

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Διατροφή και κατάθλιψη στην καρδιαγγειακή νόσο

Διατροφή και κατάθλιψη στην καρδιαγγειακή νόσο Το παρόν άρθρο, με
The Last Emperor

The Last Emperor: Ανατολικός παράδεισος

To “The Last Emperor”  είναι μία επική βιογραφική ταινία του