Θεατρικές Παραστάσεις με ελεύθερη είσοδο/συνεισφορά στην Αθήνα «Θείος Βάνιας» & στη Θεσσαλονίκη «Τρόμος και Αθλιότητα του Γ’ Ράιχ»

 

Οι προτάσεις για οικονομικό θέατρο με ελεύθερη είσοδο για αυτήν την βδομάδα [1/2-7/2] σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα από το MAXMAG.

 

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

 

Τρόμος και Αθλιότητα του Γ’ Ράιχ του Μπέρνολντ Μπρεχτ

 

οικονομικό θέατρο

 

Λίγα λόγια για το έργο

Ο Μπρεχτ μας μεταφέρει στα χρόνια πριν τον Β’ Π. Πόλεμο, στα “έργα και τις ημέρες” των ναζί. Πριν τον “εξωτερικό εχθρό” οι ναζί πολέμησαν, τρομοκράτησαν και εξόντωσαν τον “εσωτερικό”, αρχικά τους Εβραίους, και μετά το εργατικό και το λαϊκό κίνημα της Γερμανίας. Ο “Τρόμος και Αθλιότητα του Τρίτου Ράιχ”, περιλαμβάνει είκοσι τέσσερα μονόπρακτα, που έγραψε ο Μπρεχτ εξόριστος στην περίοδο 1935 – 1939.
Το υλικό το άντλησε μέσα από ανθρώπινες μαρτυρίες, όπως αυτές παρουσιάστηκαν στις εφημερίδες της εποχής μεταξύ του 1933 και του 1938, όταν η ναζιστική φρικαλεότητα δεν είχε ακόμα ξεσπάσει.
Το κείμενο είναι χωρισμένο σε επεισόδια, γιατί ο Μπρεχτ πίστευε ότι ο μύθος πρέπει να παρουσιάζεται κομμάτι – κομμάτι. Σίγουρα αυτό το έργο είναι επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε αν και, γενικά, τα έργα του Μπρεχτ είναι ένα μάθημα ζωής.

 

Από τη θεατρική ομάδα του Δεσκείου Γυμνασίου Πάργας σε συνδιοργάνωση με την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης.

 

Βαφοπούλειο  Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Θεσσαλονίκης στην αίθουσα θεάτρου.

Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, Γ. Βαφόπουλου 3, τηλ. 2310424132-3, FAX 2310412143

είσοδος ελεύθερη.

 

 

ΑΘΗΝΑ

 

Θείος Βάνιας του Άντον Τσέχωφ

 

οικονομικό θέατρο

 

 

Λίγα λόγια για το έργο

Το έργο του Τσέχωφ μοιάζει με το ανθρώπινο σώμα. Αυτονόητο και απλό στην εξωτερική του μορφή, κάποιες φορές οδυνηρά ελκυστικό, ενώ υποδόρια και ενδοφλέβια αποκαλύπτεται το θαύμα της ζωής και το υπερ-θαύμα του θανάτου. Και αν ο κυτταρικός κόσμος σε ένα μέρος του παραμένει ακόμα αίνιγμα επιστημονικά δυσεπίλυτο, η μεταφυσική που είναι σύμφυτη της τέχνης, με σύμμαχο τη διαίσθηση, τη φαντασία, τη γνώση και την αδιάλειπτη άσκηση, μας δίνουν τη δυνατότητα να αποσπάσουμε από την πολυπλοκότητα της ζωής, κομμάτια σπάνιας ομορφιάς και σπουδαίας, μοναχικής, ερημικής σχεδόν αλήθειας.

Διαβάστε επίσης  «Αναφορά Στο Γκρέκο» του Ν. Καζαντζάκη από 20 Μαρτίου στο θέατρο ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ  

Οι άνθρωποι του Τσέχωφ είναι απλοί, αληθινοί, ωραίοι, αδύναμοι και τραγικοί γιατί, όπως όλοι μας, έχουν επίγνωση του τέλους. Έχουν την ακόρεστη επιθυμία να ζήσουν και να απολαύσουν ό,τι τους δίνει συνειδητή ζωή, όμως το σώμα και η ψυχή τους δεν μετουσιώνει σε πράξη την ανάγκη τους και το ανεκπλήρωτο μαυρίζει το αίμα και γεράζει το σώμα. Οι ρυτίδες σχηματίζονται άνυδρες, τα όνειρα αφυδατώνονται και τις ελπίδες θερίζει ο χρόνος. Και πιο μέσα, η ψυχή, μπροστά στην αδυσώπητη αλήθεια της φθοράς, παραδίνεται ολοκληρωτικά στον άνεμο.

Αυτή η σύγκρουση ανάμεσα στο εφικτό και το ευκταίο, αυτό το παιχνίδι ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι, η καθημερινότητα, η ρουτίνα που είναι εντελώς παράταιρη με τη νοητή – ιδανική ζωή, προκαλεί αναγκαίο πόνο, αβίαστο χαμόγελο και έχει αναπόφευκτες τραγικο-κωμικές καταστάσεις. Οι άνθρωποι του Τσέχωφ ζουν περιμένοντας και νοσταλγώντας και κατά τον ίδιο τρόπο πεθαίνουν, υποκλινόμενοι και υποταγμένοι στον αέναο κύκλο της ζωής και του θανάτου.

Πορεία εναρμόνια της Δικαιοσύνης.

Ο Σκηνοθέτης Μίλτος Δημουλής

 

Συντελεστές

Μετάφραση Χρύσα Προκοπάκη

Σκηνοθεσία Μίλτος Δημουλής

Σκηνικά-κοστούμια ΘεοδόσηςΔαυλός

Μουσική  Άννα Χρονοπούλου

Βοηθός σκηνοθέτη  Άρτεμις Νικολάκη

Φωτογραφία Βασίλης Γόνης

Mακιγιάζ Δώρα Παρδάλη Ιωάννα Φλεμοτόμου

 

Διανομή (με σειρά εμφάνισης)

Μαρίνα Τιμοφέεβνα              Άννα Κουκουλιάτρα

Αστρώφ                                Τάσος Σωτηράκης

Μαρία Βασίλιεβνα                Μαρία Χασιώτη

Βάνιας                                  Νίκος Σαράκης

Σερεμπριακώφ                      Παλαιολόγος Παπαδόπουλος

Ελένα                                    Αλίκη Τσουκαλά

Σόνια                                     Βασιλική Γιασεμί

Ιλιά Ιλίτς Τελιέγκιν               Σταμάτης Κωτσαδάμ

 

Στη Θεατρική Σκηνή της Ανώτερης Δραματικής Σχολής ΠΕΤΡΑΣ του Δήμου Πετρούπολης ανεβαίνει ο Θείος Βάνιας του Άντον Τσέχωφ και θα παίζεται κάθε Κυριακή από τις 6/11/2016 έως 5/3/2017 στις 20:00.

είσοδος ελεύθερη.

 Κρατήσεις θέσεων: 210 5069870 – 6977771821.

Διαβάστε επίσης  «Αλεπού Αισωπού» Γελάν κι οι κότες… , στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

 

 

 

 

Γεννήθηκα και μένω στην Θεσσαλονίκη. Από την νεαρή μου ηλικία αγάπησα το θέατρο, τον κινηματογράφο και τα βιβλία κάτι που με οδήγησε λίγα χρόνια μετά στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Η βαθιά και συστηματική ενασχόληση με το θέατρο αποτελεί πηγή ζωής και τρόπο έκφρασης για μένα. Η δημιουργικότητα και η έμπνευση μου βρίσκουν διέξοδο και στην διακόσμηση.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

25 χρόνια sleepy hollow

25 Χρόνια Sleepy Hollow

Σε έναν κόσμο, όπου το φως διστάζει να αγγίξει τη
Ράπα Νούι: Μύθοι και πραγματικότητα

Ράπα Νούι: Μύθοι και πραγματικότητα

Το 1722 δυτικά των ακτών της Χιλής, μια Ολλανδική αποστολή